Kącik Małolata...:D

mils myślę, że będziesz zadowolona  😀 Za niedużą kasę na prawdę fajny kask  😀

daliasta Ja staram się trochę z lekcji wynieść, trochę wieczorem się pouczę...  😉 ale mi generalnie nawet łatwo wiedza wchodzi  😜 oprócz historii xD

ale ja to gim jeszcze  😉
bumbum- ja tez gim. (2)

Ale najgorzej z matmą i fizyką.
U mnie będzie 4,0, dobrze jest ^^.
Znów liczę na Waszą pomoc, małolaty (raczej pow. 3 gimnazjum)
Tym razem... CHEMIA !
To ja, to ja, maturalny biol-chem 😉
A skoro już o polonistkach rozmawiamy. Dzisiaj to moja mnie totalnie zdemotywowała, dając mi za plakat plusa. -__-
Ja rozumiem, plakat to nie to co wiedza. ale bez przesady, był ładny, czytelny, bynajmniej nie na 'odwal sie'.

Nauczyciele...

U konia byłam, jeździć się nie da. A ponoć idzie nagłe ocieplenie i ma być plus 7 stopni  🤣
breakwayy dziękuuuję ! :kwiatek:

1. Grupa funkcyjna kwasów karboksylowych ma wzór___________ i nazywa się grupą_______ .
2. Oblicz skład proc. pierwiastków w kwasie heptanowym.
3. Oblicz w jakim stosunku masowym połączone są atomy pierwiastków w cząsteczce kwasu karboksylowego o masie cząsteczkowej równej 102 u.
Najbardziej zależy mi szczerze mówiąc na ostatnim, z pierwszymi może dam radę.
Psycha ♥   okrutna rzeczywistość .
04 stycznia 2011 19:53
Mils zmieniła zdjęcie !  😲  😀 😂
mils, naciol moja koleżanka ma taki i szczerze go nie lubi  😁
naciol co ty dajesz, nasza klasa ma średnią 3,18, wydało się jak to się wychowawczyni nie słucha  🤬
Nie doceniam naszej klasy. ;p
1. -COOH - grupa karboksylowa

2. kw heptanowy - C6H13COOH
m kwasu = 7x12 + 14x1 + 2x16 = 130g
m węgla = 7x12 = 84g
m wodoru = 14x1 = 14g
m tlenu = 2x16 = 32g

130g - 100%
84g węgla - x

x= (84g x 100%)/130g = 64,7% (zawartość węgla)

130g - 100%
14g wodoru - y

y = (14g x 100%)/130g = 10,8% (zawartość wodoru)

130g - 100%
32g tlenu - z

z = (32g x 100%)/130g = 24,5% (zawartość tlenu)

3.
CyHzCOOH
m = 102g
m COOH = 12 + 32 + 1 = 45g
102 - 45 = 57g

m CyHz = 57g
M C = 12g/mol
M H = 1g/mol
57/12 = 4,75 (czyli 4 atomy węgla)
4x12 = 48
57 - 48 = 9 (liczba atomów wodoru)

wzór związku: C4H9COOH

m C = 5x12 = 60g
m H = 10x1 = 10g
m O = 2x16 = 32g

C:H:O = 60:10:32 = 30:5:16
breakwayy KOCHAM CIĘ ! tzn. no... dzięki  :kwiatek:  :kwiatek:
Nie ma sprawy, jak z chemią to do mnie, postaram się pomóc zawsze 😉. Choć z chemią u mnie kiepściutko, no ale... zawsze mogę spróbować  😁
Kiepściutko ?! Chyba sobie kpisz.
Ostatnio patrzę na tą chemię i... nic nie widzę  😁. To rozszerzenie mnie dobija, wszystko mi się miesza. Próbna matura rozszerzona: 35%... podobno jak na ten okres to bardzo dobrze, bo zwykle w okolicach listopada wyniki nie przekraczają 10%, ale... Widzę po sobie, że nie zdam dobrze tej matury. 😉
Arroch pijona ja też mam 4 z wosu....wrr nie znoszę tej baby, miałam oceny 5 za wiedzę ze sprawdzianu (max punktów) i 4 za prasówkę. Trzeba było opisać 1 wydarzenie z Polski i jedno ze świata. o Polsce bez problemu, akurat poprzedniego dnia słuchałam radia i wiedziałam co napisać. Ze światem było gorzej, napisałam coś o śnieżycy we Francji, że bezdomni przeżywają dramat itp. Na moje pytanie dlaczego 4 za prasówkę, odpowiedziała że prasówka ma być ze świata polityki albo społeczeństwa. Odpowiedziałam że przecież jest ze społeczeństwa. Ta na to że jednak polityka jest na pierwszym miejscu  👿  wrr zaniża mi to już i tak nie za wysoką średnią....

W której klasie jesteś?
U nas niestety nie trzeba artykułów przepisywać, tylko zakuwać zeszyt na pamięć  😵 twoja ocena z WOSu to stopień w którym opanowało się, słowo w słowo notatki... super  🙄 ale 4 u mojego sora to już szczyt, chyba 5 nie postawił w tym semestrze nikomu  😵
Okej 😀 Więc. Poprawnie jestem Mira. Jeżdżę konno niecałe 6 lat.  Moją największą "końską miłością" jest klacz Arena, o jeszcze nie potwierdzonej maści xD Wszyscy mówią że jest siwa w hreszce, a ja zauważyłam że jest ona siwo-srokata ( Zauważyłam że ciemna skóra układa się w plamy). Gram na pianinie 8 lat, mam zamiar dołączyć do Orkiestry Dętej z Nadarzyna. (Najlepsi podpisali kontrakt z netią, na reklamy z Kotem xD).  Mam psa, trzy koty ( w tym jedna z dwóch kotek jest w ciąży) dwa akwaria ryb, i kury i gęsi xD Własnego konia nie mam, ale myślę nad dzierżawą Areny w lato, a jak sobie dobrze poradzę, może mama mi ją kupi  🏇 Interesuję się fotografią. Amatorsko robię też grafiki koni.  Pisać więcej, czy starczy??  🤣
Fanabella wow, nawet małolaty o mnie tyle nie wiedzą 😉. Wszechstronna jesteś  👍 Chcę zdjęcia !
Jakiego?? xD
Twoje, jak jeździsz. I kota ! Uwielbiam koty  😜
Jak na razie mogę zaproponować tylko devianta xD Tam nie ma kotów ale jest Arena i ja obok niej ( nikt mi nie chce zdjęcia w siodle zrobić -.- )
Ok, ok. Może być 😉
mils   ig: milen.ju
04 stycznia 2011 20:47
bumbum no to super! Jak tylko znajdę czas, to polecę do sklepu, przymierzę i kupię. 🏇
Psycha a no zmieniłam. Tamto jakoś tak mi się zlewało i niewiele było na nim widać, a tutaj jest taki o sobie fajny konik. 😂
Fanabella to ja się kłaniam z moim małym kawałkiem drewna, czyli skrzypeczkami. 😁
O rany... Jest tu ktoś kto jeździ krócej niż ja? Bo czuję się jak totalny laik... 😁
mils a ile jeździsz? Bo ja niby rok i 4 miesiące, a z tego na koniu siedziałam 10 miesięcy. 😉
04 stycznia 2011 20:53
xxflygirlxx niby też rok i 4 miesiące, ale w rzeczywistości tak może z 10 miesięcy jeździłam? I to też z przerwami, no i należy wziąć pod uwagę, że nigdy nie miałam instruktora i jestem totalnym samoukiem. W każdym bądź razie, nie jestem sama, więc... pijona! 💃
Nie ważne ile, ważne jak często i jakiego się ma instruktora/trenera. Chociaż czas też gra rolę...
04 stycznia 2011 20:55
idziosława no niby fakt... A jak się nie ma i nie miało instruktora/trenera? 😁
Skoro ważne jest jak często to to też nie mam pola do popisu, bo najczęściej wsiadałam raz w tygodniu. 😉
Każdy kiedyś zaczyna, nie ma się co przejmować
04 stycznia 2011 20:58
naciol niby nie, ale niestety istnieje coś takiego jak... kompleksy, poczucie beznadziejności? I niestety czasami dają się one we znaki. 😉 Chociaż, w sumie liczy się fakt, że mogę obcować z końmi i spędzać z nimi życie... 💃
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się