wypieki i słodkości domowej roboty

przeglądałam sibie ostatnio strone marthy stewart i znalazłam fajne 'muffinki', większość potrzebnych produktów mam w domu, ale nie do końca rozumiem przepis..
czy mógłby ktoś mi go przetłumaczyć?  :kwiatek: :kwiatek:
http://www.marthastewart.com/recipe/chocolate-graham-cracker-cupcake-with-toasted-marshmallow
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
29 listopada 2010 12:47
robił ktoś?
http://ugotowani.plejada.pl/219868,przepis.html
może być pyszny  😜
Bede po raz pierwszy w zyciu piec ciastka... az strach pomyslec, co z tego wyjdzie ha ha
Ciasta juz mi wychodza, wiec mam nadzieje, ze dam rade  🏇
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
29 listopada 2010 13:07
ja ciastka uwielbiam ale jeść   😁 , za dużo przy nich roboty, a ja raczej leniwiec jestem  😁 . Zdecydowanie wolę ciasta piec ale to tego też mam dwie lewe ręce więc nie zawsze nadają się do zjedzenia chociaż mąż zawsze zachwala (chyba z grzeczności 😉 ).

edit:
jak robi się taka galaretkę z bardzo dużą ilością roztartych owoców?
Czy jeżeli dodam do musu owocowego zwykłą galaretkę owocową usztywni mus tak aby nie spływał z ciasta?
Jadłam kilka razy ciasto właśnie z takimi usztywnionymi roztartymi owocami i zastanawiam się jak to teraz zrobić.
W tam, ja przeważnie robię takie, że wszystko mieszam i wlewam na blachę  😎 I jest dobre  😁
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
29 listopada 2010 14:45
W tam, ja przeważnie robię takie, że wszystko mieszam i wlewam na blachę  😎 I jest dobre  😁


heh ja też najczęściej szukam takich przepisów ale czasami podnoszę sobie poprzeczkę nie za wysoko ale...
Ale genialny wątek, aż zachciało mi się piec!  😍

Ile tu świetnych przepisów 😀

W sobotę zrobię swoje pierwsze w 100% ciasto - orzechowca z 5 strony wątku  💃
Euforia, znowu TO zrobilas!!!  🤬
a ja pieke i piekę pierniczki, drugi wieczór juz piekę. Nawet nie liczę ile zużyłam mąki......... nigdy więcej sie nie pochwale, ze będę robic pierniki. Chca mnie wykonczyć! Ale przyznam, ze doskonale mnie to odpręża 😀
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
01 grudnia 2010 20:11
a serniczek wyszedł rewelacyjny  😜
Lalena nie chciałam ale to jest mocniejsze ode mnie  😉
Orzechowiec wyszedł przepyszny, zniknał w kilka godzin!  😜
Wizja   Skąd wziąć siłę do dalszej walki...?
05 grudnia 2010 18:12
hanoverka - podrzuc przepis na pierniczki!!
my_karen   Connemara SeaHorse
05 grudnia 2010 18:25
hanoverka - podrzuc przepis na pierniczki!!

Ja też poproszę :kwiatek:
A ja wlasnie zrobilam placek z jablkami i sliwkami,chcialo mi sie cos slodkiego a to proste i szybko sie robi.
pony   inspired by pony
05 grudnia 2010 18:36
ja dzis drozdzowki z dzmeme malinowym mamy🙂
voila!:
my_karen   Connemara SeaHorse
05 grudnia 2010 18:51
pony, ale pysznie wygląda!!
Euforia_80, który serniczek w końcu piekłaś? Który przepisik sprawdzony, bo w następnym tygodniu obiecałam upiec siostrze na imprezke 😉
PONY ! 😜 dawaj przepis na drożdżówy ! 💘
Dziewczyny proszę bardzo!

Świąteczne pierniczki

600g maki
3 lyżki kakao gorzkiego
60g  masla
2 jajka
1 lyżka sody
1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
1 szklanka miodu
przyprawa do pierników prawie cała paczka

miód, cukier i masło ogrzewamy  w garnku, żeby była lejąca się konsystencja, wystudzamy. W misce mieszamy mąkę, sodę, przyprawę, kakao i wystudzoną masę.  Wyrabiamy rękami, aż powstanie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na poządaną grubość. Pierniczki pieczemy w 180 C  do 10 minut, najlepiej obserwować.

Polewa lukrowa: Szklanka cukru pudru, białko, sok z cytryny. Najpierw ubijam samo białko na pianę potem dodaje cukier i sok z cytryny. Wtedy lukier jest tak  pulchny ja bita śmietana. Ja nakładam go grubo pedzlem i posypuje kolorowa posypką.

Polewa lukrowa czekoladowa :

28 g gorzkiej czekolady
3 i 1/4 szklanki cukru pudru
2,5 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Czekoladę pokruszyć na  kawałki, rozpuścić w  misce w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Cukier puder przesiać z kakao do dużej miski. Miód i wodę doprowadzić do wrzenia w małym rondelku, wymieszać i wlać do miski z cukrem - dobrze wymieszać (najlepiej mikserem). Dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt z wanilii, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Ewentualnie poprawić konsystencję kroplami gorącej wody, dobrze miksując za każdym razem. Ozdobić pierniczki (ja nabijam delikatnie pierniczek od spodu na wykałaczkę, następnie maczam w lukrze).
Lukier dość szybko krzepnie, można ją trzymać w naczyniu z gorącą wodą w czasie nakładania na pierniczki. Gdyby zastygła całkowicie, można go podgrzać i dodać kilka kropel gorącej wody, wymieszać do gładkości.

Delilah orzechowiec wygląda cudnie 😜 pewnie już go nie ma co?

Pony ja też chcę przepis na drozdzówki!
Pony, ja tez prosze, wrecz blagam. normalna polska drozdzowka chodzi za mna od polowy ciazy.... i nijak tej potrzeby sie nie dalo zaspokoic. moze sama sobie bede umiala zrobic jesli przepis prosty.... 🙂
dam rowniez i swoj przepis na pierniczki ktore zawsze wychodzily mi przepyszne! moze juz we wtorek albo srode je zrobie 🙂 🙂

50dkg mąki
20dkg miodu
20 dkg cukru-pudru
10dkg margaryny
1jajko
1dkg sody oczyszczonej
paczka przypraw korzennych

make i sode przesiac na stolnice, wlać miod, dodac przyprawy korzenne, cukier-puder , tłuszcz(w formie płynnej) i wbic jajko. zagniesc ciasto jak na pierogi, poki nie bedzie lsniace i jednolite na przekroju. ciasto walkowac do grubosci max 0,5cm (ale moze byc i 2mm jak kto woli) , ukladac wykrojone pirniczki na papier do wypiekow i piec kilka minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

najlepsze sa oczywiscie jak juz skruszeja 🙂 a przepis szczesliwie odgrzebalam ze starej volty (juz sie balam ze nie znajde...)
pony   inspired by pony
05 grudnia 2010 21:20
o kurcze,ale drozdzowkowy szal!🙂
przepis z niezawodnych moichwypiekow http://mojewypieki.blox.pl/2008/09/Slodkie-drozdzowki.html 🙂
bardzo proste
moje rady:
nie nalozcie duzo dzemu bo przy zwijaniu sie totalnie posypie wszystko.wystarczy cieniusienka warstewka
wglebienia w drozdzowce robcie przed posmarowaniem ich  jajkiem bo robia sie sliskie

sa naprawde dobre🙂 U mnie poszly doslownie w 10 minut!
hanverka pewnie, że nie ma 😀 Większość zjedli znajomi. Na święta zrobię go jeszcze raz i cyknę porzadne zdjęcie aparatem  🙂

Chyba założę sobie książkę kucharską z łatwymi i opatentowanymi przepisami 😀
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
05 grudnia 2010 22:58
[quote author=my_karen link=topic=236.msg797659#msg797659 date=1291575082]
Euforia_80, który serniczek w końcu piekłaś? Który przepisik sprawdzony, bo w następnym tygodniu obiecałam upiec siostrze na imprezke 😉
[/quote]
właśnie ten http://ugotowani.plejada.pl/219868,przepis.html  😉
Euforia_80, A mogę zapytać, z jakiego serka? Bo wszystkie "kanapkowe", które sprawdzałam, mają w składzie sól i zastanawiam się, czy naprawde o to chodzi 😉
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
08 grudnia 2010 09:54
Serek kupowałam w Makro w kilogramowym wiadereczku , sprawdzę później jakiej formy jest serek bo nie pamiętam .
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
08 grudnia 2010 10:33
hej dziewczyny,

kilka razy zabieralam sie za bezy... i nigdy mi nie wyszlo  🤔 🤔 😡

podzielcie sie doswiadczenie... jak to trzeba suszyc, w jakiej temperaturze, jak dlugo....
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
09 grudnia 2010 18:09
ewabe serek z Piątnicy, śmietankowy, naturalny opakowanie 1kg (robiłam podwójną porcję)
kurcze, robie wlasnie to Rafaello na krakersach i powiem Wam, ze mialam niemaly problem z wystawieniem tej masy budyniowej za okno do wystygniecia,bo...najchetniej zjadlabym ja cala od razu  😁 pyyyyychaaaaaaaaaaaaaaaaa
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
10 grudnia 2010 18:11
Ja zawsze chociaż trochę masy muszę spróbować, a już najlepiej jak się już ją z miski wyjmie to tą miskę dokładnie obskrobuję łyżeczką z resztek masy, tak ją lubię 🤣
ma moze ktos przepis na sprawdzone ciasteczka owsiane (takie z otrebami, orzechami i kawalkami czekolady)
google wypluwa duzo roznych przepisow, ale moze macie cos sprawdzonego?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się