[quote author=Tomek_J link=topic=43949.msg868117#msg868117 date=1295883830]
[quote author=Faza]jestem przeciwna takiemu rozwiązaniu. Czemu ma to służyć? Upokorzeniu Kogoś, zmniejszeniu ilości niewygodnych "forumowiczów". (...)[/quote]
Nie, nie o to chodzi - przeczytaj jeszcze raz 1-szy post, proszę.
Nie chodzi o stworzenie forum składającego się tylko i wyłacznie z inteligencji, lecz o napiętnowanie jednego (!) wybranego tekstu (nie osoby) będącego nie pojedynczą pomyłką, lecz wypowiedzią skrajnie nonsensowną, a wypowiadaną
z uporem i tonem autorytatywnym przy w istocie braku podstaw do takiego autorytatywnego tonu. Nie chodzi o piętnowanie osób nas irytujących, nie chodzi o piętnowanie wypowiedzi niewygodnych lub politycznie niepoprawnych, chodzi tylko i wyłącznie o piętnowanie wypowiedzi pod względem merytorycznym bzdurnych, a wręcz niebezpiecznych z punktu widzenia podstawowego profilu działania tego forum (czyli tylko i wyłącznie
jazda konna + chów koni). I właśnie dlatego zwyciężcami nigdy nie zostaną wypowiedzi osób typu Wrotki, ElaPe, Met itd. bo nie zauważyłem, bynajmniej, by te osoby namiętnie plotły bzdury.
[/quote]
Zgadzam się z każdym słowem TomkaJ. Dodam jedno –
wypowiedzi bzdurnych, których wcielenie w życie jest równoznaczne z krzywdzeniem konia. Pozwolę sobie podlinkować wątek, który założyłam zbulwersowana wypisywanymi bezkarnie bzdurami, a który niestety pozostał bez odzewu.
http://www.re-volta.pl/forum/index.php/topic,43204.0.htmlA tych „delikatnych”, którzy z jednej strony piszczą, że dbają o konie, a z drugiej uważają, że dobre samopoczucie debila jest ważniejsze niż to, że koniowi dzieje się krzywda, proszę, żeby zrewidowali swoje poglądy i stanęli na tej pozycji, która jest im bliższa. Bo obie jednocześnie nie mogą współistnieć. Tolerowanie krzywdzenia jest też krzywdzeniem. A skoro jest to forum miłośników koni, przyzwolenie na działania ewidentnie skierowane przeciwko koniom jest w sprzeczności z jego ideą.
Pomysł oddzielnego wątku nie spełni funkcji, bo nie będzie bezpośrednio powiązany z konkretnymi tematami. Debilne wypowiedzi będą czytane i znajdą się tacy, którzy będą je powielać. Ostatnio dyskusja w jednym z wątków uświadomiła mi, w jak nieprawdopodobne (nawet dla laika) rzeczy ludzie mogą uwierzyć i co gorsza wprowadzać je w życie.
Proponuję „stemplowanie” takich bzdurnych postów, np. „Treść nieprawdziwa i niebezpieczna”, „Stosując się do tej rady krzywdzisz zwierzę” czy bardziej zwięźle „Piramidalna bzdura”. Czcionką rzucającą się w oczy.
najgroźniejszą jest to, że korzystać będę z niego też ci "debile"
Korzystać może każdy. Nie w ograniczeniach z korzystania rzecz (to dopiero byłaby afera, gdyby korzystać mieli jedynie wybrani, prosta droga do wspomnianej Białorusi, IMHO), tylko w ZASADNOŚCI zgłoszenia.
O czym pisałam wcześniej - nie kolor owijki, tylko faktyczne teorie przeczące nie tylko zasadom sztuki, ale i zdrowemu rozsądkowi.
Powtórzę się - w całym pomyśle IMHO nie chodzi o rugowanie takich osób z forum, tylko o zmuszenie do zastanowienia się nad własnymi "teoriami".
Wiwiana, nie wierzę, że ten tytułowy debil zastanowi się nad samą. Chociażby moczenie w gęstym roztworze nadmanganianu, o którym wspomniałaś – przecież autorka tego pomysłu pomimo kilkakrotnych sprostowań powędrowała sobie z nim do kolejnego wątku. Debilowi i tak nic nie pomoże. Tego typu brednie należy
piętnować ze względu na czytelników. A jeśli przy okazji da to do myślenia debilowi – wspaniale, ale na to bym nie liczyła.
Faza, sorry, ale ty w ogóle nie wiesz, o czym mówisz. Ja z kolei bardzo dziwię się, jak można nie myśleć o konsekwencjach publikowania pewnych treści.