Dlaczego westowcy wzbudzają tyle kontrowersji?
Bo tu nie chodzi tylko o to żeby przejechać, chodzi też o to JAK!
problem w tym że taki western pleasure, trail czy reining czy ujeżdżenie "jakoś" się zawsze pojedzie, natomiast WKKW czy skoki "jakoś" nie wystarczy - bo można z życiem swoim czy konia z tego cało nie wyjść
I niestety prawda jest taka że każdy zawodnik WKKW z górnej półki z palcem w nosie "jakoś" będzie w stanie cało wyść z próby trailowej z poziomu MP swoim koniem od WKKW na ten przykład, natomiast na odwrót zawodnik traila ze swoim koniem trailowym wżyciu "jakoś" nie ujedzie WKKW poziomu MP.
Nie wiem czemu niektórzy boją się czy odżegnują od przyznania tej oczywistej oczywistości
No o to właśnie chodzi Ela: jakoś! Jest różnica między "jakoś" a "dobrze".
Jak sama przyznałaś dotyczy to też ujeżdżenia: ilu ujeżdżeniowców przejedzie swoimi końmi WKKW? I czy to jest powód żeby twierdzić że oni są w czymkolwiek gorsi? Ilu skoczków przejedzie czworobok poziomu Mistrzostw Polski?
To jest INNY sport. inna dyscyplina.
NIkt nie twierdzi, przynajmniej sobie nie przypominam, że west jest LEPSZY. Jest inny. I może sie to komuś podobać albo nie, ale ten styl jazdy istnieje, rozwija się, reining został zatwierdzony przez FEI. I tyle...
boże, jak musieli jechać inni, powiedzmy 2 lub 3, skoro mając takie kryteria, wygrał gość wklejony na filmie 😜
ani w tym rytmu ani swobody...para "skrada się " do przeszkód, kowboj cały czas patrzy się pod nogi, jakby mu oczy mogły w czymś pomóc...łokcie jakby miał wrzody pod pachami, nadgarstki w interwencji praktycznie cofane za plecy, łydka spychająca zarzucona na słabiznę- jak musieli jechać pokonani, skoro tak prezentuje się winner? 😲
Też mnie to baaardzo zastanowiło 😀iabeł:
ale, wrotki, ja cię Błagam! NAPRAWDĘ! nie NA PRAWDĘ
Wrotki, opierałam się na tym, co napisałeś, że wolisz być ostatni w WKKW 🙂
To pochwal się jakie medale 🙂
Ale wiesz co? Nie powinieneś się tłumaczyć, dlaczego "jeszcze nie", bo sam nigdy żadnych tłumaczeń i usprawiedliwień nie przyjmujesz. Więc się nie tłumacz, tylko do roboty!
zacytuję...
5. Rowiński Wojtek - co nie jest już chyba żadną tajemnicą,forumowy wrotki...skoro jest "nasz forumowy" poświęcę mu więcej czasu...na forum być może wzbudzający kontrowersje,w trenerskim życiu bardzo rzetelny, dobry i skuteczny w moim odczuciu szkoleniowiec...dający solidne podstawy (III licencja w skokach "tak po prostu" dla Maszkowskiej(Ktoś),Zielińskiej(Zapnij się),Czecholińskiej, Krzyżanowskiej (na kucu) )i dobre starty Czecholińskiej na doświadczonym Madrycie w WKKW,liczne wygrane na Madrycie w konkursach regionalnych w skokach w L-P zaróno pod Ktośką,jak i następnie pod panią Magdą....podobne odczucia jak u pani Husarskiej - zawodnicy mają podobną,bezpieczną i nie naruszającą równowagi z koniem sylwetkę,która nie wszystkim się podoba...pod względem zawodniczym - wkkwista na poziomie ** miedzynarodowych,a więc I klasa sportowa w karierze na koniu Madryt, starty w MPMK - Epidian za 4 latka, Drebin za 4 latka (bardzo dobre miejsce w finałach) i pechowy Maximus Loxley...obecnie dwa bardzo dobre i równe konie na wkkw - widać,że zawodnik nie zapomniał jak to się robi 🤣....obecnie Ktoś z powodzeniem zaczęła starty w N, kolejna podopieczna M.Czecholińska również,pojawiła się także Monika Woźniak która sądząc po wynikach udanie zaczyna starty w WKKW...podsumowując - polecam z czystym sumieniem 😅
od czasu tego postu SamSama we wrzesniu 2009 roku "zamknęłam" oczka do II klasy sportowej...od 2010 roku startujemy w C...i mamy apetyt na więcej.
Magda zmieniła trenera (przeprowadzka)
kolejna amazonka zrobiła III licencję na Madrycie (i kolejna w pierwszym podejściu 😉 ),ta sama amazonka równie udanie rozpoczęła starty w WKKW...które pewnie w 2011 roku będzie kontynuować na swoim młodym koniu.
kolejna amazonka- juniorka,która rozpoczęła współpracę z wrotkiem w II połowie sierpnia 2010 od poziomu "marzymy o P klasie na zero", dziś cieszy się II klasą w skokach,zrobioną w ciągu 10 tygodni,w tym debiut na ZOO z samymi czystymi parkurami, przy okazji została medalistką MIstrzostw POmorza (jadąc swoje pierwsze Nki na nich i kończąc Mistrzostwa z 1pkt karnym za przekroczenie normy czasu w II półfinale)...od Nowego Roku zaczną starty w C klasie,z tym,ze to maturzystka,więc pewnie bedzie jakaś wymuszona absencja...ta sama juniorka na swoim drugim koniu,zadebiutowała bardzo udanie w wkkw robiąc III klasę w wkkw...w BB w swoim 2 starcie zajęła 10 miejsce...
osób,które dzięki pomocy wrotka zdały brązowe czy srebrne odznaki nie będę wymieniać,bo to wstyd...
wyżej wymienione zawodniczki,nie dysponują nie wiadomo jak długą stajnią koni...mamy po 1 koniu,zaczynamy od początku i wspinamy się w górę...ja główie pracuję i wychowuję dziecko...Ania ma maturę...Asia pracuje po 12 godzin na dobę...żadna z nas nie jest zawodowym zawodnikiem...
nie mogę tu nie wspomnieć o Centurionie,którego wrotki wyciągając z głębokiej rekreacji,w kolejnym sezonie zagrał od 0 do CNC**,czy Olimpii zagranej od 0 do CNC*...wszystko za pierwszym ciągnieniem...
to nie są medale MP (poza moim akademickim 😉 ),ale my dopiero zaczynamy i każdy sezon kończymy progresem...
Dzięki Ktoś za tak dokładną wyliczankę 🙂 Niech więc wrotki tak fałszywie skromnie nie wypisuje, że taki ostatni w tym wkkw jest.
Cieszą takie wyniki i jest co podziwiać. Mam nadzieję, że to nie jest jeden z nielicznych trenerów w kraju z takimi wynikami i że mamy trochę więcej tych zawodników L, P, N i zaczynających C. Sądząc po szerokiej wiedzy wrotka i tym, jak bardzo uważa sportowe cele, trzeba czekać na te MP 🙂
"zagrał od 0 do CNC**" - w jednym sezonie?
od zera do narodowych ** - tak, 2 x L klasa,raz P,raz CNC* i już...da się...sezon wkkw trwa od kwietnia do września,da się spokojnie.
[code]właśnie za to lubię WKKW, ze jest takie bezwzględne wobec ludzi którzy postanowili się z nim zmierzyć.[/code] i tu się zgadzam z wrotki
ale za tą ludzką checią bycia bezwzglednym płacą konie, statystycznie na świecie najwięcej koni sportowych ulega wypadkom albo podlega eutanazji w wkkw. Dlatego nie uznaje się jej jako dyscyplinę przyjazną koniom w XXI wieku. Chyba trzeba uważać, bo bezwzgledność w sporcie może się niechcący przełożyć na bezwzgledność w traktowaniu ludzi. Adrenalina uzależnia
Hmmm... przedstawiony "materiał" wskazuje raczej na to, że to jeźdźcy są biedni - i tu bym się zgodziła - w WKKW (z dyscyplin jeździeckich) z pewnością ginie najwięcej ludzi.
częściowo masz racje halo ale jeździec ma wybór, może nie wsiadać, a koń nie nie ma wyboru-musi. Jeżeli dla ciebie takie wy-wrotki koni są przyjemne widowiskowo ...dla mnie nie.
Nie - koń nie musi. Każdy koń gdy zechce, spokojnie pozbędzie się jeźdźca, i gdy nie zechce - nie skoczy. Co też dokładnie ilustruje wspomniany "materiał".
no i na własne życzenie koń koziołkuje przez grzbiet, bo nie musi 😉
Pewnie, mógł skoczyć porządnie 😀
A poważniej: najpiękniejsze w WKKW jest to, że na koniu, który tego nie kocha - jeździć się tego nie da. Przez parkur idzie "przepchać", przez kros... 🙁. No, owszem, czasem niektórzy mocarze tego próbują, ale szybko prób zaprzestają. Część takowych nieudanych pomysłów daje, owszem, spektakularne efekty. WKKW składa się z trzech prób, sprawdzających jezdność konia, jego skoczność i dzielność. Testuje zdolność do pochłaniana przestrzeni.
Ale to jest 🚫
Niegdyś pasałam owce - westowy trailowiec byłby jak znalazł, albo kuc islandzki... Ludzie używają koni do różnych rzeczy: od podziwiania na trawnikach po barbecue. Tak - używają! Jak rzeczy. I dobrze. Gdyby używania zaprzestali - pozostałaby garść brunby i mustangów.
[statystycznie na świecie najwięcej koni sportowych ulega wypadkom albo podlega eutanazji w wkkw
mogę prosić o źródło?
niestety, źródło dotyczące wypadków koni i ludzi w wkkw posiada osoba związana z tą dyscypliną, chyba robili statystyki.
używać:.....korzystać z czegoś do zrobienia czegoś, posługiwać się czymś, wykorzystać kogoś
i aż się prosi przypomnienie hasła-zwierzę nie jest rzeczą.
Używać to można chusteczkę do nosa np 😉
widzisz halo na szczęście różni ludzie różnie widzą bycie z końmi i nie wszyscy je "używają" np do wkkw, a np. do westu 😉
Owiec nie pasałam -nie mam doświadczenia w tej materii 🙁
Zwierzę także nie jest człowiekiem. I nadal podtrzymuję: używać. Ty np. używasz konia do popisów "malarskich". Posługujesz się, korzystasz i wykorzystujesz.
halo porównanie bez sensu i złe nazewnictwo nas nie dotyczy 🤔wirek:, użyć można chusteczki do nosa, przedmiotów, a nie inteligentnego myślacego, odczuwającego konia, tu trzeba innego podejścia, mylisz pojecią. Sama sobie zaprzeczasz, uczłowieczasz odczucia koni pisząc, że kochają, a potem piszesz, że koń to nie człowiek. takie pomieszanie z poplątaniem. No i proponuję wrócić na ścieżkę westu albo założyć równie atrakcyjny wątek "dlaczego wkkw wzbudza tyle kontrowersji"
A dlaczego nie założymy wątku o wyższości piłki nożnej nad lekkoatletyką lub odwrotnie? A ile kontrowersji wzbudza boks! Ho, ho....
i tu się zgadzam arabiansanetą mamy do wykorzystania, bo to forum końskie:
dlaczego tyle kontrowersji wzbudza : revolta, 😅
boks, woltyżerka, ścieżka huculska, gra w polo, żywienie koni sianokiszonką, rajdy długodystansowe, wyścigi, araby 😍 a szczególnie bezsensowne skazywanie się na posiadanie własnego konia 😉
Trusia ja Ci odpowiem ; Bo prawdziwi męzczyzni jeżdżą tylko WKKW 🤣 🤣 🤣
kolejny twój popis głupoty- przecież kobiety bardzo chętnie i bardzo dobrze jeżdżą WKKW...WKKW nie uprawia się penisem, a mózgiem 🤔wirek:
[/quote]Czy napisałam,ze WKKW jezdża tylko prawdziwi mężczyżni czy ,ze prawdziwi męzczyzni jedża tylko WKKW?To była ironia ,której to Ty nie ogarnełeś 🤔wirek:
http://www.listaslaskichszlagierow.pl/?menu=zobacz&teledysk=282
ładna ilustracja do tej dyskusji. 😂
ra ra ra........ 😁
😂
Przepraszam za post nic nie wnoszący do dyskusji.
[code]właśnie za to lubię WKKW, ze jest takie bezwzględne wobec ludzi którzy postanowili się z nim zmierzyć.[/code] i tu się zgadzam z wrotki
ale za tą ludzką checią bycia bezwzglednym płacą konie, statystycznie na świecie najwięcej koni sportowych ulega wypadkom albo podlega eutanazji w wkkw. Dlatego nie uznaje się jej jako dyscyplinę przyjazną koniom w XXI wieku
"nie uznaje się jej jako dyscyplinę przyjazną koniom w XXI wieku"- kto nie uznaje, Światowy Kongres Performerek Robiących z Konia Klowna?
to ze żyjesz w jakimś wyimaginowanym świecie, nie znaczy że wszyscy muszą ulegać takiej fiksacji. wyobraź sobie, ze są ludzie którzy chcą robić coś serio, a nie dorabiać legendę do swojej marności! Masz kobyłę co maluje obrazy?...poproś ja żeby namalowała ci banalnego gołąbka pokoju, skoro cie kocha to nie odmówi 😁
Wyobraź sobie, że są ludzie którzy godzą się na ryzyko porażki i to porażki bardzo serio- właśnie dlatego WKKW to prawdziwe jeździectwo, bo jest takie "bezprzymiotnikowe", bo tu nie ma tłumaczenia, że "to taki styl"
wiem ,zże ciężko taka postawę zrozumieć, osobie, która nagina rzeczywistość do swojej wyobraźni, ale tez mi trudno brać taka osobę poważnie- wracaj Ganasz do "pracowni" ze swoja kobyłą i kombinuj...może twoja klacz robi kupę w jakimś szczególnym kształcie...może odnajdzie się wtedy w rzeźbie 🤔wirek:
Wyobraź sobie, że są ludzie którzy godzą się na ryzyko porażki i to porażki bardzo serio- właśnie dlatego WKKW to prawdziwe jeździectwo, bo jest takie "bezprzymiotnikowe", bo tu nie ma tłumaczenia, że "to taki styl"
jak dla mnie w takim razie WKKW prędzej można by nazwać prawdziwym sportem. Ale prawdziwym jeździectwem? bo co, im większe możliwe straty tym lepsze jeździectwo? to najlepszym są wyścigi w takim razie 🙄
wrotki rozumię Znam ludzi z wkkw całkiem sympatycznych ale oni nie musza leczyć swoich kompleksow kosztem innych i nie mają czasu wchodzić na volte, twoje wycieczki pod adresem innych świadczą o twojej małości, chyba za duzoo adrenalny. Nie życzę ci powodzenia w wkkw bo lubisz porażki., wychowuj juniorki na dwudziestoletnim sztandarowym koniu dla nich jesteś guru,
[code] Wyobraź sobie, że są ludzie którzy godzą się na ryzyko porażki i to porażki bardzo serio[/code] to sobie sam wpisujesz w życiorys taki masochizm, nie wyobrażam sobie, bo ja lubię ludzi sukcesu, a od pechowców trzymam się z daleka, bo zawsze wszystkim mają wszystko za złe ale to ich problem. 😀iabeł:
[code]ale tez mi trudno brać taka osobę poważnie[/code]- i bardzo dobrze, życzę ci żebyś nie zmienił zdania o mnie, bo wtedy musiałabym zrobić analizę gdzie popełniłam błąd
Kupy już były w galeriach-spóźniony refleks to mało oryginalne i nie ty akutat będziesz mi pisał co mam robić. Może masz wiedzę o wkkw ale poza tym niewiele wiesz.
o rzeźbie na razie nie myślałyśmy ale nieźle gra na casio 🏇
Z pozdrowieniami od arabki 😀iabeł: Wesołych Świąt
wrotki rozumię Znam ludzi z wkkw całkiem sympatycznych ale oni nie musza leczyć swoich kompleksow kosztem innych i nie mają czasu wchodzić na volte, twoje wycieczki pod adresem innych świadczą o twojej małości, chyba za duzoo adrenalny.
na dobrą sprawę w tym wątku cały czas piszesz o mnie, lub do mnie...na dobra sprawę na temat jeździectwa nie masz absolutnie nic do powiedzenia,na dobra sprawę ciągle w tym konfabulujesz i przedstawiasz swoje rojenia jako "statystyki", lub wzmacniasz je jakimiś niezidentyfikowanymi wirtualnymi bytami ("nie uznaje się jej jako(...)"😉, kolejny raz próbujesz dokonać analizy moich wpisów na podstawie domysłów co do kompleksów i nałogów które mnie podobno dręczą...
- proszę cie skończ z tą projekcją, ze studiów wiem, ze zespół odstawienia to przykra dolegliwość, ale zapewniam, ze to nie ja jestem winien twojemu uzależnieniu, ani nie ja byłem powodem, że musiałaś zacząć z tym uzależnieniem walczyć
ps. i zmień lekarza, bo ten dotychczasowy, zupełnie nie radzi sobie z potrzebami twojego chorego organizmu...
wrotki jesteś bardzo nieszczęśliwym człowiekiem, ale to twój problem i zmień lekarza, bo ten dotychczasowy, zupełnie nie radzi sobie z potrzebami twojego chorego organizmu i umysłu... , ciągle w tym konfabulujesz i przedstawiasz swoje rojenia, ze studiów wiem również, że zespół odstawienia to przykra dolegliwość i to nie ja jestem winna twojemu uzależnieniu od braku sukcesu-takie niespełnienie cię dreczy. Nie piszę do ciebie ale trudno jest nie wpaść na twój trop. Rzeczywiscie strata czasu. Może jesteś dobrym szkoleniowcem ale twój wizerunek na volcie jest daleki od bycia wzorcem dla innych-zwłaszcza młodzieży.
http://horselover.zzn.com/zlog/writeblog.asp?UserID=12306131&Cat_ID=85368&coname=horselover
to nie ja jestem winna twojemu uzależnieniu od braku sukcesu-takie niespełnienie cię dreczy.
opowiedz mi proszę na czym może polegać uzależnienie od "braku sukcesu", zupełnie nie mogę sobie tego wyobrazić i chetnie sie dowiem jak to możliwe 😎
ps. a moderacje proszę o wydzielenie na ta urzekająca opowieść oddzielnego wątku, bo ten off-topic skutecznie zasłonił meritum tego, jakże pouczającego wątku.
no to wrotki będziesz tam sam, 😀iabeł:
wcześniej sugerowałam powrót do westu ale jakoś nie mogę się przebić.
to może jako powrót - arab w weście
wcześniej sugerowałam powrót do westu ale jakoś nie mogę się przebić.
to może jako powrót - arab w weście
ja dla mnie strzał w dziesiątkę- właśnie przez takie "popisy" West możne budzić kontrowersje...ten filmik, to naprawdę żenujący widok
...z tym, ze zaraz pewnie się dowiem, że ten filmik to nie jest west 😵
ale z tym problemem to proszę już uderzać do kondycji psychicznej Ganasz 🤔
Co pan z filmiku ma z westem wspólnego poza kapeluszem ?
Co pan z filmiku ma z westem wspólnego poza kapeluszem ?
właśnei też nie wiem,
specjalnie dwa razy obejżałam, dokładnie oglądająz zarówno chody konia, ustawienie i poszczególne elementy,
na początku miałam wrażenie, że to jakaś hiszpańska szkoła jazdy, dokładnie nie moge dostrzec jakie to siodło,
ujeżdzeniówka??
ale do westu ma sie to jak tygrys do kota syjamskiego
Bo to klasyczny jeździec w westowym stroju. Co tam się w ogóle dzieje przy zmianach na lewo?