KOTY
Mój Bandzior czasami włazi przodem cały, tzn. tak mu się wydaje, że jest cały, ale on sobie nie zdaje sprawy, że 68% Bandziora wystaje za kuwetę, i zdarzyło mu się parę razy upuścić bobelka na zewnątrz ;P
Jeśli chodzi o jedzonko, to moim pasuje Purina Cat Chow zwykłe, bo jest nie barwione i nie uczula mojego najmłodszego (od kolorowych karm wychodzą mu owrzodzenia na pyszczku i na łapkach między opuszkami). Ponieważ Bandzior i Gwiazdka osiągają już rozmiary kaszalotów, przestawiłam je ostatnio na również Cat Chow, ale dla kotów sterylizowanych, i są BEZ PRZERWY głodne! 🙁 Ile im nasypię, tyle są w stanie pochłonąć. Mogłyby w 2 dni zeżreć we trzech całe opakowanie 1,5kg. Ciągle proszą o jedzenie, miauczą, sępią, są okropnie natarczywe. Już odrobinę schudły, ale nie wiem, czy chcę im serwować takie katusze... Biedne moje malutkie kociątka wygłodniałe, pewnie mnie przestaną kochać 🙁
😉
kenna, bo Cat Chow nie jest zbyt dobrą i wartościową karmą.
Może warto rozejrzeć się jednak za czymś, co ma więcej mięsa w składzie? 🙂
Ma ktoś może kota rasy maine coon?
No dobra wiem, że macie 😉
Z jakiej hodowli braliście? I jak waha się cena?
Albo ma ktoś może Neva Masquarade?
Miaukunow hodowli jest b. duzo.
Najfajniej, jakby Ci sie udalo pojsc na jakas wystawe w Twojej okolicy i nawiazac kontakty na zywo.
Ceny rozne, od 1tys do 1,5tys za kotka na kolanka (wykastrowany przed wybyciem do nowego domu).
Czesto mozna trafic taniej, jesli kotek np dluzej nie moze znalezc domu.
Co do Nevek, to sie nie orientuje kompletnie
wistra, sorry ale nie stać mnie. Tylko na tym Cat Chow dla kastratów zachowują się jak wygłodniałe. Na standardzie są tłuste, błyszczące, aktywne i pełne energii 🙂
xequus Salomon pochodzi z tej hodowli:
www.aldonasgift.pl, drugi Jinx nie pamiętam skąd jest. Muszę siostry zapytać.
Ja mam Neve z tej hodowli:
http://www.nena-koty.pl/Kenna - mysle ze spokojnie mozna znaleźć karme w zblizonej cenie z lepszym skladem.
Trzeba tylko chciec a nie mowic : nie stac mnie.
Ale dlaczego mam znaleźć karmę z lepszym składem? Ta jest trująca, czy co?
kenna, masz do wyboru splesniale siano dla konia i swietnej jakosci, drozsze o... Zalozmy, 5zl.
Ktore wybierzesz?
Kot jest miesozerca, w cat chow na pierwszym miejscu w skladzie jest zboze/kukurydza.
W zwiazku z tym, wypelniacze przez niego szybko przelatuja, nie dajac uczucia sytosci
Idac dalej ta mysla, Twoje koty zjadaja wiecej. Czyli musisz kupowac wiecej karmy. Czyli wydajesz wiecej.
Dajac karme lepsza skladem, kot je jej mniej. Ty kupujesz rzadziej. Jest taniej.
kenna, opowiem Ci na przykladzie moich kotow- zawsze jadly dobre karmy, ale czesto bylo tak, ze jadly jadly jadly i tyly oczywiscie. karme musialam dawkowac, nie mogla stac caly czas dostepna, bo wzeraly kazda ilosc.
Od jakiegos czasu, rowniez ze wzgledu na problemy skorne niepewnego pochodzenia, zmuszona bylam cos pozmieniac w diecie. po wyczerpujacej analizie padlo na karme GRAU jagniecina z ryzem. Po zjedzeniu 1 op. 2,5kg przez 2 koty mam nastepujace wnioski:
- koty nieco schudly,wygladaja duzo lepiej
-siersc jest jeszcze ladniejsza, bardziej aksamitna i blyszczaca
-koty jedza tyle ile chca a karma starcza na bardzo dlugo
-moga i maja ja stale dostepna w miseczkach i mimo ze ja lubia i jedza chetnie nie maja potrzeby nazerania sie
koszt w zooplusie to 68zl/2,5 kg
wistra, Cat Chow nie można porównać do spleśniałego siana. Karmienie Cat Chow a lepszą karmą można porównać do karmienia owsem a gotową paszą o ulepszonym składzie. Karmienie zarówno samym owsem, jak i Cat Chow, które kupuję u jednego z dwóch weterynarzy (więc nie jest trujące, jak mniemam), nie jest szkodliwe, natomiast oczywiście istnieją lepsze opcje karmienia, tylko nie można z ludzi karmiących samym owsem robić wyrzutków poza nasze kółko WszystkowiedzącychOKarmieniuWypasionymiMięsnymiKarmami wzajemnej adoracji.
szafirowa, rozumiem i zapewniam Cię, że zdaję sobie sprawę, że moim kotom lepiej by się żyło na karmie, o której piszesz. Jednak moje również wyglądają bardzo dobrze, mają błyszczącą, aksamitną sierść, Toto nigdy nie dostała żadnych skórnych problemów na tej karmie, schudły już na Cat Chow dla kastratów i będą teraz dostawać standard, na którym nie są ciągle głodne, a różnica między 12zł za kilogram, a 27,2zł (plus przesyłka, bo w moim miasteczku nie są dostępne takie karmy, więc zostaje via net) robi dla mnie ogromną różnicę, zwłaszcza przy 3 kotach.
Ale dlaczego mam znaleźć karmę z lepszym składem? Ta jest trująca, czy co?
Ciekawa alergiczna reakcja. Narzekałaś, że koty głodne, to Ci dziewczyny napisały - głodne, bo żarcie "puste" i zasugerowały coś innego. Jeśli jesteś tak bardzo uświadomiona, że od Wszystkowiedzących niczego nie potrzebujesz, to zastanawia mnie, po co Twój wcześniejszy post 🙂
Ale to podobno tak jest - facet jak się żali, to znaczy, że chce rady, babeczka - no, wyżalić się chce i wysłuchana zostać. I spróbuj jej coś poradzić 🍴 🤬
Tak więc: ahaa... hmmm... ciekawe... no to powodzenia 🙂
różnica między 12zł za kilogram, a 27,2zł (plus przesyłka, bo w moim miasteczku nie są dostępne takie karmy, więc zostaje via net) robi dla mnie ogromną różnicę, zwłaszcza przy 3 kotach.
Ktos Ci sila wciskal te koty? Wystarczylo miec jednego i dbac o niego nalezycie.
Jak jeszcze ze dwa Ci sie trafia to rozumiem ze przerzucisz sie na whiskasa.
Albo ma ktoś może Neva Masquarade?
Ja mam
Ten to jest fotogeniczny 🙂 Ależ on ma wąsiska!! Podrap go ode mnie 🙂

Tez mam Neve.
Chociaz wyglada bardziej jak syberyjczyk 😀
Marzena, gdzie Zuzia!?
Czekamy!!
Zuzi nie ma.
Tzn jest ale jeszcze na tymczasie bo transport sie rozchorowal i jedzemy jutro.
Kolo 15.00 powinnam być z nią spowrotem 🙂
dea, bo nie dopisałam. Głodne na karmie, na której je odchudzałam. Teraz wracają do starej, na której jest git 🙂 No ale faktycznie masz rację, weszłam tylko po to, żeby sobie chyba pomarudzić, bez jakiegoś głębszego celu 😉
sienka, mój cyrk i moje małpy. Zgłoś mnie do TOZu, bo karmię koty karmą za 12zł/kg kupowaną u weterynarza 🤣 i piszę, że nie stać mnie na droższą 😁
Sorry, ale spadam stąd, za bardzo tu sekciarsko, jak na miau. Papa :kwiatek:
kenna, ale jakby Twojemu koniowi czegoś brakowało w żywieniu, to pewnie byś mu to zapewniła.
Okej.
Tez mam Neve.
Chociaz wyglada bardziej jak syberyjczyk 😀
Bo to kot syberyjski Neva Masquarade tyle, ze kiedyś skrzyżowany z syjamami - stąd ta maść. Mój jest z czekoladowymi znaczeniami a Twój to seal point.
Dea - kocur podrapany 😀
widze, ze sie Nevy modne zrobily 🙂
ladniutkie te Wasze kociska - choc ja i tak zawsze najwieksza miloscia bede darzyla plaskopyskie egzotyki 🙂 11 lat patrzenia na taki ryjek mnie uzaleznilo, a niestety od czerwca juz tak na niego patrzec nie bede 🙁
Wczoraj wieczorem nie zdążyłam napisać.
Maluch potrzebuje pomocy, nowego domu i wsparcia finansowego na leczenie.Wklejam linka, żeby nie zaśmiecać wątku:
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,178.msg853738.html#msg853738
http://nasza-szkapa.idl.pl/index2.php?strona=new
no i się kenna obraziła 😁
Cobrinha, jaki pięęęękny! trzymam mocno kciuki!
Jest uroczy, na pewno znajdzie dom- nie mogę nic wpłacić niestety aktualnie 🙁
Czy on nie będzie mógł mieszkać u Met?
Ja dziś byłam z całym asortymentem u doktora- Rudy się posikał i zrobił kupę ze strachu!
Wczoraj wieczorem nie zdążyłam napisać.
Maluch potrzebuje pomocy, nowego domu i wsparcia finansowego na leczenie.
Wklejam linka, żeby nie zaśmiecać wątku:
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,178.msg853738.html#msg853738
http://nasza-szkapa.idl.pl/index2.php?strona=new
Wrzucę na miau, jeśli się zgodzisz.
Czy dalej potrzebny jest dom tymczasowy?
moje rudo-białe futro :
ale rozkoszny rudzielec!
u mnie mini lecznica.. koncze walke ze swierzbowcem to jednemu sie piasek w moczu przyplatal i dzis w lecznicy siedzial :/ biedaczek juz wczoraj wieczorem niewyraznie wygladal a po tym jak rano nie zjadl sniadania (normalnie wciaga wszystko jak odkurzacz...) i zapiszczal z bolu jak go dotknelam - od razu pojechal do doktora..
A ja wczoraj zalowalam, ze nie mam aparatu, bo przyszedl wor 10kg karmy z zooplusa i stanal kolo niego moj kot i sobie popatrzylam na proporcje jednego do drugiego i padlam ze smiechu 🏇 😂
Marzena, tajnaa nie no, świetne macie koty 😀 😀 😀