PSY

Wszystkie psy u których miałaś zachorowania po szczepieniu szczepiłaś sama? Jesteś 100% pewna, że były dobrze zaszczepione? (mówię o tych, które przyszły z zewnątrz).

Właśnie sobie o tym pomyślałam, że może część z tych psów nie była szczepiona u mnie, ale kilka było na pewno. Ja wody nie daję  😉
Badań jest mnóstwo, różnych. I właśnie nie ma nigdzie jednoznacznych stwierdzeń - tak, na to szczepmy co dwa lata, na to co trzy, a na coś jeszcze innego raz w życiu. Dlatego nie można "siać fermentu" i wygłaszać jednoznacznych teorii, bo ich po prostu nie ma. Są zalecenia, są przekonania, są w końcu doświadczenia innych. I każdy robi w zasadzie jak uważa.

Z dzoanką to w ogóle nie warto dyskutować widzę. Brak argumentów, brak czytania ze zrozumieniem = podnosimy krzyk. Edit - o widzę, że mi ignory skoczyły  😂 ciekawe od kogo.
wer - niestety wiem co to znaczy. ja swojego wybralam 😉 ale teraz mam problem zeby ktos chcial do wziac na stale 🙁 no i oczywiscie ze schronu chcialoby sie wszystkie te psy zabrac ...

ech najgorszy był widok cockerspanielki (była dość świeżo znaleziona) - zupełnie nie mój typ psa i zupełnie nie odpowiadała naszym wymaganiom, ale była tak zagubiona i tak strasznie garnęła się do człowieka, że aż mi się serce krajało odchodząc od jej boksu 🙁 żaden pies mi aż tak nie utkwił w pamięci jak ona...
pokemon,  nie trzeba wody dawać, żeby szczepienie nie było skuteczne;] Wystarczy student na praktykach, brak prądu w lecznicy na dłużej, kłamstwo właściciela, że odrobaczony itede.
Toż napisałam, że to zalecenia. Nie traktuję wiedzy z uczelni jako prawdy objawionej, ale to wydaje mi się w miarę sensowne, we wszystkich miejscach gdzie się przewinęłam na praktykach mieli taki albo podobny harmonogram i działało (wtedy jeszcze był system dwuletni, raz spotkałam weta co zalecał te 3 lata+ wszystkich z katedry epi na SGGW), ale to i tak decyzja właściciela oraz przekonanie do jakiegoś systemu weta i tyle.
Ode mnie ignor nie wskoczył, ale sprawdzę swoje statystyki:P

Z dzoanką to w ogóle nie warto dyskutować widzę. Brak argumentów, brak czytania ze zrozumieniem = podnosimy krzyk. Edit - o widzę, że mi ignory skoczyły  😂 ciekawe od kogo.

no niestety mylisz się, jeżeli sądzisz, że ode mnie.
chciałam zapytac czy ktoś miał do czynienia z czerniakiem jamy ustnej u psiaka (chodzi mi o nowotwór). w lipcu miał operację usunięcia guza, miesiąc był spokój, a od polowy wrzesnie znow zaczęło rosnąć ale weterynarz już nic nie mówił o kolejnej operacji. a wy miałyście też taki eproblem? chciałam dodać że piesek ma 13 lat zjada wszystko choć sprawia mu to troszkę trudności ostatnio, biega sobie i chętnie na spacerki chodzi, jest sens kolejnej operacji i leczenia czy skoro to złośliwe to odpuścić?  🙁
asds   Life goes on...
08 listopada 2010 10:37
Moja Zuzia zaliczyłą dziś pierwszy w swoim zyciu atak padaczki..... 😵,.....Niech ten rok sie juz skończy  😕
[quote author=Angeel link=topic=32.msg761991#msg761991 date=1289154014]
wer - niestety wiem co to znaczy. ja swojego wybralam 😉 ale teraz mam problem zeby ktos chcial do wziac na stale 🙁 no i oczywiscie ze schronu chcialoby sie wszystkie te psy zabrac ...

ech najgorszy był widok cockerspanielki (była dość świeżo znaleziona) - zupełnie nie mój typ psa i zupełnie nie odpowiadała naszym wymaganiom, ale była tak zagubiona i tak strasznie garnęła się do człowieka, że aż mi się serce krajało odchodząc od jej boksu 🙁 żaden pies mi aż tak nie utkwił w pamięci jak ona...
[/quote]

wlasnie dlatego wzielam tego psa, ktorego wzielam. mial wylamany szczebelek od kraty i jak tylko widzial czlowieka to wpychal tam leb zeby tylko zwrocic na niego uwage i podejsc.
asds współczuje.

Ja mam z kolei bardzo dobre wieści.

Guz na śledzionie Rudej spowodowany był rozrostem guzowatym sledziony u starszych psów i nie ma cech złośliwości.  😅 😅

Edit: Literówki
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
09 listopada 2010 12:16
A ja od dzisiaj mogę się dopisać do tego kącika, bo od dzisiaj stałam się posiadaczką Yorka, którego moja mama dostała od klientki. Jest słodki i jest na etapie zaprzyjaźniania się z kotem i obsikał moją poduszkę  👿
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
09 listopada 2010 12:48
ja obfociłam dzisiaj moją kruszynkę z lekką nadwagą  😁
zdjęcie z serii: o co Ci chodzi, ja tu pilnuję

no dobra, ja kończę zmianę

przejmujesz dowodzenie

ale mam oko na wszystko

a tak w ogóle to strasznie mi przytyła po sterylizacji, wszystkie suczki tak mają?
09 listopada 2010 13:27
Dziewczyny pomóżcie jak nazwać samca yorka  😁
[quote author=Euforia_80 link=topic=32.msg763863#msg763863 date=1289306897]
a tak w ogóle to strasznie mi przytyła po sterylizacji, wszystkie suczki tak mają?
[/quote]

Podobno, przynajmniej tak poinformował mnie wet przed sterylizacją.
Przy starszej się to niesprawdziło.

Młodsza (labradorka) przytyła w momencie gdy zaczęłam pracować na etacie i skończyły się codzienne godzinne spacery. Dodatkowo była jeszcze podkarmiana przez mojego ojca.

Teraz jest na specjalnej karmie. Tata stara się z nią codziennie chodzić a ja w weekend zabieram ją do stajni.
Efektem jest zrzucenie prawie 3 kilogramów. Chociaż najważniejsza była w tym wszystkim odpowiednia dawka ruchu.

09 listopada 2010 13:48
Moja ma bardzo duży wybieg ale bernardyny to leniwce i większość dnia spędza na wylegiwaniu się. Ograniczyłam trochę jedzenie i obserwuję teraz czy będzie jakiś efekt.
Tylko niestety pies nawet mając wybieg, na którym jest cały dzień, dzień w dzień dość  szybko straci nim zainteresowanie.
Spacer zapewnia mu nowe zapachy i prowokuje do ruchu.

Moje suki mimo, że mamy spory ogród albo siedzą tam gdzie reszta domowników albo śpią pod bramą (szczególnie latem jak kamienie nagrzeją się od słońca). Jedynie wieczorem starsza robi obchód ogrodzenia
Jeszcze nie widziałam psa, który na własnym wybiegu sam z siebie ( czyli nie ma pańcia z nim, nie latają psy i inne zwierzątka przy płocie) korzysta z tego wybiegu w taki sposób  jaki sobie wyobrażamy dając psu taki wybieg.. Pies będzie leżał, odpoczywał, drzemał..i to najchętniej przy ludzkich drzwiach jeśli ma taką możliwość. 😉
Wybieg - nudny jakby nie patrzeć - mógłby mieć i 2x2 m jeśli nie ma na nim człowieka i pies na nim będzie identycznie wybiegany jak na hektarowym. 
09 listopada 2010 14:31
k_cian i tu się mylisz, u sąsiada jest pies - owczarek szkocki i rzadko widuję go odpoczywającego. Przez całe obejście ma wybieganą ósemkę (gdyby tego nie równali psisko wybiegałoby metrowy tunel. Przyznam, że doprowadza mnie on do szału w szczególności latem kiedy jest sucho , a on biegając tworzy wielką chmurę kurzu i upały w żaden sposób nie przeszkadzają mu w tym. Domyślam się, że ten pies ma coś z psychiką  🤔wirek:

Po drugiej stronie mojej posesji jest mały kundelek, który też nic nie przeoczy obszczeka wszystko co tylko się ruszy w zasięgu jego wzroku.
Myślę, że wiele zależy od rasy o charakteru psa .
Euforia_80 Tylko widzisz moje też szczekaja na wszystko co się rusza. starsza, ponieważ jest juz lekko przygłucha, nawet wtedy gdy jej się wydaje, że coś słyszy.

Ale obszczekiwanie rowerów, samochodów, przechodniów itp. to nie to samo co  spacer
Wojenka   on the desert you can't remember your name
09 listopada 2010 14:58
Euforia_80, powinnaś ją trochę odchudzić.Taka otyłość jest bardzo niezdrowa.
Mam teraz jedną sukę po sterylce i nie zauważyłam,żeby tyła,mimo,że teraz z racji kontuzji ma mocno graniczony ruch.
09 listopada 2010 16:09
Od kiedy można kąpać yorki ?  👀
Brutus  🤣 😁
Yorka nazwałabym hm "SZAFIR" tak mi się podoba i pasuje do małych piesków. Co do kąpieli to jeśli psiak jest bardzo brudny to śmiało do wanny i kąpanie. Uważaj na uszka i oczka jak u dziecka i o dokładnym wysuszeniu po kąpieli, co by nie przewiało malucha. Zasada jest taka, że bez potrzeby po prostu się zwierząt nie kąpie 🙂
09 listopada 2010 16:39
Ok, imię już mam, będzie chyba Swarovski  😍 i dodaję fotkę  😉 Ale chyba będę zmuszona go sprzedać, bo mam kota od 4 lat i jest bardzo zazdrosny i żal mi go  😕

Oj przestań z powodu zazdrości kota, chcesz sprzedać malca? Ja przywiozłam z hodowli psa Gordon Setera a kota w domu mam od 20 lat. Nie było łatwo szczeniak raz dziennie dostawał w mordkę od kota za nachalność. Kot był na tyle mądry, że nie bił go z pazurami 🙂 Po jakimś czasie im przeszło i żyją powiedzmy, że w symbiozie. Pies tylko nie może dotknąć swojej miski dopóki kot nie przeprowadzi szczegółowej degustacji 🙂 Widzisz, taki mały kotek potrafi i 40kg psa ustawić. Nie martw się i daj im szanse 🙂
zaba   żółta żaba żarła żur
09 listopada 2010 16:47

Proponuję Yorek-Potworek!  🤣
Bischa   TAFC Polska :)
09 listopada 2010 16:51
Jaką polecacie karmę, niezbyt drogą ale zdrową i dającą przede wszystkim energię, a nie tuczącą dla zatuczonego labradora? Chyba się nie doczekam dowiezienia karmy, a powoli mi się kończy to co sama na szybko kupiłam. Jutro dostanę wypłatę i chcę coś kupić w zoologicznym sklepie. Co polecacie?
zaba, istnieje ryzyko, że będą reagować wszystkie yorki w okolicy  🤣
Wojenka   on the desert you can't remember your name
09 listopada 2010 16:52
Hermes, po prostu  😵 :emot4: :emot4: :emot4:
zaba   żółta żaba żarła żur
09 listopada 2010 16:59
Jaką polecacie karmę, niezbyt drogą ale zdrową i dającą przede wszystkim energię, a nie tuczącą dla zatuczonego labradora?

Niestety nie znam takich... uważam,że na każdej karmie dodającej energii pies,które nie ma odpowiednio duzo ruchu utuczy się jak prosię! Tym bardziej blabrador  😉

Bisha L - Jakiej rasy masz psa, w jakim wieku i jakie jest jego zapotrzebowanie na energię. Oczywiście podaj górną granicę cenową. Postaram się coś doradzić. Tym bardziej, że aktualnie jestem bardzo na bieżąco.
09 listopada 2010 17:19
Jednak pies zostaje z nami 🙂 Moja mama jest w nim zakochana  🤔 I jeszcze raz pytam jakie imię takie oryginalne
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się