kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

cieciorka   kocioł bałkański
26 grudnia 2010 15:57
Klami, Koniczka, dzięki 🙂
a w equishopie, kto pasuje siodła?
Kastorkowa   Szałas na hałas
26 grudnia 2010 17:57
wiem że to totalnie głupie pytanie alee czy jeśli derka m-135cm to ona jet na konia któy ma w kłębie 135cm?
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
26 grudnia 2010 17:59
nie, rozmiar derki to (najczesciej) dlugosc od klebu do ogona. Np, moj kon w klebie ma 163 a od klebu do ogona 145.
Dlaczego mojej hucułce ciągle leci siodło do przodu
Jak temu zaradzić wiem trzeba podogonie a coś może innego??
nie, trzeba jej dopasować siodło...
Kastorkowa   Szałas na hałas
26 grudnia 2010 18:47
Arivle dziękuje ślicznie bo ja się na tym nie znam
epk, 😉
bielanska21, prawdopodobnie przedni lek jest za szerkoki, jednak u huculow czestym problemem jest brak wyraznego klebu, ktory dawalby podparcie dla siodla i wtedy podogonie lub forgurt moglyby pomoc. ale to dopiero w momencie, kiedy bedziesz pewna, ze siodlo nie jest za szerkokie/waskie na konia.
p Sebastian jest z xhorse, equishopu czy lamri?
Bo przebrnełam dyskusję w watku siodłowym, najpierw sprawa aurelii, potem jak się okazało sprawa ktosi, która wczesniej go broniła, poza tym mnóstwo narzekania w siodłach ujeżdżeniowych- w każdym razie pogubiłam się odnośnie sklepu w którym pracuje ;]

Witam,

X-HORSE Sklep Jeździecki.

Pozdrawiam
Sebastian Szeląg
Co to jest żucie z ręki?  😡
"Stopniowe obniżenie i podniesienie głowy", jak to jest zapisane w programach ;-)
Chodzi o to, że koń - dochodząc do kontaktu - prosi o więcej wodzy a jeździec mu te wodze oddaje - tyle ile prosi, cały czas pozostając na kontakcie

(więc to nie jest tak, że koń szarpnie łbem, jeździec rzuca wodze, wierzchowiec wyciąga pysk do dołu ;-) )
ważne jest jeszcze to żeby koń nie tracił wraz z obniżeniem głowy impulsu i nie uwalał się na przodzie. Musi być zachowane tempo i dynamika ruchu 🙂
To teraz juz rozumiem, dziekuje bardzo. 🙂

I przepraszam za brak polskich znakow, ale jak sie jest takim zdolnym i rozwali alta, to ma sie problem.  😀
Czy takie profilowanie czapraka ma jakiś głębszy sens (chodzi mi o ten "dziób"😉 ?, straszliwie mi się to nie podoba tak btw
armara, to nie ma się podobać tylko ma nie leżeć na kręgosłupie 😉
Burza
Dziękuję za wyjaśnienie. Mi się tam nie podoba i już - eskadron takich cycków nie robi  😁
armara, spoko ja też nie mam na nie parcia 😁
Bardzo mnie ciekawiło czy to cecha użytkowa czy "artystyczna wizja"  😁.
jakoś w tej ostatniej kolekcji ich tak poniosło 🙂 Może hormony im opadną i wiosenna będzie już ok  😀
wy kobiety nie wiecie co mówicie, o ile łatwiej się siodła z takim dziobem. Ja nawet w innych czaprakach wszystko do góry podnosze i zawsze się tworzy z przodu dziób 😀😀
04 stycznia 2011 16:32
Burza, ale co takie profilowanie w poziomie ma do leżenia na kręgosłupie?
Bo z takim dziubkiem ładniej się na koniu układa. Jak wepchniesz czaprak bez profilowania w tunel między poduszkami i pod przedni łęk to z przodu czaprak się podniesie i jego dolna krawędź nie będzie równoległa do ziemi 😉 Z resztą, bez wpychania na bardziej wykłębionym koniu tez tak sie dzieje.
04 stycznia 2011 19:07
Ale dziubek tworzy wysunięcie materiału w bok, a profilowanie idzie po szwie i tworzy różnice w płaszczyźnie, góra dół

fotka poglądowa- ten sam czaprak bez dzióbka, a profilowanie (linie czerwone) wciąż jest. dziubek powstał przez przedłużenie zielonej linii.
cieciorka, przecież czaprak się cały podnosi przy siodłaniu do góry i z przodu tunel nad kręgosłupem jest wyższy- to chyba logiczne.
adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
04 stycznia 2011 23:39
mam pytanie; mam  kobylke135 cm, stoi w boksie, daje jej pasze Pavo grow bez owsa,
szklanke na kazde karmienie czyli 2 razy dziennie, siana oporowo.
Zastanawiam sie czy odpowiednio jak na nic nie robiacego konia. Dodam ze proces jej karmienia i chowu do tej pory pozosawial mocno duzo do zyczenia.
Macie mooze jakis pomysl?  :kwiatek:
adrianna ile ma lat kobyłkę ? dwie szklanki to raczej za mało, chyba, że jest nic nie robiącym grubym kucykiem 😉
efeemeryda   no fate but what we make.
04 stycznia 2011 23:47
mam pytanie co to właściwie znaczy w praktyce, że siodło jest bezterlicowe ? Czy to znaczy, że jest ono uniwersalne i będzie pasować na każdego konia? i czy jakoś inaczej, się w nim siedzi niż w zwykłym ?
dziękuje za odpowiedzi  :kwiatek:
04 stycznia 2011 23:52
equi.dream 6 lat, prawdopodobnie zrebna lecz pewna  nie jestem, procz  brzucha szczuplutka,
chodzi tez o to czy ta pasza sama w sobie nie ma za duzo energii. Nic nie robi ale gruba nie jest  :kwiatek:
adrianna dla uściśnienia, karmisz pavo podo grow ? Sześciolatkę ? W kwestii kobyły pierwsza sprawa żeby ustalić prawidłowe żywienie to wet, który potwierdzi lub wykluczy źrebność, a co do paszy to powinnaś ją przede wszystkim zmienić, bo karmisz dorosłego konia pasza dla źrebaków i młodzików. Rosnące źrebięta mają ogromne zapotrzebowanie na energię i niezbędne aminokwasy, zawiera ilość witamin i minerałów  optymalną dla rosnącego konia, sama sobie odpowiedz czy jest właściwa.
05 stycznia 2011 00:23
jestem umowiona na 15 grudnia, pytalamn weta czy jesli proces karmienia byl zaburzony, to czy nie zaczac od podstaw w malych ilosciach uzupelniac, odparl ze nie zaszkodzi stad tez wole dopytac.  :kwiatek:
jasne, że nie zaszkodzi, ale dobrą dla niej paszą 🙂 Jeżeli pavo to np. condition, cerevit czy herbal albo typowy "uzupełniacz" owsa, bo pasza dawana w ilości dwie szklanki wiele jej nie da. Pomyśl np. o balancerze dodsona, jeżeli kobył faktycznie źrebny, to zmiana żywienia pod tym kątem i tak czeka Cię dopiero za jakiś czas, na razie nie potrzebuje żadnych cudów 😲
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się