Revoltowe wielkoludy(wielkokonie), czyli im wyższy koń tym lepiej :)

siwek, jaki macie rozmiar derki? 🤣
155zwykle, a na zdjęciu 165
asds   Life goes on...
25 grudnia 2010 17:42

Mój koniojamnik  o krótkich nóżkach, zle za to szerokiej głowie i wielkim serduchu 🙂...Nachrapniki, kantary niestety musze zamawiać u rymarza z powodu nietypowej budowy naszej głowy..Na długośc mamy full, ale jets bardzo szeroka...a ogłowia xfull są na długość za długie, a nachrapniki za małe  😵

Ochraniacze uzywamy tylko  jednej firmy i jeden model..bo inne ogólno dostępne są ...za małe.....

W nowej derce na przymiarce - 165cm sukienka! z Decathlonu...A ja glupia się bałam że będzie za dużżżżaaa....I myslałam ze skracać będzie trzeba
a ile ma wzrostu?
asds   Life goes on...
25 grudnia 2010 18:09
coś koło 166cm mi się zdaje  🤣
siwek zartujesz, ze ten co ma 183 wzrostu ma derki 155??? moja mloda ma 2,5 roku i juz dery 165  😵
jak mi dziewczyna osiagnie wielkosc koncowa to bede Was wypytywac gdzie wielkie rozmiary kupowac, bo przeciez mala dama to z niej nie bedzie. zresta jak miala poltora roku to juz wtedy miala 160cm w klebie.
asds   Life goes on...
25 grudnia 2010 18:22
siwek zartujesz, ze ten co ma 183 wzrostu ma derki 155??? moja mloda ma 2,5 roku i juz dery 165  😵
jak mi dziewczyna osiagnie wielkosc koncowa to bede Was wypytywac gdzie wielkie rozmiary kupowac, bo przeciez mala dama to z niej nie bedzie. zresta jak miala poltora roku to juz wtedy miala 160cm w klebie.

pozostanie ci tylko JArpol albo Golden Horse  🤣

Uwierz mi wiem co mówię....
Jarpol nigdy w zyciu  😎 ale tragedii nie ma, boskie dery znajde zawsze u Ivett  😍 przynajmniej super porzadne wykonanie a i cena przyjemna. Jarpola nie chce.  w sumie to wyroby skorzane mozna tez na zamowienie u rymarzy,eee to spokojnie, nie jest az tak zle, najwyzej caly sprzet na zamowienie bedzie, przynajmniej indywidualny  🤣 nie ma co sie zalamywac, jakies pozytywy znalezc trzeba 😉
Katja kasztan nie jest masywny, tylko wysoki. dlatego nie mam absolutnie żadnego problemu z kupowaniem derek dla niego. już bardziej skomplikowane jest kupić dla siwka który ma szeroką klatkę a jest mały 166cm. zresztą teraz to wszystko w sklepach można zamówić XL gdyby była taka potrzeba  😉
asds mam pytanie: gdzie można zobaczyć derki golden horse? nie mogę ich w necie odnaleźć  😲 a fajne są przecież.
siwek
My mamy 183 i baaardzo długie nogi 🙂 Derki to wyłącznie 165, ewentualnie polarówki 155.
Ogólnie mamy problem z kantarami, owijkami- jest co owijać! (wole sobie sama bandaże robić- dłuższe), o ogłowiu nie wspominam bo full na styk, a rozmiar 4 to jakiś kosmos dla  nas.
Pierwsze zdjęcie- osaczony przez młodzież
Drugie-  bawimy się z kumplem
Trzecie- jemy

4-ro latek i 183cm  😲
Piękny jest!
siwek, kasztan jest ciasteczko baaaardzo w moim typie!
caroline   siwek złotogrzywek :)
25 grudnia 2010 21:51

no zesz do jasnej anielki, kiedy łaskawie forumowicze pojmą, ze wzrost konia NIE MA WPŁYWU na rozmiar derki!!!
to DŁUGOŚĆ KŁODY ma znaczenie dla rozmiaru derki. koniec kropka.

juz dawałam przykład - moj kon ma 176 cm wzrostu i derki 155, tak samo jak kurduplowaty (ponizej 170 cm na pewno) ale za to DŁUGI W KŁODZIE Czardasz Sierry.
te konie znacząco różnią się WZROSTEM, ale derki maja tego samego rozmiaru - bo mają TAKĄ SAMĄ DŁUGOŚĆ KŁODY.

więc nie wkurzajcie już (albo nie kompromitujcie się bzdurnymi wypowiedziami 😀iabeł🙂 i nie chrzańcie o wielkości derek w zalezności od wzrostu konia 😤
Też mnie bardzo dziwi ten derkowy fiks z rozmiarówką. Nie tak dawno przywiozłam z Niemiec derkę z mojego młodzika ogiera (ok. 172cm), i zapakowałam ją na klaczkę Sarę (158-160cm wzostu). Na obydwu koniach derka leży idealnie. Jedyna korekta, jakiej musiałam dokonać, to poszerzenie pasków pod brzuch dla kobyły 😁

Długość konia jest kompletnie niezależna od wzrostu, a na dobranie rozmiaru derki wpływa nie tylko sama długość, ale i szerokość konia w klacie (bo koń byczek będzie zawsze potrzebował więcej cm - stąd też absolutnie mnie nie dziwi koń asds w derce 165cm). Żeby było weselej, to rozmiar derki lubi się też zmieniać nawet u dorosłego konia, w ramach jego rozbudowy (koń Lostak ostatnio zaczął potrzebować derek o 10 cm większych, kurcze, w wieku 8 lat bynajmniej się przeca nie wydłużył :zemdlal🙂.
hehe, no mój też raczył sobie zmienić rozmiar derek - szkoda, że nic o tym nie wiedziałam i hmm...8 latkowi muszę wymienić część derek ze 145 na 155. On mnie kiedyś finansowo zrujnuje...  😀iabeł:

Swoją szosą ja ciągle słyszę od ludzi - jaka derka na konia 165 w kłębie. I nic nie daje mówienie, że to jest bez sensu. No więc ja już odpuściłam, niech kupują co chcą  😀iabeł:
[quote author=Katja link=topic=26709.msg822616#msg822616 date=1293300766]

no zesz do jasnej anielki, kiedy łaskawie forumowicze pojmą, ze wzrost konia NIE MA WPŁYWU na rozmiar derki!!!

juz dawałam przykład - moj kon ma 176 cm wzrostu i derki 155, tak samo jak kurduplowaty (ponizej 170 cm na pewno) ale za to DŁUGI W KŁODZIE Czardasz Sierry.
te konie znacząco różnią się WZROSTEM, ale derki maja tego samego rozmiaru - bo mają TAKĄ SAMĄ DŁUGOŚĆ KŁODY.

więc nie wkurzajcie już (albo nie kompromitujcie się bzdurnymi wypowiedziami 😀iabeł🙂 i nie chrzańcie o wielkości derek w zalezności od wzrostu konia 😤
[/quote]

wez gleboki oddech a jak sie chcesz bulwersowac to cytuj wypowiedzi innych skoro mojej nie pojmujesz.

oczywiscie, ze wzrost nie jest wyznacznikiem co do rozmiaru derki, jednak NAJCZESCIEJ  wysoki kon ma tez wieksza dere. ciezko konia majacego 180 zapakowac w 135rozm dery.  wiadomo tez, ze dlugosc dery to sprawa indywidualna, ale po prostu wyzsze konie maja ZAZWYCZAJ wieksze dery. i juz. i o to mi chodzilo.
Tercenio ma 168 cm a derki nosi 155. Także podpisuję się pod Katja bo koń jakimś wielkoludem nie jest, a derkę nosi sporą 😉
Katja ja zrozumiałam doskonale o co Tobie chodziło 🙂 tylko widzisz że nie można tutaj na spokojnie sobie o tym porozmawiać, ponieważ niektórzy na forum postradali wszelkie rozumy, albo muszę się na kimś wyładować  🤔
Lily super ten kasztan  🤣 jaka rasa?
no dokladnie  😉 ale spoko, jak widac mozna zrozumiec bezproblemu, a nie bulwersem odrazu rucac  😎
A ja zrozumiałam to co caroline, bo z zacytowanego kawałka postu wychodzi, że jesteś zdziwiona, że koń 183 w kłebie może mieć derkę 155 i że uzależniasz też wielkość derki od wieku konia 🤣. Po prostu myśl czasem co chcesz przekazać...
A ja zrozumiałam to co caroline, bo z zacytowanego kawałka postu wychodzi, że jesteś zdziwiona, że koń 183 w kłebie może mieć derkę 155 i że uzależniasz też wielkość derki od wieku konia 🤣. Po prostu myśl czasem co chcesz przekazać...

A ja zrozumiałam tak jak dziewczyny i od razu po przeczytaniu wpisu Caroline nasunęła mi się myśl,że myślimy o tym samy tylko nie trzeba od razu tak się wściekać i walić z armaty, bo jeśli są wątpliwości to zawsze można kolejny raz wyłuszczyć "jak to się je" a wtedy dziewczyny dopowiedziały by swój tok myślenia, który de facto jest zbieżny z Caroline tylko przedstawiony skrótowo..
wytsraczy czytac ze zrozumieniem, jakos kobietki zrozumialy tylko carline musi sie wyzyc  😎 zreszta chyba juz nieistotne, ta osoba do ktorej to pisalam zrozumiala bez zarzutow i o to chodzilo 🙂
Katja, będziesz pisać z sensem to Cię będą ludzie rozumieć. Dla mnie oczywista jest interpretacja Caroline.
widac, ta osoba , ktora miala zrozumiec zrozumiala 😉 jak ktos sie chce uczepic to zawsze cos znajdzie, a twoje komentarze sa mi zbede jak zeszloroczny snieg.
Katja, zbede? Chyba się słownik kłania 🙂

Na zdrowie 🙂
zbedne rzecz jasna mialo byc 😉 widzisz, kolejny przyklad, ze jak ktos sie chce czepiac to zawsze cos znajdzie, nawet zwykla literowke 😉

dla mnie EOT.
xequus   Miłość na dwa serca i sześć nóg...
26 grudnia 2010 16:47
a może tak... przestaniecie zaśmiecać temat niepotrzebnymi kłótniami 😉
skoro już sobie wyjaśniłyście, że wysokość konia nie jest proporcjonalna do rozmiaru derki :P

mój ma coś 180cm i rozmiar derki 165 ponieważ jest jamnikiem 😉
i też właśnie jest podobnych gabarytów jak kasztan siwka 😉
czyli wysokonożny, ale smukły 🙂

ma odmiane na pysku jak moje Smoczysko!
[quote author=Katja link=topic=26709.msg822616#msg822616 date=1293300766]

[/quote]

Czardasz ma dokładnie 162cm (i to pewnie w podkowach) i nosi derki 155cm, ale i ze dwie 165cm też ma (bo klata, bo zad, bo brzuszek chociażby...). To naprawdę nie jest kwestia jedynie wzrostu, jak napisała Caroline...  🙄
Sierra juz dobrze, zakonczmy temat, juz chyba wszysc wszystko wiemy 😉

i ja sie nie dziwie, ze Twoj koniowaty nosi duze dery, w koncu cialka kawalek ma, wiec jest co zakrywac😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się