pensjonaty w okolicach trójmiasta
Gillian, bo to zależy od stajni i tego kto ile płaci.
W Kolibkach jeżeli będzie pensjonat to przede wszystkim dla koni, które zostały wykupione ze starych Kolibek. Poza tym Hipoterapia nie chce tam żadnych sportowców...bo hala jest dla pacjentów. (zajęcia się odbywają chyba od 7:30-19 i wtedy hala ma być wola) wiem to z pewnego źródła. Strzyga tak to to.
Klami, serio? 🤔 ale jak to? mogę płacić mniej ale za to koń będzie stał w gnoju? i ktoś na to idzie? 😲
Gillian, generalnie to zalezy jak bardzo konie gnoja 😉 wywalane jest do zera 2 razy w tyg, doscielane nie jest wcale, jak jest fajny stajenny to poprawi w boksie i cos tam dorzuci.
Nie wiem jak to zalezy od tego ile kto placi, bo wszedzie wywalaja tak samo, chyba ze zaplacisz za wiecej slomy, to moze troche duzej bedzie mial czysto
Gillian, tak. Jest taka normalna wersja pensjonatu (wybierane do czysta i ścielone 2 razy w tygodniu a poza tym nikt nic w boksie nie rusza). Także zależy od konia. Czasami lepszy stajenny jak ma dyżur to coś tam poprawi, troszeczkę dościeli. Mój koń ma zawsze czysto, ale dopłacam za większa ilość słomy itd.
wiecie naprawdę bym się nie czepiała, ale konie do których zajrzałam nie miały naprawdę ani źdźbła suchego w boksie a zapach był taki, że aż mnie cofnęło. Wiadomo że każdy koń inaczej syfi w boksie, ale to jakaś porażka była.
A siano jak dają?
Gillian, siano ?? Zależnie jak podasz w biurze, bo płacisz też zależnie od ilości.
A które konie miały aż taki syf?? W której stajni? Może szkółka jakaś ? Oni tylko dzierżawią boks i sami sobie wynoszą, ścielą itp. i często gęsto wygląda to tam fatalnie.
właśnie szkółki miały bardzo czysto, aż miło!
napiszę na pw o które stajnie chodzi, nie chce nikogo przypadkiem urazić 🙂
jejku, dziwne to wszystko na tym Hajpo 😉 chyba jestem nawykła do innych standardów, wszystkiego w cenie, załatwiania ze stajennym itd 🙂 ale ja z wiochy jezdem to mi wolno 😀
Gillian, niee... - To jest po prostu Sopot.
Kiedyś, jak _kate się przeniosła zimować na hipo, pisała, że ma "schiza", że wszędzie kulawe konie widzi... - Nic nie miała z oczami, ona po prostu znalazła się na sopockim hipodromie. 😎
ej nie no bez przegiec z ta czystoscia w boksach. nie ma tragedii. scielone maja w standnardzie 3 baliki i wedlug mnie to zupelnie wstarcza. przynajmiej zadne z 'moich' koni nigdy nie mialy syfu przy takiej ilosci. a jak kon mocno gnoi to nie ma sily, i przy 4 balikach bedzie syf.
siano w sumie tez dostaja zaleznie od humoru stajnennego. 2 razy dziennie wiekszosc, raczej nie zdarza sie zeby za malo dawali
Moon - bylam dzisiaj w "nowych Kolibkach", rozmawialam z "szefostwem". Poki co jest tylko hipoterapia, pensjonat moze bedzie, ale nie wiadomo kiedy, jesli w ogole. Jest tylko jeden maly padok z gliniastym podlozem (ma byc nawieziony piasek). Wiec jak na razie nie ma tam warunkow na wiecej koni. I tak jak napisala Pearl - hala (20x40) jest od wtorku do niedzieli od 8 do 19 zajeta przez hipoterapie. Nie ma zadnego placu na zewnatrz do jazdy. Wiec nie spieszylabym sie z deklaracjami ze "juz od razu sie przenosimy" 😉 (aczkolwiek nie twierdze, ze nie chcialabym wrocic na stare-nowe smieci, jesli bede miala sie przeprowadzac z powrotem do 3miasta)
Tylko niestety trochę im podłoże na hali nie wyszło, dla hipoterapii jest ok, ale dla kogoś kto chce jeździć to jest istna tragedia. 🤔
Don_pedro bo to ma być dla hipoterapii a nie innych jeżdżących...
Dlatego o tym piszę, że jeśli chodzi o domniemane tam szkółki czy ludzi, których ewentualnie by przyjęli, to podłoże nie nadaje się do jazdy.
baby, a co z Lubiczówką? hala jest, choć mała, miejsce ładniutkie, padoki są, plac do jazdy spory ze znośnym podłożem. Jakie są opinie?
cos w Lubiczowce sie zaczeli partolic, bo moja kolezanka ktora miala tam 3 konie od x lat i zachwalala na prawo i lewo sie stamtad wyniosla. tak samo jak czesc pozostalych pensjonariuszy.
swego czasu mialam tam wstawic konia, ale jednak wygrala inna stajnia.
Ja tam najbardziej polecam stajnie Jackiewiczów. 😅
Dojazd trochę ciężki, ale poza tym to lepszej stajni, jak dla mnie, w okolicach trójmiasta nie ma. 💃
Zuziasta - zalezy pod jakim wzgledem lepszej 😉 teraz jest jeszcze ta La Scalla konkurencja z bdb warunkami. ino drogo :P
No własnie. 😉
Lepszej?
A gdzie w okolicy masz:
-pastwiska
-hale
-myjkę w środku
-ciepłą wodę na myjce
-solarium
-super podłoże (na dworze jest wymienione na cos fajnego z włókniną)
-super trenera (jak dla mnie przynajmniej)
-świetna opiekę
-karuzelę
-dobre siano, słomę i kiszonkę
...za taka cenę w dodatku?
A jaka cena jest teraz u Jackiewiczów?
Bay, 650 z solarium 700 😉
Wszystko się zgadza z tym że o tej porze roku z gdańska, to wyprawa z kanapkami i termosem, a hala to zaadaptowana do skakania szeregów, kręgielnia ;-)
wrotki, dlatego napisałam że poza dojazdem 😉
Ale... nie można mieć wszystkiego 😉
Co prawda u Jackiewiczów nie byłam, widziałam tylko netowe foty, ale jak dla mnie stajnią nr. 1 jest (powazelinię, a co mi tam! :P) Pońkowo - istny raj dla konia! (jak i jeźdźca, mówię o sobie - absolutny brak gówniarstwa, loż szyderców i doradców', cisza, spokój i piękne tereny) 😍
Tylko... tak jak i w stajni u Jackiewiczów - Dojazd. 😵
No, ale właśnie - nie można mieć wszystkiego. ;-)
Dlaczego wszystkie fajne stajnie są na końcu świata... a takie cosie jak Hipo w centrum...? 😵
Żalę się.... 🙁
Ja polecam Kj Jackiewiczów 🙂 Moja stajnia w której jeżdżę trzyma tam obecnie dwa konie .. Bywam tam czasami i szczerze mówiąc to chyba najlepsza stajnia jaką widziałam 😉
HORSES_, a czemu ja Cie nie widziałam... ? 👀
Pomijając fakt iż moja częstotliwość bywania w stajni jest... niska. 👿
HORSES_ i Zuziasta strasznie sie ciesze, ze sobie pogadalyscie. chcialam przypomniec pt 5 regulaminu :
5. Zaleca się:
[...]
- załatwianie spraw prywatnych przez PW,
[...]
wasze posty zostana wykasowane, przeniescie sie z prywatnymi rozmowami na pw.
U Jackiewiczów 650? 👀 U mnie teraz 600, to różnica ee... Jak bez różnicy. No ale dojazd przeważa na obecną stajnię.
Bay, a gdzie stoisz? Pegaz?