wypieki i słodkości domowej roboty

Potrzebuję sprawdzony przepis na muffiny czekoladowe...  :kwiatek:
szpecik ja pieke z tego przepisu i sa pycha  😉
http://www.gotujmy.pl/muffiny-czekoladowe,przepisy,39699.html

a wczoraj natknelam sie na przepis na ciastka maslane z dzemem i musze stwierdzic jedno 3 blachy znikaly na bierzaco, jeszcze cieple... 😎 jak by ktos mial ochote to polecam, tylko ciastka trzeba robic jednak troche mniejsze niz zalecaja...
http://allrecipes.pl/przepis/523/ciasteczka-ma-lane-z-d-emem.aspx
swiezutki wyrob  😀 jasne maja w srodku konfiture, a czekoladowe dodatkowo w srodku nutelle  🙂
edit:
pozarlam wlasnie jedna taka i jedna taka. pierwszy raz robilam muffiny nadziewane i te z jagodami wyszly niebiansko przepyszne  😜 czekoladowe tez pycha
kasska wow! Piekne są, lukier wyglada apetycznie. Sama dzis coś planuję upiec. Patrzcie co znalazłam http://allrecipes.pl/przepis/3426/babeczkowy-cmentarz.aspx  🤔
Hanoverka- ostro  🤔wirek:

Kasska- zapodaj przepis na czekoladowe muffiny, bo Ci strasznie wyrosły. Moje zawsze rosną ledwo co. Piekłaś na termoobiegu?
Hija,
tak 200 st. termoobieg🙂
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1244

jasne byly wg tego samego przepisu, tylko bez kakao.
i ja zamiast maslanki dalam mleko, bo nie chcialo mi sie leciec do sklepu
wstawiam przepis na przepyszny tort

zdjęcie - akurat z tortu koleżanki
ja robię go za niecały miesiąc  🙂 ale już robiłam na próbę mmm pycha

wklejam przepis

Przepyszny tort urodzinowy



Biszkopt:
6 jajek
1,5 szkl. cukru
1 szkl. maki pszennej
1 szkl. maki ziemnaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Odzdzielić białka od zółtek, białka schłodzić najlepiej ok 20min. w zamrażarce. Ubić na sztywną pianę (ja daje szczypte soli, to sie lepiej ubija;P), dodawać stopniowo cukier, potem po jednym żółtku i to ubijać jeszcze tak 5 min. Mąki przesiać razem z proszkiem i połączyć z masą jajeczną ( najlepiej mieszać łyżką - mąkę sobie podzielic tak na 5 części i dodawac po jednej, wymieszac, potem nastąpną porcję i tak aż się skończy mąka).

Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. wsadzić do nagrzanego piekarnika na 160'C na 30 min, a potem zwiększyć do 180'C (nie wyciagac ciasta ani nie otwierac piekarnika) i piec jeszcze 10-15 min (aż odejdzie od blachy, albo patyczek będzie suchy;P) uchylić piekarnik, nie wyciagac ciasta po pol godz. wyciagnac(zeby nie opadlo:P)


potem kroimy go na 3 częsci na każdy poziom dajesz 0,5litra śmietaniki+cukier waniliowy+2 śmietan fixy i ew. owoce (najlepsze brzoskwinie)

najlepiej nasączyć biszkopt pół na pół wody i soku z owocow+sok z cytryny

wysparowac ta bita smietana gore torta i boki

do suchego garnka wsypac opakowanie platkow migdalowych i podrumienic na malym ogniu. i potem poprzyczepiac je do bokow torta.

ozdobic i gotowe


JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
08 stycznia 2011 12:12
Dostałam przepis od dziewczyny z Hiszpanii na Quesada Pasiega 🙂
Z wierzchy wygląda tak, a jak smakuje, hmmm póki co stygnie 😉
W trakcie jeszcze robimy ciasteczka owsiane z żurawina 🙂
JARA podrzuc przepis na ciacho 🙂 a te zady i cyce są perfekcyjne!
jara, ciastka bomba  🤣 skad wytrzasnelyscie taki ksztalt do wycinania?
myślę, że to są serduszka do góry nogami, z obciętym przed pieczeniem rogiem 😉
Ale jakie lukrowanie  😜 Też bym chciała tak umieć.
U mnie dzisiaj był murzynek  😀
Czy ktoś juz próbował zrobić popcorn karmelowy ?  :kwiatek:
Jestem jego fanką !
a wczoraj natknelam sie na przepis na ciastka maslane z dzemem i musze stwierdzic jedno 3 blachy znikaly na bierzaco, jeszcze cieple... 😎 jak by ktos mial ochote to polecam, tylko ciastka trzeba robic jednak troche mniejsze niz zalecaja...
http://allrecipes.pl/przepis/523/ciasteczka-ma-lane-z-d-emem.aspx


też zrobiłam, znikał jak tylko ostygły 🙂
szpecik ja pieke z tego przepisu i sa pycha  😉
http://www.gotujmy.pl/muffiny-czekoladowe,przepisy,39699.html

a wczoraj natknelam sie na przepis na ciastka maslane z dzemem i musze stwierdzic jedno 3 blachy znikaly na bierzaco, jeszcze cieple... 😎 jak by ktos mial ochote to polecam, tylko ciastka trzeba robic jednak troche mniejsze niz zalecaja...
http://allrecipes.pl/przepis/523/ciasteczka-ma-lane-z-d-emem.aspx


ok, będę piekła jutro u faceta te muffinki... - jak coś, to będzie na Ciebie  😎
szepcik, w razie co nie bij,mojej mamie nie wyszly ale ona ma talent wyjatkowy... Natomiast te maslane wychodza kazdemu chyba i rzeczywiscie znikaja szybciej niz ja nadazam je piec.
w sumie muffiny są na tyle łatwe, że ciężko je zepsuć... powinno pójść dobrze  😁
to ja trzymam kciuki za powodzenie akcji i czekam na relacje - pozytywna!!!
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
12 stycznia 2011 09:16
JARA podrzuc przepis na ciacho 🙂 a te zady i cyce są perfekcyjne!



Quesada Pasiega - Hiszpański sernik
1 kg kremowego sera (w oryginale użyto hiszpańskiego queso fresco burgos, ja zastąpiłam go "serem sernikowym" z Biedronki - w wiaderku)
300 g cukru pudru
125 g mąki
50 g brandy (nie jest obowiązkowe)
2 jajka
skórka otarta z cytryny
pół łyżeczki cynamonu
masło i cynamon do wysmarowania formy
cukier puder do dekoracji

Te proporcje są podane do pieczenia ciasta w tortownicy (23cm), ja piekłam na blasze więc poszło tego 2x więcej.

Piekarnik rozgrzać do 180oC, a formę wysmarować margaryną i wysypać cynamonem.

Zmiksować ser (ser z wiaderka z Biedronki nie trzeba miksować, już jest kremowy), brandy, jajka, skórkę cytrynową i cynamon aż do uzyskania jednolitej masy. Wtedy dodać cukier, miksować dalej. Wsypać przesianą mąkę i ponownie zmiksować. Wyłożyć masę do formy i piec około 50 minut, sprawdzić patyczkiem.


Sernik wychodzi bardzo delikatny w smaku, moja rodzicielka stwierdziła, że następnym razem wrzuci coś do środka (np rodzynki, blee :/ ) 😀
JARA zrobiłam ten sernik, ale przyznam, że szału nie ma. Może sekretem jest oryginalny ser hiszpański. Ten sernik smakuje jak zwykły tylko,ze z cynamonem i bez spodu.
zna ktoś przepis na ciasteczka maślane podobne do tych: http://allrecipes.pl/przepis/523/ciasteczka-ma-lane-z-d-emem.aspx , ale gdzi nie trzeba używać miksera?  🙇
ovca   Per aspera donikąd
24 stycznia 2011 19:51
Na poprawę humoru dziś  💘
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
24 stycznia 2011 19:52
JARA zrobiłam ten sernik, ale przyznam, że szału nie ma. Może sekretem jest oryginalny ser hiszpański. Ten sernik smakuje jak zwykły tylko,ze z cynamonem i bez spodu.


Ja zrobiłam według przepisu, jest bardzo delikatny, nijaki. Może faktycznie sekretem jest ser. Moja mam stwierdziła, że następnym razem dorzuci coś do środka np rodzynki :/
JARA,
a tak jeszcze podpytam co do tych ciasteczek- czym robilyscie te dekoracje? tzn mam na mysli co za lukier i jakims hm...przyrządem  😁
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
24 stycznia 2011 20:19
Chciałam sprostować, że ciastka tyłki i cycki nie są moim wyrobem! 🙂
Jak ktoś już zauważył są robione foremką "serduszkiem", a zdobione takimi pisakami do ciastek.
http://mistrzowie.org/135601/Pierniczki


czy to nie voltowe pierniczki ?  😁
Naciau jestem na 1000% pewna, że tak!  😁  😜
A ja ostatnio wzięłam się za tort czekoladowy i wyszła jakaś papka...  😵 🤔
ovca - poproszę o przepis  😜



ja dodaję 2 przepisy 🙂

smacznego  :kwiatek:
Upieczony przeze mnie przed rokiem piernik, do dziś świetnie się sprawdza jako deska do krojenia i podkład do rozbijania kotletów.
ovca   Per aspera donikąd
24 stycznia 2011 22:53
Cierp1enie, to jest zwykłe kruche ciasto (każdy robi je inaczej-podaję ilości z pamięci  😁 )
150 g mąki (przesianej przez sitko)
100 g margaryny do pieczenia
30 g drobnego cukru (najlepiej cukru pudru)
2 żółtka
paczuszka cukru wanilinowego

wrzucam ciasto do lodówki na pół godziny, i zaczyna się zabawa z wycinaniem  😁 wycinasz kółka, z połowy kółek kieliszkiem wycinam środek (ja używałam foremki z karbowanymi brzegami). Całe kółka smaruję rozbełtanym białkiem, kładę na nie kółka z dziurką i do dziurki nakładam łyżeczką dżem albo konfiturę-ja jestem zbyt leniwa na smażenie i nałożyłam słoikowy 😉 do pieca ok. 180 st na 15 minut.
później posypuję cukrem pudrem-i gotooooowe  😜

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się