PSY

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
21 lutego 2011 09:39
archeo, zamów sobie szelki do weight pullingu

Szelki firmy ElPerro
zdj Katja
No własnie tak się zastanawiałam czy nie sa za małe. Kupując sugerowałam się wymaiarmi podanymi na stronie. Nic zamówie jeszcze jedne, chyba, że te da się przerobić

Edit: Niestety z braku czasu traktujemy na razie ciąganie jako urozmaicenie niektórych weekendowych spacerów

No niestety, jeśli kupujesz z Manmata, lepiej zadzwonić do tego pana i porozmawiać o dokonywaniu pomiarów, w praktyce wygląda to ciut inaczej niż można zrozumieć z instrukcji podanych na stronie co w sumie nie jest do końca w porządku.Ta strona zresztą aż się prosi o akutalizację bo powstała ponoć jeszcze w latach 90-tych 😉

Ja też się tylko bawię tym z moim psem, zresztą ostatnio trening kondycyjny poszeeeedł sobie ze względu na mój brak czasu 🙄 Jak się wygrzebię z zobowiązań, zaczniemy od nowa 🙂 Pr,óbowałaś z oponą?Ciągnie Was do jakiejś aktywności gdzie pies współpracuje z człowiekiem?Jakiś dogtrekking/canicros, bikejoring? 😀 Mnie korci zakup pasa, na wiosnę zaczniemy biegać/jeździć 🏇
Jara, szory weightpullingowe są dość wyspecjalizowane i uważam, że wcale nie będą lepsze od sledów, które są o wiele bardziej uniwersalne i dla amatorów po prostu bardziej trafne.WP nie znajdą zastosowania we wszystkim przez swoją konstrukcję.
k_cian - ślicznota.

spacer na smyczy to też spacer tyle że na smyczy, ja praktycznie z moim psem nie spaceruje na smyczy chyba że idziemy chodnikiem lub jedziemy rowerem do lasu. A tak to całe życie na luzie  😁
Tyle że ja mam inny styl życia i mój piesek musiał się do niego przyzwyczaić  😜

ja uciekam ty mnie gonisz

mam czyste łapki

modelem jestem
Polonez, agilitujecie??Widzę TUNEL w tle! 🤣
agilitowaliśmy się i to z całkiem dobrym wynikiem  😁
Z oponą nie próbowałam ale akurat ojcu zbutwiała opona od taczki. Jesli jej nie wyrzucił to może spróbujemy nie powinna byc za ciężka.

Chciałabym jej urozmaicić jakoś spacery. Chodzimy w różne miejsca żeby nie korzystać zawsze z tej samej ścieżki ale ponieważ łąki sa pozalewane nie mamy na razie zbyt dużo mozliwości. Wczoraj największy zaciesz miała (oczywiście oprócz gonienia uciekających z górki sanek) jak biegałyśmy razem- ona z sankami.
Problem w tym, że z domu wychodzę po 6 a wracam ok. 21 więc jakieś zabawy możemy uskuteczniać tylko w weekend.
Całe szczęście ojciec zaczął z psami chodzić kilka razy w tygodniu na dłuższe spacery (inaczej już by kompletnie obrosła tłuszczem).
21 lutego 2011 12:04
Wydaje mi się, czy Yga znudziła się już psem i próbuje go oddać?
😲

przepraszam za nieprzepisowy post...
Ja bym tak z góry nie oceniała.. różnie się układa.
a mi sie cisnie 'wiedzialam ze tak bedzie', obserwujac ogol igi postow, ktore dosc dokladnie opisuja jej zycie. okazalo sie ze piesek nie jest tylko slodkim pluszaczkiem.

k_cian, wysle Ci w takim razie na fejsie. Tak mi sie wydawalo, ze juz bys odpisala 😉 tyle ze wieczorem, bo wlasnie wychodze do lasu a potem do pracy 🙂
sienka, ok 🙂

Nie wnikałam w jej posty, nie śledziłam historii psiowej dokładnie.. ale wiem jak było z moją alergią i jej rozwojem - tak, jestem uczulona m.innymi na sierść psów, do tego stopnia, że miewam ataki duszności - i czasami niespodziewanie różne okoliczności nas zaskakują.
A że posiadanie szczeniaka to brutalne zderzenie z rzeczywistością siusiająco/kupkającą wyposażoną w nadmiar ostrych szpilek to inna sprawa.
bo to wszystko uroczo wygląda na zdjęciach... tylko oprócz słodkich fotek jest jeszcze cała masa innych atrakcji... 😉
Nalle   Klapiasty & Mała Cholera
21 lutego 2011 13:13
Zgadza się - pamiętam zeszłoroczny, upalny letni dzień, kiedy zostawiłam mojego szczeniaczka na chwilę samego. Zrobił arcyrzadką kupę, którą następnie rozsmarował po caaałym korytarzu. Pierwszy raz w życiu widziałam taką chmarę much - chciałam wyjść z mieszkania i nigdy nie wrócić..  😀
21 lutego 2011 13:25
Ja myślę, że problemem nie jest alergia. Wydaje mi się, że problem polega na: szczeniak (szczanie w domu, ciągła chęć zabawy, ruchu) + problem z charakterem TTB (niszczenie, dominujące charaktery, problemy w kontaktach z innymi psami) + ograniczenia jakie stawia pies.
Ale to tylko moje "widzi mi się" i "tak mi się wydaje".  😉 Nie oceniam, tylko zawsze ciekawi powód takich decyzji 😉

Może Yga się wypowie co spowodowało, że chce psa oddać. Podałam jej namiar na forum, na którym działa fundacja AST ratująca TTB i ich mieszańce, mam nadzieję, że się tam zarejestruje (ja nie poczuwam się do tego by za kogoś ogłaszać psa) i pies trafi w dobre ręce. Zwłaszcza, że jest młodziutki i takie szybciej znajdują domy.
Kochani, wiem, że było sto razy, ale może ktoś wpadł na coś mądrego 🙂? Jaką karmę dla seniora, koniecznie malutkie kulki i koniecznie łatwe do gryzienia, polecicie? Na razie najlepszy był Royal Canin, ale drogo strasznie mi wychodził. Może jest coś równie dobrego, jeśli chodzi o skład i konsystencję, a trochę tańszego?
Strasznie mi Puyol znów charczy, do tego non stop się liże po całym ciele, nie wiem co mu jest... Znów do weta czeka mnie wycieczka. Przez tydzień nie dostawał leków, może dlatego?...
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
21 lutego 2011 14:08
Dzionka moj staruszek dostawał Acanę i Orijena
obie miały moim zdaniem drobne granulki i bardzo dobry skład 🙂
21 lutego 2011 14:10
Zgadza się Edytko, obie karmy są doskonałe, a przy tym Acana ma bardzo drobne bobki. Ale skoro RC wychodzi Dzionce zbyt drogo, to chyba nie przestawi się na najdroższe karmy na naszym rynku..  😉
21 lutego 2011 14:14
mi Acana i Orijen wychodziły taniej od Royala 😉  tym bardziej, że Orijena podaje się bardzo mało (mówię tutaj o dawce na psa 40kg).
21 lutego 2011 14:18
No, przy Orijenie faktycznie może tak być, chociaż jednorazowy wydatek ciągle jest duży. Ale Acana wychodziła taniej? Ona nie ma tak imponującego składu, jak Orijen jeżeli chodzi o zawartość mięsa.
21 lutego 2011 14:23
Ja mam małe opakowanie Orijena i dla psa o wadze 10-20kg i tak:
pies aktywny 150-275g/dzień
pies mało aktywny 115-200g/dzień

W porównaniu do BioMilla minimalna dawka na psa o wadze 10-20 to 290gr

Dzionka a Twój pudliszek nie jest alergikiem?

Opłaca się kupić duży wór karmy, oczywiście po sprawdzeniu czy pies ją przyswaja.
Orijen Senior 13,5kg wychodzi 220zł
Jeśli popełniam błąd proszę mnie poprawić.
Karmiąc 115g dziennie karmy starcza wtedy na 117dni, czyli prawie 4 miesiące. Duużo zaokrąglając wychodzi miesięcznie ok 60zł, więc to wcale nie majątek. Bo kilogram Royala to koszt ok 30zł.

edit:
Karma Lukullus lata za 189zł za 15kg, też opłaca się. Magnusson też coś w podobnej cenie.
21 lutego 2011 14:32
Nalle Acana była u mnie najtańszą opcją ze wszystkich jakie testowałam 😉
za Royala płaciłam 290
Orijena 250
Acanę 185
Mówię tu o największych workach, które starczyły na miesiąc (Orijen trochę dłuzej- na ok 40dni) dla psa 40kg.

Pod sam koniec podawałam Hillsa Vet J/D zmieszanego z Orijenem, co wychodziło najdrożej- 60 puszek + średni worek orijena miesięcznie
21 lutego 2011 14:40
To ogromnie dużo za RC dawałaś, która to była karma?
Ja w zasadzie od początku podaję Orijena, czasami mieszam z RC (ale ok. 190zł/12kg), z Acany dużego worka nigdy nie miałam, jedynie próbki. Dawki wychodziły mi jednak większe, a i nie były to najbardziej ekonomiczne karmy tego producenta, toteż nie przypuszczałam, że może wyjść taniej.
21 lutego 2011 14:56
pamiętam 3: RC Mobility Special Large Breed, Mobility Support i Mature Large

dawka Acany wynosiła u nas ok 450-480g (dla porównania Orijena ok 350-370g)
Dzionka, i opłaca się kupować via internet 😉

w telekarmie, z której korzystam acana tańsza od royala
Słuchajcie, czy może mi ktos podlinkować skład royala?
21 lutego 2011 16:13
szalonakobyła, jaki rodzaj royala ?
JARA, 

edit: teraz mam Bosch Adult Maxi gówno jakich mało... 😵
21 lutego 2011 16:27
SKŁADNIKI: suszone mięso drobiowe, gluten kukurydziany, drożdże, izolat białek mięsa drobiowego, jaja, pulpa buraczana, tran - źródło kwasów tłuszczowych Omega 3, EPA-DHA o właściwościach przeciwzapalnych, olej roślinny - źródło kwasów tłuszczowych Omega 6 o korzystnym wpływie na skórę i sierść.

ANALIZA: białko 25%, tłuszcze 14%, sole mineralne 5.8%, skrobia 39.7%, włókno pokarmowe 6.5%, wapń 1.1%, fosfor 0.8%, wit. A 13000 Ul/kg, wit. D3 1000 Ul/kg, wit. B1 8 mg/kg, wit. B2 6 mg/kg, wit. B6 4.3 mg/kg, wit. B12 0.2 mg/kg, niacyna 20 mg/kg, biotyna 0.82 mg/kg, kwas foliowy 0.9 mg/kg, cholina 2000 mg/kg, wit. E 500 mg/kg, wit. C 200 mg/kg.
http://www.krakvet.pl/catit-p-77.html

Nie mogę znaleźć ile dokładnie ilościowo tam mięsa itd.
JARA, dzięuję bardzo
21 lutego 2011 16:32
😁

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się