Stanówka

a jak to jest z oceną źrebiąt, które mają punktować na swojego ojca?
Czy PZHK bierze tylko do oceny te źrebięta, które się gdzieś pokazują (czempionaty) a reszta idzie jako sztuka po najmniejszej punktacji?
Opisując źrebie przy matce (opis graficzny) nikt nie stawia chyba oceny za pokrój (skala od 11 do 20) i nie wpisuje tego do dokumentacji ogiera.
Różnicą przecież jest, czy stawka źrebiąt z rocznika to było 10 szt po 20 pkt, czy 20 sztuk po 11 pkt.

Może w stadninach jest to jakoś kontrolowane i oceniane, ale w hodowli terenowej to chyba nie...

Opisując źrebie przy matce (opis graficzny) nikt nie stawia chyba oceny za pokrój (skala od 11 do 20) i nie wpisuje tego do dokumentacji ogiera.

stawia i wpisuje punktacje w tabelkę oceny źrebięcia znajdujacą się na odwrocie świadectwa pokrycia klaczy
dzięki montana za odpowiedź - rozjaśniłaś moją niewiedzę 😉.
u mnie przy opisie wet oglądał młodego z pół minuty, zaznaczył wicherki, odmianki wziął kasiorkę podziękował i poszedł. Nie mówiąc nic o swojej ocenie 🙁 a ja nie dopytywałam.
echhh...  🙂
Zna ktos może jakiegos ogiera sląskiego badż wielkopolskiego (najchetniej starego typu) w dolnosląskim?
wykaz ogierow jest na stronie pzhk 😉

Aktualmnych na 2011 rok jeszcze nie ma 🙁
Zna ktos może jakiegos ogiera sląskiego badż wielkopolskiego (najchetniej starego typu) w dolnosląskim?

Na stronie wrocławskiego OZHK jest bardzo fajny spis ogierów z podziałem na powiaty.
[quote author=minerwa link=topic=5968.msg888407#msg888407 date=1297093906]

Aktualmnych na 2011 rok jeszcze nie ma 🙁
[/quote]

Armara, a orientujesz się kiedy mniej więcej będzie 🤔
Aktualny katalog ogierów ma być 15 lutego. Do 15 lutego Wojewódzkie Związki mają czas na nadesłanie okręgowych katalogów ogierów, PZHK scala je w rasowe.
Zadzwoniłam do PZHK i dopytałam się o kilka rzeczy odnośnie kategorii i licencji. Podaję do przemyślenia i skomentowania.
1. Punkty za potomstwo są naliczane TYLKO za potomstwo  klaczy wpisanych do Ksiąg Stadnych. Czyli jak ogier kryje NN albo ogier ras szlachetnych kryje zimnokrwistą, to za takie potomstwo punktów nie ma.
2. Jeśli ogier pokazuje się w sporcie, właściciele nim mało kryją/wcale nie kryją ze względu na zachowanie i licencja została mu zabrana, a dalej chodzi ogier w sporcie i ma wyniki OK, to po zakończeniu kariery mogą właściciele wystąpić znowu o licencję. Tylko musi uzbierać konkretne punkty za wyniki sportowe. Więc jak skacze L, N, i to marnie, albo chodzi podwórkowe ujeżdżenie licencji nie dostanie ponownie.
3. Decyzje o wycofaniu komisje ksiąg stadnych podjęły w zeszłym roku i Okręgowe Związki miały informować właścicieli.
ale to jaja wyszly... ciekawa jestem reakcji wlascicieli wymienionych w spisie ogierow, ktorym zabrano licencje... cos czuje ze bedzie dym 😉
Qulester - http://www.bazakoni.pl/horse_7629.html
Co powiecie o tym ogierze?
Może ma ktoś jakieś fotki w prywatnych zbiorach?

Ja mam dwa filmiki z Boguslawic 2011 dla zainteresowanych

Edit:
ale to jaja wyszly... ciekawa jestem reakcji wlascicieli wymienionych w spisie ogierow, ktorym zabrano licencje... cos czuje ze bedzie dym 😉

Z tego co wiem ,niektórzy się nie przejmują, i dalej będą kryli. Tylko ,co z tymi źrebakami, później, no i czy to trochę nie będzie nabijanie, mniej uświadomionych hodowców w butelkę. 👿
Z tego co wiem ,niektórzy się nie przejmują, i dalej będą kryli. Tylko ,co z tymi źrebakami, później, no i czy to trochę nie będzie nabijanie, mniej uświadomionych hodowców w butelkę. 👿

Ano będzie, już teraz takich nie brakuje  😵

Megane
świetne filmy, chwal się resztą  🏇

Prosimy :kwiatek:
, o resztę
Qulesterek  😎
Qulestera niestety już więcej nie mam 🙁
Mam dziadka Emetyta, Frazesa, Sentendera, Huzara, Imequyla, Dakara Z, Mefisto, Nice Boy, Pro Savage i ślązaczki 😉
Filmiki niestety marne, ciemno było, konie daleko uciekały itp,  ... nie mam zdolności, aby np. pociąć i pokleić filmik z Imequl'em 🙁
Jak coś chcecie, to wrzucę na youtube 😉
AleksandraAlicja   Naturalny pingwin w kowbojkach ;-)
10 lutego 2011 09:11
Ja chcę!!!!! Ślązaki, Emetyta, Frazesa, Huzara, Sentendera, Imequyla!!! DAWAJ!!!  🙇
Emetyta Megane już wrzuciła   :kwiatek:

😜
ale dzisiaj dowiedzialam sie, ze to niby od zawsze bylo wiadome a przepis ten funkcjonuje od kilku lat juz.. 🙂
ale dzisiaj dowiedzialam sie, ze to niby od zawsze bylo wiadome a przepis ten funkcjonuje od kilku lat juz.. 🙂

od lat, od lat..... i od lat taki sam syf mają.

Og. z kat. C przechodzą do B, z B do C, punkty nie były naliczane a jak były to się zawieruszyły hehe masakra

a właścicielom ogierów współczuje. Większość oferty stanówki już porobiła, ogłoszenia do gazet dała, część osób być może klacze już kryła. Brawo PZHK. A kto teraz za to zapłaci ??

mam wrażenie, że lista wycofanych ogierów się powiększa, bo jest już ich 60 i widzę nowe imiona...
Beny - jeden z ogierów był nawet na pokazie w Bogusławicach 16.01.2011 promującym krycie w 2011., a teraz się okazuje, że już go przekreślili w listopadzie 2010 ...
To się właściciel rozczarował / rozczaruje ... (bo moze jeszcze nie wiedziec)
W nowym ŚK są ogłoszenia dwóch ogierów z listy.
Imek 🙂

i wycofany ogierek ... chyba dlatego, że skakał  pod prąd 😀
czy ma ktoś nr tel. do SO Boguslawice?
Strona nie działa, a znalazłam gdzies jakiś nr w zumi ale nie odpowiada.
Mam w tel. czyjąś komórkę ze stada, ale nie jestem pewna, do kogo ona jest, wiec nie chce próbować i robic z siebie sieroty 🙂

Łąck wystawil ogiery do dzierżawy, są wśród nich też te wycofane przez PZHK w 2011 😀
(nie edytuje postu, bo zalezy mi na szybkiej odpowiedzi)
klik
Kopia strony kontaktu z google
dziękuję !
Aktualny katalog ogierów ma być 15 lutego. Do 15 lutego Wojewódzkie Związki mają czas na nadesłanie okręgowych katalogów ogierów, PZHK scala je w rasowe.
Zadzwoniłam do PZHK i dopytałam się o kilka rzeczy odnośnie kategorii i licencji. Podaję do przemyślenia i skomentowania.

No i mamy 18 luty, a katalogu , na stronie PZHK,jak nie było tak nie ma . Na domiar niektóre związki wojewódzkie, nie planują drukowania katalogów, bo ...podobno nie są kupowane ? 😲 Co jest wierutną bzdurą, bo znam takich, którzy co roku nabywają kilka. 🤣
Mocno kontrowersyjne ,jest również, uznanie na wniosek jednego z kierowników wojewódzkiego Związku ,zachodnich ogierów, co jakoś dziwnie zbiega się z nie drukowaniem katalogów. 🙄
W tym wypadku, hasło :,,Teraz polskie konie", to można sobie w kieszeń wsadzić.
titina
Nie oczekuj cudów. Baza koni na stronie PZHK miała być zaktualizowana w maju czerwcu 2010 (takiego maila dostałam w ubiegłym roku), a nie została jeszcze tknięta  🤔wirek:
Dla mnie to zwyczajny brak profesjonalizmu i wytłumaczenia dla takich działań nie ma żadnego.

A tak btw orientuje się ktoś czemu jeszcze nie ma żadnej informacji o ZT dla ogierów  👀 ?
Oj, ja o to samo chciałam zapytać się Ciebie?

Co do katalogów na stronach Zwiazku, i wojewódzkich, to jakaś porażka.
Przeglądając strony niemieckich stacji, i stad, to aktualizacje były porobione już w styczniu.
W maju , u niektórych ,to jest już po sezonie, przecież większość ogierów, tych szlachetnych startuje, na zawodach.
A później się wymaga, by ogiery miały 30 pkt. hod 🤔wirek:
Widzę Związek wymaga, ale tylko od nas, od siebie nic nie dając, coś jest tutaj nie tak 😵
Mazia   wolność przede wszystkim
18 lutego 2011 13:34
titina
Nie oczekuj cudów. Baza koni na stronie PZHK miała być zaktualizowana w maju czerwcu 2010 (takiego maila dostałam w ubiegłym roku), a nie została jeszcze tknięta   🤔wirek:
Dla mnie to zwyczajny brak profesjonalizmu i wytłumaczenia dla takich działań nie ma żadnego.

A tak btw orientuje się ktoś czemu jeszcze nie ma żadnej informacji o ZT dla ogierów  👀 ?

Bo jeszcze nie ma decyzji gdzie będzie (sp, wlkp)
To bardzo źle , świadczy o baraku profesjonalizmu, i kompetencji władz.
Z tego co pamiętam, koniec składania ofert był na 30.11.2010?, ale może się  mylę  🤣
Nie wiem ,o czym tu tak dużo myśleć, tajemnicą poliszynela, jest ,że BB idzie do prywatyzacji i tam ZT nie będzie, zostają Bogusławice, ale ich los też się waży. Czyżby nie było innych ofert,to trzeba jeszcze raz ogłosić przetarg, a może jednak w ogóle ZT nie będzie, tylko przyjmiemy wzór francuski- każdy przygotowuje się w domu 🙄
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się