naturalna pielęgnacja kopyt
po lewej masz przycisk edytuj - wciskasz i poprawiasz/dopisujesz/przesuwasz pinezkę 🙂
na koniec - wciskasz zapisz a potem gotowe - zeby zapisac twoje poprawki.
zeby dodac nową lokalizację - tak samo - trzeba wcisnąć edytuj, wtedy pojawi sie pineska na górze strony, przeciagamy ją i upuszczamy w wybranym miejscu a potem piszemy opis.
albo przyslij mi na pw - ja dopiszę.
mapka moze byc publiczna - kazdy moze sam ją poprawiac - tak jest teraz
editponiewaz przeskoczyło na nową strone, jeszcze raz link do mapki:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=112539244252269733028.00049556ded5ec696d248edit 2jeśli taka mapka wam pasuje to służe pomocą w dodawaniu pinezek. jesli ktoś ma kłopot - piszcie PW gdzie kogo dodac/poprawić - i się załatwi 🙂
[glow=red,2,300]
edit 3
jednak niestety tylko ja moge edytowac te mapkę. takze przepraszam za wprowadzenie w błąd :kwiatek:
i proszę o PW jeśli ktoś chce się do niej dopisać 🙂[/glow]
ooo to ja już jestem na tej mapie 😲
proszę mnie kurde zedytować i mi ten znacznik postawić na saskiej kępie i dopisać tel 606468364
sory ale ja jestem downem i nic z tego nie kapuję 😜 z góry dziękuję :kwiatek:
edit: aaa tera widze, że znacznik jest na Łomianki ustawiony...w sumie chyba może być 😉
Hehe może jakieś dodatkowe dane wrzucimy? przecież ludzie dzwoniąc nie powiedzą "halo?, dzień dobry czy rozmawiam z Panią piglet"??? 😁 😁 😁
Hehe może jakieś dodatkowe dane wrzucimy? przecież ludzie dzwoniąc nie powiedzą "halo?, dzień dobry czy rozmawiam z Panią piglet"??? 😁 😁 😁
hehe czemu nie zabawnie by było 🙂
a ja nadal nie wiem jak sie tam dodać 🙁 czy tylko ktoś może nas tam dodać ?
dziewczyny, dane mozna tam dopisać jakie sobie zyczycie
ja tam wpisałam co wiem 😉 ale wszystko da sie zedytowac 😉
piglet - poprawiono - pasuje? 🙂
edit - piglet zdecyduj sie szalona kobieto - saska czy łomianki jednak? :P
gacek!!! pare postów wyżej - napisałam ze moge pomóc, prosze napisac PW co gdzie mam dodac a będzie dodane 🙂
wysłałam ci pw Caro
wpisz tę saską kępę pliss :kwiatek:
Już napisałam i przepraszam za szybko czytałam 🤦
No i dobrze by było jakby ktoś wyszczególnił tą mapkę na początku wątku?
[quote author=gacek 🙂 link=topic=1384.msg775531#msg775531 date=1290102409]
No i dobrze by było jakby ktoś wyszczególnił tą mapkę na początku wątku?
[/quote]
i tu się wreszcie przyda bycie moderatorem 😉
dokleić wam to do pierwszego postu w wątku?
Super pomysł z mapką 🙂 może znajdę kogoś w pobliżu w celu konsultacji i poduczenia się 🙂.
Czy też macie teraz problemy ze strzałkami? U mnie jest coraz gorzej i już nie wiem co robić a jak na złość cały czas leje i jest coraz większe błoto.
Odkąd robię kopyta to tak źle jeszcze nie było, a jeszcze pół roku temu były bardzo fajne szerokie strzałki z prawie zanikającym rowkiem centralnym a teraz jest łagodnie powiedziawszy do d... 😤
ja powiem tak:
u moich 2 koni gnicia praktycznie nie ma i strzałki wyglądają super
ale nie będę ściemniać, moje konie nie stoją w wodno-błotnym roztworze kupy ale na "łączce" na której trochę błota jest tylko przy wejściu (przy czym w weekend je przestawiam na mniejszą łączkę zimową na której błota nie będzie w ogóle bo jest tam gleba raczej piaskowa)
dodatkowo w boksach sprzątane jest codziennie plus moje sprzątanie bieżące czyli jest super czysto, konie owsa obecnie w ogóle nie dostają mają dietę dodson pro-ochwatową: save and sound, leisure mix i high fibre nuts (no dobra, daję też trochę fibre p, bo go kocham ale nikt nie musi o tym oficjalnie wiedzieć 😉 ) + siano w siatce do woli
werkuję generalnie raz w miesiącu i po każdym werkowaniu zapuszczam do rowków przystrzałkowych i rowka środkowego trush buster
konie wychodzą na wybieg codziennie, nawet jak lało to kazałam je wyprowadzać (co o dziwo stajenny wykonywał) plus mają ruch wymuszony: jazda, pląsy na lince z karotstikiem lub karuzela
u pozostałych koni z którymi mam do czynienia sytuacja jest różna: od trochę gorszej do bardzo złej i tak realnie to większości strzałki się sypnęły momentalnie jak tylko zaczęły się te opady i błoto
z moich obserwacji wynika że "strzałka naturalna"
czyli taka:
- z płytkimi rowkami
- o naturalnej formie, odzwierciedlającej corium strzałki będące pod spodem (czyli ta strzałka która wylazła z pod spodu po metamorfozie kopyta)
- samo-pielęgnująca się nie cięta nożem, jedynie małe korekty farfocli
przy małej naszej pomocy tzn: czystość otoczenia, ruch, bardziej poprawna dieta
gnić nie powinna lub będzie to niewielkie gnicie powierzchowne
ale żeby nie było tak pięknie to mam niestety pewne ilości grzyba w linii białej który za cholerę sobie pójść w diabły nie chce 🍴
edit:
wpisujce się na te mapę strugaczóf bo my tam jak 3 samotne kołki tkwimy 😜
U mnie nie ma bardzo dużo błota ale jest mokro wszędzie, dlatego jestem zdziwiona ponieważ na wiosnę jak były roztopy to błotko było po kolana a strzałki nie były takie złe a teraz to tragedia, nawet młodemu sypnęły się strzałki ale on ma ogólnie w tej chwili grzyba z którego próbujemy go wyleczyć więc strzałki to w tej chwili najmniejszy problem.
Natomiast u kobyły jest źle, powiedziałabym nawet że bardzo źle, to znaczy nie ma bolesności itp. ale mam wrażenie że strzałki zanikają i zaczyna być głęboki rowek centralny, boję się że jak zacznę wycinać nożem farfocle to nic mi ze strzałki nie zostanie.
U mnie zrobiło się mokro, do tego zaczynamy ścielić słomą(większość roku są trociny, zimą ich się niestety za darmo nie załatwi, poza tym na słomie cieplej w takiej angielskiej stajni). Rowki środkowe zrobiły się większe w strzałkach w obydwu przodach, ale wciąż są płytkie, pewnie laik by nic nie zauwazył, ale ja widzę że było lepiej 😉 - w tyłach jest dobrze póki co. Przody psiknęłam ze 2 razy CTC w ostatnich dniach, zobaczymy jak będzie po weekendzie...
Też uważam, że w zdrowym kopycie, które ma zapewnione dość ruchu strzałki nie powinny gnić. Z drugiej strony mogę podać taki przykład, gdzie dobre kopyta nie dają rady się bronić bez pomocy człowieka - w pewnej stajni, gdzie konie są strugane od lat i padokują się 24h na dobę, paddock paradise jest na glinie - jak spadnie nawet lekki deszcz zamienia się to w ciężkie bagno. Konie są tam całą dobę - i jeśli nie sprowadza się ich codziennie chociaż na te 3 godziny do stajni, żeby im przeschły kopyta, to strzałki się psują. Właściciele się bronią, wysypali na część padoku drobne kamyki, co spowodowało, że podłoże się utwardziło, ale trzeba by wyspać prawie cały wybieg. A potem nawieść piachu na część padoku, żeby podłoże było różnorodne i żeby konie miały się gdzie kłaść 😉
A w ogóle w naturze gnicie kopyt też się pojawia np u zebr czy antylop i często sprawia, że zaatakowane zgnilizną zwierzęta są zjadane przez drapieżniki.
PS Pomysł z mapą fajny, zaraz spróbuję się dodać 🙂
U mnie też jest tragedia ze strzałkami 🙁 ale nie wiem co jest tego przyczyną bo u nas ciągnie sie to od dawna 🙁
A co do mapki to ja jestem za umieszczeniem na pierwszej stronie 🙂
Całkowicie zapomniałam o CTC, od jutra zaczynam pryskać, może coś pomoże. U mnie nie ma problemu ze słomą i z kupami, konie w chowie bezstajennym, mają wiatę tylko (która dzięki młodemu jest regularniej pozbywana ścian), a co do kup to kury pod tym względem są rewelacyjne, nic nie zostaje do sprzątniecia.
O ja cie! Boskie jesteście z tą mapką!
U nas strzałi nie tragiczne ale znów gorsze- powód- proza zycia czyli ostatnie deszcze non stop czyli mokre padoki
albo jestem ślepa albo nie widzę na tej mapie 'edytuj'
branka, właśnie! Dlatego myślę, że caroline jest zasypana PW w sprawie dodania do mapy 🙂.
piglet, nie mów, że jesteś z Saskiej Kępy...
piglet, nie mów, że jesteś z Saskiej Kępy...
no tak jakby 30 lat na niej tkwię już 😁
piglet, no to jest nas dwie 😁
Nigdy się tu nie udzielałam pisemnie ale czytam ten wątek codziennie od marca 2009.W maju zaprosiłam do siebie p.Ciołka bo przeczytałam na forum,że był na kursie Strasser i zapoznaje się z nowymi nurtami.Powiedziałam mu,że nie chodzi mi o werkowanie mojego konia tylko o ocenę jego kopyt,rozmowę o obróbce naturalnej , nauczenie mnie trzymania noża itp.Facet przyjechał,pogadaliśmy o kopytach ,pokazał o co prosiłam i od tej pory robię kopyta sama.Nie byłam na kursach,nie mam doświadczenia,więc robię tylko swojego konia ale chętnie dopiszę się do mapki.Caroline jeśli myślisz,że osoby takie jak ja mogą tam figurować,to dopisz mnie proszę bo ja tego nie potrafię: vicevers dziki,Częstochowa ul.Malownicza 58, tel.509-75-00-85
super Ups sorry 😉 kurka nie umiem, proszę o pomoc w stawieniu pinezki Anita, Trachy 691748020
chwilka cierpliwosci, dotre do domu to wszystko pouzupelniam 🙂
Skrzynki mi jeszcze nie rozsadzilo, mozecie slac dalej 😉
Averis, masz 30 lat? 😉
oby nie, bo starość, nie radość 😁
a tak w ogóle to fundnęłam sobie fartuch kowalski, ło taki:
http://shop.bober.com.pl/product_info.php?cPath=1259_1261&products_id=7495 i naprawdę jestem super zadowolona... żałuję, że zwlekałam z zakupem...konieć z brudnymi, śmierdzącymi spodniami 🏇
dobrze, że caro, osoba z inicjatywą, dołączyła do klubu 😀 w ten sposób mamy już mapkę i moderatora po swojej stronie 😉
(ja też nie widze przycisku "edit" 👀 myślałam że jestem ułomna, ale może to jednak nie to 😁 )
Averis: jakbyś kiedyś chciała nawiązać jakiś kontakt, czy znajomość to wal na pw 😉
a tak w ogóle to fundnęłam sobie fartuch kowalski, ło taki: http://shop.bober.com.pl/product_info.php?cPath=1259_1261&products_id=7495 i naprawdę jestem super zadowolona... żałuję, że zwlekałam z zakupem...konieć z brudnymi, śmierdzącymi spodniami 🏇
ooo wypasione. Ja niesty zmierzam moje stare jensy troche pociąć i ansyzcna nie płaty skóry - czyli spodnie-fartuch będe miec self made
Ja używam roboczych spodni mojego mężczyzny :P
Aquarius, nie, mam 20, ale widać jestem już wystarczająco stara, by tworzyć nieskładne logicznie odpowiedzi 😁
gacek czytając mapę widzę, że masz do mnie najbliżej, już w niedziele widzę Cię u mnie na kawie 😁 😜
dobrze, że caro, osoba z inicjatywą, dołączyła do klubu 😀 w ten sposób mamy już mapkę i moderatora po swojej stronie 😉
cwaniaczek :emota2006092:
wszystkich (mam nadzieję), którzy zgłosili się na PW już dodałam plus dwa zgłoszenia z wątku 🙂
nie wiem dlaczego opcja edytuj nie działa, ale nie ma problemu - i tak codziennie zaglądam na forum, kto napisze tego dodam do mapki 🙂 (ew zmiany czy poprawki danych - tak samo: poprosze o PW i się załatwi 🙂😉
link do mapki dodałam tez do pierwszego postu w wątku.