Zmiana barw klubowych

aniapa   Niedobre zwierzę wierzchowe nieznanego gatunku.
05 lutego 2009 14:51
Właśnie piszę podanie do obecnego klubu z prośbą o zezwolenie na zmianę barw klubowych. Czy ktoś z Was kiedyś składał takie podanie? Co w nim należy zamieścić? Ma ktoś może gotową treść?
Moge Ci podesłać na maila to co ja wysyłałam.
05 lutego 2009 15:32
Będę wdzięczna, e-mail annapacut@gmail.com
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
05 lutego 2009 15:43
Aventia ja też mogę prosić? makata4@wp.pl  😡

a co w sytuacji, kiedy jeżdżę sama sobie, konia trzymam w zwykłym pensjonacie i chcę startować? obawiam się, że właściciele klubu w którym niby jestem zarejestrowana nie pozwolą mi startować w swoich barwach  🙄
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
05 lutego 2009 15:46
A od kiedy to trzeba stać w pensjonacie klubu, w którego barwach się startuje? Ja w swojej "karierze" reprezentuję już drugi klub, w stajni pierwszego nigdy nie stałam, a teraz reprezentuję klub uczelniany, który nawet swojej stajni nie ma 😉 A i nawet nie trzeba studiować na tej uczelni, żeby można go było reprezentować. Także nie rozumiem, czemu miałby Ci ten właściciel nie pozwolić startować w jego barwach.
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
05 lutego 2009 15:54
chociażby dlatego, że lekko mówiąc mnie nienawidzi  😉 no dobra, może przesadzam, ale nie mamy ze sobą kontaktu i oboje nie mamy ochoty tego zmieniać, więc opcja startowania w barwach tamtego klubu zupełnie odpada.
mam pytanie, czy mozna sie tak poprostu wypisac z klubu? jesli np ktos juz w ogole nie bedzie startowal? i czy klub moze nie zgodzic sie na zmiane barw klubowych?
Smarcik juz wysyłam.
Ciri - mozesz startowac bp - bez przynaleznosci klubowej.
Oczywiscie ze mozesz wypisac sie z klubu, musisz oczywiscie podać powód. Klub moze sie nie zgodzic i wtedy pojawiaja sie problemy..
opolanka   psychologiem przez przeszkody
05 lutego 2009 18:33
ciri klub ma prawo nie zgodzić się na zamine barw zawodnika, jesli np. uznaje, ze włożył w wykształcenie tego zawodnika pieniądze/pracę lub z kazdego innego powodu, z którego moze uznać, ze zawodnik jest im "coś" winien". Nie wiem, jak to jest teraz i czy to faktycznie jest gdzieś zapisane, czy jest to tzw. niepisane prawo.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
05 lutego 2009 19:08
Najprzyjemniej być niezrzeszonym 🙂.Albo jeździć we własnym klubie 🙂.
Co prawda niezrzeszeni dostają po kieszeni 🙁 (droższa licencja, tak było w zeszłym roku,nie wiem czy coś się zmieniło w tej materii).
Aventia, Opolanka  :kwiatek:

to ja jednak wole byc niezrzeszona 😉
05 lutego 2009 19:49
Ja do tej pory startowałam w barwach klubu, do którego jeździłam raz w roku, by wypełnić dokumenty 😉 Teraz przeniosłam konia i stoimy w klubie, więc zmieniam barwy do tego klubu.

Co do członków niezrzeszonych - nadal taka przyjemnośc jest droższa, i to sporo - rejestracja na śląsku o 80 zł więcej niż normalnie, licencja roczna o 105 zł (dla seniorów, dla juniorów niewiele taniej)

Powiedzcie mi, bo nie rozumiem - na stronie pzjtu jest tabelka opłat w razie zmiany barwy klubowej zależna od klasy jeźdźca i lat spędzonych w klubie, dodatkowo na stronie wzjtu znalazłam informację, o opłacie 100 zł - co, gdzie, kiedy i komu należy zapłacić przy zmianie barw klubowych?
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
05 lutego 2009 19:54
Zależy gdzie jesteś zarejestrowana. Jak w PZJ to płacisz PZJ wedle tabeli opłat. Jak w regionalnym ZJ to tam płacisz. Mnie np zmiana barw klubowych kosztowała opłata rejestracyjna+10 zł, czyli naprawdę przyjaźnie. Jestem w Warszawsko Mazowieckim Związku Jeździeckim
guula   Miałam zamiar coś zmienić... Zmieniłam zamiar
05 lutego 2009 23:50
[quote author=ms_konik link=topic=2099.msg166899#msg166899 date=1233860894]
Najprzyjemniej być niezrzeszonym 🙂.Albo jeździć we własnym klubie 🙂.
Co prawda niezrzeszeni dostają po kieszeni 🙁 (droższa licencja, tak było w zeszłym roku,nie wiem czy coś się zmieniło w tej materii).

[/quote]

Fakt, oplaty sa duzo wieksze dla zawodnikow niezrzeszonych, ale jak sie ostatnio orientowalam to licencja dla zrzeszonego +opłata na klub wychodzi tak samo (lub bardzo podobnie) co licencja dla niezrzeszonego. Wiec kierując sie wygoda (z klubami jest czesto mnostwo problemow) pozostalam niezrzeszona 🙂
Oczywiscie to wszystko zalezy od tego jakie stawki ma klub. Ja bralam pod uwage tylko ten jedyny jako ze jest on wlasnie "bezproblemowy".
opolanka   psychologiem przez przeszkody
06 lutego 2009 16:41
Powiedzcie mi, bo nie rozumiem - na stronie pzjtu jest tabelka opłat w razie zmiany barwy klubowej zależna od klasy jeźdźca i lat spędzonych w klubie, dodatkowo na stronie wzjtu znalazłam informację, o opłacie 100 zł - co, gdzie, kiedy i komu należy zapłacić przy zmianie barw klubowych?

to sa dwie rózne sprawy - opłaty w PJZ/WZJ i opłata klubowi.

Opłata PZJ/WZJ to nic innego jak opłata za przerejestrowanie zawodnika - czyli wprowadzenie zmian w ewidencji. Tę opłatę, wg tabeli, wnosi się od PZJ/WZJ, wypełniajac podobne papiery jak podczas rejestracji lub opłaty licencji rocznej. Płaci się chyba za przerejestrowanie ORAZ za licencję roczną, ale tego nie wiem na pewno.

Opłata na rzecz klubu - to opłata, którą wnosisz na konto klubu, jeśli takiej zarząda. Czasem trzeba uregulować składki członkowskie. jeśli w umowie z klubem masz wpisaną jakąś kwotę (którą musisz zapłacić, jesli chcesz zmienic barwy), to musisz ją uregulować.
Jesli nie, a klub nie rosci sobie pretensji, wypisanie się z klubu na ogół jest bezpłatne.
Przepraszam, że odkopię stary temat, ale jestem przerażona. Jestem w trakcie zmiany barw klubowych, nie spodziewałam się, że to taki wydatek. Za zmianę klubu muszę zapłacić do PZJ 600zł! Co oni mi takiego dali, żeby dawać im teraz takie pieniądze?! Czy nie za dużo tych kretyńskich opłat?!
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
17 lutego 2011 14:08
dlatego my,nauczeni przykrym doświadczeniem zapłaty haraczu PZJ za zmianę barw - rejestrujemy się w klubie czasowo,na dany rok kalendarzowy...,ma to swoje minusy,bo za każdym razem,nie tylko płacę za licencję na dany rok ale też opłatę rejestracyjną...ale to tylko 100 zł (teraz 120 zł),a sprawia,że rok się kończy,a ja jestem wolnym człowiekiem i nie muszę płacić horrendalnych kwot,gdy chcę jeździć dla innego klubu  😉
ooo, nie wiedziałam że tak można. Jak wyglądają formalność? Jest inny wniosek? Ale w regionalnym związku rejestrujecie się normalnie, tylko w PZJ czasowo?

grrr ale jestem zła..
17 lutego 2011 14:17
możesz i w wzj i pzj zarejestrować się czasowo...na tym samym druku,zaznaczasz od kiedy do kiedy chcesz reprezentować barwy.
dokładnie Ktoś ma rację ja też co roku rejestruję się tak jakby od nowa w klubie potem nie ma problemu z wypisaniem czy zmianą
rtk-a, a Twój dawny klub to w ogóle w tym roku zapłacił składki?? nie da rady na tej podstawie zmienić barw klubowych?
napewno zapłacił, mój dawny klub przecież ma ciągłość finansową i zawodników startujących 🙂

PS
Ktoś, przeliczyłam pieniadze - rejestrowanie się co roku nie opłaca mi się. Płaciłabym co roku 120zł za rejestrację. Więc po 5 latach wyszłoby tyle samo pieniedzy za rejestrację co roku, jak za płatność za zmianę barw klubowych. Wolę mieć z głowy zarejestrować się raz.
Czyli trzeba napisac pismo do klubu, a potem jak wyraza zgode to trzeba wyslac do Pzjtu pismo "Zgłoszenie zawodnika do rejestracji w PZJ" a w nim zmiane berw klubowych oraz "Wniosek o wydanie licencji dla zawodnika zrzeszonego"
i zapłacić te pareset złotych do Pzjtu?
czy cos jeszcze trzeba zrobic??
Klub musi napisać Ci takie pisemko, że wyraża zgodę na wyrejestrowanie, albo coś w tym stylu, potem opłaty za wyrejestrowanie, a u musisz pamiętać, że do zarejestrowania trzeba mieć badania lekarskie ważne
aaa, bo ja myślałam, że ty rok temu zmieniłaś barwy klubowe 🙂
Czy ktos wie czy jak wyrejestruje sie z klubu bede jako niezrzeszona ? Czy musze placic te horrendalne oplaty pzj?
21 lutego 2011 16:17
nie rozumiem pytania...

jeżeli pytasz,czy startowanie jako niezrzeszony kosztuje więcej - odpowiem,że tak...
jeżeli pytasz,czy jeżeli byłaś zarejestrowana w klubie i opłaciłaś licencję ogólnopolską i teraz chcesz jeździć jako niezrzeszona z licencją ogólnopolską - to tak,musisz zapłacić za zmianę barw klubowych...

jeżeli pytasz,czy musisz płacić składkę klubu należącego do PZJ/członka zwyczajnego/nadzwyczajnego - to jeżeli chcesz być tylko zawodnikiem,nie musisz.

rtk, niby tak,po pięciu latach się bilansuje...ale zależnie od zdobytych klas i długości bycia reprezentantem danego klubu...a rejestracja czasowa nie jest obowiązkowa na rok,możesz się zarejestrować na 2-3-5-10 lat.... 😉
christine   zawodnikowanie reaktywacja. on the go.
21 lutego 2011 16:48
ja mam dosyc burzliwa zmiane barw klubowych za soba.

1)zawsze przeczytajcie regulamin na jakim wstepujecie w barwy danego klubu, bo to dobry sposob zeby potem zamknac usta prezesowi ktory nie bedzie chcial was pusic z powodu osiagniec.
2)od bylego klubu musicie uzyskac papierek, ze was wypuscil dobrowolnie
3)jezeli chcecie wstapic w barwy nowego klubu to musicie wypelnic wniosek o zmiane barw klubowych (na korym nowy prezes sie podpisuje, ze was przyjmuje) oraz zgloszenie do rejestracji w barwach nowego klubu
4)z tego co pamietam to co roku w styczniu nie placi sie 600zl za zmiane barw tylko bierze sie to juz na karb nowego roku- ale to by bylo trzeba sprawdzic.
5)w kazdym innym miesiacu placi sie 600zl kary i nie ma przebacz
6)mozna sie zapisac czasowo szczegolnie jak ma sie klub z niestebilnym emocjonalnie zarzadem, lub niejasna sytuacja finansowa

cala przyjemnosc kosztuje 720zl + ewentualnie oplaty za licencje i ubezpieczenie jezeli to poczatek roku

nie za przyjemna opcja 😉
4)z tego co pamietam to co roku w styczniu nie placi sie 600zl za zmiane barw tylko bierze sie to juz na karb nowego roku- ale to by bylo trzeba sprawdzic.
5)w kazdym innym miesiacu placi sie 600zl kary i nie ma przebacz

To mi jakoś nie pasuje, na stronie PZJ opłata jest dla zawodnika, który zdobył w klubie II klasę i był zarejestrowany dłużej niż 3 lata, albo dla zawodnika z wyższą klasą. Czy oprócz tego są jeszcze jakieś opłaty. Czy dla kogoś, kto jeździł w klubie 2-3 lata i zdobył III klasę opłata za zmianę barw będzie wyższa od tych 250 zł, które podaje strone PZJ?
I jeżeli wysłałam podanie o wystąpienie z klubu do zarządu klubu i nie otrzymałam odpowiedzi w podanym czasie to w jaki sposób poinformować PZJ? Po prostu wysyłam rejestrację jako niezrzeszona, czy jakąś informację o zaistniałej sytuacji?
Muszę przez to przebrnąć, bo od tego roku chcę zacząć starty jako niezrzeszona, a widzę, że to strasznie dużo biurokracji jest :/

EDIT
Jeszcze jedno pytanie: czy muszę od nowa rejestrować się w PZJ, czy wystarczy po prostu opłacić licencję na kolejny rok?
21 lutego 2011 19:06
christine skąd te kwoty?na stronie pzj jest tabelka,wg której każdy może sobie wyliczyć - liczy się klasa zdobyta w danym klubie oraz czas reprezentowania barw,im wyższa klasa i dłuższy staż,tym wyższa kasa niestety...kwota za zmianę barw jest stała,ale zależna od 2 zmiennych.

600 zł było w przypadku rtk,bo tak jej wyszło z tabelki....

zmiana barw to jedno,ewentualny ekwiwalent,którego może chcieć klub to drugie...ekwiwalent jest sprawą dyskusyjną i klub musi umieć udokumentować wydatki na zawodnika i część kwoty,którą uzyska od zawodnika,zapłacić PZJ.

dodatkowo nie tylko w styczniu,ale zgodnie z regulaminem:
Zmiana barw klubowych w trybie innym niż porozumienie stron może następować wyłącznie w okresie pomiędzy   01 listopada a 31 marca następnego roku.

iza90 - jezeli wysłałaś pismo o wystapienie z klubu i mineły dwa tygodnie od tego faktu - a klub nie odpowiedział,to milczenie oznacza zgodę - do pzj dostarczasz kopię pisma wraz z potwierdzeniem nadania takiego listu i już...bo,regulamin tez mówi tu jasno:
2.Zarząd klubu, do którego wpłynął wniosek, jest zobowiązany rozpatrzyć wniosek i udzielić pisemnej odpowiedzi zawodnikowi w terminie 14 dni od daty złożenia wniosku.
3. Brak odpowiedzi w terminie określonym w §.6. p.2. niniejszego Regulaminu uznaje się za wyrażenie zgody.

co do Twojej sytuacji - nie musisz na nowo rejestrować się w pzj,jeżeli już byłas zarejestrowana - płacisz tylko za tegoroczną licencję plus opłatę za zmianę barw klubowych (z klub na niezrzeszone,jest traktowane tak samo jak z klubu do klubu)

edit: http://pzj.pl/modules/mastop_publish/?tac=7  - załącznik nr 2 to ta tabelka.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się