Zima 2010/2011 meldunki

W Krakowie zapowiedziana jest śnieżyca po południu!
Kto musi jechać niech się śpieszy! Ja chyba dziś odpuszczam podróż.  🙁
Zimowe mam Pirelli snowsport.

Dzisiaj w miarę ciepło, może w końcu dotrę do konia 😵
guli - Mniej wypadków bo lepsza technika? No proszę Cię... Jak jadę to mam wrażenie że nie którzy chyba mają podpisany pakt z diabłem jadąc 100km na h po śliskiej oblodzonej lub zaśnieżonej drodze. Mało mnie obchodzi czy on się zabije, skoro chce to proszę bardzo, gorzej że zabije kogoś. To właśnie przez tą technikę na drodze dzieje się to co się dzieje, nie którym puszcza fantazja bo mają więcej bajerów w samochodzie  😉
-10 i słońce!
dzis wiekszosc dnia na powietrzu wiec mam nadzieje ze nie zamarzne...
Presja zgadzam sie z toba w 100% to moja druga zima za kolkiem, zeszla tak jak pisalam maluchem, ta juz lepszym autem i odnosze wrazenie, ze wszystkie wspomagacze w nowszych autach pozbawiaja kierowcow wyobrazni bo przeciez napewno wszystkie systemy antyposlizgowe zadzialaj i napewno dadza rade, do tego wszystkiego chyba raczej nie pozwalaja nauczyc sie radzenia sobie z ciezkimi warunkami, ja osobiscie boje sie kierowcow a szczegolnie tych mlodszych w super autkach. A jezeli przyszla by znowu zima stulecia to odnosze wrazenie, ze po ulicy jezdzily by same stare auta a reszta odpadla by w przedbiegach.
Pegasuska - Taaa, przecież sto poduszek, kurtyny, komputery pokładowe, nic tylko zostawić mózg w domu i jechać na oślep  😉
Po co ci mozg masz samochod🙂 mnie obtrabili bo nie zamierzalam jechac szybciej niz 50km na godzine, ale to moja wina bo rozum stwierdzil, ze jedzie ze mna.
Chyba odgruzuje malucha i pojade polansowac sie po wiosce.
Wiesz ja pomimo tego że mam właśnie auto z tymi bajerami, nie jeżdżę szybciej po zabudowanym niż 50/60, ostatnio na radio się mnie pytali czy coś się stało że tak wolno jadę  😁
no ja przez radio pare cieplych tez zebralam, grzecznie przepuscilam pospieszalskiego, pozyczylam czarnej drogi i powiedzialam, ze mam nadzieje, ze nie bede musiala sie zatrzymywac i udzielac mu pierwszej pomocy, rzucil jakis bluzg i pociol- o to wlasnie kultura na drodze, a szczegolnie w zime gdzie wiekszosci wszystkim nerwy puszczaja🙂
guli - Mniej wypadków bo lepsza technika? 

Jasne, że tak.

Zimowe opony znakomicie raczą sobie na śliskiej nawierzchni, na śniegu.
Czyli sa bezpieczniejsze dla kierowcy oraz innych użytkowników dróg , bo nie wpada się w poślizg miotając po drodze.

ABS - naciskasz hamulec , na śliskim opony tracą przyczepność włącza się ABS, czyli bardzo szybkie pulsacyjne hamowanie - człowiek nie ma tak szybkiego refleksu .
Auto nie zatrzymuje sie oczywiście w miejscu, ale pozostaje w danym kierunku, a nie obraca o ileś stopni , nie wpadnie się pod auto jadące z przeciwka.
Gdybym nie miał ABS, pewnie od dawna nie jeździłabym, chyba, że w zaświatach. 😉

Trudno uwierzyc, że można poważnie twierdzić inaczej 🙂
Dziś nad ranem wróciłam z Warszawy. Generalnie trasa Darłowo-Warszawa zajęła ok 12 godzin w jedną stronę. Najgorsze, że musiałam odebrać mamę ze szpitala i zaraz wracać. Cała doba na dupie w samochodzie. Do tego warunki pogodowe, chyba nie muszę wspominać jakie....Całe szczęście uderzyliśmy pierw na Gdańsk a później prosto na warszawę, bo normalnie jeździmy przez Bydgoszcz i Toruń, gdybyśmy tam pojechali pewnie ciągle byłabym w trasie  😵 😵 😵
agull   Dążąc do celu
03 grudnia 2010 14:07
U mnie (Kozienice, woj. mazowieckie) znowu pada.  😤 Nie dość, że mamy już piękną, około 40cm pokrywę śniegu, teraz pada bardzo intensywnie i już około 5 cm nowego śniegu  😵
Ja chcę wiosnę  🙇
Czy ktoś się orientuje ,jak wygląda krajowa jedynka, pomiędzy Toruniem ,a Włocławkiem, i Droga z Łącka na Sochaczew?
Haha, dowiedziałam się dzisiaj, że we Wrocławiu już zużyto ilość soli przewidzianą na całą zimę  😵  będą musieli dokupywać.
No ale we Wrocku rzadko mamy takie opady śniegu jak te w tym tygodniu...

okwiat   Я знаю точно – невозможноe возможно!
03 grudnia 2010 16:06
😁 właśnie słucham radia WNYC - New York i mówili przed chwilą, że ich korespondent jest w Warszawie i że w Polsce ludzie z zimna umierają, bo jest poniżej zera  😉
madmaddie   Życie to jednak strata jest
03 grudnia 2010 16:07
ja tu się cieszę że zima, a tu się okazuje ze mam umierać 😁
A ja byłam z młodą na sankach! Dziecko szczęśliwe. Ale sypie od 12 u nas i coraz gorsze drogi.
viikaa   Kucykowy jezdziec :)
03 grudnia 2010 16:34
Dzis juz snieg nie padal, swiecilo slonce i bylo -8
A jutro ma byc +9 :/
Dawno sie tak nie cieszyłam na widok śniegu. I mam szczerą nadzieję, że się długo utrzyma. 😀
slojma   I was born with a silver spoon!
03 grudnia 2010 20:22
70 km od Warszawy w stronę Białegostoku pada śnieg  😵
Po raz enty chyba będę przebukowywać bilety 😤 Albo nasze lotnisko nie lata albo moje docelowe nie przyjmuje- i tak od tygodnia 🙂 No nic, może za tydzień się uda.

dragonnia   "Coś się kończy, coś się zaczyna..."
03 grudnia 2010 20:42
Mazury zmarznięte. W tej chwili na termomatrze - 14 stopni. świra dostaję 🙁 LATO WRÓĆ!!!!!!
asds   Life goes on...
03 grudnia 2010 21:25
Po raz enty chyba będę przebukowywać bilety 😤 Albo nasze lotnisko nie lata albo moje docelowe nie przyjmuje- i tak od tygodnia 🙂 No nic, może za tydzień się uda.

Dzisiaj od 18.30 do bodajze 20 mieliśmy lotnisko zamkniete...Niestety ...Nad pogoda porty lotnicze władzy nie maja
Nie mam pretensji do nikogo, tylko te ciągłe zmiany biletów są dla mnie kłopotliwe po prostu 😉

U nas cieeepło, tylko -4 🤣
asds   Life goes on...
03 grudnia 2010 22:56
zen

a wyobraź sobie pasażerów niektórych którzy od 2 dni odprawiaja sie po kolei na każdy kolejny lot do Monachium, który znów jest też odwoływany...Wczoraj na szczęście jeden (ostatni tego dnia) samolot do Monachium wyleciał i tak niektórzy zakończyli swoje 2-3 dni przebookowywania w kasie Lot na lotnisku
Darłowo w nocy burza śnieżna, zasypało, ze nie pamiętam tyle śniegu.. drogi nieprzejezdne.. 😤
No właśnie - tak nawaliło tego bałego syfu, że do stajni nie dojadę  😤 😤 😤
Mróz już nie straszny ,ale śniegu nasypało ogrom dopiero teraz uporaliśmy się  odgarnianiem, ale o podroży  gdziekolwiek nie ma co marzyc póki co .
asds, ja usiłowałam się do Helsinek dostać 😀

U nas nadal bez szaleństw z temperaturą, ale martwi mnie zalegająca ilość śniegu na dachu, czekamy kiedy administracja coś z tym zrobi 🤔
Droga Kraków Tarnów czarna dobra. Boczne marne ale da się jechać. Zima na wsi piękna!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się