Derki
okser, gnl, allekonie - może tam?
no wlasnie jedyne jakie znajduje to takie przejsciowki z poliestrem, ale zwyklego drelichu znalezc nie moge, dlatego zapytalam tutaj.
jedyne co znalazlam bawelnianego to to :
http://www.okser.pl/equi-theme-derka-letnia-luxury-cotton-p-1447.html letnia bawelnaina dere, ale strasznie "szmaciascie" wyglada...
bede wdzieczna jak mi ktos zdradzi, gdzie moge kupic ten DRELICH equi theme, ale nie przejsciowke z poliestrem. 🙇
thaya, ee, nie o tej 🙂 Mam jakąś staarą, granatową z białą lamówką, własnie drelich.
tamta też była 100% poliester.
taka jak ze zdjecia poniżej.
Zdjęcie zapożyczone!
[ciach]
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] ogłoszenie poza wątkiem ogłoszeniowym
thaya, jeszcze inna 😉
Muszę ją wygrzebać z czeluści derek wiosennych to wam pokażę 🙂 No i na pewno, jest to drelich 🙂
Tak jak wspominałam, derka stara jak świat 😁
wow to faktycznie stara jak świat 🙂 więcej niż 4 lata :P
Uh, no to bez sensu ją polecam, myślałam, że może robią jeszcze drelichy, bo tamta jest naprawdę fajna 🙂
Edytka, według mnie jeszcze jakaś bawełniana.
dziękuję :kwiatek:
lecę zatem przegladać oferty sklepów
Trochę laickie pytanie, ale zauważyłam, że w mojej stajni dużo ludzi derkuje nieogolone konie, nawet w dosyć grube derki, takie 200-250. Czy to może mieć jakiś zły wpływ na konia?
zonk, owszem, może. śmię twierdzić, że przegrzanie ma wręcz gorsze skutki niż wychłodzenie.
Derkowanie zależy od warunków panujących w stajni, nie tylko od faktu, czy koń jest ogolony czy nie.
Dzięki, rozumiem, że można ubrać derkę jak jest przeciąg czy jest bardzo zimno, ale przy normalnych warunkach i tak na wszelki wypadek to chyba nie ma sensu? Jakie konkretnie skutki to może mieć?
To zależy, jak koń przystosował się do niższych temperatur: czy ma gęste zimowe futro. Czy nie jest osłabiony: np koń starszy lub chory, po przebytej chorobie, po kolce itp., czy w stajni są przeciągi, czy ogólnie temperatura spada poniżej zera, czy koń jest niedożywiony, nie dostarczono mu odpowiedniej ilości energii na ogrzanie ciała... nie wiem czy to wszystko, wypisałam z głowy kilka przykładów.
Każdy koń ma indywidualne wymagania jeśli chodzi o derkowanie 😉
A przegrzanie objawia się na początku podobnie do zwykłego przeziębienia, koń jest osłabiony, szybko się poci, męczy, słyszałam, ale nie jest to 100% informacja, że może prowadzić nawet do mięśniochwatu.
Lepiej nie przegrzewać :p
Hej, po długiej walce z moim sumieniem i portfelem przegrałam walke, przepadłam i kupiłam wymarzoną derkę 💃
Czekam na przesyłkę z DE. Jestem bardzo ciekawa jaki będzie jakościowo materiał, wykonanie, no i oczywiscie jak derka będzie lezała na koniu, i czy to zapięcie na klacie bedzie wygodne dla konia.
Może ktoś z was ma już taka derkę i podzieli się opinią?
"A przegrzanie objawia się na początku podobnie do zwykłego przeziębienia, koń jest osłabiony, szybko się poci, męczy, słyszałam, ale nie jest to 100% informacja, że może prowadzić nawet do mięśniochwatu."
Ja jestem "spec" od mięśniochwatu ale nigdy o tym nie słyszałam 😲
Jedna przyczyna to przewiajanie, nie słyszałam o przegrzaniu. 🤔
Dzięki, rozumiem, że można ubrać derkę jak jest przeciąg czy jest bardzo zimno, ale przy normalnych warunkach i tak na wszelki wypadek to chyba nie ma sensu? Jakie konkretnie skutki to może mieć?
wszystko zależy od konia. Ja swoje oba derkuję juz od jesieni stopniowo zwiekszajac gramaturę derek własnie po to żeby nie obrastały zimową sierścią. Jeden z nich stoi w ortalionie na polarze drugi w takich temperaturach jak teraz 0 do-15 w 200-300 gram
nie są przegrzane bo nie mają zimowego futra.
więc osądzanie jaka derka odpowiednia na podstawie tego czy kon golony czy ie absolutnie nie ma sensu
Dramka nie jest golona i stoi teraz w derce stajennej 150. Stoi pierwsza przy drzwiach i ponieważ miewa mięśniochwaty lepiej żeby było jej ciepło niż zimno. Tak jak napisała deborah spraw indywidualna, zależy od konia 😉
Czy używał ktoś tej derki treningowej?
http://www.okser.pl/horze-derka-treningowa-polaru-p-5681.html Może mi ktoś powiedzieć jak jest z jej materiałe, wytrzymałością itp...? 😉
[size=10pt]Czy to prawda, że derka Dralonowa (z eskadrona) nie wysusza konia[/size] ??
Prawda. Dralon sluży tylko do lansu 😎 Polar do osuszenia 😉
"Doskonała jako derka turniejowa, osuszająca oraz jako derka transportowa. Dralon jest to materiał zbliżony do polaru, trochę cieńszy ale równie mocny." 🤔
dla mnie polar a dralon to dwa nieporównywalne materiały
Petit.
Zapiecie nie przeszkadza , nie obciera a derka lezy rewelacyjnie. To marka sama w sobie, nie ma ;epszych derek
Petit pochwal się jak przyjdzie bo jest cuuuuuuuuuudna!!!Normalnie zazdorszczę 😀 To są jedne z najlepszych derek 😀
gryglodor, u mnie w stajni jedna dziewczyna ma taką. Polar jest bardzo ciekni, jest leciutka.
Jak z użytkowaniem, nie wiem.
Ode mnie - dla derek Masta -przynajmniej tych co ja mam. ogólnie są super, ale konie strasznie mi się od nich wycierają na łopatkach. Jeden, który się ciągle kręci i w Eskadronie ripstop miał łyse plamy, ale takie "normalne" w derce Masta obtarł się do krwi. Drugi, który w ripstopach miał leciutkie wytarcia teraz ma duże, łyse placki. Ripstop z przodu cały jest podszyty czymś śliski. Masta ma bawełnę i tylko mały śliski kwadracik, który wypada w zupełnie innym miejscu niż powinien. Może po prostu nie pasuje do budowy moich koni i tyle... Założyłam im koszulki i na szczęście już plamy zarastają.
Zdjęcie po 14 lutego, bo wyjeżdżam na ferie wiec derka przyjdzie po...szkoda że mrozów nie będzie, bo pewnie derkę założę tylko do przymiarki i do zdjęcia 🙁
D&A, dobrze że o tym piszesz, bo kusiło mnie wziąć na zmianę Amkowi Maste (widziałam w ogłoszeniach że ktoś ma na sprzedaż).
Ciekawe czy kazdy ma takie problemy? Może po prostu krój nie dla Twoich koni?
Petit, tak jak napisałam możliwe, że nie dla moich koni😉 ogólnie nie mówię, że derki Masty są złe- to wycieranie to jedyny minus,wystarczy koszulka i jest ok. Poza tym te derki są super. Mam 3 i są świetne jakościowo.
czemu te "podkoszulki" są takie drogie ❓ Moja znajoma będąc w Anglii kupiła kilka swoim koniom i w przeliczeniu na zł za jedną wyszło jej tylko ok. 20 zł 😲
Ja kupiłam w Polsce po 25😉
D+A taaak 🙂 gdzie kupiłaś? Daj namiary 😉 bo ja z tańszymi niż 70 zł jeszcze się nie spotkałam :/