KOTY
Noc bez problemów. Jedziemy zaraz do kliniki założyć nowy wenflon, bo ja się nie piszę na kroplówki podskórne.. U nas sprawdzają drożność wenflonu solą fizjologiczną w strzykawce, jak nie idzie, to zakładają nowy.
Zmęczona jestem stałym zajmowaniem się kociakiem 🙁 Ale firanek mi nie zdejmie, bo zwyczajnie ich nie posiadam 😀
dea Kaszel u kotów sie często pojawia przy tasiemcu
moje koty dostaly nowe lozeczka na Swieta, i co mnie cieszy, prezenty zostaly zaakceptowane 😀 Tylko Nini jest "nielozeczkowa", wiec dostala na wlasnosci starego "kapcia" ktory do tej pory kociaki "wychowywal" ;-)
Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na odchudzenie kota? Mój po kastracji tak się spasł, że ledwo go na rękach trzymam. 🙄
Taa, po kastracji.
Zmniejszyć dawkę karmy i/lub zmienic na karme niskokaloryczna - nie mylic z karmą dla kastratów bo to nie dosc ze 2 rozne rzeczy to jeszcze karma dla kastratow pic na wode fotomontaz.
Po pierwsze - czym karmisz, jak czesto i w jakiej ilosci?
Marzena, Ja mam wrażenie, że 'tycie po kastracji' staje się już mitem, który jest ciągle powtarzany. Właściciel słyszy, że to norma, a zapewne sam zwiększa nieświadomie dawki karmy.
Marzena, kot dostaje zwykłą "mokrą" karmę z puszki 2 razy dziennie. I zawsze ma suchą karmę i w międzyczasie wyjada psu jedzenie.
No to może masz rozwiązanie?
mam dziczka od kwadransa na tymczasie, udalo sie znalezc mu domek, wiec Chlopczyk - jak roboczo nazywam go od miesiecy jest na tygodniowym turnusie edukacyjnym u nas. Ciesze sie na ten domek, Chlopczyk to jeden z moich ulubincow, bardzo kontaktowy, miziasty wiec chyba bedzie szczesliwy w swoim domku, ze swoimi Duzymi, juz zawsze bezpieczny 💃 Trzymajcie, prosze, kciuki, aby wszystko poszlo tak jak jest zaplanowane..
Marzena, kot dostaje zwykłą "mokrą" karmę z puszki 2 razy dziennie. I zawsze ma suchą karmę i w międzyczasie wyjada psu jedzenie.
czyli je, je, a w miedzyczasie podjada. posilki wydzielane, kontrolowana ilosc - nie 2 a 3-4x dziennie, ale w malych porcjach.
tez probuje jednego gagatka odchudzic i chyba rozmnoze posilki do 4-5 bo nic nie schudl :/
sanna, jaki ten buras ze srodkowego zdjecia ladny! duzy chyba?
Hermes -ja sie pytam CZYM karmisz.
Jakiej marki karma, Bo jak marketowymi smieciami to kot będzie tyl bo nie zapewniają mu odpowiednich skladników odzywczych.
Poza tym z wyjadaniu psu moze byc najwiekszy problem, zalezy tez co on konkretnie je.
Powinnas kotu zaczac wydzielac suchą karmę i dosypywać 1 raz dziennie, co 24h godzin.
Ja podejrzewam tez ze w klasie karmy moze byc problem.
Magda, dzieki :-) Tak, jest wysoki, ale chudzielec, wiec nie wyglada na duzego kota .
Ja odchudzam, wciaz na nowo 🙄, moja Savane i wetka radzila aby karmic regularnie, dosc czesto ale malutkimi porcjami..
Marzena, no mój kot ma teraz aktualnie jakąś badziewną marketową karmę i zazwyczaj takie jada. No i morał z tego taki, że waży 8 kg. 😵
No i masz przyczyne.
Dobrej jakosci karma wcale nie jest bardzo droga, wystarczy sie tylko wysilic, poczytac, poszukac.
Odstawilabym tez mokrą, zwlaszcza ze tez jest odpadkowa.
Kot to mięsożerca a Ty karmisz go nawet nie macdonaldem, ale szemranym kebabem z ulicznej budki. Na porządku dziennym.
Szkoda kota.
Marzena, ależ piękny ten twój kot! Te łapki, no nie, też chcę takiego 🙂 Cieszę się, że wszystkie badania są ok 🙂
sanna, przepiękne szaraki! A jakie oczyska mają piękne 😲
Hermes, a twój kot ma w porządku wszystkie badania? A hormony? Zwłaszcza tarczycę?
Nasz Findus odsypia wizytę w klinice, śpi już dwie godziny i ani myśli wstać. Nadal preferuje jedzeniowo tylko indyka Gerbera. Na razie zezwalam, ale jak już wydobrzeje, to będzie sie musiał pogodzić z inną karmą 🙂 Na suchą karmę nawet nie popatrzy. Cwaniak.
Ja obstawiam, że kot Hermes większość problemów czerpie stąd, że je byle co i Hermes nie rozumie, że zamiast się żalić, że jest tłusty i wyjada psu z miski, trzba mu kupić lepszą karmę, i na czas karmienia psa uniemożliwiaż kotu złodziejstwo.
Marzena - ale suche karmy tez nie są takie do końca zdrowe dla kota, mają za mało wilgoci.
Poza tym mięso jakie trafia do dobrych karm mokrych nie różni się od tego, które trafia do dobrych suchych w sensie jakościowym.
Jeśli chodzi o próby odchudzania, to moja kotka nieco schudła na suchym Orijenie + mokrej Animondzie. Niestety ma przy okazji za mało ruchu, więc nie wiem czy będzie taka jakbym chciała...
PS Tak jeszcze w kwestii żywienia naszła mnie taka myśl - moje poprzednie koty przez ok 15 lat swojego zycia jadły resztki ze stołu i Kitekaty. I dożyły 18 lat. Pies jadł tylko resztki ze stołu i dożył 16. Teraz co rusz to słysze jak komuś kilkuletni kot choruje lub umiera, a niby na tych dobrych karmach...
branka, Kitekat może był lepszy w poprzednich latach, teraz niestety mięso to same trociny, a sos to nie galareta, a sama woda z ulepszaczami smakowymi. Ale tego świństwa nawet mój kot nie chce tknąć. O tyle o ile te 'lepsze' marketowe firmowe karmy np. ta od tesco czy inne, mniej znane często mają bardzo fajny wygląd i widać, że widziały mięso, a sos jest gęstą galaretą, o którą koty działkowe potrafiły się pobić. Co nie znaczy, że każda marketowa jest dobra, ale są wyjątki, nieliczne ale są.
Moja cały czas jedzie na mieszance kilku różnych karm, w tym puriny i royala i wygląda bardzo dobrze. Ale po tym jak kot mojej znajomej struł się karmą z worka wolę zawsze zapytać kiedy zostały wory otworzone. O tyle dobrze, że jestem stałą klientką od kilku lat w jednym sklepie i mogę bez obaw dawać kotu suchą karmę na wagę. Te lepsze już kupuję w mniejszych porcjach, ale w paczkach, nie na wagę.
Kiedyś nie było wyboru. Koty żarły to co było, teraz są super-mega-hiper karmy, przebadane na miliony sposobów (kiedyś nie było tak zaawansowanych sposobów), największe obecnie gówna (kiedyś pewnie były lepsze, nie było tyle chemii) się pogorszyły- kiedyś ktoś pisał, że zrobiono sekcję jakiemuś kotu, który jechał na Whiskasie i jego przewód pokarmowy to było sito, w dodatku z owrzodzeniami, czy jakoś tak.
Czy któraś z was robiła podskórne kroplówki..? Znowu nam się wenflon zatkał, chyba żyły w łapach już nie dają rady- wenflon założony po 12, o 17 już niedrożny 🤔 Nie widzę tego wbijania się 3 razy dziennie z kroplówką pod skórę, przecież to ból jest 🙁 Będę jutro dzwonić, niech dumają.
A my dziś 2 godziny wspieraliśmy kwestę dla ANFu 💘
Tygrysowski przyciągał ludzi jak złoto, a przyciągnięci sięgali do kieszeni i portfeli.
Cieszę się, bo wsparliśmy fundację, a jednocześnie przyzwyczajam kocura do tłumów - w końcu od lutego zaczynamy się wystawiać 👀
zen, kot ma wszystkie badania 😉 Kot to dachowiec zmieszany z syjamskim? Coś takiego. Mogę wrzucić jakąś teraźniejszą fotkę. Weterynarz powiedział, że ma nadwagę 3/4 kg. Ale przetłumaczyć mojemu ojczymowi, że ma jeść inną karmę i mniej to odpowiada "nie będzie żarł drogiego żarcia niech je to co ma" 😵
A możesz napisać jakie ma wyniki? 😉
zen, ojoj zaraz poproszę mamę czy mogłaby znaleźć jego wyniki, bo po sprzątaniu w pudłach są 😉
Tarczyca może dawać nadmierne tycie. Ale fakt faktem, dopóki będzie śmieciowa karma, to niewiele zdziałasz. Może powiedz ojczymowi, że lepiej kupć ciut droższą karmę niż później płacić krocie za leczenie kota.
zen, właśnie pytałam mamę kiedy kot miał badania robione i powiedziała, że daaawno. Więc po świętach podejdę z kociakiem do weta skontrolować co i jak 😉 Dzięki za rady 😉
Hermes, Moja Pinka jest czystym syjamem i w jej grube czasy waży 4 kg.
Powiedz ojcu, ze te lepsze karmy nie kosztują aż tak strasznie dużo, a podajesz ich mniej, bo kot będzie bardziej nimi nasycony. Więc pieniędzy wiele więcej nie straci.
A jakie karmy polecacie, bo na whiskasa i na kitiketa to nawet patrzeć nie chce.
Nie pomogę, bo nie mam jeszcze rozeznania. Findusowi, z suchych karm, zamówiłam Orijena, bo mi skład wydaje się optymalny 😉
Dzielny pacjent Was pozdrawia 🙂
Hermes, w zasadzie to te dwie, whiskas i kitiket to najwiekszy syf, wiec wszystkie poza tymi dwoma juz sa do przyjecia. Moje koty jedza przede wszystkim Royal Canin, Hillsa lub Select Gold. Kochaja saszetki rybne Puriny, wiec na sniadanie dostaja jedna na 3 koty.
edit. oo Findus 😍 jak juz na laptopie to znaczy , ze juz chlopiec czuje sie lepiej :-) Ale lapeczka biedna no i oczka zmeczone.. Sliczny, kochany skrzacik 💘