Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

Tomek_J, wiadomo 😀
Nadal jestem w szoku, że można takie rzeczy załatwić, i to w prosty w sumie sposób 😉
Z przestawieniem słupa może być problem. Podejrzewam, że zależy to od polityki zakładu energ., ale z mojego doświadczenia nie są zbyt chętni do usówania/przestawiania słupów.
Możesz od nich żądać albo przestawienia albo zakopania linii pod ziemią.
Sama borykam się z podobnym problemem, na razie gramy z zakładem z "ping ponga" pisemnego, sprawa pewnie trafi do sądu (dodam, że mój przypadek jest dość skomplikowany).
Warto też wiedzieć, że zakład może ustanowić zasiedzenie terenu pod słupem po odpowiednim okresie.
Lutien, słup jest betonowy więc wnioskuję, że ma mniej niż 30lat (wcześniej stawiali drewniane), a tyle potrzeba do zasiedzenia w złej wierze.
"Teść"  nie miał słupa na swojej działce, ale w pasie drogowym. Ale i tak udało mu się przekonać urzędników, żeby go przestawili. Kwestia doczytania ile oni mają praw w konkretnym przypadku a ile właściciel posesji. Przepisy się zmieniały, trzeba by się dokopać, kiedy słup był stawiany i czy ktokolwiek wyraził na niego zgodę. Potem spróbowac polubownie sprawę załatwić.
Oczywiście, że można się dogadać, zależy to pewnie od tego jaki to zakład (wyżej o tym pisałam).
Piszę, ze swojego doświadczenia. W moim przypadku słupy średniego napięcia przecinają działkę, między innymi chcę ich usunięcia i niestety jest problem i to spory (sprawa trafi do sądu bo inaczej się nie da i polubowność zakład ma gdzieś). Ja z mojej strony chce ustanowienia służebności przesyłu.
Nie wiem też czy 30 lat temu słupy były drewniane czy już betonowe. U mnie linia ma ponad 19 lat i słupy są betonowe.
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, ile lat ma 'mój' słup, ani kto i czy w ogóle wyraził zgodę na jego postawienie - działkę kupiłam razem z domem trzy lata temu.
Ok, zakład może odmówić przeniesienia, ale z drugiej strony nie mają nic do gadania, co będzie robione z terenem, na którym się ona znajduje, tak? Teoretycznie, gdybym zaczęła zrównywać łąkę bez ruszania słupa, to słup by się zawalił - chyba że jest wkopany na 3 m wgłąb...
Orzeszkowa: możesz robić co chcesz byleby zachować się zgodnie z przepisami, gdybyś chciałą np. coś budować to odległość od słupa musiałaby być odpowiednia itp.
Możesz sobie równać ziemię, nie sądzę też, że słup się z tego powodu wywróci, chyba, że chcesz koło niego doły kopać.
Doły niekoniecznie, ale spadek spory jest, i akurat słup stoi na tej wyższej części, która siłą rzeczy zostanie obniżona.
Wygląda na to, że muszę pójść pozawracać trochę głowę paniom w lokalnym Enionie :P
Nam energetyka postawiła na działce budowlanej transformator z 4 słupami, przez co działka straciła zupełnie na wartości. Staraliśmy sie o odszkodowanie , a odpowiedź enmergetyki brzmiała że to dla dobra ogółu społeczeństwa i odszkodowania nie będzie. Działo sie to ok. 15 lat temu, teraz moze by było inaczej. Najlepsze jest to że działke kupił wet.powiatowy (oczywiście w bardzo niskiej cenie) i wybudował sobie tam domek a pod transformatorem zrobił altanke.
No to ja sie pochwalę juz prawie skończoną stajnią

Konie na przymiarce w nowej stajni, czekamy jeszcze tylko na gumy na podłogę

i zwierzaki będą mogły tam zamieszkać. Mam nadzieję ze sie im tam spodoba , chociaz juz teraz jak tylko sa drzwi otwarte to sie pchają  😀
Ale piękna stajnia  😜.Ja też chce taką 🙇
Wymierzyłam dzisiaj ścianę na której miały być postawione boksy i jest ciut za mała wiec boksy 3x3 nie wyjdą.O ile mogę zmniejszyć szerokość boksy żeby nie był za ciasny ?
majek   zwykle sobie żartuję
22 stycznia 2011 16:31
A jaką długość masz do podziału i na ile boksów?

U mnie są 2,35 x 3,40. Są spoko, ale mam niezbyt wielkie konie.
No i do boksów przychodzą tylko na noc.
7m z hakiem może 20-30 cm.Potrzebuje zrobić z tego 2 boksy dla koni i jeden dla kucyka.Jeden z koni ma 170 drugi kolo 160 a kucyk 110.Wyjdzie coś z tego czy szukać innej ściany?
Szarotka.............. piękna stajnia ile boksów ? I jeśli można wiedzieć w jakich pieniądzach udało ci sie zamknąć ?
szarotka, pięknie 🙂
Skąd będziesz zamawiać maty gumowe?
sandi, a jaka szerokość?
początkowo miały być 3x3  z racji tego,że długość ściany jest 7.30 nie wiem jak je podzielić tak aby nie stały się za ciasne.Co proponujecie?
edit: rysunek
kaloe dzieki, przekażę mężowi, bo moje pomysły ale on wykonuje 😀
ola8719.... boksy są 4, trudno mówic o kosztach, bo duzo sami robimy, ale jak wszystko bedzie skończone to pewnie w 100 tysiacach sie zamknie  🙄

Orzeszkowa maty na podłoge z semag Zabrze, a maty na ściane z Tilia Łódź.
100 tys. ?  😲
szarotka, o matko, sporo Ci wyszło. Ja kalkulowałam rok temu stajnię na 14 boksów i wychodziło, że w 200tyś powinnam się zmieścić bez wyposażenia WC, siodlarni itp.

Orzeszkowa maty na podłoge z semag Zabrze, a maty na ściane z Tilia Łódź.

Czy oni docinają na wymiar? Jak to wygląda cenowo?
sandi, 7 m to jedna ściana (długość), a druga (szerokość)?
bera7 no jak my obliczaliśmy to miało się zmieścic w 50 tysiacach, ale z budowami jest tak , że drugie tyle to koszty jakieś dodatkowe nie zaplanowane. Przy budowie pieniądze idą jak woda i wydatki ciągle nowe.Same koszty projektowe , geodetów,kierowników budowy to 10 tyś.
Orzeszkowa niestety w Polsce nikt nie zrobi maty szerszej niż 200cm, na długość nie ma problemu.Jesli zmieścisz sie w tych wymiarach zrobia Ci na zamówienie co tylko chcesz. Za metr kwadratowy maty hodowlanej semag liczy sobie 95zł + vat , maty na ściane zaleznie od koloru w Tili czerwone 47,50 zł metr kw.sa w wymiarach 100x 200cm. z granulatu przepuszczalne.
Wiadomo , ze taka mata to juz pewien luksus ale w rzeczywistości bardzo ułatwia życie i jest prawie nie zniszczalna.
szarotka, wiem, znam ból, bo 2 lata w budowlance siedziałam. Moje szczęście, że mama ma uprawnienia kierownika więc coś się zaoszczędzi. Mi z kosztorysu wyszło niecałe 150tyś. 25% dodałam na niespodziewane koszty.
Zawsze jak mój chłop szacuje koszta budowy/remontu czegokolwiek i rozpisze koszt to ja dodaję te 25% i jakoś wychodzi na moje 😉.
Liczyłam bez luksusów. I bez montażu boksowego wyposażenia. Bo koszty wykończenia są bardzo różne i zależne od standardu.
bera7 no własnie mi w stanie takim ogólnym surowym to nie wyszło jakos dużo. Schody sie zaczęły przy wykończeniach, rynny, boksy, drzwi, inst. elektryczna,utwardzenie terenu przed stajnią, płyta gnojowa, zbiornik na odchody ciekłe i takie tam głupoty.
Po jednej stronie 3m a po drugiej około 10 tylko odpada zrobienie boksów na tej dłuższej ponieważ nie miałabym jak podeprzeć wszystkiego o sufit.
Sendi- możesz to jakoś narysować? Bo ni grom nie mogę sobie tego wyobrazić. Domyślam się, że budynek ma kształt kwadratu z wyciętym kwadratem (jakkolwiek to głupio brzmi). I jeśli jedna ściana, która ma być szerokością boksów ma 3 metry to konie nie miałby jak wyjść (o ile chcesz ścianę z korytarzem).

Szarotka- piękna ta Twoja. Ale cena zabija, tym bardziej, że robiona systemem gospodarczym. A tak z ciekawości jaki ma wymiar Twoja stajnia?
szarotka, Łał, wspaniale wam to wyszło!
Sama bym z chęcią w jednym boksie zamieszkała. 😁
Hija ja wole tych kosztów juz nie liczyć bo to ponad moje siły, ale robilismy wszystko żeby przy obsłudze było jak najmniej pracy a konie miały wygodnie. Siano jest od razu nad stajnią, a obornik wyrzuca się od razu z boksu przez małe okienka na płyte gnojową. Wymiary nie sa jakies duże 7,20 na 8,80. Kazdy boks ma wymiar 3,20 na 3,20 i jest 2m. korytarz szeroki. Moze w tym roku skończymy jeszcze siodlarnie z paszarnią jak sie uda.
Sankaritarina  :kwiatek:
szarotka, a pokaż te okienka do wyrzucania obornika. Czy płytę gnojową masz oficjalnie robioną??
Ok wszytko narysowałam 😉 Wiem czasami ciężko mnie zrozumieć.Ogólnie jest to hala po starej świniarni stąd taki dziwny rozkład.
Nie mam takiego zdjęcia , ale na tym troche widać. Takie małe okienka a pod nimi jest płyta obornikowa. U mnie obornika nikt nie skupuje , wszystko idzie z powrotem na moje użytki zielone. Zimą było by mi bardzo cięzko wywozic na taczce obornik po śnieznych zaspach, a tak to tylko siup i już kupki na zewnątrz  😉
szarotka, fajny patent, w naszej starej obórce było coś takiego.
Ja bym mimo wszystko od przodu zrobiła podjazd, żeby móc taczkami wjechać jak będziesz wybierać obornik na grządki (chociaż deski podłożone też dają radę 😉)
sandi a czemu akurat siano w tym miejscu? Ja bym zrobiła boksy na tej najdłuższej ścianie, największy tam, gdzie siodlarnia.
Albo jeszcze lepiej, boksy na tej ścianie gdzie sa wrota a reszta bez zmian.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się