Weź pieska na szkolenie, albo sama się zabierz za naukę chodzenia na luźnej smyczy, przy nodze + podstawowe komendy.Mój pies umie chodzić na luźnej smyczy, przy nodze itd więc szkolenie z tego zakresu nie jest mu potrzebne.
Czemu zastanawiałam się nad flexi? Z lenistwa. Po prostu nie chce mi się już czyścić butów z psiego gó*na 😉
Na moje nieszczęście nie posiadam pinczerka, labradora czy innej milutkiego i puchatego zwierzątka. Mimo, że mój pies jest pokojowo nastawiony do każdego człowieka czy psa, niestety wygląd jej nie służy. Ludzie którzy nas nie znają robią awantury, że pies spuszczony ze smyczy. Nie ważne, że pies nie jest agresywny, że da się odwołać, słucha się, ba czasem nawet nie zauważa innych psów czy ludzi. Ale za 30 sekund rzuci się do gardła i musi być na smyczy, w kagańcu, a najlepiej to od razu uśpić. A dla mnie to nie spacer kiedy muszę chodzić tylko po chodniku, bo smycz dalej nie sięgnie. Więc kiedy na podwórku są inne psy dla świętego spokoju sama mam psa na smyczy. Więc albo muszę czekać aż wszyscy sobie pójdą, albo sama sobie pójść i szukać miejsca gdzie może się uda, że nikt się nie przyczepi albo po prostu chodzić z psem na smyczy.
Po co mi flexi? Żebym mogła kulturalnie stać na chodniku/ścieżca, a pies mógł się załatwić na trawce/pod płotem/za krzakiem.
i pies ciąga mnie po trawnikach."Ciąga po trawnikach" czyli kiedy w razie niesprzyjających warunków, dla świętego spokoju, czy szybkiego wypróżnienia się sama muszę chodzić po trawnikach.
edit:
Oglądałam dzisiaj tą Flexi maxi 50kg, jest taka ciężka, że gdyby pies znajdował się te 8m ode mnie, a ja bym puściła smycz. To zwijając się by chyba psa zabiła 😉 Z ta smyczą to można na banki napadać 😉 Cena ponad 120zł, Allegro jedyne 55zł mniej.
Gdzie da radę kupić w miarę przystępnych cenach Boomera? Bo dla mnie 400zł to "trochę" za dużo
http://www.maxiboo.pl/product-pol-3326-Boomer-pilka.htmledit2:
Znalazłam za 123zł 🙇
http://sklep.moyre.pl/Pilka_Boomer_Ball_8_20cm-13.htmlTylko czy rozmiar dobry będzie? 😵