Młode Konie

nie przesadzacie troche? oczywiscie, ze nie wiemy jak dlugo chodzi pod siodlem, ale zalozmy, ze dopiero zaczyna. no wiec jak ma wygladac kon nic wczesniej nie robiacy, po pastwisku, ktory zaczyna robote? no halo, pogalopuje troche i zrzuci  nadprogramowe kg.
Siwy dopiero zaczyna poważniejszą pracę, więc obecne obciążenia krzywdy mu raczej nie zrobią. Faktem jest, że szyja krótka i głowa wielka. A brzuch sam spadnie, jak młody popracuje więcej. Mam nadzieję 🙂 Hodowla prywatna, rasa śląska.
szarotka
Dziękuję, bardzo miło mi to słyszeć  :kwiatek:
A jak tam Twoje rude dzieciaczki ?

Bay
Oj, tam oj tam. Coś mi się zdaje, że w mamusię się wrodził  😁

Wszystkim Mlodziakom życzę udanego roku 2011  🏇
Junior pozdrawia
W mamusię czy nie w mamusię, prawdopodobnie to kwestia zębów. 😉
Makrejsza   POZYTYWNIE do przodu :)
02 stycznia 2011 08:12
Nas dawno tutaj nie było.  Zdjęcia nie najlepszej jakości, ale cieszę się, że mam jakiekolwiek 😉

Tarzanko przed jazdą:

I skutki tarzania po jeździe:
Ja mam radoche na poczatek roku, bo udalo mi sie oswoic diabla.  😁
Przed 2,5 miesiaca dostalam nowego, karego potwora majacego 10 kopyt i 100 zebow, potrafiacego sie obrocic wokol wlasnej osi w tempie diabla tasmanskiego. Rusza sie jak malpa, pewnie dlatego jest taki zwinny.  Przez pierwsze dwa tygodnie praktycznie nie dawal sie zlapac w boksie. Po dwoch tygodniach udalo mi sie zalozyc kantar. Przez nastepne dwa tygodnie cwiczylismy wychodzenie z boksu i podazanie za czlowiekiem, oraz poruszanie sie na lonzy (na kantarze) w obu kierunkach i w trzech chodach bez wleczenia czlowieka za soba i bez samowolnych zmian kierunku, predkosci i zatrzymywania sie. Nastepnie potrzeba bylo dlugich dni i godzin pelnych niewypowiedzanych przeklenstw i treningu cierpliwosci oraz kontrolowanego oddychania, bo trzeba bylo zakladac oglowie. Moj diabel jest madry 😉 Jak zaczal byc diabloniolkiem, sciagnelam mu kantar (z ktorym normalnie sie nie rozstawal) i tyle bylo przyjazni...  🤣 ostatecznie jakos tam zalozylismy mu ten kantar i na razie diabel i on sa nierozlaczni.
Update: moj diabel od dwoch tygodni chodzi na lonzy w pelnym rynsztunku, w bandazach, na wypieciu, przyjmuje zarowno derke stajenna, jak i potowke (pierwsza derke rozszarpal na strzepy), daje sobie wyczyscic kopyta i przerwac grzywe, nawet luzaczka moze go przygotowac do pracy iiiiiiii.... siedzialam na nim juz trzy razy, z czego dwa razy nas oprowadzano  😅 😅
anka-gratulacje! pisz tutaj częściej i wstawiaj zdjęcia  😉
właśnie Anka ja bym chciała jakieś zdjątko zobaczyć  😉
Brudny koń, szczęśliwy koń  😁
Co prawda komórkowe i słabe, ale jakiś czas temu obiecane  😉
Raven   Dragon Heart & Shadow Hunter
02 stycznia 2011 15:20
Anka gratuluję postępów 🙂 Jeszcze trochę i będziecie śmigać pod siodłem 🙂
A ten koń jest po przejściach, był źle traktowany, nie miał wcześniej normalnego kontaktu z człowiekiem? Czy po prostu taki charakter?
Makrejsza jaka zrudziała panierka 😀
Ten kon zyl 3 lata w stadzie razem z 100 innych mlodziencow, wiec kontakt z czlowiekiem byl minimalny (tylko jak kowal byl i jak odrobaczalismy) Dodatkowo taki charakter. 😉
Na szczescie szybko sie uczy i chyba juz mnie pokochal.
Anka - super! Praca z takimi 'dzikusami' jak dla mnie to coś niesamowitego, a jeśli przynosi rezultaty to człowiek cieszy się podwójnie. Czekamy na zdjęcia i dalsze informacje 🙂
Chciałam się zapytać czy jeśli koń ma 160cm w kłębie i długość od zadu do ogona 135 cm .
Klaczka ma teraz 3 lata i 10 miescy.
Czy może jeszcze urosnąć i wydłużyć się o parę centymetrów / matka ma 145 cm od kłębu do zadu i wzrost 160cm./
z tego co wiem konie rosną do 5 roku życia więc chyba jeszcze urośnie  😉
Do 5? albo 6tego życia koń rośnie. 😉
To super.Chciałam się zapytać  jeżeli mama  ma 160 ,a tata 173 to może być wysoka .
Jak ma już prawie 4 lata to szanse są raczej nikłe, że będzie miała 173 - ale nigdy nic nie wiadomo 🙂
Urośnie jeszcze 2-3 cm, więcej niż 5 cm raczej bym się nie spodziewała 😉

Anka
Pochwal się koniecznie zdjeciem, to musi być neisamowity koń  😜
Sama jestem ciekawa ,czas pokaże.
Makrejsza   POZYTYWNIE do przodu :)
02 stycznia 2011 18:24
Makrejsza jaka zrudziała panierka 😀

Tylko ciut zrudziała 😉 Generalnie, cieszyła się jak głupia - w ten weekend było mało ludzi w stajni, więc mogła sobie biegać po  hali i się tarzać przed jazdą i po niej, a to jest to, co Darka lubi najbardziej. 🙂

Im dłużej ją mam tym bardziej mi odbija na jej punkcie  😀

edit: Anka, dawaj foty diabła  ❗

Co do rośnięcia - Darkę kupiłam pod koniec sierpnia (ona jest z marca 2007) i od tego czasu urosła mi kilka centymetrów (na moje oko ok. 5), więc wszystko jest możliwe.
Chciałam się zapytać czy jeśli koń ma 160cm w kłębie i długość od zadu do ogona 135 cm .

Kurcze, jakbyś miała kupować dla niej podogonie, to miałabyś wielki problem 😀 chyba, ze mierzyłaś do końca ogona  😂

Sam LA podczas pomiarów w ZT miał 168 cm (wiek coś ponad 3 lata) a wieku 6 lat (jeździłam wtedy po nasienie) miał już 172, tak więc nie martw się, masz jeszcze trochę czasu, choć zapewne Twoja młoda nie przerośnie ojca 🙂 ale jak teraz ma 160, to z 5-6 cm się jeszcze spodziewaj 🙂
To i tak wystarczy. Nawet jak będzie mieć 165-168 cm to dużo.
nooo... 168 to chyba przesadziłaś ... na Twoim miejscu liczyłabym na max 164-165 🙂
Wrzucaj więcej zdjęć swojej baby 🙂
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
03 stycznia 2011 13:49
moj 2letni ( i 4 miesieczny) walach 😉

Averis   Czarny charakter
03 stycznia 2011 17:00
A oto Karson. Tadam!

He he, jak jest Karson, to dorzucę też jego drugą połówkę  😂
Averis   Czarny charakter
03 stycznia 2011 17:07
Megane, kurcze, na żywo nie było takiej dysproporcji 😁
Megane, ta druga połówka to chyba dość wysoka 🙂
Megane
Fajny ten Twój Junior, powinnaś go częściej pokazywać 😉
Cobrinha - pierwsza połówka jest po prostu taka mala  😂
Averis - Ty po prostu jesteś tak wpatrzona w swojego rumaka, że dopiero obraz nieruchomy jest w stanie pokazać Ci coś więcej poza Karym 😀
armara - szkoda prądu 🙂 ale dziękuję, milo, że komuś się podoba 🙂

żartuje oczywiście 😉 mlody ma coś około +/- 170
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się