siodło ujeżdżeniowe

Dzięki bardzo :kwiatek:
Czyli Diamanta sobie odpuszcze...a co z Leonardo? Bo on mnie zachęcał wizualnie. 😡 😉
Kieffery też - to siodła dla zdecydowanie długonożnych - szczególnie Lusitano. Ulla - nie najgorsza, ale po pierwsze meega usadzająca, po drugie także dla długonożnych - w standardzie tybinka o ile pamiętam 45cm.

Co do Leonardo - jeździłam, chwaliłam sobie - tybinka w standardzie taka jak wszystkie prestige - 43cm, ale krótki jest klocek kolanowy, co umożliwia wygodną jazdę krótkonożnym i pozwala także na jazdę z mniej pionową nogą. Poniżej zdjęcie moje w Leonardo:

Także pomimo, że wg rozmiarówki Prestiga powinnam mieć przynajmniej o 1 rozmiar krótszą tybinkę nie wyglądało to źle ani źle się nie jeździło.
A co powiecie o siodłach  STUBBEN COLOMBO czy o polskim  Klin Siodlarz Pleszew?

[img]http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/98/44/34/1398443492[/img]

bardzo proszę o odpowiedz  :kwiatek:

Kieffer Lustiano też zdecydowanie dla długonożnych. Ja mam 174 cm i tak wyglądałam w Lustiano ze standardową tybinką.

Hmmm to chyba zależy od rozmiaru. W moim Diamancie 17, z czerwonym znaczkiem i standardowa tybinką jeździ osoba o bardzo krótkich nóżkach i bardzo sobie chwali. 😉
Diamant, w którym jeżdżę to 17 z niebieskim znaczkiem. Ja krótkonoga i bardzo dobrze mi się siedzi 🙂
luizka10, też chwilę myślałam nad tym z siodlarza. 
Nie wiecie może jak siodlarz ma z łękami? Jeden standart? da się poszerzać?
olgen, siodlarz ma takie łęki jak Daw Mag, czyli standard M 😉
croopie i każde siodło jest produkowane ze standardowym łękiem? Bo z tego co wiedzę to przy kupnie nie ma wyboru..
Diamanty dla śrdninożnych- te z niebieskim znaczkiem. Od czasu do czasu wsiadam w 17 i jest idealna a ja mam 163 cm wzrostu.

Witajcie, ja mam takie troche pytanie dosyć ... hmm. Czym się różnią puśliska zwykłe od ujeżdżeniowych ? Czytałam na volcie coś tam i na innym forum i widziałam zdjęcia SAMYCH puślisk i i tak nic nie kumam  🤔 . Widać jestem mało rozumna... Chodzi mi o różnice w mocowaniu tej maszynki i wgl jak to wygląda na koniu. Fajnie by było jakby któraś wysłała takie zdjęcie porównawacze z siodłem na koniu ujeż i zwyk. Z góry dzięki  :kwiatek:
olgen, najlepiej zadzwoń i zapytaj... 😉
croopie, chyba tak zrobię  :kwiatek:
Andre   I am who I am
09 stycznia 2011 20:00
SrokateSzczęście, ->http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,1412.0.html to chyba bardziej odpowiedni wątek na takie pytania, w tym dyskutuje się na temat siodeł ujeżdżeniowych 😉 Jest też temat o puśkiskach 😉

Mądre kobiety doradzcie jaki to rozmiar łęku 31 w STÜBBEN ??? M Daw-Maga?

I czy ma ktoś jakieś doświadczenia z KIEFFER Modell UDO LANGE?  I jaki to będzie rozmiar przedniego łęku 32?

🏇 :kwiatek: 🏇
OK, to może inaczej - w jakich cenach chodzą siodła Isabell Werth Bates (skórzane), takie powiedzmy w bdb stanie
[ciach]

a jednak z treści wynika, ze ogłoszenie 😤

Dziewczyny jeździła któraś w siodle Anky Salinero w wersji STS?? Jakieś opinie??
Kornelia, używaną Isabelkę kupisz nawet za 2 tys 😉
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
12 stycznia 2011 15:33
xxAgaxx, wydaje mi się, że mogłam w tym siodle jeździć, ale nie obiecuje czy było dokładnie to. W każdym razie jeździło mi się bajecznie, ja na moje potrzeby w tamtym okresie- dodam że duże nie były. nic więcej ci powiedzieć nie mogę bo było to ze dwa lata temu 😉

edit:lit.
xxAgaxx, wydaje mi się, że mogłam w tym siodle jeździć, ale nie obiecuje czy było doglądnie to. W każdym razie jeździło mi się bajecznie, ja na moje potrzeby w tamtym okresie- dodam że duże nie były. nic więcej ci powiedzieć nie mogę bo było to ze dwa lata temu 😉

No mi się w nim obłędnie jeździło 😀😀 Najlepsze siodło pod słońcem. Tylko one w Polsce chyba nie są zbyt popularne??
Dziewczyny jeździła któraś w siodle Anky Salinero w wersji STS?? Jakieś opinie??

Jeździłam parę lat temu, jak chyba sklep Palomino sprowadził pierwsze takie siodło do Polski, mi się podobało.
Potem miałam przyjemność pojeżdżenia w siodle koleżanki właśnie Anky Salinero STS i w dalszym ciągu jestem pozytywnie do niego nastawiona, nie jest ortopedyczne i nie ma tzw bananów.Od kolana w dół łydka dosyć swobodna.
Ale i tak chodzi za mną nowa venus K.  😜
A co powiecie o siodłach  STUBBEN COLOMBO czy o polskim  Klin Siodlarz Pleszew?

bardzo proszę o odpowiedz  :kwiatek:

Ja miałam okazje jeździć w siodle z kilem z Siodlarza. Jeździłam w 2óch.
W pierwszym jeździło się dobrze, w miare miękkie siedzisko banany na miejscu
Drugie było okropne, przez środek siedziska szła jakaś decha która bardzo się wrzynała w siedzenie
banany były jakby przyszyte w złym miejscu, bo nijak nogi nie można było prawidłowo ułoźyć.
Nie wiem od czego to zalezy bo siodła wyglądały identycznie, i nawet były zrobione w podobnym okresie.
Tylko nie wiem czy komus pomoge taka opinią...

Mądre kobiety doradzcie jaki to rozmiar łęku 31 w STÜBBEN ??? M Daw-Maga?

I czy ma ktoś jakieś doświadczenia z KIEFFER Modell UDO LANGE?  I jaki to będzie rozmiar przedniego łęku 32?

🏇 :kwiatek: 🏇

M w Daw-Magu to 29cm.
Rozmiarówka łeków Daw-Mag:
*S -27cm
*M-29cm
*L -31cm
*XL-33cm

Jest mozliwośc rozszerzenia łeku praktycznie po kosztach ok.60zło jeden rozmiar
Wymiana łeku na inny rozmiar to koszt 200zł
Jeżdże w siodle Daw-Mag Sylwester i jest rewelacyjne(a jeżdziłam w wielu różnych firmach).Również inne osoby twierdzą że Daw-Mag teraz jest super siodłem.Jestem osoba o niskim wzroscie i zamawiając siodło zleciłam skrócenie tybinek(oczywiście bez dodatkowych kosztów)
DaliaSoto  Carlos

Bardzo dziękuje za odpowiedzi  :kwiatek:
pozdrawiam  🏇
cieciorka   kocioł bałkański
12 stycznia 2011 20:09
croopie, ale Kornelii chodzi o Bates, nie Wintec
ahhh sorry. Śmię twierdzić, że różnią się tylko materiałem wierzchnim 😁
Widziałam kiedyś na ebayu. W przeliczeniu wychodziło coś około 7 tys. plus przesyłka. Czyli tyle, ile u nas mniej więcej kosztuje nowe.
Właśnie o skórzane mi chodzi... nie chodzi mi o cenę nówek nieśmiganych tudzież półrocznych siodeł tylko takich w niezłym stanie... skóra w batesach jest moim zdaniem całkiem niezłej jakości... no a cena nowego znacznie różni się od ceny nowego syntetyka... tylko jak z cenami używanych?
Nalle   Klapiasty & Mała Cholera
13 stycznia 2011 02:48
A sprawdzałaś już na niemieckim ebayu?
Spotkałam się (dwukrotnie) z ceną 4 tys., ale wyglądały jak nówki.
Ja niedawno rozglądałam się za skórzaną Isabellką. Jedna na allegro poszła za 1800, druga na ebayu za niecałe 1800 z osprzętem. Oczywiście się zgapiłam i przepadły:/ Jakoś bardzo mało jest tych siodeł.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się