SIODŁA

tam są takie bzdury marketingowe

opal - dla uczniów i nauczycieli jeździectwa, w praktyce przetestowane i zaprojektowane jako siodło dla początkujących. Dzięki wyciętemu przedniemu łękowi pasuje na konie wykłębione ( tam jest wąskie, ale wiadomo o co biega). Głębokie siedzisko i długie tybinki z dużymi tylnymi klockami zapewniają komfortowy dosiad i czynią to siodło najczęściej sprzedawanym siodłem w swojej klasie

jade- siodło z drewnianą terlicą i anatomicznymi klockami, dzięki wyciętemu łekowi idelane w dopasowaniu także na konie wykłębione. w siodłach jade zastosowano skórę śliską (chyba chodzi o licową), a w  jadeII do nabycia opcjonalniew wersji  nubuk na siedzisku i okolicach kolan
marysia550, Dzięki 🙂 Zanim się na coś decyduję, to zazwyczaj kopię, szukam, czytam opinie, magluję różne opinie i w rezultacie mam łeb pełen informacji, ale kurde, nawet zagramaniczne strony muszę przeszukać. 😁
Rozumiem, że tam nie ma nic na temat tego czy takiego opala można poszerzać?
nic nie ma w katalogu, na stronie tez nie widze
Czy ktoś mi jest w stanie odpowiedzieć w takiej sprawie: w siodłach stubben są znaczki (blaszki) przy maszynkach - czy po kolorze blaszki można dojść z jakiego rocznika jest siodło - mam w jednym czerwony w drugim czarny? Z góry dzięki za pomoc 🙂
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
09 lutego 2011 20:41
[quote author=zielona_stajnia link=topic=31.msg870131#msg870131 date=1295982124]
Czy ktoś mi jest w stanie odpowiedzieć w takiej sprawie: w siodłach stubben są znaczki (blaszki) przy maszynkach - czy po kolorze blaszki można dojść z jakiego rocznika jest siodło - mam w jednym czerwony w drugim czarny? Z góry dzięki za pomoc 🙂
[/quote]

ja w podobnej sprawie
co oznacza kolor znaczka w siodłach Euroriding?
zielona_stajnia, stubbeny mają kolory zależnie od przeznaczenia: rekreacyjne, skokowe itp. Wejdź na stronę i zobacz sobie. Łatwo dojść co jest co, bo piktogramy są czytelne, np. listek
Euforia_80, jedne są starsze, drugie nowsze, głowy nie dam, że starsze to niebieskie a nowsze czerwone. Jeśli mi się pochrzaniło (mnie się mylą takie rzeczy  :icon_redface🙂 - to poprawiać migiem!
halo- odwrotnie: czerwone są starsze, a niebieskie nowsze  🙂
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
10 lutego 2011 16:07
a srebrna blaszka to jaki może być rocznik?
Posiada ktoś siodła Jorge Canaves? jak jakościowo te siodła wypadają?
Nie wiem czy dobry temat, ale zaryzykuję. Ponieważ nie mam zadnego doswiadcznia z wymienianiem łęków, to chciałabym zapytać jak to jest z wintecami?
Da radę samemu to wymienić czy trzeba zlecic to odpowiednim osobom?🙂
MeLady- zależy od modelu. W nowych się da samemu- tam gdzie masz taką możliwość jest napisane Easy Change Gullet System
Happiowa   córka grabarza
12 lutego 2011 07:20
dlaczego w niektórych siodłach robią się takie fałdki na siedzisku? od czego to zależy?
Proszę mi odpowiedziec jaki jest  łęk 30 w Stübben? :kwiatek:
Wąski, bardzo wąski na normalne konie - jak sie ma ta rozmiarówka do Presiga? 🏇
ja mam teraz winteca pro jump jako zastępcze, więc jakby ktoś miał pytania (bo sama kiedyś pytałam) to zapraszam na pw 🙂
w stubbenie 29-30 to rozmiar medium - pasujący na większość koni o przeciętnej muskulaturze i szerokości klatki piersiowej, czyli taki standard  😉
królik

Bardzo dziękuje  :kwiatek:
Posiada ktoś siodło ujeżdżeniowe Ratomka Germida? Słyszałam opinie zarówno pozytywne jak i negatywne. Mnie osobiście podoba się głębokie siedzisko i długie tybinki (jestem wysoką osobą). Proszę o opinię  :kwiatek:
Dziewczyny mam prośbę : jeździ ktoś w Wintec'u 500 VSD i może zdać relacje ?  :kwiatek: Barrrdzo miło widziane zdjęcia  😁
Weronika*Wilga, Ratomka pod wzgledem usadzenia jeźdźca jest bardzo specyficznym siodłem, jednym bardzo pasuje inni nie mogą w niej siedzieć. Moje osobiste wrażenia dotyczące siedzenia w tym siodle było bardzo pozytywne.
Ale... to siodło ma również dość specyficzną terlicę, chyba bardziej pasuje na wąskie konie i może drobniejsze, musisz zrwócić szczególną uwagę na ułożenie tego siodła - jest dość specyficzne. 🙂
efeemeryda   no fate but what we make.
26 lutego 2011 23:43
Mam nadzieje, że w dobrym miejscu zadaję pytania  😉

W tej chwili mam siodło wszechstronne o profilu ujeżdżeniowym (jakiejś nieznanej firmy ) rozmiar 17,5, chciałabym w niedalekiej przyszłości kupić siodło rajdowe Daw Maga, jednak będzie mnie stać jedynie na używane (mogę przeznaczyć na siodło trochę ponad 1000zł) i tu się pojawia problem ponieważ większość używanych siodeł tej marki jakie można  dostać jest w rozmiarze 18" i tutaj moje pytanie czy ja się w nim w tej sytuacji nie utopię ? Jaka jest tak naprawdę różnica w tych siedziskach, czy jest to jedynie te pól cala w praktyce ? czyli 1,25 cm ?
Kolejne moje pytanie to czy możliwe jest aby takie siodło w rozmiarze 18" było za duże na konia ok. 158cm ? (mam na myśli to czy w ogóle można mówić o dobieraniu siedziska do konia, ponieważ spotkałam się z taką opinią, a do tej pory wydawało mi się, że do konia dobieramy rozstaw łęku, a wielkość siedziska nie ma nic do rzeczy...)
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi  :kwiatek:
Jest różnica w tych siedziskach. Pół cala właśnie. 😉 ale to nie tylko różnica w siedzisku -> im większe siedzisko tym, jednocześnie, dłuższe tybinki i ogólnie "większe siodło". Siodła produkowane "seryjnie" w różnych rozmiarach są zaprojektowane ogólnie na "dużego człowieka" czyli takiego, który ma duże i długie nogi [im wyższy człowiek, tym dłuższe ręce i nogi, tak "w standardzie" 🙂 ]. Czyli innymi słowy - możesz nie tylko latać po siodle jak Żyd po pustym sklepie, ale też możesz mieć za krótkie tybinki do Twoich nóg [chyba, że jesteś wysoka. Cobrinha z tego forum ma 18 dawmagowską, bodajże 180 cm wzrostu i dobrze się w niej odnajduje, z tego co pamiętam  🙂 ]
Siedzisko ma coś do powiedzenia w momencie kiedy chcesz na szetlanda zapakowac siodło rozmiaru 18 😉 A na poważnie, to nie tyle wzrost ma tu coś do powiedzenia, a... długość konia. Takie z krótkim grzbietem czasami nie mają miejsca na duże siodła. Pamiętam, że niektóre revoltowiczki mają tego typu konie i narzekały, że mało miejsca na grzbiecie tego konia.
Jeśli masz "jamnika", to 18 powinna się zmieścić. Szkoda, że nie mam zdjęcia swojego siodła 17,5, które wychodziło jak 18 na moim koniu o wzroście 158 wtedy. Siodło się mieściło, koń krótki nie jest, chociaż wyglądało dosyć śmiesznie. :P
Inna sprawa, że rajdówka daw maga jest faktycznie dosyć spora, musiałabyś sprawdzić "własnoręcznie". Inne rajdówki nie wchodzą w grę?
27 lutego 2011 11:43
Wchodzą w grę inne rajdówki, ale jakoś ta mi najbardziej w oko wpadła  😉 mam możliwość wypożyczenia takiego siodła na sprawdzenie, ale zanim to zrobię chciałam zapytać się tutaj  😉
Ja mam 167wzrostu,a zdjęcie mojego konia w 17,5 dodaję w załączniku.
Wzrost konia owszem nie ma za bardzo znaczenia co do długości siedziska.
ALE: MA znaczenie długość żeber konia. Dla przykładu, mam konia ok. 170cm i jeżdżę na nim w 16,5, ponieważ szybko mu się kończą żebra 😉

Co to różnicy między rozmiarami.. Ja wolę mniejsze siodła, uważam, że jest ok wtedy, kiedy jest łęk, tyłek, łęk i nie ma zbytnio pustego miejsca. Po za tym siodło 18'' będzie miało również większe tybinki, więc jeśli nie cieszysz się długimi nogami to może być po prostu niewygodnie.

ale to tylko moje subiektywne opinie 😉
27 lutego 2011 12:47
Dlatego właśnie wrzuciłam zdjęcie moje i konia w 17.5 zdaję sobie sprawę, że zdjęcie to nie wszystko ale czy "na oko" wygląda to tak, że w 18" utopiłabym się zarówno ja jak i koń ? 😉

Chyba, że może ktoś poleciłbym mi jakieś dobre rajdowe siodło z głębokim siedziskiem, dobrze trzymające jakie można używane kupić za te ponad 1000zł ?  :kwiatek:
episode, Długość żeber ma znaczenie? 🤔 Dlaczego?

efeemeryda, Na zdjęciu, moim zdaniem, albo masz za krótkie strzemiona albo jednak trochę za długie tybinki.
Nie znam się niestety na siodłach rajdowych, ale... kurczę, jeszcze nie widziałam jakiejś porządnej rajdówki za 1000 zł oprócz używanego daw maga maxa właśnie. Na allegro są takie i za 500-600 zł, ale nie wiem czy jest sens, żeby się w to pakować.
27 lutego 2011 13:24
no właśnie takiej nówki za 500zł to ja nie chce, potem takie siodło z przyczyn niewiadomych po roku sobie np. pęka na pól, niestety słyszałam o takich przypadkach, więc bez sensu...
Zdaję sobie sprawę, że te powiedzmy 1300zł to nie dużo dlatego biorę pod uwagę jedynie siodła używane.

Za długie tybinki ? hmm no przyznam, że nie wiem, ja się prawdę powiedziawszy na tym nie znam  😡
Tybinki nie są za długie - strzemiona za krótkie 😉
Jeśli to jest Daw Magowskie 17,5, spokojnie możesz wziąć 18". Różnica o pół cala nie jest wielka, również w całej wielkości siodła.
Tym bardziej, że konik mały, to fakt, ale bez obrazy oczywiście, ty nie jesteś szczególnie drobna 🙂 Chyba, że tak na zdjęciu wyszłaś, to przepraszam 🙂
Adaaa   Me gusta el caballo, me gustas tu!
27 lutego 2011 16:50
efeemeryda może thorowgood? Z dopasowanie siedziska dla ciebie i siodła do konia nie będzie na pewno problemu 🙂 http://www.thorowgood.pl/endurance-p-12.html?cPath=1_4
27 lutego 2011 21:31
croopie drobna z całą pewnością nie jestem ;D ale się odchudzam, serio serio  😁

tak czy siak przymierzę i zobaczę jak to będzie wyglądać chciałam Was tylko najpierw zapytać czy w ogóle jest sens  😉
Na zdjęciu jest siodło 17.5 ale nie Daw Mag tylko właśnie trudno stwierdzić co ;D
a co do długości strzemion to dobrze wiedzieć, nikt mi wcześniej nie zwrócił na to uwagi, a jeżdżę na takich bo mi wygodnie  😉

Adaaa
ale to siodło z tego co widzę nie jest w ogóle skórzane... nie wiem czy to dobra firma? nie słyszałam o niej wcześniej przyznaję, dlatego też wydaję mi się może być problem, żeby kupić takie używane...
croopie bardzo Ci dziękuję za pomoc  :kwiatek: Mam kurcze tylko problem bo tego siodła nie sprzedają w Polsce. Nie wiecie czy ktoś je sprowadza? Bo używane też trudno znaleźć  🤔
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się