ku przestrodze / byla opiekunka Celebesa znow w akcji
Po tylu opisanych przypadkach uważam, że nie ma takiej nadziei. Przykro mi. Natomiast myślę, że są paragrafy, które obejmują również nieletnich. Żadne rady, przekonywania itp. najwyraźniej nie działają. Mam po sufit tłumaczeń, że ktoś ma "100 myśli na minutę", i, że to dziecko, a sprawa wygląda jak z kotem grzmoconym o ścianę.
Mam proste pytanie do forumowych prawników: co formalnie można w takich przypadkach zrobić?
Pewnie ze obejmuja ale... za nieletnich i tak odpowiadaja opiekunowie czyli w tym wypadku rodzice.
....żeby nie było ja nikogo nie bronie i zresztą już mówiłam tu wcześniej o zaletach porządnego, staropolskiego lania na dupę vanessy czy jak jej tam jest... a teraz tylko robicie jej reklamę pb
bo ile można się bulwersować ze konik za młody?
nic konkretnego zrobić w tej sprawie formalnie raczej się nie da, a skoro uważacie ze jest inaczej - to do dzieła 🥂 zamiast walić w klawiaturę na widok bezczelnej ,cwanej gęby małolaty na źróbku...
zastanawia mnie tylko ile osob bedzie na tyle odwaznych zeby cos zrobic...
poza tym trudno jest cokolwiek zrobic (np. napisac) jezeli nie ma sie konkretnych danych tej osoby. Proponowalabym napisac list do powiatowego lekarza wet i do rodzicow - podpisy zebrac tak jak zbiera sie na stronie petycje.pl (im wiecej tym lepiej-jak zobacza ze jest duze zainteresowanie to moze potraktuja sprawe na powaznie) ktos kto mieszka w okolicy powinien sprawdzic czy Ci ludzie faktycznie zrobili to co do nich nalezy.. jak nie to zglaszac to dalej. co wy na to?
wątek zamknięty
...i TO już jest jakaś propozycja konkretnego działania, zamiast jałowego bulwersu
wątek zamknięty
asicaa239- nie mam zamiaru wsadzić kogoś do więzienia, tylko dlatego, że ma za wielkie ambicje.
Jeżeli byłaś w stajni Kochamkonie (choć niewiele osób ma tam prawo wstępu) na pewno zadawałaś się lub zadajesz z Agnieszką.
Ale po tym co piszesz, wydaje mi się, że dalej jesteście w dość dobrych stosunkach.
Nie wydaje mi się, abyśmy krytykowali otwarcie warunków w stajni Kochamkonie, krytykujemy głównie jej postępowanie, jej i Vanessy.
Bo wydaje mi się, że w tej sprawie chodzi głównie o złe traktowanie koni.
wątek zamknięty
asicaa239- nie mam zamiaru wsadzić kogoś do więzienia, tylko dlatego, że ma za wielkie ambicje.
Jeżeli byłaś w stajni Kochamkonie (choć niewiele osób ma tam prawo wstępu) na pewno zadawałaś się lub zadajesz z Agnieszką.
Ale po tym co piszesz, wydaje mi się, że dalej jesteście w dość dobrych stosunkach.
Nie wydaje mi się, abyśmy krytykowali otwarcie warunków w stajni Kochamkonie, krytykujemy głównie jej postępowanie, jej i Vanessy.
Bo wydaje mi się, że w tej sprawie chodzi głównie o złe traktowanie koni.
No ok. Wanessa jeździła na młodym koniu, nie bylo to pozostawione samemu sobie, bo wiele ludzi jej tlumaczyło że robi źle, nawet Ja jej to mówiłam. Jakoś nie robiło to na niej większego wrażenia, no ale jednak po pewnym czasie powiedziała ze nie będzie tak robić. Może po prostu zrozumiała, że robi źle?? Nie wiem, ale cieszyłoby mnie to.
wątek zamknięty
asicaa239- więc sama przyznasz, że 'nacisk' z twojej strony lub też kogoś innego wywołał u niej takie postępowanie ? 😉
Ja myślę, ze jeżeli ona jeździła na tak młodym koniu, i nikt tego odpowiednio nie komentował to było dla niej dobrze, a gdy zaczął się 'nacisk' na nią , odpuściła sobie.Więc sądzę, że wywołanie 'małego fermentu' w tej sprawie nie zaszkodziło. 😉
wątek zamknięty
A ja myślę że takie naciski nic nie dają, ona odpuszcza na odczepnego. Do niej nie dociera że robi źle. Możemy tutaj dalej sobie gadać, żeby gadać a i to tak nic nie zmieni. Prawdopodobnie na samym początku ktoś popełnił błąd próbujac ją pouczać a każdy wie jak działa na "osoby dojrzewające" ton "ja wiem lepiej" i możliwe ze właśnie tak to sie zaczęło a teraz to już woda po kisielu. Teraz to trzeba naprawdę kogoś mądrego z autorytetem kto by jej to wszystko mądrze i ciekawie wytłumaczył to może wtedy będzie jakiś długotrwały rezultat.
wątek zamknięty
A ja myślę że takie naciski nic nie dają, ona odpuszcza na odczepnego. Do niej nie dociera że robi źle. Możemy tutaj dalej sobie gadać, żeby gadać a i to tak nic nie zmieni. Prawdopodobnie na samym początku ktoś popełnił błąd próbujac ją pouczać a każdy wie jak działa na "osoby dojrzewające" ton "ja wiem lepiej" i możliwe ze właśnie tak to sie zaczęło a teraz to już woda po kisielu. Teraz to trzeba naprawdę kogoś mądrego z autorytetem kto by jej to wszystko mądrze i ciekawie wytłumaczył to może wtedy będzie jakiś długotrwały rezultat.
Jeźdźcy z długim stażem i doświadczeniem jej tłumaczyli, a ona dalej swoje robiła.
wątek zamknięty
Aha, to chyba z niej nieuleczalny przypadek.
wątek zamknięty
Ale nadzieja w tym, że może z tego wyrośnie i zrozumie 🙂
wątek zamknięty
[quote author=Watrusia link=topic=24216.msg840168#msg840168 date=1294267976]
Ale nadzieja w tym, że może z tego wyrośnie i zrozumie 🙂
[/quote]
"nadzieja matka glupich ale kocha swoje dzieci"
wątek zamknięty
Watrusia- może i nie dociera, tak jak powinno, ale przynajmniej sobie odpuszcza.Lepsze to niż nic. 😉
wątek zamknięty
nie wiem czy mozna być spokojnym o tego małego konika, wanessa na nim jeździ (są zdj na pbl) a co najlepsze można sie do niej umówić na jazdę na jej koniu!!!
z tego co wiem to jej rodzice na wszystko sie zgadzaja żeby ntylko nie zajmowac sie córka, nie maja porpstu czasu(są włascicielami kilu restauracji). ale faktem jest ze jest bardzo pewna siebie i na zwrócenie jej uwagi ze tak sie nie robi reaqguje komletną ignorancja
najbardziej dziwi mnie fakt ze pani u której wanessa trzyma konia pozwala na prowadzenie na nim jazd - ona 15 lat kon 2 lata!!!
to apropos tego ze ona i natural
nie uważam ze osoba w tym wieku nie moze osiagnac sukcesów w naturalu -chociaz jeśli chodzi o wanesse to szczerze wątpie🙂
wątek zamknięty
belusia6- Vanessa trzyma teraz konia u swojej koleżanki, fakt faktem stajnia i tak najeży do jej rodziców. 😉
Było już wiele takich przypadków, kiedy Vanessa dzwoniąc do fundacji(np. Spokojna Przystań) prosiła kilkakrotnie o adopcje konia dla niej.Na szczęście dla konia...nie doszło do takiej 'transakcji'.
wątek zamknięty
jest napewno wiele takich miejsc w polsce jak dzierżoniów - w którym roi sie od kóniarek. robia z konmi co cha jeżdża, skaczą, szarpia bieden stworzenia słuzą do rozrywki tych dziewoj małoletnich.
uważam ze wine za to ponoszą po pierwsze i drugie i trzecie rodzice kórzy nie nauczyli swoich pociech szacunku do zwierząt ani co gorsza do innych ludzi - wystarczy poczytać komentarze na ich blogach - jaki one znają słowa aż sie nie chce wierzyć ze czesto w żartach uzywaja je do swoich koleżanek, ale z tego co widzę częsc tych pseudo jeźdźców nie zyje ze sobą w zgodzie.
winę ponoszą też właściciele owych koni do których pozwalają przychodzic tym dziewczynom. własciciele nie wiedza jak wyglada prawidłowe zachowanie sie człowieka przy koniu wiec to co wyprawiaja te dziewczynki uwazaja za słuszne. są dumni ze np.wanessa na nim skacze.
potem takie oto podrasta idzie do technikum hodowli koni (które uczy zamiatać, wyrzucać obornik i ogólnie nic pozaty, żadko uczniowie ucza sie jeździc prawidłowo i nie wynoszą prawidłowego obchodzenia sie z koniem) dzierżawi stajnie i kupuje swojej córusi 3 letniego konika na którym owe dziwcze jeździ i robi ogólnie co chce a dodatkowo mama prowadzi na nim jazdy i naukę!! skoków. uważam ze zeby zostać własicielem konia nalezałoby dać egzamin jak w przypadku groźnej rasy.
po poczytaniu blogów jestem jeszcze bardziej ząłamana postępowaniem rodziców, na blogu /cwalujac/ możemy przeczyatac jak to owa nastolatka wraz z ze znaną wszystkim wanessą o 1 w nocy w czasie tygodnia szaleja na rurze w jaimś barze nocnym!!
wątek zamknięty
fakt ze włascicielka stajni w której teraz wanessa trzyma konia miała w dzierżawie dla córki konia (araba) pozwalała aby jakaś inna dziewczyna zajmowąła sie tym koniem i nie zauwazyła tego ze koń zachorował i był źle traktowany przez nia, tak ze własiciel natychmiast zabrał konia oraz to ze wanessa 15 lat prowadzi jazdy na koniu 2lata w jej stajni nie świadczy o odpowiedzialnosci tej dorosłej osoby, niestety takie zachowanie widzi córka i cóż bedzie sie działo za kilknaście lat to lepiej nie wiedzieć
wątek zamknięty
belusia6-zgadzam się.
Z resztą po samej wypowiedzi Kochamkonie (czyli właścicielki photobloga cwałując) można zauważyć jak zachowuje się ta dziewczyna,
Dla takich 14-15 latek(nie mam nic do normalnych osób w ich wieku), liczy się jedynie 'szpan'.
Można to zauważyć po tym, np: prowadzenie pb-szpan
palenie i picie- szpan
chwalenie się swoimi 'mądrymi poczynaniami'- szpan
Takie osoby jak Vanessa, Agnieszka, czy Martyna (chodzi teraz o koleżanki Vanessy) uważają za słuszne takie postępowanie.
A winni w dużej części są rodzice.
I jak zwykle zwierząt szkoda w takim wypadku.
wątek zamknięty
Najgorsza w tym wszystkim jest nikła wiedza w tych sprawach.
Widzicie tylko opisy i opowieści na pbl. Ale czy nie jest czasami tak , że ludzie piszą troche więcej ( kolorują opowieści)? Pokaż mi teraz 15 latke, ba 13 latke która nie próbowała alkoholu! niestety takie są realia i dzieci robią to wszytsko dla szpanu, bo robiąc tak będą Trendy. Co do tego arabka, to właściciel od początku nie był feir bo Utaił chorobe konia i dopiero po pewnym czasie wyszło, że nie jest on okazem zdrowia jak wcześniej mówił.
wątek zamknięty
Pokaże Ci nawet 14, która nie próbowała alkoholu...ale w tych czasach jest to naprawdę nikłe zjawisko.
Nie jesteśmy subiektywni w ocenie tych dziewczyn.Ja i moje znajome znamy ja osobiście, Belusia6 z resztą też.
Więc widzisz asicaa239, że to nie jest subiektywne.
edit:
Ja wiem, że są lub były to twoje koleżanki..ale popatrz także na tą sprawę obiektywnie. 😉
wątek zamknięty
Wiem i patrze.
O Wanessie dobrego zdania nie mam, i raczej mieć nie będę ( koleżanką moją nie była i nie jest to Tylko znajoma). Co do 14 to jest o wiele więcej próbujących używek🙂 A o takie "perełki", które nie smakowały zakazanych owoców ciężej🙂
Co do prowadzenia Jazd, to dziewczynce wybito to z głowy, tak samo jak i jazda na nim.
wątek zamknięty
Dobrze chociaż tyle, że na razie sobie odpuściła.
Ale byłabym spokojna dopiero, kiedy Kajtek nie był już 'jej własnością'.
Ani inny zwierz.
wątek zamknięty
Dobrze chociaż tyle, że na razie sobie odpuściła.
Ale byłabym spokojna dopiero, kiedy Kajtek nie był już 'jej własnością'.
Ani inny zwierz.
Być może byłoby mu lepiej, ale z drugiej strony czy ty chciałabyś, żeby Tobie jakieś zwierze zabrano? Może lepiej najpierw spróbować czegoś innego, a jeśli się sytuacja nie polepszy to wtedy sięgnąć po bardziej drastyczne środki.
wątek zamknięty
ciezko w to uwierzyc kilka dni temu anonimowo dzwoniłam do Wanessy umawiając sie na jazde i .... oczywiscie mozna, tylko nie na skoki - no tyle dobrze, o ile cos tu jest dobrze
wiec moja droga która uwaz ze nie ma osób w wieku 14 lat nie próbującychy używek - są i to osobiście znam. ale to sie nie dzieje samo to tylko i wyłącznie zasługa rodziców. chwął im za to ze maja czas dla swoich dzieic i one wtedy nie szukają podziwu u swoich kolezanek.
mozesz bronić jak chcesz wanesse, agnieszke, martyne ale i tak widać ze rodzice nie mają dla nich czasu i musza gdzi indziej szukac podziwu, wiec pala, piją, po nocach w klubach nocnych szaleją na rurze. nie bardzo wiem co tu bronic, rodziców powinni ukarac i tyle.ale jeśli mama sama na codzień tak sie zachowuje, jeśli bierze do pracy konia, który do tego nie jeszcze nie dojrzał no to na co liczyc ze strony córki. ma przykład i to na nim sie wzoruje.
niestety wiekszość polaków umie wszystko sama - ujeżdżać konie, podkuwać idt. jeśli to jest przekazywane z pokolenia na pokolenie (ze nie nalezy sie uczyc prawidłowo i co najwazniejsze humanitarnie|) to niestety nasze wypociny na nic sie tu zdadza.
póki co wanessa nie zamieszcza zdjec i nie wiemy co sie dzieje. a proposo o Pamira - konia dzierżawionego dla córki przez instruktorke - jakaś inna dziwczynka "opiekująca sie" koniem sprezentowała mu kontuzję. takze to ze koń nie był super zdrowy ( a kto w tych czasach jest zdrowy🙂 to nie ma nic do rzeczy u tej pani w stajni (w której trzma konia wanessa) nabawił sie gnijących strzałek i kontuzji, to chyba niejalepiej świadczy o podejsciu do koni tej pani, jeśli jakaś 12 latka "opiekuje sie" dzierzawionym dla jej córki koniem i ona nie zauważyła ze cos jest nie tak???
wątek zamknięty
belusia6- zgadzam się.Ale na jazdę na Kajtku ? 😵
asicaa239- uważam, ze już teraz należałoby działać radykalnie.
Chyba sama widziałaś co Vanessa zrobiła z Celebesem, więc to nie jest pierwsza taka sprawa.
wątek zamknięty
Wanesa jest według mnie pustakiem, i raczej zdania nie zmienie🙂 Co do Martyny moge powiedzieć, że jest fałszywą dziewuchą, uważa się za wielce znawczynie koni, a nie potrafiła się zająć Pamirem- a nawet bardziej go skrzywdziła. Co do Agnieszki nie znam jej długo więc nie chce oceniać.
Co do jazd na Kajtku to jestem zaskoczona, bo myślałam że wybyła sobie to z głowy 🤔 Ten konik na lonż chodzić nie umie a co dopiero jazda;/ albo nauka jazdy na nim! Tym bardziej, że to dzieciaczek.
wątek zamknięty
Niestety..ta dziewczyna ma w głowie pstro.
Wolałabym gdyby miała zakaz posiadania jakiegokolwiek zwierzęcia.
wątek zamknięty
Tyle o ile chciałybyśmy coś zrobić...to jesteśmy niepełnoletnie.
Osoba pełnoletnia może oskarżyć opiekunów Vanessy o nieodpowiednie zajmowanie się dzieckiem i jej koniem.
Ale pytanie czy wtedy to coś da.
wątek zamknięty
Daliasta? czy myy sie znamy, jesli tak to miło mi🙂
no wanessa prowadzi jazdy chyba tylko na swoim koniku, nie pytałam na jakim tylko czy można do niej na jazde - porażka wychowawcza rodziców
mam taką prośbę do wszystkich tu komentujacych _ widzicie jak zachowanie rodziców wpłynęło na dziecko (Wanessa) prosż eaby jak będziecie miec swoje dzieci pamietali o tym i aby nie powielać stereotypów przez pokolenia, lepiej zarabiać mniej ale mieć czas dla dziecka aby mogło rozwijać sie normalnie, pokazywac mu piękne aspekty zycia i uczyć szacunku do innych ludzi, zwierząt i do czyjejś pracy.-dziekuje
daliasta osoba pełnoletnia bez dowodów rzeczowych w postaci nagran, zeznań nic tu nie wskóra. myślę ze jeśli ktoś ma dostęp do rodziców wanessy powiniem tu delikatnie zasugerować ze moze by dziwuchę na jakieś szkolenie wysłać, gdzie jej sie mózg zresetuje. szczerze to wątpliwy skutek pewnie przyniesie, ale dziecko dostaje kasy ile chce mogłaby sie u najlepszych szkolic a ona żyłuje na żarcie dla konia. dosc dziwne.
kończąc...................tylko koni żal🙁
wątek zamknięty
Prowadzenie jazd na Kajtku jest czystym obłędem...
Ale cóż ja mogę zrobić..przejść się do restauracji jej rodziców i 'nawtykać' im jedynie jacy to są źli...ale myślę, że zwyczajnie by to po nich spłynęło.Niestety.
wątek zamknięty
powiem tak jezdzilam na kajtku pare razy i to przez pewnego wlasciciela stajni bo mnie namowil ze moge... ale ze zmiana stajni zrozumialam ze nie bede go krzywdzic i zajezdze go w wieku 3 lat ... i nie prowadzilam nigdy na nim jazd ... tylko mama agnieszki prowadzi na swoim prawie 4letnim koniu . pozdrawiam . Vanessa
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.