Stanówka

[quote author=titina link=topic=5968.msg856634#msg856634 date=1295200589]
Poszukaj sobie ogiera z linii Ladykillera xx, bo on najlepiej łączy się z pełną krwią.

Z pelna krwia wszystko sie dobrze laczy 🙂 nie tylko Ladykiller 🙂
[/quote]

NIE? 😵 To powiedz mi proszę, od jakich matek, są dwaj najlepsi synowie Ladykillera 🤔wirek:

Mam pytanie, czy może ktoś widział ,czy ma film z MPMK, w ujeżdżeniu, chodzi mi o og Star Turn, P.Kasi Milaczarek?
[CIACH] ogloszenie. zapraszam do zapoznania sie z regulaminem forum. nastepne lamanie regulaminu bedzie karane ostrzezeniem.
marko1
Na górze strony jest przyklejony wątek ogłoszenia, za umieszczanie ich w innych wątkach grozi ostrzeżenie  🤬
[ciach]

uporczywe wciskanie ogłoszeń poza wątkiem ogłoszeniowym
zulu   późne rokokoko
29 stycznia 2011 22:34
a ja mam taki rebus:

Zastanawiam się nad Lou Reed (Lauries Crusador, Bolero) dla kobyłki trakeńsko-arabskiej (Equin, Anonim). Zanim mnie ktoś zje za mieszankę, pragnę nadmienić, że chcę wyhodować konia dobrego użytkowo i ruchowo - tylko tyle 🙂 na dalszej hodowli mi nie zależy.
Nadaje się? rozważałam jeszcze Rona Williama, ale czy warto?

Druga opcja to wariant małopolski - Emetyt, Efekt, Kamp, Berlin Bej?

w grę wchodzi nasienie mrożone albo transport klaczy w niedalekie okolice Wrocławia.  😎
zamiast Berlina postawilabym na Saganka,Burgunda i Greya. Ci panowie sa sprawdzeni na wlkp
Berlin coz... ladny jest ale dzieci rozne, ruch takze roznie przeazywal
natomiast po  Kampie dzieci i ladne i ruszajace sie i skoczne🙂
zulu   późne rokokoko
29 stycznia 2011 22:51
no o Kampie też same superlatywy słyszałam

a mój ukochany Emetyt - nene?? (tak naprawdę to bardzo chcę Emetyta, przeżywam straszliwą walkę z podświadomością. Słyszę głosy  😉 )

Best in show ostatniego pokazu w Boguslawicach  to jest oczywista oczywistosc🙂
ja dla samej zasady bede jedna znajoma lacze wypozyczac na zrebola po Emetycie😀
no o Kampie też same superlatywy słyszałam

a mój ukochany Emetyt - nene?? (tak naprawdę to bardzo chcę Emetyta, przeżywam straszliwą walkę z podświadomością. Słyszę głosy  😉 )

Emetyt, moim zdaniem na wlkp się nie nadaje, jeżeli chcemy uszlachetnić, bo jeżeli chcemy hodować mastodonty, o obwodzie nadpęcia 23-24, to jak najbardziej.
Titina tu nie ma co uszlachetniać -przyszła mama to półarab🙂 więc spokojnie można Emetyta dać. Powiem szczerze,że nigdy nie widziałam Emetytów z takimi wymiarami jakie podałas, a pisząc o nim rozdzial w pracy obejrzalam bardzo duzo koni po nim  i od  klaczy emetytek -pewnie kolo 100 moze wiecej.
Emetyt fajny, ale najlepiej się chyba jednak łączy ze szlachetnymi klaczami . Średnia ocena potomstwa - 17,5 (a w księdze jest tego z 6 stron !), 25 uznanych synów, stawia go w czołówce polskich ogierów.
Możesz też zaeksperymentować z Sentenderem (Kamp x Empik xx) bo i ładny i super techniczny w skokach  😜

Ma ktoś źrebaka po Imequylu może  👀 ?
u dr Łoja cos juz powinno byc, no i w Napoleonskiej Zagrodzie maja rudziaczka🙂
w Mieczownicy mają pecha do Imequyala, ale jest jeden z tamtego roku i w tym też jeden powinien być
ogurek
I jak wrażenia ? 12-lat ma juz chłopak, a pojedyncze sztuki można wypatrzeć  👀
zulu   późne rokokoko
30 stycznia 2011 12:51
[quote author=Karla🙂 link=topic=5968.msg876075#msg876075 date=1296380506]
Titina tu nie ma co uszlachetniać -przyszła mama to półarab🙂 więc spokojnie można Emetyta dać. [/quote]
Kobyłka jest rzeczywiście szlachetna, 160 cm, a dając Emetyta miałabym gwarancję, że wyszłoby coś ciemnego (kobyłka jest kara).
Natomiast jej matka to srokata  🤔 plękicka klacz, prawie 180 cm w kłębie. BTW, półsiostra Pigmaliona.
Zatem nie chcialabym, żeby nagle w trzecim pokoleniu odezwały się mocno geny babci. Co do maści jestem spokojna, ale nie wzrostu żeby nie wybiło...

Przez moment zastanawiałam się nad nad Frazesem, teraz przemyśliwuję Emetyta (nadal) oraz Kampa.

No i tego Lou Reeda han. Ktoś go zna? Podobno daje świetne ruchowo potomstwo. Tyle że też wysoki...

załączam fotki kobyłki i jej matki.

a nie lepiej uderzyć w coś typowo ujeżdżeniowego?
no jak chcesz cos ciemnego i ujezdzeniowego i wyrownac  oo dolewem xx to nic tylko Agrest,poki jeszcze jest u Oli Szulc🙂
kary wegielek, kapitalnie jak na mlp ruszajacy sie ,jeden wieli miesien jak jest w treningu, no i papier bdb🙂
zulu   późne rokokoko
30 stycznia 2011 13:04
No to pytam własnie o Rona Williama, ale głucha cisza 🙂
Fortuny na źrebaka nie chcę wydac, to ma być po prostu koń dla mnie na następne 20 lat - nastepca Benka.
Liczy się jezdność, uroda, ruch - właśnie w tej kolejności.

Any tips? 🙂
Ewentualnie jeszce Le Duc, Brentino albo Believe? http://www.mazurek-konie.pl/?page_id=295
Ron Wiliam wygląda fajnie🙂 Szkoda że od niedawna jest w PL i nie możemy zobacyzć całej gamy źrebaków
zulu   późne rokokoko
30 stycznia 2011 13:27
Agrest - a jakie jest jego potomstwo z charakteru? Powinno być juz po nim trochę młodziaków.

a Luis?
malopolski Luis? ee nic poza uroda - popatrz w wyniki i porownaj z Agrestem, dla mnie lalka i nic wiecej nawet na ZT w oczach Trener i zawodnika uj  nie zyskal.Moim zdaniem szoda kasy na niego
a maluchy po agrescie  zrownowazone, urodziwe i te co widzialam to sie ladnie ruszaly.
ja tu wejdę nie na temat  🤬
poszukuję ogierów śląskich ok. Trzebnicy  😵
zulu   późne rokokoko
30 stycznia 2011 14:55
Kier w Wielkiej Lipie 🙂 w nowoczesnym typie, fajne zwierzę. Jak z wartością hodowlaną to nie wiem.
og. KIER, kary
Afro - Kina II sp po Kirpan xx
ur. 12.03.2002, wymiary: 170 - 189 - 23,5
hod. Andrzej Zajączkowski
bonitacja: 79 (14-4-14-6-7-6-14-14)

Luis odpada rzeczywiście. Agrest trochę malutki jest.
Poczekam jeszcze na oficjalne oferty xo ze stadnin panstwowych, powinny być jakoś na dniach.

rtk, po Le Duc to chyba nic ciekawego nie widać.  🤔
a pokażecie mi coś o Agreście? Sam Le Duc mi się tysiąc razy bardziej podoba niż Agrest czy Emetyt ;-)
jak wklepiesz w baze konie to Ci wyskoczy pare koni po Agrescie, ale  od czasu  jak jest u Oli kon nie  kryl,dopiero teraz moze wroci do  tego.
Mi sie Le Duc nie podoba, a juz za 1000zl to juz w ogole.No i le duc  zdaje sie z 1999roku,a a gresciak z 2003  wiec  roznica kariery w hodowli spora
a porownanie le duca z emetytem to juz w ogole traci..nie powiem czym, poki co to jeden  z niewielu polskich koni uznany w zwiazkach w Niemczech    i ojciec koni chodzacych MŚ,medalistow Polski ( Dziekan,Mefisto)wiec ani agrest ani le duc mu do    pecinki nie  dorastaja 😎Pomijam konie regularnie chodzace soki i wkkw🙂
Od razu mowie, zdarzaja sie po nim srupy jak po kazdym reproduktorze.
dzieki za wytłumaczenie.
Ja mam dziwny punkt widzenia, bo patrze czy mi się ogier podoba i czy chciałabym mieć takiego konia po prostu. A z Emetytem racja, ma tak dużo potomstwa że zdarzały się śrupy, a niestety większość nich zapadła mi w pamieci
rita bo kon ma sie podobac🙂 kiedys pojechalam do Belgii i ah oh jezu jaki ogier jezu jaki papier...12 lat i nie dal nic...a kryl w setkach. Ale mi sie podobal 😀
ogier reproduktor swoja wartosc ma potwierdzac jakoscia potomstwa a  nie swoimi wynikami w sporcie na wystawach hodowlanych  pokazach itp. Milo by  bylo zeby kazdy kryjacy ogier mogl pochwalic sie db eksterierem, wynikami w sporcie, na wystawach i potomstwem nie gorszym niz on sam,ale pamietaj- to Polska jest i kupa osob  padlowate klacze ryje db i bdb ogierem,potem sie rodzi eee takie cos dziwnego ni to ladne  ni to uzytkowe,ale do kochania😉 i sie psuje renome reproduktorowi.
Ja czekam az i Le Duc i inni ujezdzeniowcy w koncu doczekaja sie godnych potomkow polskiej hodowli🙂 😅
Karla, a ile klaczy pokrył Emetyt?
doladnie Ci nie podam- w srode moge sprawdzic
jedynie moge podac dane z pokazu
do 2010 24 uznanych synow i 83 uznane corki
kon ma tyle lat co ma, w kondycji jest taiej, ze niejeden  10latek moglby mu pozazdroscic formy. No i wsrod potomstwa medalisci krajowi i uczestnicy MS- znasz jakiegos drugiego polskiego reproduktora z takim potomstwem?
Dla porownania "sliczny" Berberys najbardziej rozreklamowany ogier mlp pewnie porownywalnie jesli chodzi o liczbe...niestety jakosc....
Ile pokryl Le Duc? co po nim ciekawego Twoim zdaniem bedzie mozna zobaczyc? Jestem bardzo ciekawa, bo jako jedyni w PL hodujecie uj konie wysokiej klasy i jestem bardzo bardzo ciekawa czy cos meskiego po Lord Alexander na miare ojca  uda sie wyhodowac tak by niosl dalej te geny.
Pamietam jak pisalas, ze Le Duc byl przede wszystkim uzywany u Was, w jakim wieku sa maluchy ?
ufff sie rozpisalam i doskonale wiesz, ze to zaden atak, bo ja tam lubie konie z Pankowa🙂 jedynie prostuje  dziwny trend oceniania reproduktora  nie przez potomstwo a  przez jego samego.
:kwiatek:
Wracajac jeszcze do Emetyta, mało jego równolatków  (zdjecie z sierpnia 2010) wyglada i pracuje tak  😜:

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się