Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

Dzięki majek  :kwiatek:
Czytałam w innym wątku o halach namiotowych i (tak jak wszędzie) ile ludzi tyle opinii a ja mam zawiechę co lepsze.....Ehhhh ciężko jest lekko żyć...
Huzar, mi chodziło po głowie coś takiego http://allegro.pl/plyta-plyty-warstwowe-dachowe-i-scienne-80-mm-i1413704968.html .
Jak by nie liczył namiotowa wychodzi najtaniej.
1) pod namiotową dajesz tylko stopy betonowe, pod płytu musisz dać cały fundament
2) plandeka jest dużo lżejsza, więc konstrukcja będzie lżejsza = tańsza
3) nie wiem jak się ma prawo do namiotów, ale do budowy hali z płyt zapewne będziesz musiała mieć kierownika budowy i obejmie Cię inspektor

Ta płyta wstawiona przezemnie to koszt 59zł/mkw. Czyli biorąc pod uwagę halę 20x40 mamy ok 540 m samych ścian. To daje nam ok 32000zł na sam materiał na ściany. Nie licząc robocizny.
Płyta OSB minimum 25mm kosztuje ok 30zł/mkw. Czyli na ściany potrzeba 16200zł na samą płytę. Jak dasz sam styropian, to szybko się zniszczy.
A gdzie fundament, konstrukcja, dach, robocizna, dokumentacja? Myślę, że za mniej niż 150 000zł tego nie zrobisz.
Namiotowa wyjdzie poniżej 100 000zł z montażem.
,
Czytając wątek ten i o ujeżdżalniach naszło mnie takie pytanie:
Czy na zrobienie porządnej, drenowanej ujeżdżalni trzeba mieć pozwolenie na budowę, zgłoszenie czy inny papier?  😉
TA-KI, wg mojej wiedzy nie. W końcu nic nie stawiasz żadnego budynku. Napewno kilka osób na forum robiło takie ujeżdżalnie i będą się najlepiej orientować.
majek   zwykle sobie żartuję
19 stycznia 2011 10:06
w wątku o stajniach w Warszawie jest opisana historia hali, którą chyba trzeba było przenieść, bo była samowolką. (a była na etapie konstrukcji) więc chyba jednak jakieś pozwolenie trzeba załatwić
majek, ja zrozumiałam pytanie jako nie dotyczące hali a odkrytej ujeżdżalni. Czyli czy wymagane sa dokumenty na ingerencję w glebę. W końcu drenaż obniża lustra wód gruntowych lub podskórnych. Nie wiem czy np nie jest to sprzeczne z przepisami dla obszarów objętych programem Natura 2000.
majek   zwykle sobie żartuję
19 stycznia 2011 10:21
a masz rację bera...
Nie doczytałam (przekleństwo szybkiego czytania)
A co ma do tego Natura2000? Bo nie doczytałem, że tam jest.
wawrek, nie znam dokładnie przepisów, ale jest tam coś o ingerencji w glebę. A to jest jakaś ingerencja chyba? Trzebaby dopytać u specjalistów. Ja tylko tak sobie rozmyślam 😉
Jakakolwiek budowlanka na Naturze2000 to papierowy hardkor i raport o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko obligo. Dlatego pytam czy tam ta sieć jest. Jęśli nie no to tak czy siak trzeba to zgłosić do odpowiednich urzędów.
wawrek, czyli niezależnie od tego gdzie chcemy zrobić ujeżdzalnię (nie halę) z profesjonalnym drenażem wymaga ona pozwoleń/zgłoszeń? Znasz jakieś przepisy do tego? Bo szukanie w google to jak przetrząsanie gnoju.
Jakby nie patrzeć to jest to zamierzenie budowlane. Są przedsięwzięcia wymagające pozwolenia na budowę, ale też takie, które trzeba tylko zgłosić. Nie wiem jak kwalifikowane są prace drenarskie. Najlepiej zadzwoń do urzędu gminy/miasta i zapytaj. Nie wiem też czy przypadkiem drenaż nie będzie wymagał jakichś pozwoleń wodnoprawnych. To chyba zależy wszystko od zakresu robót. Urzędnicy powinni Ci pomóc i odpowiedzieć na te pytania.
A jak to wyglądało u osób, które robiły takie drenowane ujeżdżalnie? Lostak, fabapi, Bronta? 😉
A co w wypadku, gdy na łące, wykorzystywanej jako ujażdżalnia i którą mam zamiar zrównać i wysypać piaskiem, stoi słup trakcji elektr.? Kto za takie słupy odpowiada?
Orzeszkowa, zakład energetyki. Jeśli bardzo Ci utrudnia życie można pisać, żeby przenieśli. To wysokie napięcie? Czy normalny? Jeśli ten drugi, to zwykle idzie się dogadać.
,
O ile wiem - tak jak napisał Tomek_J - nie trzeba żadnych papierów
czyli tak jak przypuszczałam, dzięki  😉
bera7, a tak na oko to czym one się różnią?
Nie taki wielki transformator, tylko zwykły betonowy słup. O, taki:

[quote author=Tomek_J link=topic=841.msg861521#msg861521 date=1295463719]

Pozwolenia wymagałoby przedsięwzięcie zmieniające ukształtowanie terenu i/lub stosunki wodno-prawne na nim, jeśli wpływałoby to na sąsiednie działki. Zwykłe położenie drenażu NIE wymaga żadnego pozwolenia.
[/quote]

A jak mi się przypadkiem w trakcie robienia drenażu trochę spadek zmniejszy, to też muszę to zgłaszać? Czy olać sprawę?
,
Łąka sąsiada jest i tak permanentnie zalana wodą ze źródełka, wybijającego przez większą część roku na skraju mojej łąki, więc myślę, że nie będzie miał nic przeciwko, jak ogarnę ten bajzel i puszczę tę wodę do rowu.
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, Tomku :kwiatek:
Orzeszkowa, Napisz do zakładu energetycznego. Ale pisemka nie wysyłaj pocztą tylko idź osobiście. Jak trafisz na osobę odpowiedzialną, to zacznij od pytania czy "mogą łaskawie" przestawić. Czasem wystarczy uśmiech i masz załatwione, jak będą się ociągać to no tuż musisz pismami ich zawalać.
Ostatnio mój "teść" przestawiał, bo słup stał w miejscu, w którym on sobie zażyczył bramę wjazdową. Ociągali się trochę, ale po 2 telefonach "wyżej" w ciągu tygodnia śladu po słupie nie było.
,
[quote author=Tomek_J link=topic=841.msg862277#msg862277 date=1295520844]
[quote author=bera7]Orzeszkowa, Napisz do zakładu energetycznego. [/quote]
A w razie problemów zapytaj, kto wyraził zgodę na ustawienie słupa w tym miejscu 😉
[/quote]

Dokładnie, Warto zaczynać z nimi grzecznie. Czasem udaje się takie sprawy szybko załatwiać. Jak nie, to trzeba się z nimi trochę poboksować, ale działa. W końcu oni Ci nie płacą, że korzystają z Twojego terenu. Kiedyś było o tym głośno w mediach i od tamtej pory już nie robią takich problemów.
Tomek_J, bera7, dzięki za rady, raczej spodziewałam się przy tym większych komplikacji. Tylko znowuż czy się sąsiedzi nie wkur**ą, jak im na polu z ziemniakami słup postawią? Albo drugim sąsiadom na łące?  😵
Są jakieś normy co ile metrów taki słup musi stać, czy mogą go całkiem w las przesunąć (z 40 m będzie) albo do drogi?
Orzeszkowa, najlepiej się dogadać jakoś i może na granicy działek? U mnie większość słupów stoi na miedzach. Nikt nie jest tym specjalnie poszkodowany i z daleka widać  granicę działki.
Czy znacie jakiegoś architekta, firmę zajmującą się architekturą (ze śląska), która zaprojektowałaby dom + stajnię? Osobie zainteresowanej zależy na tym by te 2 budynki współgrały ze sobą, by projekt był zrobiony z "głową" i przemyślany. Dlatego miło by było gdyby ów osoba/firma miała do czynienia z tego typu projektami bądź końmi.  😀
bera7, z tą miedzą niegłupi pomysł w sumie 🙂
,
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się