Domek - metodą tradycyjną czy może drewniany? Kupno czy budowa?

dempsey   fiat voluntas Tua
22 kwietnia 2009 23:30
Bogdan ja wiem tyle co sama znalazlam w necie i publikacjach i co zobaczylam u jednego pana ktory zbudowal sobie taki dom i w nim mieszka. o tu: http://www.naturalnydom.com/
dom ma z 10 lat czy wiecej, caloroczny, nieduzy.  nie znac po nim zadnych sladow czasu
czlowiek prowadzi kursy ale nie zdecydowalismy sie. byc moze kiedys skorzystamy

na pewno warto zobaczyc inne istniejace wspolczesne przyklady, ktorych w kraju jest kilka, tu te ktore kojarze (tego lata moze mi sie uda czesc odwiedzic):
Dom pp. Kaczanowskich pod Piłą, technologia ziemia+wiory drewniane+mata trzcinowa
Dom w podkrakowskiej Zielonce , sloma+glina
Dom w Przelomce pod ruska granica, pierwszy w Pl
Dom w Lubli, woj. podkarpackie (http://simplystrawbale.blogspot.com/2007/06/kontakt.html)
Dom w parku ekologicznym w Pasleku (strona wykonawcy: http://www.btmjurkiewicz.pl )
Dom w Wysokiej p. Jordanowa, malopolskie; dom w Kocku oraz w Mosciskach - wszystkie  p Janusz Swiderski ze Stowarzyszenia Biobudownictwo (bardzo fajne i spore domostwa)

jest  ksiazka, 'Architektura ziemi, tradycja i wspolczesnosc' mgr Teresy Kelm wyd. Murator 1996 ale nie wiem gdzie mozna kupic
za to tu jest kontakt do autorki:
http://www.geocities.com/ziemna/indexpol.htm

jest firma Krisbud z Trzebini, p. Gluch wspolnie z arch. Hyla zajmuje sie od lat realizacjami projektow z glinobitki slomianej
http://krisbud.pl/content/blogsection/20/121/

jest troche warsztatow organizowanych przez p Pauline Wojciechowska, ktora zbudowala pierwszy w Pl dom glinoslomiany w Przelomce, dziala w pl-ang fundacji Earth Hands and Houses

sa warsztaty w fundacji ICCPC ze Stryszowa pod Krakowem, gdzie stoi tez jeden dom

jak sie poszuka, to sporo jest takich wariatow co dzialaja w tym kierunku. trzeba tylko pojezdzic, pogadac, poogladac 🙂
a technik budowania jest zdaje sie ok. 10 roznych wiec jest co zglebiac. i nie wszystkie sa w stylu domku hobbita 😉 co do wytrzymalosci to najwazniejszy jest dach i okap. ale na pewno ktorys z wymienionych tu specow lepiej Ci wytlumaczy i poprze dowodami
SilverMercury   Slay'em all, God will know his own...
14 maja 2009 21:31
Witam🙂
Sorry, ze sie wbijam w temat i dyskusje. Ale moze ktos "reflektuje" na ekipe pracujaca z kamieniem? Elewacje kamienne, kominki, slapsy, tarasy i rozne inne "duperszwance" i "cudaki" z kamienia 🤣

EDIT

Tutaj pare fotek, o co "mnie sie rozchodzi" 🤣

[br /][br /][br /][br /][br /]A wszystko to robil koles z ta oto usmiechnieta buzka 🤣 🤣 🤣[br /][br /][br /][br /][br /]
Zapytanie mam do tych co juz dom zbudowali...

Ile wyszedł was ogolny koszt budowy domu? Chodzi mi o sam dom, bez działki i bez mebli. Samo postawienie domu , co by wejsc do niego mozna było i zastanawiac sie jak urzadzić?

Oczywiscie miłoby było gdybyscie napisali tez metraz domku i czy jest parterowy czy pietrowy, czy z poddaszem, czy z antresolą.

I czy o wiele drozej wychodzi dom pietrpwy od parterowego?
milusia   czas na POZYTYWNE zmiany!!!
17 maja 2009 17:41
dempsey-genialny domek, swietne podejscie.A juz sie martwilam, ze tylko ja i moj maz jestesmy zwariowani.... 😁
Mamy 3 letniego synka, za miesiac urodzi sie drugi, niedawno rozwiazaly nam sie sprawy spadkowe i mamy drewniany domek do calkowitego remontu, maaaaalooo kasy, ogromne checi, gotowe i zatwierdzone plany i najbardziej to juz mamy dosyc mieszkania u tesciow 🤔
Malzonek zostal juz powiadomiony, ze ze szpitala z maluszkiem wracamy do naszego domu i nie wazne jak to wszystko bedzie wygladalo.Jestem gotowa na spartanskie warunki, wychodek w ogrodku, mycie sie w miednicy, trzeszczace podlogi, stare okna dubeltowe i cala reszte byle byc na swoim 😜
A dom jest z roku 1940, nalezal do mojej prababci, od 10 lat nikt w nim nie mieszka mimo to zero wilgoci, zapachu stechlizny.Na razie to dom parterowy,2 pokoje i kuchnia,ale docelowo ma byc poddasze/pietro i tam 3 pokoje i lazienka, na dole 2 pokoje, kuchnia, lazienka, garderoba, no i najwazniejsze to ogromna weranda 😀
A za domkiem jest juz stajnia(rowniez przerabiana ze starutkiej stodoly, remontowana, rozbudowana-wlasnymi raczkami.I moze nie sa to luksusy, ale satysfakcja ogromna, a koniska tez nie marudza, i my tez marudzic nie bedziemy)
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
09 listopada 2010 12:21
czy możecie polecić jakieś sprawdzone firmy gdzie można kupić/zamówić projekt domu ?
Tradycyjny czy drewno?
09 listopada 2010 12:49
tradycyjny, nie mam przekonania do drewnianych  🙄
ja kupuję dom, do zamieszkania chociaż wymaga remontu żeby odświeżyć no i urządzić po swojemu. wychodzi nas dużo taniej niż budowa - może jakbyśmy mieli działkę opłacałoby się budować, ale ceny działek są wysokie
A mi się marzy dom z bala. Tzn. mam taki teraz, ale z ma ponad 60lat i jest do remontu. Od wiosny ruszamy z reanimacją. Ale mam nadzieję za kilka lat postawić obok drugi, z bala taki wyśniony, wymarzony.
Może taki  http://www.sergiel.pl/marki-k-wawy.html
Własny dom buduje sie na lata i zwykle z myślą o dzieciach i dlatego decyzja musi byc przemyslana.
Dom z drewna jest ekologiczny do momentu nasączenia róznymi preparatami i jeszcze doskonale sie pali.
Moim zdaniem tylko cegła, beton i porządne fundamenty.Wyjdzie taniej i będzie bezpieczny.
Wszystkie pomysły z gliną, słomą i szkieletami nie maja zastosowania w naszym klimacie.
Zamiast wydawac bezsensownie pieniadze lepiej pomysleć o oszczędzaniu energii.
10 listopada 2010 13:26
przez chwilę zastanawiałam się nad domem z drewna ale  zostaję przy metodzie tradycyjnej. Jeżeli kupię działkę, nad którą mocno się zastanawiam i którą sprawdzam będę ograniczona szerokością tej działki, nie mogę postawić domu szerszego jak 12m i znalazłam takie projekty:
http://www.tooba.pl/projekt-domu-Texas/a,s_pd,idp,13530.html

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Z-140/a,s_pd,idp,12992.html

nastawiam się  raczej na prostotę z zewnątrz a funkcjonalność i wygodę wewnątrz.
ed, chyba przesadzasz. Dom z drewna mają moi rodzice i wielu znajomych. Pożary mogą być tak samo w murowanym domu. Kwestia instalacji z głową zwykle a nie prowizorek . Domy z drewna są poprostu zdrowsze. Mają lepszą oddychalność itp. Teraz mieszkam w murach i nie jest mi z tym dobrze.
Euforia, a czym się kierowałaś wybierając projekt? Oprócz ilością pomieszczeń i metrażem?

Ja też bym wolała dom z bala. I faktycznie jest to droższe? Oglądając strony firm, które to oferują wydaje mi się, że jest taniej niż dom tradycyjny.
10 listopada 2010 16:59
szkoda tylko, że brakuje u nas prawdziwych fachowców znających się na budowie domów drewnianych, być może dlatego jest tak wielu średnio zadowolonych użytkowników takich obiektów. Ogólnie rzecz ujmując drewno zawsze było i jest zdrowsze no i drewno wcale nie jest mniej wytrzymałe bo są domy w niezłej kondycji i mają ponad 100 lat .

Hija Przede wszystkim szerokością, bo muszę dom zmieścić na dość wąskiej działce, chcę dom parterowy bez użytkowego poddasza - podoba mi się wygoda życia na jednym poziomie bez konieczności biegania po schodach no i oczywiście ilość pomieszczeń i metrażem o czym wspomniałaś.

Myślicie, że jest sens zabezpieczać się na przyszłość i zaplanować  poddasze użytkowe ?
Euforia_80, ja wybrałam projekt, w którym można zrobić poddasze użytkowe. Ponieważ ma 3 sypialnie + salon to nie chcę poddasza, jedynie jako składzik na mniej użytkowane klamoty.

Forumowa W&W budowała dom z bala. Z ekipy zadowolona. Na wiosnę inna koleżanka będzie stawiać. Cena konkurencyjna. Jeśli też po 3-4 latach będzie chwalić, to może skorzystam. Tradycyjny dom wcale wg mnie nie wychodzi taniej, zwłaszcza jak policzyć z elewacją i wykończeniem ścian wewnętrznych.
Euforia- zwróć uwagę na dach, dwuspadowy jest tańszy. I też na to żeby pomieszczenie gospodarcze było jak najbliżej tego co ma zasilać czyli łazienek i kuchni. Jak dla mnie w tych co podałaś jest trochę daleko. Ale ja ekspertem nie jestem. I pomyśl czy chcesz kominek bo jeden projekt ma a drugi nie 😉
10 listopada 2010 18:13
o kominku nie pomyślałam  🙄 , tak naprawdę nie wiem czy chcę kominek . Dom w którym mieszkam nie ma kominka i nie brakuje mi go, wiem że kominek bywa upierdliwy bo ciągle się ściany brudzą ale w jesienne wieczory miło posiedzieć przy takim ciepełku .

Co do poddasza to może rzeczywiście zostawić sobie otwartą furtkę  🙄 , wyszukać projekt z powierzchnią parteru jaka mnie interesuje , a poddasze zostawić niewykończone.

Podobno drewniane domu wychodzą taniej niż te tradycyjne ale czy to nie zależy od regiony w jakim mieszkamy, a co za tym idzie cen materiałów budowlanych/drzewa?

Drewniane domy i budowane met. tradycyjną w kosztach wychodza podobnie. Na plus przy domach drewnianych- szybkośc budowy- masz suchy dom, szybko może wejśc ekipa wykonczeniowa, równe ściany ( w środku jeśli stosujesz kartogips- łatwośc montażu i wykorzystujesz nawet najmniejsze części płyt kartonowych- do wszystkiego je przymocujesz).
My wybraliśmy projekt indywidualny, domek mały 127m z poddaszem ( ścianka kolankowa 170cm- czyli cała powierzchnię możemy wykorzystac) no i metoda budowania tradycyjna. W poniedziałek mam odebrac pozwolenie na budowe- zajęło nam do ze wszytskimi papierzyskami 2 lata  🤔.
Ogrzewanie będzie - kominek z płaszczem wodnym, podłogówka + dodatkowe źródło ciepła- elektryka.
Kupiłam 3,5 roku  temu dom w siedlisku, do remontu był, na razie nowa elektryka, okna, drzwi wejściowe, tynki, łazienka, centralne ogrzewanie, teraz nowy płot. Zostają stare drzwi wewnętrzne, bo są porządne sosnowe, tylko obskrobuję powoli z warstw farby. Do zrobienia podłogi i dach. Mam już blachę i drewno na przedłużenia krokwi, może do wiosny zarobię na robociznę i jakąś folię paroprzepuszczalną, bo chcę poddasze użytkowe. Wrzucę meble na górę i zrobię podłogi na dole!!! Byłoby miło wreszcie nie ganiać z meblami po wszystkich pomieszczeniach w rytm remontu  😅
Kupiłam istniejący dom, bo akurat gdy namyślałam się, czyby nie budować budowało się mnóstwo znajomych i kuzynów. Ło matko co oni przeżywali, same papierki na budowę zajęły sporo, ale u większości najgorzej było z podpięciem prądu. Po wybudowaniu się dzięki kablom pociągniętym od sąsiada/rodziny zakład energetyczny robił przyłącze w tempie żółwim, najszybciej po 8 miesiącach  🍴 A najdłużej po 2 latach, bo trzeba było postawić 2 słupy, za które zapłacili kuzyni, na ich działce oba do postawienia były, za plany też płacili i jakoś tak zakład energetyczny zwlekał. A oni mieli wszystko łącznie z tynkami, meblami, kuchnią, nic tylko się wprowadzać... I 2 lata jeszcze wynajmowali mieszkanie...  W moim parter 80m2 była już woda z wodociągu, prąd, i po miesiącu czekania na odpowiedź z agencji nieruch. rolnych (czy jak ona tam się teraz zwie) miałam kupione i w sumie do zamieszkania  😅 Ze stodołą, budynkami na stajnię, garaże, pastwiskami!!! Tylko wtedy było kiepsko z kredytami na ziemię rolną, teraz więcej banków je daje.
Gdybym miała stawiać dom to wolałabym drewniany. Jako wsiowy weterynarz objeżdżam mnóstwo ludzi i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby w drewnianym była wilgoć, nawet nie czuć takiego zapaszku pleśni a w murowanych masakra, teraz jak deszcz pada, to nawet po chwili pobytu w takim domu czuję od siebie stęchliznę lub pleśń. Znajomych dużo ma domki dawniej letniskowe a teraz całoroczne, mają po 20-30 lat i trzymają się nie gorzej niż murowane.
Ale mi ogólnie podobają się stare technologie, kamienne obory i stodoły, drewniane domy  😍
Odnośnie działek, mogą być na zadupiu byleby blisko mediów, bo im dalej tym droższa w sumie ta działka będzie... Jak się policzy metry kabli, słupy potrzebne, metry rur, jako takie utwardzenie drogi dojazdowej, to lepiej jednak kupić trochę droższą działkę.
Ogrzewanie będzie - kominek z płaszczem wodnym, podłogówka + dodatkowe źródło ciepła- elektryka.

Ta elektryka to pompa ciepła czy coś innego?
11 listopada 2010 11:11
Hija, nie nie pompa ciepła, piec elektryczny podtrzymujący w razie "W" ciepło w domu- np. gdyby w kominku wygasło zanim wrócimy z pracy itd no i dla ciepłej wody w lecie.

Euforia- wrzucam link do strony ,która jest pełna inspiracji  😀 http://www.trendir.com/house-design/
Ten projekt,który pokazałas mi osobiście się nie podoba- nie lubię domów ze sztucznie pogrubionymi ścianami i takim dachem.
Euforia- ja bym go nie wzięła ze względu na dach- istne dzieło sztuki, będzie kosztowało ogromne pieniądze. I bryła mało zwarta- wzrosną Ci koszty ogrzewania.
11 listopada 2010 11:45
Euforia- ja bym go nie wzięła ze względu na dach- istne dzieło sztuki, będzie kosztowało ogromne pieniądze. I bryła mało zwarta- wzrosną Ci koszty ogrzewania.

jedna strona dachu zupełnie prosta, z tej drugiej to fakt jest trochę kombinacji ale coś za coś , ciężko wszystko zgrać: powierzchnię, układ pomieszczeń , nieszczęsna wąska działka, no i to że chcę poddasze zostawić niewykończone stąd ulokowanie całego życia na parterze. Nie chcę prostokąta z dwuspadowym dachem bo nie trafiłam na ciekawy projekt w takim wydaniu  , który spełniałby moje oczekiwania 🙁  . Cały czas szukam, może trafię na coś ciekawego z lepszym rozwiązaniem.

Bogdan
moja działka nie jest tak atrakcyjnie położona , a ja chyba nie jestem aż tak nowoczesna  😉
Euforia, a jak masz usytuowaną działkę? Od której strony świata wjazd będzie? I ta węższa strona to właśnie te z wejściem? Ile metrów może mieć wtedy maksymalnie dom, po odjęciu wymaganych metrów od granicy działki?

Edit. I weź jeszcze pod uwagę, że dach dwuspadowy nie dość, że jest najtańszy to i najmniej ogranicza powierzchnię na poddaszu. Zakładając, że przy innych dachach ścianka kolankowa byłaby tej samej wysokości.
Euforia- nie chodzi mi o ten dom na głównej stronie- tam z boku masz kategorie- aby je wszystkie przejrzec chwilka Ci nie wystarczy  😉
11 listopada 2010 12:30
działka wygląda tak:

czerwone to granice działki, niebieskie to linia energetyczna i tu nie wiem jaka jest rozpiętość ramion na słupie czyli w jakiej odległości od środka słupa idzie zewnętrzna linia. To muszę dokładnie sprawdzić i upewnić się jaką odległość (dachu/rynny) muszę zachować od linii . W taki oto sposób nieszczęsna linia ogranicza mi dość mocno działkę.

Bogdan no tak, przeglądnę wieczorkiem
17 listopada 2010 15:08
Podbijam temat

mam w rodzinie starszą samotną panią z ograniczonym budżetem zamieszkującą w ponad 100 letnim rozwalającym się  drewnianym domu. Marzy o małym przytulnym domku na własnym podwórku. Od dłuższego czasu zastanawiam się jak to zrobić żeby zapewnić jej te przytulne 4 kąty w niedługim czasie pomijając załatwianie formalności no i przy niewielkim wkładzie finansowym. Pomyślałam o kontenerach mieszkalnych coś w tym typie:
http://www.kontenery.weldon.pl/budownictwo-modulowe/kontenery-mieszkalne/ , w zasadzie jeden moduł byłby dla niej wystarczający.
Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny przypuszczam, że można zrobić z tego fajny domek i ewentualnie jeszcze ocieplić.
Czy na postawienie takiego kontenera trzeba uzyskać jakieś skomplikowane pozwolenia?
Jak sprawdzają się takie obiekty przy dłuższym okresie użytkowania.

edit:
znalazłam jeszcze takie coś: http://www.auriva.pl/index.php/pageid/610

czy to wymaga pozwolenia na nudowę lub innego pozwolenia?
A.   master of sarcasm :]
06 lutego 2012 11:40
Odkopuje  😁 poniewaz moje rozwazania nt osiedlenia na polskiej wsi posunely sie do pomyslu na budowanie chatki wlasnymi recyma  😎
Ja od 2 miesięcy na polskiej wsi - polecam! Zupełnie inny świat ( przeniosłam się z centrum miasta ).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się