Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

pytanie od mojej siostry o ten aparat
http://www.fotomaniak.pl/17019/finepix-s1600-s1770-najtanszy-z-najnowszych-super-zoomow-fujifilm/

czy jestescie w stanie stwierdzic, czy da rade zrobic nim ostre zdjecie biegajacym psom? przy oswietleniu naturalnym, nie w pomieszczeniu. Nie ma zadnych specjalnych wymagan, poza wlasnie tym, zeby bylo cos sensownie widac jak swoje siersciuchy latajace za owcami bedzie chciala uwiecznic wink
kasska- odpowiedziałam Ci w wątku nasza twórczość fot.
kasska, liczy się szybkość reakcji AF, możliwość ustawienia ciągłego AF, opóźnienie otwarcia migawki oraz ilość zdjęć w serii.
Myślę, że jeżeli siostra zaznajomi się z instrukcją obsługi, da radę sporo z niego wyciągnąć.
Ale czy akurat do zdjęć małych, szybko i chaotycznie poruszających się obiektów ten aparat się nada - trudno zgadnąć.
Kawecan   Jeździec bez konia...
30 stycznia 2011 14:59
Jako że nie mam gdzie ulokować swoich oszczędności padło na kupno aparatu. I jak sądzicie czy z aparatu FujiFilm FinePix s1800 będzie dało się coś wyciągnąć? W opisie wygląda super. Zoom 18x , podwójna stabilizacja.

funkcja automatycznego śledzenia ostrości umożliwia, że można śledzić obiektywem poruszający się obiekt i cały czas utrzymywać na nim ostrość, nawet przy korzystaniu z pełnego 18-krotnego zbliżenia.

Czy będzie można z tego aparatu wyciągnąć coś ciekawego? I czy by się nadawał na zawody skokowe, większe imprezy.
Może miał ktoś z nim do czynienia?
Z góry dziękuję za pomoc.  😀
18x zoom brzmi fajnie, tylko następstwem tego będzie późniony czas reakcji, czyli na zawodach, będziesz chciała zrobić zdjęcie nad przeszkodą, a uchwycisz tylko ogon konia, jeśli to jest kompakt, to niestety takie będą jego wady, może się mylę, ale takie miałam doświadczenia z super zoom-ami, i ultra zoom-ami. Na pewno da się nim zrobić dobre zdjęcie < bo każdym aparatem się da>. Poza tym jak na swoją cenę jest w porządku.
Dzisiaj mój aparat (Canon 450d) stwierdził, że koniec tego dobrego, on przestaje robić zdjęcia i wyświetlił mi Error 99. Ostatnie 3 zdjęcia sa takie:

Wstawiłam w takiej kolejności jak zostały zrobione.
I teraz moje pytania:
Czy to coś z migawką? Bo wydaje mi się, że to czarne to właśnie ona, ale może się mylę.
Czy oddawać do serwisu? Zdołałam wyczytać, że serwisy Canona są tylko w Warszawie i Wrocku, to trochę daleko, więc nie wiem czy się opłaca.
Może lepiej kupić nowe body od razu?
cieciorka   kocioł bałkański
30 stycznia 2011 18:48
xxflygirlxx, zacznij od sprawdzenia w instrukcji, co oznacza error 99
Wpisałam to w google, to nigdzie nie było jednoznacznej odpowiedzi. A instrukcja nie wiem gdzie jest, tata pewnie gdzieś ja schował.
O, tu nie trafiłam, a więcej jest napisane.
Odłączyłam już lampę, dalej to samo. Zaraz podłączę inny obiektyw i spróbuje wszystko w środku wyczyścić.
wszystko w środku wyczyścić.

w środku? to znaczy?

nie radziłabym czyszczenia body ,,w środku".
cieciorka   kocioł bałkański
30 stycznia 2011 20:12
pewnie chodzi o styki
pewnie chodzi o styki

a no to co innego (:
Tak, o to mi chodziło. 😉
Jutro to zrobię, bo teraz nie miałam kiedy, ale mam szczerą nadzieję, że to obiektyw, a nie body.
trzynastka   In love with the ordinary
30 stycznia 2011 22:01
xxflygirlxx- jaki masz przebieg aparatu ? ile fotek nacykałaś ?
Wybacz głupie pytanie, ale można gdzieś to sprawdzić?
30 stycznia 2011 22:10
Programem ale jeśli aparat masz od nowości to wystarczy spojrzeć na numer zdjęcia [ IMG_ XXXX. jpg] i na karcie do jakiej nazwy folderu Ci się zapisuje, w tej chwili dokładnie nie pamiętam nazwy folderu ale końcówka 100 to pierwsze 10 tys zdjęć, 101 drugie 10 tys zdjęć etc.

edit: czyli ja mam IMG_2000. jpg w folderze coś tam coś tam 101 czyli zrobiłam 12 tys zdjec.
Ostatnie zdjęcie jakie zrobiłam ma numer 3867, a nazwa folderu to 100Canon.
30 stycznia 2011 22:52
Dzięki 🙂

Się pochwalę, że za szalone 150 zł kupiłam właśnie adapter z potwierdzeniem ostrości i Heliosika 44-2 2/58 mm 🙂
Rok o tym gadałam i postanowiłam spróbować, postawiłam na droższy adapter i najtańszy obiektywik odpowiadający moim zapotrzebowaniom, czyli jasna portretówka lub przy dokupieniu pierścieni do macro. Normalnie tupię i usiedzieć nie mogę, dopiero co kliknęłam a już się nie mogę doczekać kiedy dojdzie !  😁
Ten błąd który się wyświetlił xxflygirlxx to na pewno nie problem styków, bo ten w Canonie ma kod Err 01.
Z tego co pamiętam to Err99 to tzw "inne błędy" czyli może to być albo problem z lustrem, albo z migawką, albo z tego co doczytałam to często pojawia się ten problem gdy obiektyw szwankuje (konkretniej przesłona).
I prawdę mówiąc te Twoje foty tak wyglądają. Jakby jakimś cudem pojawiły się na nich listki przesłony lub migawki
Lena,

Ja miałam oba i ten nowszy model ze stabilizacją jest zdecydowanie lepszy optycznie.
Po przeczytaniu testów i opinii - stary poszedł won a w zamian kupiłam tą nową wersję.
Jedno napiszę - nie żałuję.

Tu masz test  kita ze stabilizacją. Sporo tam porównań do starszej wersji
http://www.optyczne.pl/125.1-Test_obiektywu-Canon_EF-S_18-55_mm_f_3.5-5.6_IS_Wstęp.html
Dziewczyny widzialam, że rozmawiałyście już o kompaktach ale nie dopatrzyłam się konkretnych wniosków😉 więc bardzo proszę o prostą konkretną odpowiedź - szukam dobrego kompaktu dla mojego chłopaka - co możecie polecić? Model myślę że jakoś wybiorę, ale chociaż powiedzcie na jaką firmę warto zwrócić uwagę? Canon, Nikon, a może Sony? ja mam lustrzankę Canona i sobie chwalę, ale innych firm nei miałam w rękach (no może oprócz Sony ale mnie nie zachwycał..)
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
31 stycznia 2011 07:19
Canon z serii G...rewelacyjne kompakty 😜.

Zwłaszcza g9 i g11.
http://www.flickr.com/photos/zniv/3068317678/

mam taki obiektyw, od starego Zenit-a, konkretnie Pentacon auto 2.8/135 MC, jest na pewno sprawny, więc postanowiłam spróbować, go jeszcze użyć i stąd moje pytania:
Czy da się z niego coś wyciągnąć, czy nie ma sensu go w ogóle ,,uruchamiać"?
Czy M42 mi wystarczy?
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
31 stycznia 2011 10:57
31 stycznia 2011 11:01
larecherche, jak masz canona to nawet lepiej, bo do M42 są lepsze przejściówki na canona.
Można mieć wypas typu potwierdzenie ostrości, bez żadnych soczewek które pogarszają jakość zdjęć etc.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=10534
Mam Nikona z silnikiem AF.
dzięki za linki, poczytam.
lusia722, wygląda fajnie🙂 ale jednak poszukuję czegoś tańszego.. Facet to mechanik i motocyklista - raczej nie będzie na niego super uważał, dwa - nie potrzebuje mega aparatu, myślałam raczej o niedrogim kompakcie ot żeby mógł zrobić zdjęcie motocykla, mnie:P widoczków.. wybieramy się na rajd do Włoch na motocyklu i chce żeby miał czym sobie focić😉
więc raz jeszcze - potrzebuję czegoś znacznie tańszego, ale wytrzymałego, robiącego jak najładniejsze zdjęcia - szczególnei prosze o podpowiedź u której firmy mam szukać😉
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
31 stycznia 2011 23:41
Zaopatrzyłam się dziś w 2 filtry 😜 Hoya UV i polaryzacyjny.
Ja już całkowicie straciłam jakiekolwiek wątpliwości 😉 Ale gdyby ktoś je jeszcze miał... na tych samych parametrach:

bez filtra polaryzacyjnego

z filtrem
Breva, Olympus 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się