PSY

zaba   żółta żaba żarła żur
10 listopada 2010 10:43
Nie będzie "moją psią zabawką" polubiłam go tyle tylko, że dla mnie najważniejszy jest mój kot, a psiak już nie wchodzi do mnie na łóżko.

Nie możesz klasyfikować swoich domowników!Za wszystkie zwierzaki pod swoim dachem jesteś odpowiedzialna i o wszystkie musisz tak samo dbać!
A szczeniaka od poczatku trzeba uczyć,pamietaj,że jak wyrobi sobie teraz pewne nawyki to bardzo trudno będzie to pózniej wyplewic!Bo po tym co teraz wypisujesz,to już można wnioskować,że jeśli tak będzie dalej,będziecie mieli zmanierowanego psa!
dla zmiany tematu pochwalę się że mój pies zaczoł kumać strefy 😀
W&W, hahaha jaki patent na strefę! 😁 Gratulki 🙂
My wykorzystujemy place zabaw jak są puste i nikt nie patrzy-tam są takie fajne zejścia palisadowe z drewnianych konstrukcji, super się nadają.
Nie macie żadnej komendy na strefę?
Blow, mamy 🙂
tylko w ćwiczeniu chodziło o to aby zrobił to sam 🙂 żeby sam do tego dążył.
To pokazuje że wie że jak zrobi coś takiego to będzie nagroda i będzie fajnie  a o to chodzi w agility
Posiadacze psów czy mogę Wam podesłać ankietę do wypełnienia? Ładnie proszę 🙂
Dawaj
Ponieważ większość z Was ma ukryte adresy e-mail, a niechcę zaśmiecać forum może wstawię tu ankietę. Wypełnioną poproszę na pk@canagri.pl . Z góry dziękuję za pomoc.

Ankieta:
1. Rozumiem, że posiada Pan (i) psa – jakiej jest on wielkości?
a) Mały – do 10 kg
b) Średni – 10 – 20 kg
c) Duży – powyżej 20 kg
Zaznaczyć jedną z trzech odpowiedzi X

2. Jak często podróżuje Pan (i) ze swoim pupilem ?
a) raz w roku
b) kilka razy w roku
c) raz w miesiącu
d) kilka razy w miesiącu

3. Czy są to zazwyczaj wyjazdy:
a) 1-dniowe
b) dłuższe niż 1 dzień
c) RÓŻNIE

4. Czy przygotowuje się Pan (i) odpowiednio do podróży z pupilem pod kątem jego ewentualnych potrzeb i bezpieczeństwa?
a) TAK
b) NIE
c) RÓŻNIE
5. Jakie przedmioty dla pupila najczęściej Pan(i) zabiera w podróż?
a) smycz
b) obroża
c) kaganiec
d) karma
e) zabawka/gryzak
f) kocyk
g) inne… (jakie?)
Zaznaczyć kilka odpowiedzi

6. Zdarza się, że wożąc ze sobą pupila na nieco większe odległości (nie po mieście) okazuje się, że coś jest potrzebne (lub było) a nie wzięliśmy tego ze sobą? Co to było? Test wyboru, za chwilę odczytam kilkanaście różnych rzeczy, proszę wskazać jedną lub więcej z nich, względnie podać inną, jeśli nie znajduje się na liście:
a) karma
b) miska
c) obroża
d) smycz
e) kaganiec
f) szczotka/czochradło
g) miska/butelka do pojenia
h) kość/gryzak/zabawka
i) obroża/preparat przeciwko pchłom i kleszczom
j) leki uspokajające, stosowane w przypadku złego znoszenia podróży przez zwierzę
k) inne… (jakie?)
Zaznaczyć kilka odpowiedzi

7. Czy w przypadku nie zabrania, któregoś z wcześniej wymienionych przedmiotów byłby(byłaby) Pan(i) skłonny(a) zakupić takowy przedmiot np. na stacji benzynowej?
a) TAK
b) NIE
Zaznaczyć jedną z dwóch odpowiedzi X
chciałam zapytac czy ktoś miał do czynienia z czerniakiem jamy ustnej u psiaka (chodzi mi o nowotwór). w lipcu miał operację usunięcia guza, miesiąc był spokój, a od polowy wrzesnie znow zaczęło rosnąć ale weterynarz już nic nie mówił o kolejnej operacji. a wy miałyście też taki eproblem? chciałam dodać że piesek ma 13 lat zjada wszystko choć sprawia mu to troszkę trudności ostatnio, biega sobie i chętnie na spacerki chodzi, jest sens kolejnej operacji i leczenia czy skoro to złośliwe to odpuścić?  🙁

ponawiam pytanie
Poczekaj dopóki normalnie funkcjonuje, a później już go nie męcz 🙁
New-day - O ile się nie mylę w internecie jest dość sporo informacji odnośnie czerniaka u psów. Sprawa nie jest najweselsza niestety. Po pierwsze mimo usunięcia zmiany, ona często się wznawia, a do tego choroba sama w sobie ma tendencje do przerzutów (często płuca). Warto dokładnie psiaka przebadać, za nim podejmie się decyzję o kolejnej operacji. Teraz jest sporo metod leczenia nowotworów u psów, więcej niż było kiedyś. Może warto wybrać się do dobrej kliniki weterynaryjnej, gdzie weterynarze pomogą podjąć ci sensowną decyzję. Leczenie za pewne tanie nie będzie, ale z drugiej strony dla członka rodziny robi się zawsze wszystko. Ale w pierwszej kolejności dobry weterynarz, a nawet kilku. Często dobrze posłuchać opinii kilku lekarzy zanim podejmie się ostateczną decyzję.

Edit - literówki
Za Ogurkiem
Póki jakośc psiego życia jest ok, póki jada i nie odczuwa bólu - cieszcie się sobą każdego dnia.
Potem ..............nie pozwól mu cierpieć
z drugiej strony dla członka rodziny robi się zawsze wszystko.

dla czteronogiego czasem podejmuje się nawet tą najtrudniejszą decyzje
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
10 listopada 2010 16:00
Bischa - za taka kase na miesiac to raczej nic dobrego nie kupisz...
Proszę, na Allegro można Boscha 15kg dostać za nie całą stówkę. Nie jest to może najwyższa półka, ale nie jest to przynajmniej Chappi.
na odchudzanie najlepsza jest dieta MŻ i nie wychodzi drogo
Ogurek - tak jak piszesz, nawet tą decyzję...
dziękuję za odpowiedzi, mam jeszcze jedno czy aby zrobić prześwietlenie płuc/klatki piersiowej  pies musi byc pod narkozą?
To zależy od psa. Najlepiej wybrać się na prześwietlenie we dwie osoby i po prostu spróbować. Jeśli pies jest grzeczny i potrafi te parę sekund wyleżeć w bezruchu to jak najbardziej się da. Jeśli nach pupil to ruchliwe zwierzątko wtedy trzeba sobie jakoś pomóc. Dodam, że nie usypia się psa w pełni do prześwietlenia - więc na spokojnie 🙂
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
10 listopada 2010 18:26
Pod narkozą to się prześwietla chyba stawy.
Wystarczy weterynarz i Ty do trzymania ;P
Ja swojego sama nawet trzymałam jak miał zdjęcia stawów robione.
Blow polecam zrobić duuuużo ogłoszeń w necie (nie tylko dogomania, na tych małych portalikach ludzie też szukają psów dla siebie), chodzić z psem na spacery tam gdzie jest dużo psiarzy, jak ludzie będą chcieli pogadać, pogłaskać, cokolwiek zagadają a wydają się być mili to mówić, że pies do adopcji i jeśli znają kogoś rozsądnego szukającego psa dla siebie, to prosić aby przekazali dalej. Warto porozwieszać ogłoszenia u wetów, w drogich knajpkach (zagadać z właścicielem czy pozwoli, u mnie zwykle nie ma problemu  😀 ), można też wysłać 'łańcuszkowego maila' z prośbą o rozesłanie dalej - czasem skutkuje. Wiadomo, że potencjalny dom będzie musiał być sprawdzony (przynajmniej ja tak wydaję psy), uprzedzamy o podpisaniu umowy adopcyjnej. A potem tylko cierpliwość i częste pokazywanie się z psem  🤣 Żeby nie było tak różowo, mam od lipca jeszcze jednego tymczasowicza  😉

aha, no i bym zapomniała o najważniejszym. Do ogłoszenia trzeba napisać naprawdę dobry tekst, nie zwykłe "do adopcji blablabla" - ludzie często nie zwracają uwagi na takie teksty (wiem z doświadczenia, psy szybciej są adoptowane właśnie z ogłoszeń, gdzie rozpisywało się o ich historii). Najlepiej napisać wzruszający tekst, ale prawdziwy! Nawet jeżeli pies nie ma 'tragicznej' historii, należy ją 'ładnie' obrać w słowa. I kolejna podstawa - dobre zdjęcia. Rozczulające. Człowiek oglądający takiego psiaka na zdjeciach nabiera sobie jakiegoś wyobrażenia, myśli "o jaki słodziak!, jaki biedny!" itp., az chce go zobaczyć na żywo. A spoglądając na 'zwykłe' zdjecia bedzie 'widział' 'zwykłego' psa.
zaba   żółta żaba żarła żur
10 listopada 2010 22:43
Pod narkozą to się prześwietla chyba stawy.

Uhm,prześwietlenie w kierunku dysplazji stawów biodrowych robi się pod ogólną narkozą.
cieciorka   kocioł bałkański
10 listopada 2010 23:32
chcę kupić taki furminator, myślicie, że będzie ok?
http://allegro.pl/furminator-10-cm-trymer-dla-psa-kota-oryginal-fr1-i1308093251.html
cieciorka, furminatory i wszelkie ich podróki o takim samym ostrzu WYMIATAJĄ 👍 Ja mam coatminator marki Vivog-jest super ale ostrze o wiele węższe niż w przytoczonym przez Ciebie, był też droższy, sporo droższy...ta cena z aukcji jest zaskakująco niska 🤔 Kurka, może się skuszę bo ta szerokość kusi... 😉 Jakiego masz psa(o rodzaj sierści mi chodzi)?

Karolinag4, dzięki!W dużej mierze tak właśnie robimy/mamy plany robić.Pies pojawiał się w odpowiedniej koszulce w odpowiednich miejscach i wzbudzał należyte zainteresowanie 😉 Jednak mamy też swoje życie, swoje sprawy i problemy więc czasem jest tak, że zapał siada, wiadomo...Troszkę się zreaktywujemy mam nadzieję z działaniami i wznowimy wszelkie możliwe kroki, o knajpach np nie pomyślałam 🙂 Na razie siedzi i będzie siedział tyle ile potrzeba, w końcu tymczas, jak każdego psa, bierze się na dobre i na złe ale marzy mi się aby znalazł jak najszybciej kogoś z kim jak najszybciej zacznie budować od nowa relacje bo z nami jest już na tyle zżyty i zadomowiony w domu, zaprzyjaźniony z moim psem, że nie ma opcji aby się to na nim nie odbiło(nie wspominając o nas 🤣 ).Dobrze aby trafił do domu, w którym jest już pies...Dzieci olewa, mogą ich biegać tabuny! 😀
Jego jedyny mankament to chęć posiąścia różnego rodzaju jedzonek dostępnych na blatach i gnania zwierzyny...Dziś mi dziad zniknął w pogoni za sarnami, zdążyłam tylko na widok zachowania psów pomyśleć "o cholera, baardzo świeży trop" i po ćwierćsekundzie psy kicały za białymi zadami w trzcinach...mój wrócił zaraz, tymczasowa cholira sporo później a co się nanerwowałam to moje 😤 Trzeba to będzie załatwić raz na zawsze w radykalny sposób bo może to być dla kogoś kłopotliwe a i niebezpieczne na pewno...Poza tym niesamowicie podporządkowany, uległy pies(wręcz płaszczący się) co jest zaletą w kwestii bezproblemowego korygowania jego zachowania ale w kompozycji z moim charakterem to przeszkoda, hiehie, zdecydowanie wolę twardsze psy 😀

A teraz reklama, tadam tadammm, nasi w Poznaniu 😉 :

miała miejsce też DOGOterapia 🙂

po ciężkim dniu zasłużony czas odpoczynku

praszam za ilość, nie mogłam się oprzeć 😅
Horciakowa   "Jesteś lekiem na całe zło..."
11 listopada 2010 08:05
Blow - aaaaaa cudowne, piękne, boskie, a 1 i 9 fota wymiatają  💘 Ja chce dogaaaaa! Marzy nam się arlekin 😍 ale to moje i męża marzenie raczej nie do spełnienia 🙁 Chociaż kto wie, może kiedyś...
dempsey   fiat voluntas Tua
11 listopada 2010 08:28
Blow szczęka opada - co za maszyny 🙂
przeprzepiękne
a jak się robi, by pies stał przed sędzią taki wyprostowany i z taką dumną miną ❓
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
11 listopada 2010 09:31
Blow  🤔zczeka: 🤔zczeka: 🤔zczeka: piękne  😍 , kocham takie ogromne psy.
karolinag - tak jak napisala juz Blow, pies jest rozgloszony na wielu forach, portalach (rowniez spolecznosciowych:P ), ogloszenie z takim wlasnie tesktem mam zrobione, trzeba tylko wydrukowac w ilosci hurtowej i rozwiesic. no i koszulka z odpowiednim napisem i marsz na starowke w ladna pogode 🙂 bylo pare osob zainteresowanych, jednak w rezultacie nikt sie nie odezwal ponownie 🙁

Blow - wyjazd do Poznania - 300zl
          parking na wystawie - 50 zl
          katalog wystawowy - 25zl
          mina Saby - bezcenna 😀
Blow, Angeel to pozostaje mi trzymanie kciuków za szybki i dobry dom dla psiaka  😀

a ja się wtrące z takim linkiem (znaleziony na jednym z psich for):
http://www.dood.cz/video.php?v=1452&s=1&ref=nf jak dla mnie masakra  😵
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
11 listopada 2010 11:21
Blow, one są masakrycznie przepiękne!  😍 moje marzenie!
Blow - widziałam jak robisz zdjęcia przed halą chyba 8? Kucałaś i pstrykałaś fotki 🙂 Szłam z moją czarną bandą 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się