Wybór kierunku studiów

No u mnie w domu też było parcie, żebym szła na państwową uczelnię. Ja z kolei wyjechałam na 5 miesięcy do Irlandii i olałam sprawę. Jak wróciłam został mi tylko SWPS, bo wszędzie indziej było po rekrutacji. Chciałam iść na europeistykę, ale wylądowałam na psychologii. Miałam zamiar się przenieść po pół roku na Uniwerek, ale już tego nie zrobiłam, bo mi się spodobało, poza tym sporo osób się przeniosło z Uniwerka do nas i jak zaczęłam słuchać jaki tam jest program, to stwierdziłam że zostaję tu gdzie jestem. Bardzo sie cieszę, że tak to się wszystko potoczyło.

Choć wnerwiają mnie czasem te studia, np teraz mam idiotyczny plan - mam 3 razy w tyg zajęcia i za każdym razem po południu  😵  ale to tylko ten semestr, w poprzednich było jakoś sensowniej to ułożone. U nas we wrocku jest problem z salami stąd czasem godziny wykładów są z kosmosu.
pony   inspired by pony
13 stycznia 2011 07:43
Bardzo to wszystko pocieszajace, bo przez moment zaczelam traktowac swps jako kare za moja glupote, i to, ze dopiero teraz wiem, co chce w zyciu robic. Podnioslas mnie na duchu branka 🙂
mama pytanko, ale przyznam się bez bicia, ze nie czytałam wątku  😡
szukam w necie, ale nie mogę znaleźć, jakie przedmioty (i które rozszerzone) muszę zdawać na maturze, zeby  dostać się na politechnikę- wydział architekrura? (napewno matma, fiza- oba rozszerzone?)jakie muszą być wyniki z matury? jest ktoś może na volcie kto chodzi na takie studia? trudno się dostać?
z góry dzięki  :kwiatek:
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
20 stycznia 2011 22:32
na architekturze krajobrazu jest Alice. możesz do niej się na pw odezwać, pewnie więcej Ci powie. 🙂
I Anaa skończyła architekturę, więc uderzaj do niej 🙂
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
21 stycznia 2011 11:29
Ja biorę pod uwagę kilka opcji:
- zootechnika - hodowla zwierząt, hodowla i użytkowanie koni lub hodowla ekologiczna i ochrona zwierząt
- technologia żywności - tech. żywności, żywienie człowieka, jakość i bezpieczeństwo żywności - boję się jednak, że są to zbyt ścisłe studia i chemia z fizyką mnie przerosną 🙄
- towaroznawstwo żywności
- rolnictwo - agroturystyka
lub turystyka i rekreacja na AWFie

nie wiem, jakoś nie chcę na razie o tym myśleć 😵
trzynastka   In love with the ordinary
26 stycznia 2011 03:10
mama pytanko, ale przyznam się bez bicia, ze nie czytałam wątku  😡
szukam w necie, ale nie mogę znaleźć, jakie przedmioty (i które rozszerzone) muszę zdawać na maturze, zeby  dostać się na politechnikę- wydział architekrura? (napewno matma, fiza- oba rozszerzone?)jakie muszą być wyniki z matury? jest ktoś może na volcie kto chodzi na takie studia? trudno się dostać?
z góry dzięki  :kwiatek:

Trudno. Na politechnikę śląska nawet bardzo trudno.
Matura wszystko powyżej 80% na rozszerzeniu + egzamin praktyczny z rysunku [albo 2 egzaminy ? ]+ prawie 30 chętnych na jedno miejsce. 
Tak było 3 lata temu .
Maddie   Hucykowa demolka na wakacjach
06 lutego 2011 11:51
Czy jest na forum ktoś po lub w trakcie studiowania na kierunku inżynierii środowiska?
Jestem ciekawa co po takich studiach można robić, gdzie i jako kto się zatrudnić. Czy studia trudne? I najważniejsze - gdzie najlepiej się wybrać? Zawsze myślałam o Wrocławiu, a ostatnio tak mi wpadło Bielsko. Ale to jest niebo a ziemia wg mnie. Wiadomo - Wrocław to całkiem inne możliwości, uczelnia w BB podobno taka sobie i za dobrych opinii nie ma.
Gdzie może startować taka osoba jak ja co zdaje dodatkowo rozszerzoną matematykę i podstawową biologię?
Po prostu nie wiem, co mam ze sobą zrobić 😉
Ja biorę pod uwagę kilka opcji:
- zootechnika - hodowla zwierząt, hodowla i użytkowanie koni lub hodowla ekologiczna i ochrona zwierząt
- technologia żywności - tech. żywności, żywienie człowieka, jakość i bezpieczeństwo żywności - boję się jednak, że są to zbyt ścisłe studia i chemia z fizyką mnie przerosną 🙄
- towaroznawstwo żywności
- rolnictwo - agroturystyka
lub turystyka i rekreacja na AWFie

nie wiem, jakoś nie chcę na razie o tym myśleć 😵

Ja wylądowałam na rolnictwie, ale przynajmniej u nas na SGGW nie ma specjalności 'agroturystyka", nie wiem jak na innych uczelniach.
asds   Life goes on...
06 lutego 2011 16:42
A ja po obejrzeniu dziś rano  o 5.30 programu w któym była mowa co do nadchodzących zmian co do uczelni wyższych w Polsce strwierdzam ze nie długo studia dzienne bezpłatne będą tylko dla wyjątkowo uzdolnionych, a reszta bedzie bulić. Planowane ograniczenia co do kierunków humanistycznych, ekonomicznych iadministracyjnych. Odrodzenie planowane dla kierunków technicznych i technologicznych.  Ciekawie...
Asds- ja uważam, że to dobry pomysł.
Studiuje pedagogikę, pomijając, że jest nas dużo za dużo żeby znaleźć pracę chociaż dla części studentów to ogrom ludzi jest na tych studiach żeby być na studiach. Nic nie robi, gada na zajęciach i zdaje tylko na ściągach. Jakby te studia były płatne (nawet symbolicznie) to może część by się w ogóle zastanowiła po co na nie iść.
Hija z ciekawości, jaka specjalność ?
Mam do Was pytanie 🙂 Na weterynarię w Lublinie potrzeba jest biologia i chemia na rozszerzeniu oraz polski i angielski na podstawie. Czy zdając rozszerzoną biologię rozszerzony polski oraz rozszerzony angielski ,I NIE ZDAJĄC CHEMII mam szansą się dostać? 😁 Czy na wstępie mnie odrzucą? 🥂
galopada_   małoPolskie ;)
17 lutego 2011 10:50
jest ktos z voltopirow na AM?  👀
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
17 lutego 2011 10:56
shakeyourbody na stronie rekrutacji jest napisane, że zarówno biologia jak i chemia są obligatoryjne  😉
[quote author=galopada_ link=topic=132.msg902062#msg902062 date=1297939843]
jest ktos z voltopirow na AM?  👀
[/quote]
ja we Wrocławiu
Czy jest na forum ktoś po lub w trakcie studiowania na kierunku inżynierii środowiska?

Mój chłopak, ale nie wiem, czy on się tu wlicza 😉
Hija z ciekawości, jaka specjalność ?

Przepraszam, że dopiero teraz. Ale nie widziałam wcześniej, że w wątku pojawiły się nowe posty.
Edukacja wczesnoszkolna i przedszkolna.
[quote author=Maddie link=topic=132.msg886690#msg886690 date=1296993092]

Mój chłopak, ale nie wiem, czy on się tu wlicza 😉
[/quote]

ja jestem na wydziale IŚ i mam dużo łączonych z tym kierunkiem zajęć
Shakeyourbody- jeśli jest tam jak mówi Smarcik i można sobie wybrać to i tak zastanów się czy to dobry wybór. Na vecie będziesz miała biochemię na zajęciach, którą będzie Ci pewni ciężko ogarnąć nie mając wiedzy z matury rozszerzonej.
Hmm, też chcę składać do LBN na weterynarię, ale pierwsze słyszę, że liczy się angielski i matma, czy coś, już nie pamiętam co przed chwilą przeczytałam w wątku. W każdym razie mi mówiono tylko o rozszerzeniu z biologii i chemii ^^
Dopiero dwa miesiące temu podjęłam decyzję, że nie będę zdawała chemii więc jakąs wiedzę mam, aczkolwiek zdaje sobie sprawę, że może być ciężko. Dzięki laski za rady 🙂 A powiedzcie mi jeszcze jak jest z pracą po psychologii? Jest szansa znalezienia czegoś sensowanego czy raczej lipa? 😵
Do tych, co marza o architekturze mam ciekawa alternatywe. Jak pewnie niektorzy wiedza ja studiuje w Niemczech, co prawda na kier. humanistycznym, ale to niewazne. Wiecie, jak latwo jest dostac sie w Dojczlandii na ten kierunek?? Zeby sie utrzymac trza sie napracowac, ale mysle ze jest to porownywalne z nakladem pracy, jaki ma sie w PL na studiach.

Jak macie jeszcze czas i mozliwosci, no i checi, to moze taka wiadomoscia otworzylam jakas alternatywe na przyszlosc?? Tu sa srednio 2 lub 1,5 osoby na miejsce, kryteria to rysunek, jakies tam oceny, ale nie ma takich wydrubowanych norm, jak w PL.
bianca   At first I'm shy but then comes wine.
17 lutego 2011 16:02
A czy ktoś jest na łódzkiej filmówce? Się poważnie zastanawiam nad foto, bo asp mnie zdrowo odrzucają..
Są jakieś wieści odnośnie weterynarii w Krakowie ?
Słyszałam plotki, że ma ruszyć w roku 2012/2013..
mi się wydaje, że to jednak te same plotki, które po Krakowie krążą od wielu lat... ciągle się mówi o tym, że uj nie bardzo chce współpracować z ur, a ur nie ma zaplecza technicznego na samodzielne otwarcie kierunku :/
A czy ktoś jest na łódzkiej filmówce? Się poważnie zastanawiam nad foto, bo asp mnie zdrowo odrzucają.
A co chcesz wiedzieć?
Ja co prawda tam nie studiuję, ale jestem związana z tym filmówkowym środowiskiem i mogę ewentualnie podpytać.
O to i ja sie podłacze z ciekawosci - bardzo trudno sie tam dostać? co trzeba przedstawic w ramach rekrutacji?
bianca   At first I'm shy but then comes wine.
17 lutego 2011 18:40
właśnie chodzi mi o to, czy trudno sie dostać(rozmowy rekrutacyjne wyglądają pokaźnie), jak w ogóle przygotowują do zawodu, czy ciekawie, czy typowo szkolnie, jacy są wykładowcy. Bo jak sie myśli filmówka, to mówi się wow, ale w sumie nigdy nie słyszałam nic o foto.
O to i ja sie podłacze z ciekawosci - bardzo trudno sie tam dostać? co trzeba przedstawic w ramach rekrutacji?
Dosyć trudno. Sporo kandydatów na jedno miejsce, bo i miejsc mało. Raczej się tam nie dostanie ktoś kto radośnie dwa tygodnie przed sobie postanowił, że on to na filmówkę chce, bo kilka zdjeć wcześniej zrobił. Naprawdę trzeba już się orientować i coś umieć.
Trzeba przedstawić teczkę swojej twórczości plus dwa zadania fotograficzne (tematy są na stronie podane i wymiary zdjęć do tematów też).
Jak teczka przejdzie to potem jest egzamin.
Naprawdę, wszystko jest na stronie uczelni. Wystarczy wejść i przeczytać. 😉

Typowo szkolnie to tam raczej nie jest. 😉 Uczelnia typowo artystyczna. Nie jest tak, że jest 200 osób na wykładzie i pisze się jakieś zaliczenia. Na roku jest kilkanaście osób i tyle, robią prace na określone tematy i mające ich nauczyć różnych rzeczy. Współpracuje się raczej z wykładowcami. Kilku operatorów też wykłada i ćwiczenia prowadzi na tym wydziale. Ogólnie sporo zarówno teorii jak i zadań praktycznych.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się