Stanówka

Czyli min 10 tyś euro za sztukę.
Nie jest tak źle 😉 Morizek kosztuje 700 euro, Balou tak samo. Najdroższy ze stawki jest Benetton Dream - jak sama nazwa wskazuje, koń marzenie  😵 Widziałam go na żywo w akcji i naprawdę ciarki po plecach przechodzą - filmiki nie oddają zawsze w 100% ruchu i jakości konia. Ale co do Benettona - jego wyniki z trzylatków mówią same za siebie (Kłus9,5; galop 9,5; stęp 10,0; budowa 9,0; wrażenie ogólne 9,5; nota końcowa 9,5).
Jak bym miała kobyłę, to bym się zdecydowała albo na Benettona, albo na Dona Ricossa, bo przekazuje fantastyczny charakter. Moritz Młody zapowiada się fantastycznie, ale to rocznik 2007, minie jeszcze trochę czasu, zanim będzie można stwierdzić, jaka jest po nim stawka młodzieży.

Filmy z ogierami można bez problemu znaleźć wpisując nazwę konia na youtube, np. Bon Balou:

Ricoss jako 4latek (z dwumetrowym Eckim na grzbiecie):

No i Benettonik:

No i teraz się nasuwa refleksja - na czym my mamy ich gonić, albo próbować wyhodować podobnej jakości konie ujeżdżeniowe? Pozostaje schować dumę do kieszeni i równać do tego, co już na zachodzie od ładnych paru lat biega po czworobokach, posiłkując się zachodnimi ogierami. Ja w październiku planuję kurs do Niemiec, tam na miejscu będę gubić oczy z wrażenia i wrócę do Polski z niezbyt optymistyczną refleksją...
a ile za benettona? Jest BOSKI az mi dech zaparło 💃  A ma ktoś może foty jakiś jego dzieciaków?

quantanamera ja to nawet nie porównuje tego co niemieckie.. bo po co sobie humor psuć 😵

Laguna nie wiem którego konia nasienie mogłoby kosztować 10 tys €... jak sam argentinus kosztuje 1800€

Swoją drogą czytałam, że nasienie ma nijakiej jakości.
Nie zrozumieliśmy się 😉
Ja miałam na myśli ceny za młodzież, nie za krycie 😉 Fakt trochę off top w temacie, mea culpa 🙇
penguin, Benetton kryje za 900 euro. A co do młodzieży - faktycznie, odsadki klaczki 8-10 tys. euro, ogierki są droższe, jak coś się bardzo dobrze zapowiada, to oczywiście cena też idzie w górę. I taką hodowlę ja rozumiem - ale cóż, jak to w innym wątku podnosili rozmówcy, polscy hodowcy powinni się skupić na tanich (to ważne) koniach do szkółek 😁

Generalnie w Niemczech można znaleźć też bardzo dobre ogiery po 400-500 euro za stanówkę, może to już nie będzie czołówka, ale eksterierowi konie zdecydowanie wybitne, a i użytkowo dużo ciekawsze od stawki z naszych ZT. Jeszcze skoczki się jakoś bronią - ale ujeżdżeniowe konie to jest naprawdę przepaść 🙁
nie jest źle 😀 ... szczerze spodziewałam się 2 razy większej kwoty.
Nie pozostaje nic tylko rozglądać się u Niemców 🙄
jakieś ciekawe propozycje na sezon 2011?
Solina a myslalas o nasieniu dziadka Greya?
Jak dla mnie ten jest lepszy, przynajmniej tak nie bilarduje, a do tego, nie ma Weltmayera w rodowodzie.
http://gestuet-sprehe.de/en/stallions/san-schufro/
Nie sądziłam że wchodzą w gre takie ogiery..Wspomniałam o Greyu bo jest u nas brat Soliny własnie po nim, a drugi po Benie. Zreszta Solina wie. Ten po Greyu całkiem całkiem...stąd moja propozycja.
quantanamera, świetny ten Benetton Dream! Pozostałe też nie gorsze.
I na czym to polega, ja płacę, a oni mi wysyłają? Jakie jest prawdopodobieństwo że klacz zaskoczy? A jak nie zaskoczy to i tak płacę całość? Zaczynam się bardzo mocno zastanawiać nad jakimś fajnym ogierem dla mojej karej.
Jak dla mnie ten jest lepszy, przynajmniej tak nie bilarduje, a do tego, nie ma Weltmayera w rodowodzie.
http://gestuet-sprehe.de/en/stallions/san-schufro/

http://www.eurodressage.com/equestrian/2010/09/02/scores-2010-bundeschampionate

4-year old Riding Horses Stallions - FINALS
(guest judge rider score --- trot - canter - walk - training - conformation - presentation)

* 1. Lukas Fischer - Fürst Fugger (by Furst Heinrich x Weltmeyer) --- 72.000
      Guest Judge Rider: 19.50 --- 10.00 - 9.50 - 7.50 - 8.50 - 8.00 - 9.00

[[a]]http://www.horse2rider.eu/Webnodes/en/Web/CMS/Nyheder/F%FCrst[[a]]+Fugger+fortjent+10-tal+i+trav
Znam takich B. Championów(pieciolatków), co się okazywały później do niczego, i zostały sprzedane do Polski. 🤣
rtk,
http://www.gestuet-wm.com/index.php?page=agbs
Na tej stronie masz opisane warunki, jeżeli klacz zdrowa, to prawdopodobieństwo, że "zaskoczy" troche wyższe niż przy kryciu. Do ceny stanówki dolicz ok 100e za przesyłkę świeżego nasienia na każdą ruje żeby ciebie na koniec nie zaskoczyło
podbijam 🙂
szukam ogiera dla mojej klaczy- Carbano hol na Cisoń xx
ogier musi mieć dużą foule w galopie, przeznaczenie- skoki
podbijam 🙂
szukam ogiera dla mojej klaczy- Carbano hol na Cisoń xx
ogier musi mieć dużą foule w galopie, przeznaczenie- skoki

to zalezy ile chcesz wydac na stanowke 😉

Poza tym Galoubet A dobrze sie laczy z krwia xx i xo.
A co myślicie o ogierze STAR TURN?

Wie ktoś coś na jego temat?
Bo się zastanawiam nad pokryciem nim klaczy.
[ciach]
to nie jest wątek ogłoszeniowy 🤦
Skaner-A
Nie przemycaj ogłoszeń !! Jest na nie osobny wątek, przyklejony do pierwszej strony.
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
11 stycznia 2011 19:22
no właśnie Kaśka ile chcesz wydac 🙂 ? To pokombinuje 🙂
Star Turn:

12 stycznia 2011 10:07
Podobno Carlos DZ kryje gdzies w wielkopolsce... Ktos cos wie?
Wejdź na ŚK, tam są dokładne namiary cena 2000zł
12 stycznia 2011 20:52
dz titina - temat obczajony - wszyskto wiem
Na wszelki wypadek wrzucam link na miejsce postoju
http://www.folwark.wierzchaczewo.pl/

Chcesz nim kryć ,nie boisz się ,że mógł by wyjść taki drugi CG 👀
A co byście polecili z takich tańszych ogierów, np. ze stadnin państwowych. Nie wiem, który prywatny hodowca schodzi z ceny krycia lepszym ogierem pniżej 500zł, ale może gdzieś takowe ogiery stoją. Książ wiem, że bierze za stanówkę 200zł. Ale wybór fajnych wierzchowych ogierów coraz mniejszy moim zdaniem mają.
W Lubomierzu stoi og. Moravia westfalczyk - cena krycia 200-300 zł.
W Popielówku og. Ekonton małopolak - cena krycia 300-400 zł
W Karpnikach og. Sopel sp - cena 300-400 zł.
Za 400zl ,jest mrożonka Elfa, w Łącku, ale on wymaga dobrych klaczy,repka, wrzuć link, na papier Twojej laluni, to coś się dobierze. 😉
A moze Czuwaj ? Sprawdzony sportowo, nasienie jest w Łącku. Tylko nie na każdą klacz.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się