Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

trzynastka   In love with the ordinary
04 stycznia 2011 21:24
Swoja droga tez szukam jakiegos kompaktu, ktory moglabym wsadzic do kieszeni i zabrac na stok 😉

ostatnie godziny poświęciłam na grzebanie o tych kompaktach.
Ludzie polecają Panasonic z serii Lumix [ładne, małe i z bardzo dobrą optyką], potem już grzebałam na forum canona i tam polecają canon sx120. Idę sznupać dalej 😉
ninevet, ja mialam Canona (niestety, nie wiem, jaki model) i nie bylam zachwycona :/ Lumixa jakiegos mialam ostatnio pozyczonego i tez mnie nie zachwycil. No ale ja chyba szukam jakosci lustrzanki w malym kompakcie, a tego raczej nie znajde :/
zajrzyjcie na www.dpreview.com - polecam pooglądać sample i porównanie konkretnych modeli.

Ja swego czasu jak wybierałam kompakt to zdecydowałam się na olympusa - poza fatalną jakością na najwyższym ISO jest naprawdę bdb aparacikiem 🙂
04 stycznia 2011 21:48
JA PRZECIEŻ MAM KOMPAKT !  😁  🤔wirek:  😵
Tylko o nim zapomniałam i nie mam pojęcia gdzie się w tej chwili znajduje  😂
On chyba canonem jest [poznaje po nazwach plików], kupiłam go do pracy, praca się skończyła aparat gdzieś rzuciłam.
przykładowe dwa zdjęcia z niego, nic nie zmieniałam ani wielkości, ani nic nie poprawiałam.

[img]http://i772.photobucket.com/albums/yy5/ninevet/DSC00780.jpg?t=1294177637[/img]

[img]http://i772.photobucket.com/albums/yy5/ninevet/DSC00806.jpg?t=1294177643[/img]

edit: no tak i teraz będę go pół nocy szukać i nie zasnę dopóki nie znajde :/
ninevet, calkiem zacne te foty.
04 stycznia 2011 22:18
Jak go znajdę napisze co to. Tylko gdzie on jest ?!  👿
cieciorka   kocioł bałkański
05 stycznia 2011 22:17
ja robiłam kompaktowym sony- bardzo mi pasował, nikony i canony też fajne, ale nie te najwyższe modele- w nich mi zawsze coś nie pasiło, wolałabym jakiś tańszy.
do lumixów jestem uprzedzona.
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
06 stycznia 2011 12:48
ja miałam Lumixa Ninevet i polecam. jeżeli chodzi o kompakty.
Ja też potrzebuję jakiegoś zwykłego aparatu. Nie znam się na zdjęciach, nie pasjonuje mnie to, chciałabym po prostu w miarę dobry kompakt do pstrykania pamiątkowych zdjęć. Musi mieć dobry stabilizator bo mam parkinsona w łapach.
Lumixa ma moja mama i brat i ich nie lubię. Kodaka miałam, zepsuł się (na wycieczce do Paryża! Nie mam żadnych własnych zdjęć przez niego ;< ), robił fatalne zdjęcia. Fujifilm mi nawet pasował, ojciec ma.
Jakbyście mogły coś doradzić byłabym wdzięczna 😉
Wilejka   nie. na wiele sposobów !
06 stycznia 2011 15:49
ja miałam dwa aparaty z serii Lumix .. pierwszego kochałam miłością wielką, ale zginął na koniach ... drugiego zastąpiłam lustrzanką. Jak już Lumix to z serii FZ. Na inne szkoda tracić czasu.
halo halo czy nikt mi nie porówna Canona D7 i D5 mark2? 🙂 priti priti plizzzzz

a tu kilka strzałów wakacyjnych moim kompaktem - olympus mju 1010

mam pytanie (:
W jakim programie robić podpisy do zdjęć, bo np w photoscape, niby jest dostępna duża liczba czcionek, ale rzadko która ma polskie znaki.
W gimpie.
Kiedyś miałam Panasonic Lumix TZ3, zachwycona nie jestem, chociaż dało sie zrobić dobre zdjęcie ; >
Na święta kupiłam Nikon D5000 z obiektywem 18-55 i 55-200, jestem mega zadowolona.
Z początku używałam 18-55 na programie AUTO, później 55-200 też na AUTO, a teraz zaczynam używać tych bardziej zaawansowanych programów i stwierdzam, że różnica jest ogrooooooooooooooooomna. Gorzej, ze nie mam już modela, bo mój pies obraża się na mnie, jak tylko wyciagam aparat...
09 stycznia 2011 14:48
Dziewczyny, mam wielką zagwozdkę: nie wiem co kupić na trudne warunki oświetleniowe typu pomieszczenia lub brzydka pogoda. Inwestować w jasny obiektyw ( tu na tele nie moge sobie pozwolić, bez przesady  😁 ) czy dokupic lampę jakąś porządną np. Metz a44 ?
Proszę o poradę  :kwiatek:
Azbuka, ja bym najpierw kupila jasne szklo, a potem lampe 😉 Lampa do fotografowania koni Ci sie za bardzo nie przyda, ale juz do zdjec w pomieszczeniach jak najbardziej, czasem nawet jasne szklo potrzebuje lampowego wsparcia 😉
natchiuza, a to szkło to jakie mam wybrać.
To co teraz mam to Nikkor 18-200, w zasadzie sprawdza się wszędzie tylko czasem mu za ciemno w pomieszczeniach przy słabym świetle.
Dzięki dziewczyny za polecenie książek!
Kupiłam Ekspozycję bez tajemnic i Fotografię bez tajemnic.
Na razie jestem przerażona, neisamowite rzeczy mozna robić ze zdjeciami, ale dla mnie to kompletna czarna magia. Zazdroszczę Wam ogarnięcia tego😉
Wybaczcie Dziewczęta, że się tak wepchnę, ale mam sprawę.  Kiedyś pisałam w tym wątku, że posiadam starego Heliosa m44 i pytałam jaką przejściówkę kupić.   Dowiedziałam się, że m42, również takie info wyczytałam w necie.  Ostatnio się w końcu zmobilizowałam i zamówiłam sobie, o dokładnie tą : 

http://allegro.pl/redukcja-adapter-bagnetowy-do-nikon-na-gwint-m42-i1386508311.html

Czekałam na nią kilka dni, dzisiaj przyszła więc od razu ją chciałam podłączyć. 
I wtedy okazało się, że nie pasuje.  🙄  Zdenerwowana stwierdziłam, że jestem na tyle tępa że nie umiem, ale jednak nie.
Na zdjęciu aukcji od wewnętrznej strony (tam gdzie podłączamy Heliosa) są pokazane rąbki, w rzeczywistości ich nie ma, od wewnątrz jest gładkie, natomiast na zewnątrz te wcięcia są.

Teraz już totalnie nie wiem jaką przejściówkę kupić, że mieć 100% pewności, że będzie pasowała.
pomocy!   😵

edit.  dodam że mam nikona d40
12 stycznia 2011 15:39
Najlepiej napisać do sprzedawcy, może dostałaś jakiś fabrycznie niedokończony gwint ?
Ale nie pasuje Ci helios do przejściówki ? A możliwe jest, że masz go nie na M42 tylko na inny stary gwint ?
Do sprzedawcy oczywiście też napiszę, bo według mnie trochę lekka ściema z tymi zdjęciami na aukcji..
Wiesz na tych obiektywach to ja się nie znam, ale ja mam dokładnie taki ; http://foto.recenzja.pl/Subjects-index-req-viewpage-pageid-32.html 🙂
kpik   kpik bo kpi?
13 stycznia 2011 09:28
cześć wszystkim 🙂

czy potraficie może dotrzeć do japońskich sklepów sprzedających obiektywy online? męczę wujka google ale wyskakuje mi tylko stronka kakau.com, a chciałabym się lepiej rozejrzeć w temacie.
tak jak zapewne wy wszyscy poszukuję czegoś jasnego umożliwiającego robienie przyzwoitych zdjęc w słabym, halowym oświetleniu.
Azbuka nic taniego, jasnego i długiego nie znajdziesz 😉 jaki masz korpus? jeżeli masz body z silnikiem, to Nikkor 50/1.8, jeżeli bez - 35/1.8
ja mam 35/1.8 i jestem bardzo zadowolona (-:
ninevet, dzięki Ci dobra kobieto! 🙂
Azbuka, np. Nikkora 50mm f/1.8 albo Tamrona 17-55 (chyba?) f/2.8. Ten drugi ma te zalete, ze jest zmiennoogniskowy, ale jakosc i cena przemawia za pierwszym. Zalezy, co chcesz focic. Jak konie, to ja bym jednak zainwestowala w Sigme 70-200mm f.2.8, bardzo sobie chwale ten obiektyw, na pewno daje duzo wiecej mozliwosci niz wymienione wczesniej dwa egzemplarze.
oo tak sigma 70-200 f 2.8, to np moje marzenie, no ale niestety cena jest trochę wysoka.
a chcesz koniecznie jasny obiektyw, bo może coś dłuższego, tylko ciemnego.
a jesli chodzi o kupno obiektywu - szukać tego samego producenta, co aparat czy to nie ma duzego znaczenia?
rtk, do Canona raczej nie kupilabym obiektywu Nikona :P A tak na serio, obiektywy innych producentow na ogol sa duzo tansze, a jakosciowo nie az tak znowu duzo gorsze. Spokojnie mozesz sobie kupic Sigme czy Tamrona jakiegos.
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
13 stycznia 2011 22:14
Anaa ja mam 7D, ale niestety ani nie porównam go do 5D ani nie wypowiem się na jego temat wystarczająco, bo mało co zdjęć nim zrobiłam 🙂 Na razie przechodzi fazę testowania.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się