Pensjonaty, ośrodki jeździeckie- Kraków / Małopolska

edit: i Dewajtisem? - jego nie pamiętam, była jeszcze chyba Padwa. Szkoda mi było Doxy 🙁 fajna kobyłka była, dzierżawiłam ją w Rząsce.
Pamiętam Padwę! I Patagonię, Ormusa, Szajkę, Szejka, Fantazję, Petrę, Gejszę, nagle mi umysł się przejaśnił i takie imiona poprzypominał. I papugi w tej klatce na polu. A Doxy nie lubiłam, jak na niej jeździłam raz to o mało mnie nie zabiła, na centymetry moja głowa minęła się z tą metalowa barierką przedzielająca ujeżdżalnie. Ale ogólnie dobrze wspominam i Rząskę i tamte konie.
Była jeszcze chyba Delta.

Ja lubiłam bardzo Doxę (wtedy miała 4 lata jak była w Rząsce), razem uczyłyśmy się skakać🙂, moje pierwsze samotne tereny były właśnie na niej. Nie przepadałam za Padwą, bardzo niestabilna, potykała się o własne nogi, ale ona była bardzo młodziutka więc miała prawo taka być.

Dawne czasy 🙂
Delta, Padwa i Gejsza nadal są, nieśmiertelne rekreanty,Petra też oczywiście jest ;D
Ile Delta ma już lat?
O matko, wiem jedynie, ze jest w sędziwym wieku, ale dokładnej liczby nie znam, ale pewnie Alaska sie orientuje 😉
Jak tam jeździłam to Delta już była dojrzałą kobyłką która dała kilka źrebaków, szkoda trochę jej  że cały czas musi chodzić w rekreacji ale niestety taki już los koni pozostawionych w rozliczeniu :/
Przydała by się jej emerutura, ale i tak uważam, że nie chodzi jakos strasznie dużo, bo głownie pod dziećmi i to na prawde są lekkie jazdy bo instruktorki wiedzą co robią 😉
Alma się wyniosła z rząski jakieś 1,5 (?) roku temu. Słyszałam, że stoi teraz w jakieś kameralnej, prywatnej stajni.
Ormus wyjechał dobre 2,5 roku temu. Fantazja i Patagonia były, do wesołego tria zaliczała się jeszcze Princessa.

Co się stało z Doxą?
Ala_Wr kiedy jeździłaś w Rząsce?

Co do Delty to fakt, przydałaby się emerytura ale potwierdzam, że koń jak na swój wiek chodzi bardzo racjonalnie.

Dokładnie nie wiem co się stało z Doxą, niestety nasze drogi rozminęły się już dawno, ktoś mi tylko mówił że padła ale nie znam szczegółów.

W Rząsce jeździłam wieki temu, chyba w 98' albo 99'.
Doxa nie padła a została uśpiona. Niestety nie dało się powstrzymać choroby.
Alma stoi u siebie już, razem z Randą i  Dewajtisem oraz źróbkami.
Princessa, Fantazja i Patagonia są własnością właścicieli stajni Cossio w Borku i tam też stoją.

Widzę ze więcej osob tutaj w Rz jeździło😀
Ja tam byłam od 2006 roku, głównie jeździłam na Randzie. Spędziłam tam prawie 3 lata i jak te konie się wyniosły to ja razem z nimi.
Noo Delta ile ma dokładnie tego nie wie nikt, ale ponad 20 to ma spokojnie. Tak naprawdę to chodzi tylko w weekendy jak musi pod jakieś dzieci na lonże albo stępo -kłusa. Ale w sumie nic jej nie jest (no wiadomo starość nie radość) więc ten ruch od czasu do czasu na dobre jej wyjdzie.
Gejsza, Padwa nieśmiertelne są no i Lolita jeszcze.
Carunia papugi na polu nadal są (tzn teraz nie bo jest zimno) oprócz tego w Rząsce dostatek kotów ,piesów, kucyków ba mamy nawet barany i osiołka 😀
Ale koniec tego mega off topu zapraszamy wszystkich zainteresowanych na PW albo w odwiedziny 😀
duunia   zawiści nożyczki i dosrywam z doskoku :)
09 grudnia 2010 21:10
[quote author=Ala_WR link=topic=196.msg802949#msg802949 date=1291914262]
Alma była chyba w Rząsce wieki temu, razem z Doxą, Randą i .... pamięć trochę szwankuje...
[/quote]

...i Roxy po Rancouver 😉
Też miałam krótki rząskowy epizod 10 lat temu. Pamiętam Padwę, Deltę i siwą Alaskę. I Embriona, którego spotkałam po latach w Cholerzynie.
A jest ktoś kto jest na bierząco z PK? Ciekawi mnie czy mają jeszcze Luśkę, Estora, albo i osła? Konie już te 8 lat temu jak tam zaczynałam jeździć były w wieku emeryckim, a co dopiero teraz...
moglibyscie polecic mi jakas mila, chetnie kameralna stajnie dla mojego konika, nasze oczekiwania: bezpiecznie, czysto, wygodny boks, dobra, fachowa, calodobowa opieka, duze pastwiska, na ktore konie sa codziennie wypuszczane i w miare mozliwosci pogodowych na caly dzien, dobra jakosciowo pasza, okolica sprzyjajaca terenom, mila atmosfera...

Przepraszam za brak polskich znakow  🙂
A jak już tak wspominamy Rząskę - ktoś pamięta Ekspansję?
A ktoś wie co sie stało z Ormusem i gdzie teraz stoi??? 🙂
Tusia   zośkowo - monologowo mi :)
10 grudnia 2010 17:17
stella, chodzi ci o Ormusa Krzyśka Lesniaka? tego siwego?
Noo Delta ile ma dokładnie tego nie wie nikt, ale ponad 20 to ma spokojnie.

a ja wiem, Delta to rocznik '89
http://www.bazakoni.pl/horse_128317.html

Siwy Ormus jest w prywatnych rękach.
Tusia   zośkowo - monologowo mi :)
10 grudnia 2010 18:35
montana, dokladnie tak. Z tego co wiem to opiekuje sie nim byla luzaczka Krzyśka.
Chyba nawet trzyma go niedaleko ciebie 🙂  mam rację ?
a ma ktoś kontakt do Rząski? bo mam tylko do jakiejs małej prywatnej stajenki,a nie mogę znaleść. bede wdzieczna za namiary! a w cossio byłam dość dawno,widziałam inne stajnie,ale nic o nich nie wiedziałam. dopiero tutaj mnie oświeciło,więc nie pojechałam tam wcześniej. mam zamiar w tym tygodniu pojeździć więć please o kontakt i wielkie dzięki w imieniu moim i kobyłki!!!!!!!!!!
tylko że sprawdziłam gdzie jest Rząska i dla mnie to dość daleko... wiem że narzekam,ale nie chce trafić tak jak za 1 razem... wybaczcie biadiolenie,ale jestem załamana.........
a my stoimy w SK Czekaj-Land  😍
Całodzienne padokowanie, doskonała opieka, dobrej jakości pasza,a najważniejsze miła i przyjemna atmosfera !  😅
Orientuje się ktoś ile kosztuje aktualnie pensjonat za zwykły boks w kjk szary ??
Normalny boks  🤔 Ja sie dokładnie nie orientuję ale moja znajoma trzyma tam konia i z tego co kiedyś mi mówiła mają dążyć do ceny ok. 1200zł .Ale nie są to informacje 100% pewne. W każdym bądź razie na pewno koło 1000zł  😉
honey, PK w komplecie, maja stronę www i tam na bieżąco możesz sprawdzać kogo brakuje  😎
a my stoimy w SK Czekaj-Land  😍
najważniejsze miła i przyjemna atmosfera !  😅

poznałam właścicielkę i wcale bym tego nie powiedziała  😎
Orientuje się ktoś ile kosztuje aktualnie pensjonat za zwykły boks w kjk szary ??

Pacia od 1 grudnia otwarła się nowa stajnia. Za boks 1200zł 🙂 i na prawdę warto, bo jak dla mnie to aktualnie najlepsza stajnia w okolicach krakowa. Mogła bym tak wychwalać i wychwalać  😜
Ja też o Czekaj-Landzie słyszałam bardzo słabe opinie... Szczególnie o jazdach, prowadzonych ponoć przez ledwo kilkunastoletnią dziewczynkę. Ale sama nie byłam, więc nie widziałam nic na żywo.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się