Kuce - wszystko o

tak apropo kopytek, moje kucyki są robione co ok. 14 tyg., mieszkają na dworze przez cały rok, a kopyta mają najlepsze ze wszystkich koni  😅
polonez -tylko pozazdrościć 🙂 i pogratulować 🙂
a jak u Was z kopytkami?
Moja na szczęście ma ok, dawałam jej preparaty na wzmocnienie kopyt po tym jak wykupiłam moją dziołchę od handlarza. Ostatnio trzeba było użyć klamerki niestety, ale nie narzekamy 🙂 Teraz na emeryturze to już nie jest podkuta i wizyta kowala to jakoś co 6-7 tygodni.
A czy to prawda,że kuc szetlandzki który ma powyżej 107cm w kłębie nie jest kucem szetlandzkim?I jeszcze jedno,jeśli ma niebieskie oczy to coś z nim jest nie tak?Przepraszam,za głupie pytania.
edzia69   Kolorowe jest piękne!
11 lutego 2011 20:11
A czy to prawda,że kuc szetlandzki który ma powyżej 107cm w kłębie nie jest kucem szetlandzkim?I jeszcze jedno,jeśli ma niebieskie oczy to coś z nim jest nie tak?Przepraszam,za głupie pytania.

kuc aby być szetlandzki musi mieć paszport wydany przez Księgę kuców Szetlandzkich brytyjska lub stowarzyszoną z brytyjską, musi mieć max 107 cm, być typowo umaszczony. Co do oczu nie wiem, srokate często mają niebieskie oko lub oczy, musisz sobie sprawdzić we wzorcu. Wzorzec na stronie Imna.
moje szalone ogry 😁 sprzed dwóch tygodni 🙂
(w linkach, bo te same zdjęcia są też w KR 😉 )
Siwy
http://re-volta.pl/galeria/img/29387
http://re-volta.pl/galeria/img/29388
http://re-volta.pl/galeria/img/29390

Graham
http://re-volta.pl/galeria/img/29384
http://re-volta.pl/galeria/img/29385

fot. Ascaia
chcę już wiosnę i letnią sierść! na szczęście wszystko jest na dobrej drodze, z łaciatej sypie się tak, że mogłabym sobie futro zrobić  😁

niemiłek - ta łaciata jest cudowna  😍
To moze MY też się tu wtrącimy 🙂

Wałaszek . 10 lat 🙂 Bejo
KajO muszę kiedyś wpaść do was  :kwiatek: albo zabieraj go do Luizy
sakura   Najważniejsze to nie przyzwyczajać się....
22 lutego 2011 11:32
Mam pytanie

Do ilu kg można jeździć na Kucykach klasy A?? Dodam,że kuc jest otyły...
sakura, a czy otyłość tego kuca ma coś do tego jak ciężki jeździec może na nim jeździć? 🤔
Skoro jest otyły to trzeba się otyłości pozbyć.
22 lutego 2011 18:36
ma ze względu na nogi konia.!!! 👿

Wydaje mi się ze ruch ok ale bez przesady z wagą jeźdźca też trzeba się dostosować..
jak WAGA JEŹDŹCA ma mieć cokolwiek do OTYŁOŚCI konia ?
Największy "wzgląd na nogi konia" to ma ta otyłość, nie sam jeździec.
Rozumiem, że ty rozumiesz to w taki sposób, że koniowi otyłemu nogi się rozjadą jak posadzisz na niego ciężkiego jeźdźca? 😵

Otyłego konia trzeba odchudzić i tyle. Nie wiem jakie są dopuszczalne wagi jeźdźców mogących jeździć na takich kucach. Może przyjdzie ktoś bardziej znający się na tym i coś stwierdzi. Wiem na pewno, że kuc grupy A to taki do 120 cm, a więc mały. Wysokiego jeźdźca się na nim nie posadzi, bo się będzie mógł odpychać nogami, więc sądzę, że bardziej ma tu znaczenie wzrost. Im niższy człowiek, mniejszy, tym mniej waży - takie dzieci 11-12 letnie, dla których generalnie są takie małe kucyki rzadko kiedy ważą więcej niż 40-50 kg.
22 lutego 2011 19:16
jak nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj
takie dzieci 11-12 letnie,

haha takie dzieci to już na większych kucach jeżdżą

na takich maluszkach to raczej 6, 7 latki 🙂 przynajmniej u mnie  😁
sakura, Trochę grzeczniej, co? Chcesz dostać konkretną i normalną odpowiedź to zacznij pisać normalnie, czytać ze zrozumieniem i myśleć. 😵

polonez, W przepisach stoi, że na kucach gr. A mogą startować dzieciaki do 11 roku życia, więc rekreacyjnie jeździć też mogą.😁
U nas na takich kucykach różne dzieciaki jeżdżą, 6,7 latki jak najbardziej, ale 11 letnie też się zdarzały, tylko nie jakieś specjalne wysokie. Jeszcze były do jazdy szetlandy 😁
22 lutego 2011 19:42
Widzę,że dalej nie rozumiesz.......moze mieć dużo.

Im cięższa osoba na konia tym gorzej znam przypadki gdzie koniem dzwigały po 100kg na grzbiecie kłusowały z tym ciężarem a potem Kulały.

hihi u mnie to jakieś giganty chodzą w takim razie bo 11 -12 to już naprawdę spore dzieciaki i bywają ciężkie :P

ale dopiero teraz zauważyłam ze Wy mówicie o trochę większych kucach niż szetlandy  😁

pozdro.
ja  miałam kucyka który miał 121 cm w kłębie, startowałam na nim jak jesze miałam 12 lat ( nie jestem zbyt wysoka ), jeździłam wtedy konkursy dla dużych kuców i ważyłam ok.42 kg.
Kiedyś Zuza wrzuciła foto Hormona z Pony Sportu z 99 roku a dla porównania pokażę jego fotę z ostatnich lat. Różnica ogromna 😉

Wow, rzeczywiście! A na pierwszym zdjęciu w jakim jest wieku?
Jaka grzywa  😲
sakura, przyjmuje się, że koń może bezpiecznie nosić jeźdźca, którego waga stanowi 20% jego masy. 25% to maksimum. Oczywiście trzeba brać poprawkę na:
- umiejętności jeźdźca (lepszy cięższy dobry jeździec, niż lżejszy, ale za to jak wór ziemniaków)
- wiek konia (młodziakom obciążenia należy stopniować)
- stopień wytrenowania, umięśnienie grzbietu etc.
- to, że sprzęt też waży, a przy maluchach 5 kg w tę czy w drugą stronę ma znaczenie

Kulka ma coś w okolicach 115-120 cm, jeździ na niej moja mama - 156 cm wzrostu, jakieś 48 kg wagi.
27 lutego 2011 10:04
Dziękuję 🙂

kuc-gruby+sprzęt+ciężki jeździec tłukący się na grzbiecie...ehhhh no nic.
Im cięższa osoba na konia tym gorzej znam przypadki gdzie koniem dzwigały po 100kg na grzbiecie kłusowały z tym ciężarem a potem Kulały.
a ja znam przypadki, gdzie dziewczynki wzrostu 150 tak jeździły na konikach wzrostu 170, że koniki kulały. Waga tych dziewczynek tu miała coś do rzeczy? NIE SĄDZĘ.

polonez, A to Ty masz tylko szetlandy? Coś mi się pomerdało, że posiadasz też większe kuce :P
ja mam 2 szetlandy i 2 hucułki z tym że klacz ma około 135cm, a wałaszek ok. 150cm
nic Ci się nie pomieszało :P  😀
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
27 lutego 2011 14:49
Jej ...
Taka grzywa i ogon <3 Ja u mojego ogra próbuję coś takiego zapuścić ... Zobaczymy jak nam pójdzie, chociaż korci mnie ściąć go na irokeza  👀.

Mój czopek ma teraz ok 120 cm, do wakacji mam nadzieję podskoczy trochę. A ja spadnę do tych 50 kg  👀 Jeszcze trochę czasu mam  😁
moje szetlandy mimo ze są 24 na dworze zrzucają sierść, włosy wychodzą garściami, masakra  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się