strzyżenie / golenie koni

zrobię jutro!
co prawda słabo na siwym widać, no i ze mnie fryzjer jak z koziej d**** trąba, golone od ręki dużą maszynką, ale coś tam widać 😀
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
13 listopada 2010 13:57
W poniedziałek biore sie za golenie siwego. Ciekawa jestem czy da sie ogolić.
A ja mam takie pytanie jakich maszynek używacie do wzorków?

ja nożyczek  🤣
asior   -nothing but eventing-
14 listopada 2010 18:31
Jaka derke zalozyc na ogolonego Siwego, ktoremu mam zamiar zostawic siersc na polowie zadu? Stoi w stajni angielskiej, nigdy go jeszcze nie golilam. Teraz ma na sobie codziennie dosc gruby polar Tattini, bo 3 derki juz mi porwal. Na szczescie widac znudzilo mu sie, bo od miesiaca jest spokoj i zero buntu  😉 Zastanawiam sie, czy Villa Horse 150g wystarczy na teraz? Mam Jarpola 150/200g, ale mysle, ze jest cieply jak 250. Siwy stal w nim rok temu cala zime.
Jest temat o derkach, to jest temat o goleniu. 🙂
asior ja mojego właśnie w takiego Jarpola teraz wstawiłam. I nie jest mu za ciepło. A też nie goliłam całego. Nogi i grzbiet (od kłebu do zadu) ma nieogolone.
14 listopada 2010 19:02
Bay - przewertowalam pare ostatnich stron i ludzie tez sie pytaja o grubosc derek w tym watku.

xxagaxx - chyba wlasnie tak zrobie. Mialam derke 150g Equiline i w sumie byla zupelnie jak niepodszyta. Obawiam sie, ze w tej VH moglby zmarznac.
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
14 listopada 2010 22:37
Asior ja stoję u ridera i też mamy stajnie angielską; dziadka ogoliłam zostawiając pas na grzbiecie i fragment szyi (tzw Chaser Clip) - teraz stoi w 200 g, żyje ma się dobrze
15 listopada 2010 13:38
Dzieki dziewczyny, w czwartek/piatek ogole Siwego i zapakuje w Jarpola  🙂

Chce ogolic tak, ale nie zostawiac futra pod czaprakiem, tylko wygolic pod podkladke.
Nie bardzo wiem gdzie zapytać, więc pytam tu: czy ktoś wie gdzie można kupić takie plastikowe nakładki na maszynkę regulujące długość strzyżenia? Do tej maszynki: http://www.equiversum.pl/loesdau-loesdau-maszynka-p-1784.html . Pożyczyłam od koleżanki, upadła mi i się nakładka połamała. Teraz jak najszybciej muszę odkupić.
mysle nad ogoleniem konia w low lub medium trace clip.
w jakie derki powinnam sie zaopatrzyc ? czy na teraz dobra bedzie ta:
http://sklep.bergo.pl/derkaprzeciwdeszczowa-p-1242.html

a na zime:

http://sklep.bergo.pl/derkajesiennowiosenna-p-1241.html

przy wiekszych mrozach mysle o zakladaniu polaru pod spod. co o tym myslicie ? konia nigdy nie golilam, wiec wszelkie rady beda dla mnie bardzo cenne  :kwiatek:
ash   Sukces jest koloru blond....
17 listopada 2010 16:41
Jestem prawie zdecydowana, żeby ogolić karego tak

lub tak

Przejrzałam cały temat od pierwszej strony, dosyć sporo się dowiedziałam i w sumie to Wasze wypowiedzi mnie przekonały, ale nie znam się na derkowaniu zupełnie  😵
Stajnie mamy małą i ciepłą, na padok wychodzi na ok 4 h. Czy teraz przy takich temperaturach do stajni wystarczy sam polar? i co najlepiej na padok?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
17 listopada 2010 21:54
Dziewczyny (Angeel i Ash) - po wybranym przez Was strzyżeniu i biorąc pod uwagę że temp. w ciągu dnia oscyluje k. 10 st. to na chwile obecna spokojnie na padok wystarczy ritstop na polarze (w stajni jesli ciepła konie mogą stać w polarze, ale wybrałabym taki z pasami pod brzuchem i między nogami). Jak będzie zimniej to przebrałabym w 200g lub od razu w 300 g - oczywiście wszystko zależy od tego jak bardzo zarosną Wam chłopcy na kłodzie.
ash   Sukces jest koloru blond....
18 listopada 2010 07:15
bjooork  dziękuje:kwiatek:
ash, ja w zeszłym roku miałam tak ogolona jedna kobyłke i dokładnie pasowało jej tak jak napisała bjooork z tym ze ona akurat jest zimnolubna.W największe mrozy miała 240 i było jej ciepło.
19 listopada 2010 20:48
Siwy ogolony. Nie bal sie, tylko wkurzal ze cos po nim jezdzi  😁 Najgorzej bylo przy glowie, ale jak dal sie przekonac, to zaczal na koniec przysypiac. Obylo sie bez glupiego jasia, byl mega grzeczny. Jestem z niego dumna  🙂 I nadal kocham swoja golarke miloscia wielka!
Moja też ogolona (dzięki kujce :kwiatek🙂 O dziwo golarka nie zrobiła na niej większego wrażenia, jej miny były absolutnie bezcenne, szczególnie kiedy golarka najeżdżała w ulubione miejsca 🙂 Lekka panika przy głowie opanowana sposobem - drapaniem po łopatce 🙂 Mój koń nie przestaje mnie zadziwiać 🙂
Hej.własnie zastanawiam sie nad kupnem maszynki do golenia koni.Macie jakies propozycje?ktore sa dobre?
lostak   raagaguję tylko na Domi
22 listopada 2010 08:06
poniżej zdjęcie golenia by kujka🙂
pan Łoś w super formie, pełen energii wrócił do regularnej pracy.
lostak, golenie goleniem- ale nareszcie Łoś! 🙂
Raven   Dragon Heart & Shadow Hunter
22 listopada 2010 13:44
lostak super! Łoś w robocie 😅
A masz zbliżenie na wzorek? 🙂
23 listopada 2010 06:05

bardzo proszę🙂
Co mogę wygolic na zadku swojego konika?
może jakąś propozycję ktoś poda, bo nie mam kompletnie pomysłu 🙁.
Konik nazywa się Niemen, ale raczej nikt nie używa tego imienia. Na co dzień
jest to: Czesio, Gruby albo Książę 🙂.

Wygląda tak:

arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
23 listopada 2010 10:57
Gagulec, może coś z koroną?
Lostak, no wreszcie łoś, w dodatku z łosiem! Mega 🙂
Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
23 listopada 2010 12:23
mistrzem świata w goleniu koni jest ESCADA!!!! mega polecam, jest fryzjerem psim zreszta 😉
😅 😅
cieciorka   kocioł bałkański
23 listopada 2010 14:52
Gagulec, może coś z koroną?

może czesio? 😉
23 listopada 2010 18:24
korona? prosze bardzo, sorki za jakość...
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
23 listopada 2010 20:23
Lostak łoś wymiata 🙂
maszynkowcy - czy możecie mi napisać o wadach/zaletach tych 4 maszynek? (Ci którzy mają, mieli, używali of course)

1, najdroższa, heiniger HANDY,

120W, 1250 gram

2. nieco tańsza, lister equiclip

110 W, z tego co widzę to z opakowaniem waży 2.7kg, ale nie mogę znaleźć wagi samej maszynki. Ciężka jest?

3. oster clipmaster, cena baaardzo przyjazna

150W, waga 2.3 kilo ale chyba też z opakowaniem, bo w opisie jest informacja, że lekka maszynka...

4. ningbo gts-2004, cena też bardzo miła

300W, 1.20 kg
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
27 listopada 2010 12:33
Anaa mamy tą drugą...służy juz ładnych kilka lat,co roku golimy kilka jeżeli nie kilkanascie koni...poza ostrzeniem ostrzy nic się z nią nie dzieje odpukać....i tak,jest dość ciężka,ale to kwestia przyzwyczajenia,bo to nie jest tak,że ręce mdleją...wydaje mi się,że jest w miarę cicha.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się