Derki

Lanka_Cathar   Farewell to the King...
01 grudnia 2010 22:05
Lanka - a po co kupowac derke padokowa z wypelnieniem dla niegolonego konia ?

Chciałabym, żeby wychodziła na padok w każdych warunkach, nawet przy dużych mrozach, a nie stała w stajni, jak reszta stada. Na razie są to rozważania.

W poniedziałek wyciągnęłam z boksu konia letniego, wczoraj - ledwo ciepłego i w ruch poszła derka zimowa. Inna bajka, że my mamy lodówkę zamiast stajni.  😉
czasem tu zagladam i czesto widze kon niegolony=nie derkowac.
a ja nie golilam i derkuje od dawna. i co, tez niepotrzebnie?
zacznijcie rozrozniac konia niegolonego ofutrzonego od nieofutrzonego...
magda - jezeli kon jest nieofutrzony i "nie radzi" sobie z temperaturami, to ok, rozumiem. albo derkowanie od samego poczatku zarastania (przelom sierpien-wrzesien), ale zupelnie niezrozumiale jest dla mnie zaczynanie derkowania koni teraz koni ofutrzonych

edit
xxagaxx - no wlasnie, mowisz ze ty na 20 stopni mrozu pakujesz w 400g. w Olsztynie temp. juz do takich dochodza, a ja dysponujac derka 300 zastanawiam sie w co konia przyodziac jak beda takie hardcorowe mrozy (bo niestety w tych rejonach -25 to norma)
A jeśli koń jest w miarę ofutrzony i radzi sobie z tą pogodą, która jest teraz, ale  przy temperaturach powiedzmy -20/25 jest mu zimno. to co, nie derkować czy derkować?
Angeel jak koń stoi w angielskim boksie, nieocieplanym i nie ma tam jak się poruszać, stanąć w grupie innych koni by się dogrzać - to może być mu zimno nawet jak ma mega futro. Ja np bym nigdy nie założyła derki jeśli mój koń by stał 24h na dobe na dworze - ale jak jest zamknięty w boksie w którym w tej chwili jest -10, to wolę zarzucić drelich, niż się martwić, że zmarzł. Szczególnie, że nie jest w nim przegrzany. No ale mój koń jak mówiłam ma dość krótkie futro w porównaniu do innych koni.
jesli boks jest zamkniety (gora), to nawet jezeli to angielska stajnia to IMHO wcale nie jest tam az tak zimno jak mowisz. jednak obornik grzeje od spodu. nie bez powodu zima rzadziej wybiera sie slome do zera.
mowie tu oczywiscie o osobach ktore chca zaczac konia derkowac mimo, ze ma on dluga siersc lub o takich ktorzy mysla ze jak zaczna teraz derkowac to kon juz bardziej nie zarosnie.
nie mowie o skrajnych przypadkach pt. kon nie ma futra, a temp. w ciagu doby spadla drastycznie i koniowi jest zimno.
My nie trzymamy głębokiego obornika, codziennie sprzątamy n atyle ile się da, bo wiadomo, że trochę to zamarza i potem się nie da rozgrzebać. Ale podłoga nie jest z betonu, jest tam jakaś guma na niej. Górne skrzydło jest otwarte poza mrozami powyżej minus 15-20.
W każdym razie woda w wiadrze zamarza błyskawicznie. Wiec jest tam w środku zimno 😉
no to u mnie wczesniej zamykaja gore 😉
Też sprzątam tyle, ile się da, choć pilnuję, by nie wywalić zbyt dużo, a mam tendencje do przesady i pedantyczności 😁 Czasem do gołej posadzki wybieram w jednym miejscu, gdzie koń ma zwyczaj się załatwiać. I też derkuję na noc w cienki polar, który raczej go nie przegrzeje, do osuszenia się nie nadaje, bo za cienki, a tak, przynajmniej co rano zastaję konia nie zziębniętego, szczególnie, że w drzwiach jest szpara, która miała być zasklepiona teraz w weekend, ale zima zaskoczyła 👿 Choć, z drugiej strony, nie wiem czy jest sens zamykania konia na 4 spusty i robienia mu w boksie wyższej temperatury. Jeszcze jak na dworze -10 to nie katastrofa, ale -20....?

Swoją drogą, dzisiaj młody odmówił zostania na dworze. 🤔wirek: Zrobił dwa okrążenia kłusem, trochę poczłapał, zjadł co miał zjeść, a później ustawił się przy bramce i rżał bardzo "wymagającym tonem" 😉 Cóż było robić, schowałam i wywalę go później jak wrócę jeszcze na trochę.
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
02 grudnia 2010 07:44
moja ma wybierana codziennie do czysta, w nocy stoi w lekkiej stajennej, a na dwor ripstop plus polar

mlody na noc polar ( w stajni malo koni, stajnia bardzo wysoka) dosypywane ma codziennie
Strucelka - pociesze Cie: z UK paczki ida szybko, do mnie szla 6 dni (!), bylam zaskoczona tempem 🙂. Ale mieli wszystko na stanie, wiec wyslali od razu po kupnie.

Apropos derkowania niegolonych koni. Moj zwierz, ktory bardzo malo sie ofutrza (zaden mamut, conajwyzej robi sie bardziej puchaty) chodzil na padok (6 godzin) bez derki jakiejkolwiek. Nawet jak bylo -30. I nie byl przeziebiony, aczkolwiek przy -30 chcial wracac do stajni po godzinie ;-P. Z tym, ze to jest kon wychowany na pastwiskach, od malego przyzwyczajony do przebywania na dworzu. Mysle wiec ze to bardzo indywidualne.

Z rozmowy z wetem wynika, ze lepiej dla konia jak jest mu troche chlodniej niz za cieplo. Dlatego moje zwierzatko stoi teraz (golone) w 200 g z kapturem, a 340 g czeka na mrozy ponizej 20  😁 .
wruda, moja ogolona tez stoi w 200, podobno wszystko z nia ok 🙂 Jednak dzisiaj przeszłam się do pasi-konika i kupiłam piękną 300 🙂 na wszelki wypadek :p

[quote author=Arimona link=topic=43.msg777660#msg777660 date=1290251025]
A welnianej nie masz? My wozimy w welnianych lysoli, bo są ciepłe i zazwyczaj bardziej oddychajace niż 200g.

Ooo i to rozwiązanie chętnie zastosuje przy następnej okazji. Jakiej firmy Wy używacie?
[/quote]

Bardzo stary model Jacsona, (rug collection, brodo z bardzo ładnym bialym pasem, tym derkam to juz okolo 4 lat) , wątpię zeby byly dostępne jeszcze. Ale HKM ma ładna wełniana, i te nowe Jacsona całkiem fajne sie wydaja. 
taggi
wlasnie nad ta derka sie zastanawialam, ale chyba wezme 165cm.
Czy kojarzycie może model derki specjaline do karuzeli? Ona jest wycięta na froncie, żeby nie blokować łopatek i nie powodować obtarcia. Mogę się mylić, ale wydaje mi sie, że Horze miała taki model.
i Horze ma 🙂
Dziś pytanie, dziś odpowiedź 😉 Dziekuję!

edit- szukam i znaleźć nie mogę gdzie takie cudo mogę kupić?
Eskadron też ma
Dada, spytaj maxową na PW 🙂
Dada, jeszcze w okserze jest Equi Theme

z tego co pamietam to Klami ma taka derke z Equi Theme. mozesz ja podpytac 😉
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
02 grudnia 2010 20:18
No to mam kolejne pytanie.
Szukam zimówki z kapturem 200gram+ (ew. może być ok.170). Stajenna czy padokowa nieistotne, może byc z odpinanym kapturem lub takim na stałe.
Znalazłam Tatini 300gram, miał ktoś?
mtl   I M Equestrian
02 grudnia 2010 20:21
ja głosuję za mastą albo weatherbeeta! szkoda że ceny w Polsce są 3 razy większe niż w UK  🤔
arivle nie bierz. Po jednym praniu sa hmm o połowę cieńsze??  😵 😵 Jak mtl mówi te firmy są boskie. Mogę też polecić Bucasa czy horsewear.

GNL ma chyba derki tych firm. Czasem idzie je dostać na allegro 😉 Naprawdę warto.
mtl   I M Equestrian
02 grudnia 2010 20:27
ja osobiście jestem zakochana w mojej nowej derce stajennej z weatherbeety  😍
Ada   harder. better. faster. stronger.
02 grudnia 2010 20:38
W padokówce mam z tyłu pasek (widać na zdjęciu)
Jest on na wysokości nóg, nie da się go odpiąć jest na stałe przymocowany. Jest możliwość regulacji, jak mocno ma on być wyregulowany ? Nie chce żeby ograniczał ruchy konia ale z drugiej strony mam obawy że jak będzie za luźno to zwierzak przy "dużej aktywności zadów" przełoży nogę przed niego.
Ada - co to za derka ? Jest do dostania w PL ? Znalazłam u siebie podobną i usiłuje dociec jakie ma wypełnienie  😉
mtl   I M Equestrian
02 grudnia 2010 22:26
nie wiem czy nie oryginalnie irlandzka, ale w UK bardzo popularna
Ada   harder. better. faster. stronger.
02 grudnia 2010 22:33
tulipan, to Amigo Horseware, ja kupowałam w UK, w Polsce raczej niedostępna, moja ma wypełnienie 200g.
mtl   I M Equestrian
02 grudnia 2010 22:39
pewnie gdyby była w polsce to taniej byłoby sprowadzić z UK  😂 ja mam przciwdeszczówki z tej firmy - derka dla konia jest ok, gorzej z derką (czyt. kurtką) dla mnie...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się