siodło ujeżdżeniowe

A mi sie swietnie jezdzi w equipe rose.. az zsiadac sie nie chce.. super, kon elastyczny, gietki.. nie blokuje nic, nie usadza.. extra
Olgen, na koniu fajnie lezy, na pewno jest dla niego wygodne (mam wrazenie, ze lzej chodzi). Fakt, konia specjalnie nie czuje pod soba, ale tez nie mam wrazenia, ze siedze wysoko nad koniem. Nie potrafie jeszcze za duzo o nim powiedziec, bo jezdze w nim stosunkowo krotko.
Ahh, zapomniałam, rozmiar 17,5, chociaż teraz stwierdzam, że 17 byłaby dużo lepsza (Przeceniłam rozmiar swojej pupy 😉 ). Niestety nie mogę go już wymienić 🙁
Dopasował ktoś może siodło do wykłębionego, drobnego konia w typie angloaraba ? 🙂 Bo ja już się chyba poddaje. We wszystkim mam wrażenie, że siedzę z dwa piętra nad koniem  🤔
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
02 stycznia 2011 21:59
equi.dream, z mojego marnego doświadczenia zauważyłam że najlepiej pasują siodła jakby z lekko wyciętym ( wykłębionym) przednim łękiem
Albo cofnietym..lekiem.
kieffer lech np, tak ma, wintec isabell w zasadzie też. I nic.
Generalnie Kieffery tak mają, nie tylko Lech. Jeszcze w sumie nie widziałam Kieffera ujeżdżeniowego z normalnym łękiem - możliwe, że nowe mają, ale stare chyba wszystkie mają taki wycięty.
laski co to za stubben ? jaki model ? to uj ?? dobre siodelko ?

prosze o szybkie odp  :kwiatek: :kwiatek:
Naciau, to jest jakaś yyy...skokówka ? Z mega długą tybinką ? 😁
jezu co to za twór  😲 moze ktos jeszcze wie co to za siodlo  🤔
wygląda na wszechstronne o profilu ujeżdżeniowym  🙂
no dobra, przesadziłam z tą skokówką 😁
tak chyba to vsd  🤣 ale tez twor niezly
Ja kiedyś widziałam podobne na allegro wystawione jako ujeźdzeniówka stubbena ale było to jakis czas temu więc moge mylić firmę
W każdym razie też zwróciłam uwage na te dziwne tybinki ale kobieta pisała że siodło ma ponad 20 lat więc moze kiedyś tak wygladały siodła ujeżdzeniowe...
Hej, proszę powiedzcie mi jakie będzie dobre siodło albo chociaż jakiego powinnam szukać mając 150 cm wzrostu, ważę około 57 kg. Koń duży ( 170 cm ). Które mają dość krótkie tybinki a dobrze "usadzają" ? To pierwsze siodło ujeżdżeniowe
dzieki laski za info  :kwiatek:

co powiecie o STUBBEN AVALON i PASSIER LENOX co lepsze ?? ?
Zachęcona przez parę osób z tego wątku, pojeździłam w testowej Venus K, pierwszy moment no cóż ok, ale może mogłoby być lepiej, ale już po trzeciej jeździe w tym siodle myślę, że zacznę zbierać na nie fundusze. Rzeczywiście jest super dla wysokich osób. Fajnie mi się jeździło, noga trzeciego dnia leżała idealnie tam gdzie trzeba, trenerka z dołu powiedziała, że wreszcie dobrze siedzę i wszystko jest na swoim miejscu, a czucie konia w dodaniach "bezcenne". 😀
Może uda mi się jeszcze wsiąść w D1 tak dla porównania. Ale i tak od dawna venus K jest moim number one.
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
03 stycznia 2011 19:25
Only Horses, dużo tego było już w wątku, przejrzyj sobie parę stron, ale tak na zachętę powiem ci, że powinnaś szukać młodzieżowego siodła np. prestige lucky dressage.
Naciau, niezły potworek ten ze zdjecia wcześniej
Cedryk, siedziałaś w Nowej Venus K?

A ja kochani voltowicze zakończylam poszukiwania ujeżdżeniówki, na razie nie kupuje nic, bo na moje wymażone siodełko mnie nie stać- tak został i nadal nim jest Albion, to też ulubiona ujeżdżeniówka mojego konia. teraz zbieram na nówkę. Marzy mi się jeszcze przetestowanie Betas'a Innovy(?) jakiś Passierków i Kiefferków może, ale Albiona uwielbiam nad życie  💘
Cedryk, zakochasz się w D1 !!  😜
To jest zdecydowanie ulepszona Venus 😀
Arivle tak jeździłam w nowej venusce, miałam ją około tygodnia i myślę, że ten czas wystarczył na wjeżdżenie się.
Croopie no to mnie zmartwiłaś już venus K droga jak nie wiem co 😕 a D1 jeszcze droższe, ale cóż skoro można wsiąść i porównać to tak zrobię. A Ty jakie miałaś wrażenia?
Cedryk, ja wrażenia miałam baardzo pozytywne. Zakochałam się w tym siodle już po pierwszej jeździe. Ustawia prawidłowy dosiad, ale nie wymusza. Miałam wrażenie siedzieć wysoko nad koniem, bo nie jest bardzo głębokie. Na codzień jeździłam w Passierze i miałam nawet wrażenie, że jest płytsze od Passiera, ale to tylko wrażenie 😉 Siedziało mi się na tyle dobrze, że przez cała jazdę było mi wygodnie, w elementach łydkę miałam na swoim miejscu, a poduszki kolanowe są na tyle przyjemnie wyprofilowane, że w ogóle ich nie czułam i zapomniałam, że w ogóle tam są (gdzie tamten Passier pod tym względem jest zupełnie... płaski :p)
A kobył się tak otworzył w łopatce, że tylko widziałam fruwające bamboszki na kopytkach 😀
Naprawdę rewelacyjne siodło 🙂

edit razy trzy ! następnym razem obiecuję przeczytać 10 razy zanim kliknę "zachowaj", zamiast milion razy poprawiać po jednej literówce !!
Cedryk, ja wrażenia miałam baardzo pozytywne. Zakochałam się w tym siodle już po pierwszej jeździe. Ustawia prawidłowy dosiad, ale nie wymusza. Miałam wrażenie siedzieć wysoko nad koniem, bo nie jest bardzo głębokie. Na codzień jeżdziłam w Passierze i miałam nawet wrażenie, że jest płytsze od Passiera, ale to tylko wrażenie 😉 Siedziało mi się na tyle dobrze, że przez cała jazdę było mi wygodnie, w elementach łydkę miałam na swoim miejscu, a poduszki kolanowe są na tyle przyjemnie wyprofilowane, że w ogóle ich nie czułam i zapomniałam, że w ogóle tam są (gdzie tamten Passier pod tym względem jest zupełnie... płaski :p)
A kobył się tak otworzył w łopatce, że tylko widziałam fruwające bamboszki na kopytkach 😀

Zachęciłaś mnie ostatecznie, ciekawa jestem jakie będą moje odczucia  😜
lostak   raagaguję tylko na Domi
04 stycznia 2011 05:53
Cedryk, ja wrażenia miałam baardzo pozytywne. Zakochałam się w tym siodle już po pierwszej jeździe. Ustawia prawidłowy dosiad, ale nie wymusza. Miałam wrażenie siedzieć wysoko nad koniem, bo nie jest bardzo głębokie. Na codzień jeździłam w Passierze i miałam nawet wrażenie, że jest płytsze od Passiera, ale to tylko wrażenie 😉 Siedziało mi się na tyle dobrze, że przez cała jazdę było mi wygodnie, w elementach łydkę miałam na swoim miejscu, a poduszki kolanowe są na tyle przyjemnie wyprofilowane, że w ogóle ich nie czułam i zapomniałam, że w ogóle tam są (gdzie tamten Passier pod tym względem jest zupełnie... płaski :p)

edit razy trzy ! następnym razem obiecuję przeczytać 10 razy zanim kliknę "zachowaj", zamiast milion razy poprawiać po jednej literówce !!

croopie, to zalezy od jezdzca, jezdzilam przez miesiac w D1 i teraz od miesiaca w venus k.  i wole venus k.  bo jest zdecydowanie blizej konia.  takie bylo moje odczucie. obydwa siodla sa nowymi modelami, po porstu innymi.    ale to wszystko zalezy od tylka i motoryki konia.

venuska codziennie wywoluje usmiech na mojej twarzy.  🙂
Czy to prawda, że w Euroridingach Diamant rozmiary siedzisk są zawyżone ? Czy ktoś mógłby napisać, w cm długość siedziska w "17" i "18" ?
Odnośnie łęków, łęk 3 Diamanta odpowiada 33-34 Prestiga czyli to tzw.standard? I jeszcze prośba o podanie długości tybinek Diamanta w rozmiarach jw.
lostak, owszem, właśnie tym się różnią. W Venus siedzi się jakby bliżej konia, a D1, tak jak napisałam, robi wrażenie płytkiego i siedzi się wysoko 😉
Ja jestem zachwycona, kobył też 🙂

RioBrawo, nie są zawyżone, są poprostu duże. 😉
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
04 stycznia 2011 08:40
RioBrawo, łęk 3 to mniej więcej prestige 31-32 4 ro 33-34
jak chcesz to mogę ci pomierzyć diamanta ale 16

3 euroridinga jest szersza niż 32 prestige na 100%, już bardziej pasuje tak pod 33-34
Solina dzięki, ale musiałabym znać rozmiary tybinki i siedziska w  "17" i "18" , bo jeżdżę obecnie w skokówce 18 i chcę kupić ujeżdżeniówkę też 18, ale mam możliwość kupna Diamanta właśnie ,ale 17 i osoba sprzedająca podała mi rozmiar siedziska ok 45cm, czyli tyle ile moja skokówka 18. Stąd moja prośba tutaj do posiadaczy Diamantów,żeby sprawdzić te rozmiary.
croopie duże w jakim sensie? na długość siedziska czy szerokość ? Czyli rozumiem, że "17" na długość ma rozmiar "17"-tki, ale samo siedzisko ma inną budowę?
Solina, chudapigi - no właśnie w wątku przeczytałam, że łęk 3 Diamanta=33-34 Prestiga.
RioBrawo, na poprzedniej stronie, albo najwyżej dwie strony dalej o tym pisałam i wstawiałam porównanie... 😉
wiem,wiem 😉 przeczytałam wszystkie uwagi o Diamantach w tym wątku, bo zawsze najpierw czytam,a potem pytam  😉. Analogicznie, skoro dla Ciebie Passier 17 odpowiadała Diamantowi 16, to mi powinien Diamant 17 odpowiadać,skoro jeżdżę w Sommerze 18...A mogłabyś podać , jeśli możesz,w cm długość siedziska 17 Diamanta? :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się