ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach
TA-KI, oczywiście,ale odpowiedziałam wprost do omenovej, która chce wystartować na Hipo,a tam zawsze LL jest towarzyskie 😉
A co do tej licencji, to jak mogę ją zdobyć? 🏇
licencję W,czyli wstęna dostajesz,zgłaszając się do OZJ (u nas tymi sprawami zajmuje się pani Zosia Górska) - pokazujesz odznakę,dowód wpłaty za ubezpieczenie,podstemplowaną przez klub deklarację,swoją książeczkę zdrowia,płacisz opłatę za licencję i po ok.2 tygodniach odstaniesz plastik z PZJ (do odbioru najczęściej u pani Górskiej), za konia płacisz (przyjdź z jego paszportem,w którym widnieje aktualny właściciel i aktualne szczepienia) i od ręki dostajesz potwierdzenie tegorocznej licencji.
z brązową odznaką i aktualną licencją Twoją lub konia możesz startować do L klasy w skokach włącznie.
żeby jechac wyżej musisz zdać konkurs licencyjny i zrobić srebro.
Byłam w WZJ, przedłużyłam licencję, popytałam. Co do plastiku, to oczywiście muszę się skontaktować z panem X, ale może to jeszcze potrwać, bo coś tam nasz prezes związku nie może czegoś załatwić. Juz się w to nie wgłębiałam.
Za to dowiedziałam się nowej rzeczy, że aby startować w zawodach MUSZĘ należeć do jakiejś sekcji. Szczęka mi opadła, bo przecież jak przychodziłam się pierwszy raz zarejestrować, to powiedziałam temu samemu gościowi, że jestem z prywatnej stajni i nie należę do żadnego klubu. Powiedział, że dobrze, dobrze i wpisał WKJ Lublin. Dziś nagle dziwi się, że nie mam legitymacji członkowskiej i kazał zapisać się do najbliższej sekcji. Kurcze, startowałam i nikt nie pytał się o sekcję, wpisywałam WKJ Lublin i nikt nie zadawał pytał (ale może to tak jak z tym plastikiem, nie wiem, w tym momencie jestem głupia 😵 ). W każdym razie zrozumiałam, że chodzi tutaj o dodatkowe ubezpieczenie.
Nie ogarniam tego burdelu jaki jest u nas w związku. Nie pojmuję dlaczego nie powiedział mi o tym przy rejestracji.
Szczerze mówiąc nie widzi mi się startować w barwach klubu z którym nie mam absolutnie nic wspólnego i w którym nigdy nie byłam.
Czytam, czytam i nic nie rozumiem 🤔
Nie musisz być w żadnym klubie, jest opcja: bez przynależności klubiwej (drożej wychodzi licecja roczna niz u zawodnika zrzeszonego ale genaralnie różnie się opłaca).
DoSia ja też tego nie rozumiem.
Koleś wspominał, że musiałabym płacić 500zł za coś tam. Zupełnie nie zrozumiałam o co chodzi, nie mogłam się z nim dogadać. Znów nie wiem co zrobić.
Idź do WZJ z kimś ogarniętym 😉
Jakbym kogoś takiego pod ręką miała, to bym z nim poszła. Niestety towarzyszyć może mi tylko mój tatuś, który z moim jeździectwem ma tyle wspólnego, że za nie płaci 😉
Ale w takim razie co? Olać i nie zrzeszać się z klubem? Jechać na zawody?
Jeśli nie chcesz się zrzeszać to tego nie rób.
Nie wiem jak jest u was, bo strona nie do końca działa, ale myślę, że podobnie:
przynosisz wniosek o wydanie licencji rocznej dla zawodnika niezreszonego na rok 2011,
pokazujesz ubezpieczenie i badania sportowe, zgodę rodziców, i kasę na opłacenie licencji za rok 2011 (u nas za niezrzeszonego jest 150 zł)
weź ze sobą tatę może na wszelki wypadek i odznakę też😉
i tyle. WZJ wysyła Twoje dane do PZJ i w ciągu 2 tygodni powinno być wszystko załatwione. Do wzj przychodzi twoj plastik, a od momentu pojawienia sie Twoich danych w bazie PZJ (zestawienia- zawodnicy) możesz startowac z zawodach🙂
DoSia, dzięki.
Nasza strona w ogóle nie działa, dlatego niczego nie można się do końca dowiedzieć.
Ubezpieczenie, to rozumiem, że takie moje ogólne, które mam, czy muszę wykupić sportowe/na jazdę konną (chyba takie nawet mam, muszę się taty zapytać, bo sama nie pamiętam).
A z plastikiem, to nie jest takie proste, bo u nas trzeba kontaktować się z zupełnie inna osobą (opisywałam to parę postów wcześniej), ale juz wszystko wiem jeśli chodzi o sprawę licencji 😉
Czy III klasa jest dożywotnio ? Chodzi mi o ujeżdżenie. Zawsze miałam III klasę , a nagle w tym roku mam tylko A.
Mam się upominać o to?
Żadna klasa nie jest dożywotnia, III licencja jest dożywotnia.
ja mam takie dość nietypowe pytanie ale zawsze:
jeżeli zarejestruje się jako zawdonik w klubie na śląsku to jak jest potem ze zmianą klubu na dolnośląskie?
Powalily mnie na kolana oplaty za licencje FEI. Wczesniej 25CHF, teraz 100zl za zawodnika plus 100 za konia... Niestety na stronie PZJ nie jest podane, ile z tego bierze FEIm, jest tylko info, ze cena zawiera oplate na rzecz FEI. To co, 50/50? 🤔wirek:
tiaaa,a wszystko na działalność statutową pewnie...
ja ostatnio sobie przeliczyłam,ile pzj zgarnie na podwyższeniu opłat o te 20 zł za licencję...przemnożyłam tylko liczbę zarejestrowanych w pzj zawodników,których liczba z roku na rok,rośnie...
nie pytaj co PZJ może zrobić dla Ciebie,zapytaj co ty możesz zrobić dla PZJ...
rudazaraza, jak masz kwit zwolnienia Cię z reprezentowania barw klubowych,to nic więcej nie potrzebujesz,poza standardowymi drukami wypełnionymi dla nowego WZJ.
Żadna klasa nie jest dożywotnia, III licencja jest dożywotnia.
Z tego co mi wiadomo teraz już nie trzeb II odrabiać co 2 lata😉
daria14b, Twoja wiadomość jest niezrozumiała dla mnie. Jeśli chodzi o II licencję to jest ona od jakiegoś czasu dożywotnia w skokach, w ujeżdżeniu nie (chociaż chodzą słuchy, że ma być). II klasa (jak każda klasa) jest ważna rok i co roku trzeba na nią normę wyrobić jeśli się chce ją utrzymać.
daria14b, Twoja wiadomość jest niezrozumiała dla mnie. Jeśli chodzi o II licencję to jest ona od jakiegoś czasu dożywotnia w skokach, w ujeżdżeniu nie (chociaż chodzą słuchy, że ma być). II klasa (jak każda klasa) jest ważna rok i co roku trzeba na nią normę wyrobić jeśli się chce ją utrzymać.
Tak pozniej doczytałam ze chodzi o ujezdzenie przeprasza😉
Ostatnie pytanie, naprawdę 😵
Dobrze odczytałam, że raz na rok jako osoba niepełnoletnia*, bez przynależności klubowej, startując co najwyżej w regionalnych muszę zapłacić za licencję 360zł, za konia 120zł i za rejestrację w PZJ (to jednorazowo) kolejne 270zł? Powiedzcie, ze się mylę 🙇
* Czy jeśli w grudniu kończę 18 lat, to czy to wpływa na wysokość opłat jeszcze w tym roku, czy dopiero w następnym?
A po co chcesz się rejestrować w PZJ jak chcesz startować tylko w regionalkach?
Koniczka, ja nie wiem, może naprawdę mam problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu. Wywnioskowałam, że skoro wyrabiam licencję w PZJ, czyli ten plastik(na który wciąż czekam, ale dzisiaj dzwoniłam i w tym tygodniu ma już być), to znaczy, że automatycznie muszę się rejestrować w PZJ. Źle myślę?
Ale po co Ci licencja PZJ jak chcesz startować w regionalkach? PZJ jest potrzebny tylko jeśli chcesz startować w zawodach ogólnopolskich, na regionalki wystarczy się zarejestrować w WZJ i też dostajesz plastik, tylko, że z literką R 😉
* Czy jeśli w grudniu kończę 18 lat, to czy to wpływa na wysokość opłat jeszcze w tym roku, czy dopiero w następnym?
z tego co wiem liczy się rok kalendarzowy a nie miesiąc, tak jest przy zaliczaniu do odp. grup wiekowych.
Dziekuje 🙂 ufff, jakas ulga dla kieszeni.
W świetle nowego regulaminu skoków art 2 pkt 2 ppkt 2.2:
2. Konie:
2.1. na zawodach ogólnopolskich konie mają prawo startu na podstawie
aktualnej licencji PZJ oraz aktualnego paszportu autoryzowanego
przez Związek. Wyjątkiem są konie 4-letnie, które mają prawo startu
na podstawie paszportu urzędowego, nie posiadającego autoryzacji
PZJ;
2.2. na zawodach regionalnych konie mają prawo startu na podstawie
paszportu urzędowego, nie posiadającego autoryzacji PZJ,
umożliwiającego identyfikację konia i sprawdzenie ważności
szczepień.
aby wystartować w regionalnych nie trzeba rejestrować koni w WZJ ?
Nie trzeba rejestrować koni w WZJ 😲 to czemu na regionalkach sprawdzają mi licencję koni?
Jeżeli zdam brązową odznake to wtedy moge się dopiero rejestrować w WZJ tak?
aby wystartować w regionalnych nie trzeba rejestrować koni w WZJ ?
IMO nadal trzeba rejestrować i opłacać licencję,tylko dopuszczono nie autoryzowane paszporty,do dokonania tej czynności,na poziomie regionalnym...ale podkreślam,ze to tylko moja interpretacja 😉
Jeżeli zdam brązową odznake to wtedy moge się dopiero rejestrować w WZJ tak?
jeżeli robisz to po raz pierwszy,to tak.
Dzwoniłam do PZJ żeby upewnić się jak to jest z tymi końmi i jest dokładnie tak jak Ktoś interpretuje 🙂
a ile po zdobyciu odznaki i rejestracji mogę zacząć starty?