Dopasowanie siodła

Czy moge prosic o link do siodła GP?  :kwiatek: szukałam i nie moge znaleźć  🤔wirek:  👿
Ja myślałam że to siodło prestige  😡  😵
Dramka to już drugi raz  😁
Ja myślałam że to siodło prestige  😡  😵

istnieją także inne marki niż Prestige 😂
wiem  😜
IMO tybinki w GP nie sa dla krotko noznych. chyba ze ja zyje w klamstwie myslac ze nie mam krotkich nog  😜

http://konie.strefa.pl/inne/poooo1222211/44.html
Ja dzisiaj zamówiłam DM GP w wersji  dla długonogich. Podałam wymiary moich piszczeli jak w przepisie poniżej .Za max 4 tygodnie zdam relacje 😀.
gdzie zamawiałaś? 😉 mój gp za max 14 dni powinien być 😀 😀
W Daw Magu, ale przyślą mi do Olsztyna  do sklepu Arcus. Dawno zamawiałaś?
9 lutego 😉 z tym że ja wybrałam inny rozmiar siedziska i rozstaw łeku, niz te, co maja sklepy na stanie.
IMO tybinki w GP nie sa dla krotko noznych. chyba ze ja zyje w klamstwie myslac ze nie mam krotkich nog  😜

http://konie.strefa.pl/inne/poooo1222211/44.html

no tak patrząc po zdjęciu to w mojej ocenie średnio krótkie, bez obrazy oczywiście  :kwiatek:
Mam problem. Revoltowiczki zwróciły uwagę, że mam niedopasowane siodło, a środek ciężkości zaraz na tylnym łęku.
Wstawiam zdjęcia:

Kupiłam to siodło od znajomej. Mam trzy konie to byłam pewna, że na któregoś spasuje. Postaram się wstawić zdjęcia na drugim. A jeżeli nie to będę musiała sprzedać.
I szukać nowego na tego ze zdjęcia.
Zaznaczam, że na tym koniu było dopiero drugi raz.

Co możecie doradzić w tej sytuacji?
Siodło wygląda na zbyt wąskie. Ciekawe jak by wyglądało bez mattesa pod spodem.
Fatamorgana, spróbuj bez poduszki. Powinno być lepiej 🙂
Jutro wstawię zdjęcia bez podkładki i na "goło"  😉
siodło na pewno leci w tył. Czy jest za wąskie? To już sama musisz sprawdzić. Ale w takiej wersji  co wstawiłaś wygląda to zdecydowanie niezaciekawie.
może by je delikatnie w tył cofnąć...?
Mam zdjęcia na każdym koniu.
Orlik- ten z poprzednich zdjęć: tutaj siodło bez podkładki i przesunięte nieco do tyłu

Edredon- słabo wykłębiony i szerszy koń. Z tego co widać na drugim zdjęciu, jest za wąskie
Chyba za bardzo do przodu je tutaj dałam  😫

Siwy- wykłębiony koń- siodło stanowczo za szerokie. Między kłębem, a siodłem ledwo co jeden palec upchałam

Dzisiaj właśnie się temu lepiej przyjrzałam  😵
Mam nadzieję, że doradzicie.
wczoraj przyszło do mnie siodełko Daslo, mam łęk 30,zastanawiam sie czy jest dobre, bo jesli nie, to dzisiaj jade do "końskiego" to kupiłabym inny łęk 😉
co myślicie o tym? mi sie wydaje że jest ok, nad kłębem jest sporo miejsca, nie wydaje mi sie żeby cisnęło na kręgosłup, ale ja się nie znam :/ konio dosyć spory "wszerz" wykłębiony
jesli potrzebne są jeszcze jakieś zdjecia to chetnie dodam 🙂

przepraszam za jakość zdjęć, ale były robione na szybcika dziś o 7 rano na korytarzu 😡 konio jeszcze nie wyczyszczony nawet...chańba mi 🤬

To siodło jest SPORO za wąskie.
dzieki za opinie 🙂 widzisz ja sie nie znam wiec mi sie wydawało ok, ale jesli za wąskie to kupie większy łęk 🙂 pewnie musiałabym mieć ten żółty 34 🤔
dobrze że jeszcze nie wsiadałam 😲

może ktoś jeszcze 🙂 ?
Zastanawiam się czy jeszcze poszerzać siodło. Poprzez wysoki i wycięty przedni łęk mam wrażenie, że siodło ciągle ciasne  🤔wirek: Moja kobyła kłębu nie ma, więc może stąd takie wrażenie. Między jej pseudo kłębem a siodłem mieszczą się 2 kobiece palce. Wrzucam zdjęcia.

Siodło jest za łopatką, specjalnie nogę podnosiłam by się upewnić. Popręg dłoń od łokcia - w tym miejscu siodło samo się zatrzymuje jak zjadę z szyi.
Trochę dziwnie wyszło.

Z drugiej strony boję się, że jak poszerzę to siodło poleci na przód.
Siodło wygląda na dobrze zrównoważone, tybinki idą poziomo do podłoża.
Proszę o radę.
tajnaa, spróbuj przesunąć siodło ciut do tyłu... zdjęcia niewyraźne ale chyba zbyt jest na łopatkach
Na łopatkach nie jest na 100%. Nogę przednią podnosiłam i wyginałam by się upewnić.
Może pomoże zdjęcie poglądowe pod jeźdźcem.
Nie wygląda jakby było na łopatkach.  🤔
tajna- moim zdaniem nie jest za wąskie. Moim zdaniem panele leżą chyba na mięśniach i nie uciskają boków kregosłupa.
Tak dziwnie to wygląda, bo to wycięcie na przedni łęk jest takie ...wysokie. Ja bym może podniosła tył o 0,5-1 cm. Może....zobaczyłabym jak się siedzi podczas jazdy, ale chyba bym spróbowała ciutek podnieść sam tył. chyba
Samych paneli tylnych nie da się dopchać bo siodło pierwszej nowości nie jest i te są zbite, ale zamierzam jakąś żelkę włożyć i zobaczyć. Jak będzie. Mam nadzieję, że zwykła czarna żelka nie będzie zbyt gruba?
Kurcze, nie wiem czy jednak nie poszerzyć bo jak jeszcze z 1 cm siądzie z przodu to i tył lepiej będzie leżał, a w razie czego z żelem będę jeździła.

EDIT:
Z tego co pamiętam to caroline ma takiego bezkłębowego konia i wrzucała serię zdjęć z niedopasowanym, względnie dopasowanym i dobrze dopasowanym siodłem, nawet kilka razy. Jak nie chciałam to je widziałam ciągle, jak teraz szukam to znaleźć nie mogę  😫

EDIT2: a tak swoją drogą to jest jedyne siodło, w którym się potrafię rozluźnić i nie bujam się w galopie. Miałam już 6 siodeł, w tym 2 ujeżdżeniówki - niedopasowane oczywiście.
Możliwe, ze to przez ułożenia siodła właśnie?
tajna- na drugiej fotce wygląda że z przodu panele leżą naprawdę szeroko i że leżą na mięśniach elegancko, nie?
Ale już na pierwszej focie zdaje się, że mogłoby być ciut szersze, a na trzeciej- że mogłoby być spokojnie szersze.
Więc wiesz...mi np ciężko powiedzieć coś na pewniaka, skoro na 3 różnych zdjęciach wygląda to w różny sposób.

Z drugiej strony.... na pierwszym zdaje się, że leży szeroko, ale trzeba by mieć jeszcze zdjęcie gołego grzbietu konia z tego samego ujęcia, żeby zobaczyć jak daleko na boki on jeszcze ma mięśnie, nie? Bo jeśli koń naprawdę szeeeroki, to możesz jeszcze poszerzyć. ( ja w pamięci mam grzbiet mojego konia i wiem, że mój koń już się kończy po bokach na tej szerokości. My już tam mamy żebra a nie mięśnie grzbietu)
Ja po prostu nie wiem gdzie kończy się Twój koń po bokach.  😉

Dobra...podsumowując to wszystko. Jest przyzwoicie, ale jeśli poszerzysz trochę, to może i faktycznie będzie lepiej?
Wiem , że nie pomogłam.  😉
tajnaa  a czy siodło nie rusza Ci się trochę na boki przy takim łeku? Bo ja miałam podobnie, moze koń trochę bardziej wykłebiony, ale widok na zdjeciu był taki sam jak u Cibie, tez wielka dziura. Ale bałam sie poszerzyc, ze jak to zrobię, to siodło dalszą częscią bedzie leżało zbyt blisko kregosłupa.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się