Re-Voltowicze ZA granicą: pensjonaty, zwyczaje, niecodzienności...

Czy ktoś może orientuje się jak wygląda sytuacja we Francji bądź innym kraju frankofońskim?
Myślałam nad wyjazdem na wakacje, żeby czegoś się nauczyć w zamian za pracę, podszkolić francuski do tego, itp.
Gdzie szukać takich ofert? Są jakieś inne strony oprócz  www.yardandgroom.com?  👀
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
03 stycznia 2011 12:58
mam parę zdjęć ze stajni w Szwajcarii i mogę wrzucić, jeśli ktoś byłby zainteresowany...
mam parę zdjęć ze stajni w Szwajcarii i mogę wrzucić, jeśli ktoś byłby zainteresowany...

No pewnie!
mam ogromną prośbę.. czy ktoś mógłby mi nakreślić pracę instruktora rekr. w Niemczech? Przede wszystkim:
- zarobki
- czy łatwo o taką pracę, zwłaszcza dla obcokrajowca - na sezon
- specyfika prowadzenia jazd w N., np. ilość koni na jeździe, czy wykonuje taka osoba jakieś dodatkowe czynności itd. o ile nie jest to indywidualną cechą stajni
- czy w ogóle polecacie taką formę pracy wakacyjnej za granicą, czy się opłaca..

Musze mieć ogólny zarys sytuacji, bo wakacje tuż tuż ( 😉) i trzeba się zacząć rozglądać. Czy ktoś mógłby mi polecić może jakąś stajnie, może ktoś wie, że szukają gdzieś takich osób na sezon?

Będę baaaaardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki, mogą być na PW  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
05 stycznia 2011 20:20

Wprawdzie re-voltowicz tylko z pokrewieństwa, ale zamelduję.
Mój syn jeździ w takim ośrodku:
http://www.equus-kinsky.cz/eq4.htm
Narzekał tylko,że jazda po czesku troszkę na początek niezrozumiała.
Ale się nowych słówek nauczył.
Strzyga jakie kopyto  😲 Reszta wygląda całkiem przyjemnie - co to za miejsce? Opowiesz coś więcej o ośrodku? Konie wychodzą na pastwiska czy tylko na te minipadoczki przy boksach?

Taniu toż to musi być przezabawne - jazda po czesku  😁 Postuluję o filmik!
Też bym chciała zobaczyć. To była jazda dresażowa na dodatek.
Tak sie sklada, ze jezdze po czesku 3 lata i trzymam konia w czeskim pensjonacie. Niestety po chwili czeski przestaje byc smieszny a zaczyna sie metlik w glowie  😜
xequus   Miłość na dwa serca i sześć nóg...
10 stycznia 2011 09:07
Poniekąd wiążę swoją przyszłość z Francją i szukałam francuskich stajni i jestem pod wrażeniem... Warunki rewelacyjne.
Jest może jakiś francuski re-voltovicz z nami, który może trochę opowiedzieć o tym kraju?
2 lata temu miałam jechać do pracy w Gameren w Holandii (swoją drogą piękny kraj). Postanowiłam jednak pójść na studia i zostać. Trochę mnie ciągnie by tam pojechać, zmienić decyzję, ale z drugiej strony za dużo mnie trzyma w Polsce i nie wiem, czy zdołałabym wysiedzieć tam chociaż miesiąc.
Ja z kolei nie potrafię wrócić 😁
a pojechałam tylko na trochę, życie sobie poukładać i zdobyć doświadczenie

edit - ort  😡
Moze nie do konca na temat ale szukam dobrej duszy ktora z angielskim jest za pan brat :>
Chodzi o pomoc w przetlumaczeniu tresci ogloszen sprzedazy koni z polskiego na angielski  👀
Znalazlby sie ktos taki? :kwiatek:
Amazonka ....dawaj , moge Ci przetlumaczyc.
Wyszukiwarka mi niestety nie wypluła- jak kształtują się ceny pensjonatu w Niemczech? oraz ceny różnych zabiegów np. kucia?

edit - ort  😡

Tja, ja chyba juz nie wroce. Za bardzo sobie poukladalam tu.
A.   master of sarcasm :]
30 stycznia 2011 12:29
[quote author=ikarina link=topic=823.msg859053#msg859053 date=1295334838]

edit - ort  😡

[/quote]

Ja chyba raczej na pewno nie wroce. Zreszta do czego i po co.
[quote author=Anka link=topic=823.msg876225#msg876225 date=1296389592]
[quote author=ikarina link=topic=823.msg859053#msg859053 date=1295334838]

edit - ort  😡

[/quote]

Ja chyba raczej na pewno nie wroce. Zreszta do czego i po co.
[/quote]

Tak wlasnie. Do czego i po co...
ja bym chciała wyjechać najpierw na wakacje, a potem na studia uzupełniające do DE, ale kurcze, nie potrafię sobie wyobrazić rozłąki z rodziną i miejscami. do których tak jestem przywiązana.. po prostu ja nie potrafię być dłużej niż dwa tyg. poza domem, bo inaczej odchodzę od zmysłów, martwię się, czy wszystko w porządku.. itd. wiem też, że moja rodzina, zwłaszcza mama mogłaby sobie nie poradzić z moim wyjazdem.. ale kiedyś będę musiała, bo jak można być germanistą nie jeżdżąc do Niemiec.. no i człowiek też by przeciął w końcu tę pępowinę i zobaczył coś świata..

ponawiam pytanie dot. pracy w DE jako "ruchawiec"  😉 łatwo jest znaleźć taką pracę, czy prędzej do wywalania boksów..? czy jeżeli chciałabym coś więcej zarobić, to lepiej nie stawiać na konie? słyszałam, że w tej branży takim jak ja robaczkom, ciężko coś dobrze płatnego znaleźc..
Czy ktoś może orientuje się jak wygląda sytuacja we Francji bądź innym kraju frankofońskim?
Myślałam nad wyjazdem na wakacje, żeby czegoś się nauczyć w zamian za pracę, podszkolić francuski do tego, itp.
Gdzie szukać takich ofert? Są jakieś inne strony oprócz  www.yardandgroom.com?  👀

Poniekąd wiążę swoją przyszłość z Francją i szukałam francuskich stajni i jestem pod wrażeniem... Warunki rewelacyjne.
Jest może jakiś francuski re-voltovicz z nami, który może trochę opowiedzieć o tym kraju?

Melduję się, ale niewiele wam pomogę, bo zaczyna się dopiero mój trzeci miesiąc we Francji.
Pracuję w kameralnej, ekskluzywnej stajni i na razie nie mówię po francusku, porozumiewam się pracodawcami po angielsku.
http://www.attelage-cuts.com/index.htm

zuziaczek: yardandgroom to bardzo dobra strona, pojawia się na niej trochę ofert z Francji.
Wyjeżdżam w środę do Southampton w południowej Anglii na miesiąc, może dwa. Jeździ ktoś w tym rejonie? 🤣
Pamiętam, że New Forest to piękne miejsce i stosunkowo nie daleko.
delta   Truth begins in lies.
30 stycznia 2011 16:52
[quote author=D+A link=topic=823.msg870197#msg870197 date=1295983775]
Wyszukiwarka mi niestety nie wypluła- jak kształtują się ceny pensjonatu w Niemczech? oraz ceny różnych zabiegów np. kucia?
[/quote]

U nas pensjonat 300 e - mała stajni, padoki, pastwiska, karuzela, hala i 2 ujeżdzalnie zewnetrzne - piaskowa i trawiasta, karmieni 3x owies i pallets, siano + sianokiszonka 2x, codziennie boksy sprzatane. Jeśli chodzi o zabiegi to:
- rozczyszczanie 30 e z dojazdem
- kucie na 4 - 80 e ale my mamy kowala ze Szwajcarii
viikaa   Kucykowy jezdziec :)
30 stycznia 2011 18:56
indi New Forest to naprawde piekne miejsce 🙂 Spacerujac po lesie mozna spotkac sporo koni 🙂
Ja mieszkam jakas godzine drogi od Southampton.
viikaa nie masz ochoty na wyjazd do New Forest i jakiś terenik?
Ja już kiedyś byłam i było naprawdę fajnie 😀 slalom między dzikim bydłem 😂
a znasz może inne miejsca gdzie można pojeździć w okolicy?
Moze nie do konca na temat ale szukam dobrej duszy ktora z angielskim jest za pan brat :>
Chodzi o pomoc w przetlumaczeniu tresci ogloszen sprzedazy koni z polskiego na angielski   👀

Cóż, studiuje się anglistykę ....... 🙂
delta, dzięki. W jakim mieście ta stajnia?
mtl   I M Equestrian
30 stycznia 2011 23:47
Do czego i po co...

chyba też powoli dochodzę do takiego wniosku...
[quote author=amazonka* link=topic=823.msg861240#msg861240 date=1295455099]
Chodzi o pomoc w przetlumaczeniu tresci ogloszen sprzedazy koni z polskiego na angielski   👀

Cóż, studiuje się anglistykę ....... 🙂
[/quote]
Oj, kucyna, pojechałabyś na Wyspy, to byś zobaczyła, że to, czego uczą, a to, jaki język tu jest na prawdę... to czasami dwa różne światy.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
31 stycznia 2011 08:21

ponawiam pytanie dot. pracy w DE jako "ruchawiec"  😉

Wydaje mi się że jak potencjalnym pracodawcom opowiesz jak wyglądało w Polsce zrobienie przez ciebie papierów instruktora rekreacji oraz zobaczą jak wyglądają twoje rzeczywiste umiejętności jeździeckie  to co najwyżej zaproponują  ewentualne oprowadzanki z dzieciakami  czy emerytami. O ile twój niemiecki jest w miarę komunikatywny oczywiście. Chyba że faktycznie desperacko poszukują kogoś a są na całkowitym zadupiu.
ikarina, dlaczego zakładasz,że o tym nie wiem? 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się