Pomoc naukowa (zadania, tłumaczenia itp.)
Mógłby mi ktoś poprawić ten błąd składniowy i zdanie rozpisać również jako wykres? Bo nie wiem czy to mam dobrze zrobione.
'Chociaż jego majątek był niewielki, to wszystko co miał inwestował w wykształcenie syna, ponieważ nie chciał, by miał on taki żywot jak ojciec.'
Ja bym wykopała ze zdania "to" bo brzmi mi jakoś nieelegancko i ogólnie całe zdanie przydługie-stylistycznie kiepskie chyba, że nie w tym rzecz i musisz się zająć precyzyjnie takowo skonstruowanym...
Ja z innej beczki-czy ktoś jest mi w stanie wytłyszczyć jaka jest zależność pomiędzy odwracalnością lub nieodwracalnością hydrolizy a jej substratami?
Nie pamiętam 😡
help! musze zrobic na jutro zadanie a kminie juz pol godziny i ciagle mi cos nie wychodzi ( odpowiedz wynosi 81)
drewniana pomalowana kostke szescienna rozpilowano na 125 przystajacych szescianow. ile wsrod nich ma pomalowana co najwyzej jedna scianke
EDIT:juz mam😉
mam do napisania sprawozdanie ze spotkania autorskiego z Lechem Chodackim, najpóźniej do jutra, miało być dzisiaj. ale wiszę nad tym i nie potrafię 😫 czy jest ktoś kto by mi to napisał? mam spisane wszystko z dyktafonu który był włączony cały czas 👀
proszę :kwiatek:
Mam problem z ostatnim i najtrudniejszym punktem pracy na polski.
Temat to:
"Jacek Soplica - jakie wykazuje cechy wczesniejszych bohaterow romantycznych/mickiewiczowskich, a jakie nowe. "
Znam jego cechy ale nie wiem jakie występowały już u wcześniejszych postaci mickiewiczowskich a jakie nie... za mało pamiętam z innych lektur i trudno mi to przedstawić.
Proszę o pomoc :kwiatek:
czy jakiś chemik ma chwię, zeby rozwiązać mi kilka zadań z węglowodorów?
Ja wiem, że banał i w ogóle. Ale w tym momencie nie mam do tego głowy.
Mam napisać baśń na niemiecki, wszystko ładnie pięknie, jakoś mi idzie. Jednak mam mały problem z wymyśleniem treści... 🤔
Mianowicie, jest książę, królewna, król, czarownica, która porwała królewne w dniu ślubu bo zazdrosna była, że król jej kiedyśtam nie chciał. [ogólnie dostaliśmy konkretne wytyczne co do treści]
No i teraz, znaleźli królewne z domku wiedźmy, a ta każe dla księcia wykonać 3 zadania, żeby odzyskać królewnę...
... ale jakie?
Tutaj właśnie nie mam pojęcia, a zupełnie nie mogę sobie pozwolić na siedzenie nad jednym wątkiem godziny, więc proszę o pomoc. Może akurat kogoś natchnie. 😀 A ja na jutro mam naprawdę dużo nauki... 🙄
Fajnie by było, gdyby w tych zadaniach zawarte były czasowniki 'spiewać', 'grać', aczkolwiek nie jest to konieczne.
a po polsku może być i sobie przetłumaczysz? :P
PonPon, oczywiście, że tak. 😉 Nie sprecyzowałam. Ja juz sobie przetłumaczę, z tym nie ma większych problemów. Chodzi mi o fabułę tylko.
Mam problem z ostatnim i najtrudniejszym punktem pracy na polski.
Temat to:
"Jacek Soplica - jakie wykazuje cechy wczesniejszych bohaterow romantycznych/mickiewiczowskich, a jakie nowe. "
Znam jego cechy ale nie wiem jakie występowały już u wcześniejszych postaci mickiewiczowskich a jakie nie... za mało pamiętam z innych lektur i trudno mi to przedstawić.
Proszę o pomoc :kwiatek:
poczytaj streszczenie Kondzia Walenroda - też niespełniona miłosć, ukrywanie sie pod innym nazwiskiem itd (utwór napisany przed "tadziem"😉 oraz innych
http://www.sciaga.pl/tekst/46433-47-porownanie_czterech_bochaterow_romantycznych
Dodofon dzięki już jakoś dałam radę. 😉 Porównałam go właśnie do Wallenroda i Gustawa z Dziadów
Dawno, dawno temu, za górami, za lasami żył sobie piękny Król. Niestety był bardzo nieszczęśliwy - nie miał żony. W trakcie jednego z polowań organizowanych przez jego przyjaciół usłyszał piękną muzykę. Poszedł za dźwiękami i ujrzał wysoką wieżę. Wieża należała do złej czarownicy. Król poczuł, że kocha dziewczynę, która tak gra i śpiewa. Poprosił ukochaną, by czekała na niego tej nocy, a on ją wykradnie. Kiedy Stawił się na umówione spotkanie czekała na niego piękna dziewczyna - miała czarne włosy i jasną jak mleko skórę. Król czuł jednak, że nie jest to tajemnicza muzykantka. Powiedział jej, że to nie dla niej bije jego serce i poprosił o wydanie prawdziwej pani swego serca. Wściekła i wzgardzona czarownica zniszczyła swój zamek i oddała królowi narzeczoną.
Po wielu latach Król i Królowa żyli szczęśliwi ze swoją piękną córeczką. Od zawsze wiadomo było, że Królewna wyjdzie za Księcia z sąsiedniego królestwa - znali się od zawsze i za każdym spotkaniem łącząca ich miłość była większa. Królewna była bardzo muzykalna - tak jak jej matka. Obie grywały Królowi i śpiewały w duecie.
Niestety w dniu 18 urodzin Królewna zaginęła. W jej łóżku znaleziono tylko list od złej Czarownicy - to powinna być moja Córka! Wzgardziłeś mną Królu i pozbawiłeś mnie szansy na szczęście - teraz ja zabieram Ci Twoje!
Król i Królowa po przeczytaniu tego listu wpadli w wielką rozpacz, Książę postanowił odszukać ukochaną. Przez 40 dni i 40 nocy patrolował lasy wszystkich pobliskich królestw - 40 nocy usłyszał najsłodszą melodię - to Królewna grała na gitarze. Kiedy Książę podkradł się do chatki stanęła przed nim Czarownica - spełnij moje 3 rozkazy, a oddam Ci ukochaną. Król nie biorąc mnie na żonę, skazał mnie na samotność - znajdź mi towarzysza, który będzie ze mną zawsze i pomimo wszystkich moich wad. Drugie - wszyscy się mnie boją. Znajdź mi towarzysza, który nie będzie się mnie bał i będzie potrafił sprawić, żebym spełniała jego życzenia. Trzecie - przez te wszystkie lata byłam taka smutna - znajdź mi towarzysza, który ukoi wszystkie moje smutki, będzie łagodny, ale jednocześnie silny.
Zrozpaczony Książę rozmawiał z wieloma mężczyznami, jednak żaden nie spełniał wymagań Czarownicy, jeśli zaś był blisko za nic nie chciał jej poznać.
Po wielu miesiącach tułaczki Książę szedł wsią, aż zobaczył pijaka bijącego swojego psa. Biedne stworzenie nadal się do niego łasiło. Książę pomyślał - jest z nim zawsze i pomimo wszystkich jego wad! I kupił tego psa od pijaka, postanawiając, że da go Czarownicy jako pierwszego Towarzysza. Po kolejnych kilku miesiącach zawitał do zamku strasznego Hrabiego - budził on lęk we wszystkich poddanych. W trakcie obiadu Książę zobaczył, że Hrabia najlepsze kawałki oddaje swojej kotce - "Jest ciężarna! Muszę na nią bardzo uważać. Zresztą zawsze robię to, czego ona chce!" - wytłumaczył Hrabia. "Nie boi się strasznego Hrabiego i sprawia, że ten jej usługuje! - oto drugi Towarzysz!" i Książę poprosił Hrabiego o jedno kocię jego kotki.
Wsiadając na swojego konia i przygotowując się do podróży Książę pomyślał "Jak dobrze, że cię mam, mój Koniu! Zawsze koisz moje smutki, wspierasz mnie swoją łagodnością i chronisz siłą!". Wtedy też uświadomił sobie, że zna już trzeciego Towarzysza.
Czarownica uwolniła Księżniczkę i pod wpływem Towarzyszy stała się Dobrą Czarodziejką, pobłogosławiła też małżeństwo Księcia i Królewny. I wszyscy żyli długo i szczęśliwe.
może być?
PonPon, chwała Tobie! :kwiatek: To jest świetne! Wszelkie moje próby sklejenia czegoś sensownego kończyły się niepowodzeniem.
Naprawdę ślicznie dziekuję. 💃
czy jest ktoś kto przetłumaczy mi tę zawiłość na język polski? :kwiatek:
"wisest is she who knows she does not know"
madmaddie, na moje oko to będzie mniej więcej " najmądrzejsza/mądra jest ta, która wie, że nie wie". Ale mądre głowy mnie poprawią =)
Ogółem to odniesienie do filozofii.
dziękuję :kwiatek:
ano odniesienie do filozofii bo z okładki książki o filozofii🙂
CH3-CH3+Cl2->CH2Cl-CH3+HCl
czy to jest reakcja substytucji? 🙇
dziękuję :kwiatek:
5. Wskaż zdanie, które nie dotyczy acetylenu:
A. czysty acetylen jest gazem bezbarwnym, lżejszym od powietrza
B. acetylen dobrze rozpuszcza się w acetonie
C. spala się jasnym ledwo widocznym płomieniem
D. sprężony do ciśnienia powyżej 1,5 MPa rozkłada się wybuchowo
a tu? nie mogę znaleźć informacji które by mi pomogły odpowiedzieć...wykluczyłam tylko A i B.
C jest zle, palnik tlenowo acetylenowy wygooglaj 😉
A jest dobrze, B jest dobrze bo to jest weglowodor, bedzie sie rozpuszczal w niepolarnym acetonie, co do D nie wiem, czy to jest na pewno 1.5MPa ale rozklada sie wychowo przy duzym cisnieniu
bardzo, bardzo dziękuję :kwiatek:
jestem Wam mega wdzięczna🙂
acetylen pali sie swiecaco i pyli przy tym, czyli c zle. co do D to nie wiem czy przy 1,5 MPa ale szybko eksploduje to fakt.
co do acetonu to oczywiscie jak mowi karolina, nadmienic tylko chcialam ze on w butach jest wlasnie przechowywany rozpuszczony w acetonie 🙂
[s]Zastąp sformułowanie "formacja historyczna" określeniem synonimicznym 🤔
może to być słowo epoka ?
edit: o ja gapa, nie podałam w jakim znaczeniu zostało to użyte :x
Znamienna ta niejednomyślność uprzytomnia, że kształtowanie się i schyłek formacji historycznych mają naturę ewolucyjną, a ich istoty nie tworzą i nie unicestwiają pojedyncze fakty.
o, i jeszcze jedno: czy uniwersalizm można nazwać zjawiskiem historycznym ?[/s]
nieaktualne
jest tu ktos po italianistyce? albo po prostu ma notatki nt Mandragoli, Orlando Furioso i Ksiecia i moglby sie podzielic? 🙇
Dostaam maila od wykładowcy i nie czaje o co chodzi, pomoże mi ktoś to rozwiązać?
Oto fragment:
Proszę dowiedzieć się od grupy, w jaki sposób przygotowywali zajęcia
zaliczeniowe. W Pani przypadku, jest juz to niemozliwe, stąd proszę
przygotować scenariusz takich zajęć, dokladnie rozpisany (cele jakie ma
Pani zamiar dzięki tym ćwiczeniom osiągnąć, przebieg i podsumowanie,
wraz z literaturą wykorzystaną)i przeslć mi drogą elektorniczną. Mają to
być zajęci warsztatowe dla przyszłych doradców usprawniające ich
warsztat, czyli kompetencje komunikacyjne.
Oni pisali scenariusz takich jakby scenek ale tu chodzi o zajęcia wiec plan zajęć wszystkich czy ta scenke?
mogę prosić kogoś bardzo dobrze stojącego z ang o kontakt na pw ? Sprawa pilna 🙂 potrzebuje poprawić błędy :kwiatek:
Mam z niemieckiego średnią 4.58, a 5 jest od 4.6 i pani mi nie chce podciągnąć...muszę opisać wybraną przez siebie osobę. Napisałem po polsku i próbowałem przetłumaczać na niemiecki. Sprawdzi i w razie czego poprawi ktoś?
Mój dziadek ma na imię Peter. Ma 75 lat, choć wygląda na młodszego. Jest wysoki, ma 185 cm wzrostu. Jest szczupły i jest w dobrej formie. Ma krótkie, proste siwe włosy i lekką łysinę. Jego wąsy są długie i kręcone, podcina je prawie codziennie. Nie ma brody. Jest staromodny, nie lubi obecnej mody, ale ubiera się gustownie. Jego ulubionym ubraniem jest wełniana, czerwona czapka. Ma wąską, długą twarz, bez piegów oraz lekko zgarbiony nos. Jego oczy są brązowe, ale przeobrażają się w ciemnozielone. Moja babcia mówi, że jest prawdziwym przystojniakiem. Jestem dumny z mojego dziadka, ponieważ jest miłym i dobrym człowiekiem.
Mein Großvater haißt Peter. Er hat fünfundsiebzig Jahre alt, aber er sieht jünger aus. Er ist groß, er hat einhundertfünfundachtzig Zentimeters groß. Er ist schlank und er hat gut Kondition. Er hat lang, glatt, grau Haar und klain Glatze. Sein Schnurrbart ist lang und lockig, er schnitt es fast tagtäglich zu. Er har kein Kinn. Er ist altmodisch, er nicht mag modern Mode, aber er zieht sich geschmackvoll an. Sein Lieblingskleidung ist rot, wollen Mütze. Er hat schmal, lang Gesicht, nicht sommersprossig und klain krumm Nase. Sein Augen sind braun, aber sie andern auf dunkelgrün. Meine Oma grüsst, dass er ist authentisch Attraktiver. Ich bin hochmütig nas mein Opa, weil er gut und kind Person ist.
Czy mógłby ktoś pomóc z tymi śmiesznie łatwymi zadaniami ? Nie chcę by ktoś zrobił zadanie za mnie, chcę tylko by ktoś mnie nakierował, co mam po czym zrobić, bo mi ni w ciula nie wychodzi w pierwszym zadaniu 0,0068mol/dm3. Za drugie nie wiem jak się wziąć, chociaż wydaje się dziecinnie proste ;/
1]Do 300cm3 wody dolano 250cm3 roztworu kwasu siarkowego VI o stężeniu 0,015 mol/dm3. Obliż stężenie molowe tak uzyskanego roztworu.
2]30g 5% roztworu NaOH zmieszano z 80g 20% roztworu zasady sodowej. Oblicz stężenie procentowe tego roztworu.
czy może mi ktoś pomóc w pisaniu pracyna temat: zaburzenia osobowości mogące wystąpić u człowieka chorego?