Revoltowe wielkoludy(wielkokonie), czyli im wyższy koń tym lepiej :)

galopada_ ile masz wzrostu?
napisalam w poprzednim poscie ze 165  😉
xequus   Miłość na dwa serca i sześć nóg...
08 stycznia 2011 15:59
to on ma pewnie ponad 180 cm 😀
xequus  miałam klaczkę po Bibigarze. Była bardzo podobna do Twojej... Wibi była bardzo zgrabna i urodziwa, miała śliczną główkę z małą gwiazdką, ciemno gniada. Z ładnie umięśnionym zadem.
hmm... niesamowicie skoczna!!!
08 stycznia 2011 20:47
xequus  miałam klaczkę po Bibigarze. Była bardzo podobna do Twojej... Wibi była bardzo zgrabna i urodziwa, miała śliczną główkę z małą gwiazdką, ciemno gniada. Z ładnie umięśnionym zadem.
hmm... niesamowicie skoczna!!!

Ja mam wałacha 😉
strasznie duży i niestety długi... i hmm dosyć skoczny, przynajmniej patrząc na te kilka razy co sobie skakaliśmy 😉 może w tym roku się rozskaczemy porządnie 😉

a jego siostra nie będzie jednak taka duża gdzieś 170cm góra, ale za to krótsza i ma dłuższą szyję 😉
Musiałabym poszukać zdjęć Wibi... jak znajdę to wstawię dla porównania... została uśpiona 2 lata temu. Nie była wysoka (matka miała 160), miała okolo 166 cm w wieku 4 lat. Nie wydaję mi się także żeby była długa. 
Niesamowita inteligencja, odwaga i ufność...  to po Bibigarze 🙂
galopada_ to dlatego wydaje się być większy niż jest mimo, że i tak jest duuży 🙂

Nie wiem jak u Was, ale u mnie jest tak, że jak podchodzę do jakiegoś mniejszego konia od mojego (np. 170) to sobie myślę "coś mały ten rumak, jakiś niewyrośnięty?!". Z kolei jak idę do mojego 183 to od razu na duszy lepiej: "No. Nareszcie jakiś normalny wzrostowo koń" nie ma to jak przyzwyczajenie  😁 Podobie jak jadę w teren to wszyscy sąsiedzi " 😲 jaki on duży!" i standard  "Jak Ty na niego wsiadasz???", a ja sobie myslę "łooo matko... znów to samo. Jak by dużego konia nigdy nie widzieli" i odpowiadam radośnie "Tato mi pod choinkę kupił drabinę" 🙂
09 stycznia 2011 11:52
Lily, mam tak samo 😉 obecnie mój jest dla mnie jak normalny koń, a wszystkie inne, które nota bene są przeciętnego, normalnego wzrostu są jak kucyki 😉
16 stycznia 2011 19:38
przepraszam, post pod postem, ale chciałam odświeżyć temat  😡

tak sobie przeglądam zdjęcia i tęsknię za dawnymi czasami kiedy to miałam czas na sport i zawody...
dzisiaj przyglądnęłam się osiołkowi po w zasadzie już chyba rocznym zastoju w treningach i wożeniu się bardziej po lasach i przeraziłam się, bo dopiero teraz zauważyłam jak bardzo stracił mięśnie i wygląda jak szkapka...  🙄

a co wasze wielkokonie trenują? ambitny sport, amatorski czy może typowe wożenie się po lesie dla przyjemności 😉?
Ja się muszę pochwalić,że mój Duży w przyszłym sezonie zaczyna chodzić Duże Rundy,jak na dużego konia przystało  😁
16 stycznia 2011 19:51
salto piccolo, zdjecia! zdjęcia!  :kwiatek:
Witam !
Też posiadam konia niczego sobie wzrostem ma ponad 175 cm śliczne te wasze wielkokonie   😍
Dokładnie nie wiem ile mój koń ma w kłebie ja mam jakies 167cm , miarka na stajni kończy sie na 175cm wiec ciezko zmierzyc🙂
Przyłaczam zdjecie w linku  😀  🏇   http://img818.imageshack.us/i/p1290193.jpg/
nie ten watek raczej...  🤔wirek:
To mój wielki małopolak 😉
Ale ile ma dokładnie wzrostu to nie wiem, aż wstyd... 😡
Galopada przyjedz do nas z miarką, nie masz daleko 😉
to nie moja miarka 😉 a na mojego i tak nie jest wystarczająca niestety... 😉
28 stycznia 2011 22:03
A ja się zbieram i zebrać nie mogę do zrobienia własnej miarki 😉
listewka z miarką+poziomica hmm... ciekawe jak duży błąd pomiaru tutaj może być...
Jeśli prawidłowo ustawisz konia, na równej powierzchni to pewnie niewielki 😉
ja mam taką miarkę- listwę pionową, coś jak na rzekach mierzą poziom wody :P  i mierzyłam przy pomocy dokładania do niej prostopadle listewki. I się nie pomyliłam. Tylko przy takim systemie koń musi grzecznie stać
Dawno nikt nic nie wklejał, więc ja się wtrynię Smoczyca na spacerze 🙂
29 stycznia 2011 12:10
adriena , że tak powiem, ależ ty masz kucyka  😍
adriena cudo :kwiatek: Mój Rudy z pewnością by się zakochał 🙂

To my też się przypomnimy. To co lubimy najbardziej- obczajanie i brudzenie 😉
29 stycznia 2011 14:41
Właściwie jakiej rasy są wasze wielkokonie?
Mój to małopolak... tylko mu się trochę wyrosło  🤣
adriena Smoczy świetna! 😀

xequus J za to wielkopolski 🙂
My jesteśmy sp 😎
adriena duża ta Twoja Smoczyca  😉
Duża 🙂 ale dobrze że grzeczna w obejściu, my też jesteśmy sp.
Mój jest również sp, a dokładniej xo (matka) z holst (ojciec)
my jestesmy mło oczywiscie  🙂 (to najwyrazniej mit ze młp to tak do 165 haha)
30 stycznia 2011 10:29
galopada_ a po jakich rodzicach jest Twój maluszek 😉?

Barnaba po Emir / Draba po Przedświt XIII-4

http://www.allbreedpedigree.com/dzamal2

nie wiem dlaczego jest niedokończony rodowod. chyba musze poszperac i pododawać to czego brakuje  👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się