Oficjalny strój na zawodach jeździeckich

Ktoś   Dum pugnas, victor es...
21 października 2010 20:08
Aga,mankiet jest przy długim rękawie  🥂 i chodzi o sytuacje,gdy w tym długim rękawie startujące bez rajtroka.co do kolorów rajtrokow i oficerek-od kiedy FEI dopuściło inne kolory,uznaje się je też w Polsce.miejmy nadzieje ze zaktualizuja w końcu polskie przepisy.
dzięki Ktoś  :kwiatek: Ja jednak nie umiem czytać  😂

pisałam pw, nie odpisałaś 😉
i tak zaktualizowano, bo do niedawna nie mozna bylo jezdzic w brazowych butach. tylko czarne, albo czarne z wylogami.
[quote author=szalonakobyła link=topic=7044.msg728813#msg728813 date=1286378341]
Mi statnio na zawodach regioalnych w warmińsko-mazurskim rzuciła się w oczy pewna zawodniczka. Fakt że to tylko regionalki w skokach L ale trochę przyzwoitości mieć trzeba.
Nie dość że miała bardzo brudne gumowe oficerki. Do tego ropięty rajtrok i zwykły czarny krawat do nazwykleszej białej bluzki z dlugim rękawem. Rękawy były dluższe od bluzki niż od rajtroka przez co brzydko wystawały. miała uwalany toczek. To dotego jeszcze włos rozwiany grzywka na oczach, poprostu horror. A nikt nie zwrócił na to uwagi. Konia też miała niezbyt wyczyszczonego, widać było, że szczotką przejechany ale tylko tyle, na zadzie i nogach smugi kurzu.
Razi mnie też występowanie na hubertusach w codziennym stroju tu np. bryczesy takie "jeansowe" gumowe oficerki połamany bat i biała koszulka. Nawet jeżeli jest to taki hubertus czysto rekreacyjno-stajenny. To jeśli to mała miejscowośc, to zdjęcie w gazecie głupio wygląda ;/

Chyba wiem o którą zawodniczkę Ci chodzi...

[/quote]

napisz nawet na priv. w jakim mieście ją widziałaś;p
Czy są jakieś regulacje dotyczące noszenia plastronu i jego koloru w skokach? W przepisach ogólnych nic nie znalazłam, w skokowych:

1.5. Koszula może być biała lub kolorowa, ale zawsze z białym
kołnierzykiem i białymi mankietami. Amazonki mogą także jeździć
w bluzkach białych lub kolorowych z białą stójką i białymi mankietami.

Czy jeżeli spełniam warunek białej stójki to plastron mogę mieć zielony w prosiaczki?

Czy start w zawodach ujeżdżeniowych niskiej rangi w brązowych oficerkach to wielkie le fu? Czy faktycznie na ZR są respektowane przepisy, że oficerki muszą być pod kolor fraczka/marynarki? No i czy brązowy fraczek do użytku w uj musi być rejestrowany (w imię tego, że jest innym kolorem niż czerń i granat) czy to się tyczy tylko jaskółek?
disco, ja sie zatrzymalam na etapie, kiedy w brazowych butach wogole nie wolno bylo startowac, a frak musialby byc zgloszony i dostac pozwolenie komisji.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
10 grudnia 2010 09:05
disco, w skokach w ogóle nie musisz mieć plastronu. Nie widziałam zresztą, żeby ktokolwiek skoki jechał z plastronem.

W ujeżdżeniu buty muszą być czarne lub w kolorze fraka.
Koniczka,to znaczy że mnie na parkurze nie widziałaś;p

Ja się cały czas zastanawiam nad marynarką na zawodu ujeżdżeniowe. Mam brązową w lekki prążek-rozumiem,że tera jest dozwolona? Nie wiem tylko czy się za bardzo nie wyróżnia:/
10 grudnia 2010 09:11
D+A, zgniesz w tłumie...w Kuźni miałam wrażenie,że połowa amazonek jest w brązowych rajtrokach i brązowych oficerkach

Koniczka, Poniusiowa jeszcze do niedawna chyba jeździła z plastronem...mnie też coraz częściej kusi...i nadal nawet na regionalkach można spotkać amazonki z plastronami 😉
10 grudnia 2010 09:13
O widzicie, czyli źle patrzyłam 😁
Ktoś, ja swój rajtrok mam już kilka lat😉 Akurat na regionalkach,na które jeżdżę nie spotkałam nikogo w takim. Chodzi mi o to czy na ujeżdżeniówki też go brać czy kupić sobie inny🙂
10 grudnia 2010 09:44
ja dojrzewam do plastronu,ale jeżeli plastron na skoki,to tylko z czymś takim 😉
Na regionalkach sie  takich rzeczy nie czepiaja 😉
ja jezdze w plastronie 😉 a zdazylo mi sie tez startowac w krawacie 😀
Gallien   Un poco di zucchero
10 grudnia 2010 18:43
też jeżdżę w plastronie na skokowych...
A ja tradycyjnie 🙂
Białe bryczesy
Czarny rajtrok
Czarny kask
Rękawiczki białe
Plastron
🏇
A mi się wydaje że do skoków jakoś platstron nie pasuje 😉
e taam  :kwiatek:
w sumie to sie nawet nie zastanawiałam...tylko robię to to trenerka powie 🙂
ja tam zawsze jeździłam skoki w białym plastronie, bez niego tak goło  😁

Mam śliczny, choć trochę przaśny plan, żeby w razie kompromitacji skokowej przynajmniej ładnie wyglądać  😉  😉
Mam kilka wątpliwości, więc będe wdzięczna za pomoc. Do tej pory jakoś nie analizowałam dokładniej przepisów pod względem ubioru i tak się zastanawiam czy ja w ogóle startowałam zgodnie z przepisami, głównie o ujeżdżenie mi chodzi.

1. Właśnie przeczytałam w przepisach ujeżdżenia, że rękawiczki mogą być białe kremowe lub w kolorze fraka - czyli na każdych zawodach ujeżdżeniowych przy granatowym fraku mogę mieć granatowe rękawiczki i będzie to ok? Bo to, że w wkkw można mieć czarne to wiedziałam, ale w takim razie granatowe też mogę mieć w próbie uj wkkw?

2. Koszula - na skoki to wiem może być kolorowa, biała stójka itd, ale czy na ujeżdżenie (zwykłe i to wkkw ale to chyba bez znaczenia) musi być biała czy może być kolorowa z białą stójką, do tej pory startowałam w kratkę a chyba tak nie można jeśli dobrze widzę w przepisach.

3. Czy na ujeżdżenie konieczny jest krawat/plastron? Bo też dopiero teraz się nad tym zastanawiam a startowałam w koszuli z białą stójką- czy to jest zgodne z przepisami czy nie? Inna sprawa, że w ogóle przy moim fraku średnio widzę miejsce na plastron:

Z góry dziękuję za pomoc.
31 stycznia 2011 18:38
Magdzior, próba ujeżdżenia na wkkw rządzi się swoimi prawami,tu masz(Regulamin 2011):
Artykuł 7. Przepisy szczególne dotyczące konkursów w klasach LL,L,P
W konkursach tych dopuszcza się następujące odstępstwa:
1. W próbie ujeżdżenia i skoków zawodnicy, jeśli chcą, mogą nosić
tweedową marynarkę, jasno beżowe lub beżowe bryczesy i czarne lub
15
brązowe buty lub sztylpy z gładkiej skóry. Dopuszcza się mundury inne niż
określone przepisami(np. harcerskie). Nakrycie głowy i kamizela ochronna –
zgodnie z przepisami.

i Przepisy FEI:
4. Buty
We wszystkich próbach buty (oprócz butów przewidzianych przez regulaminy
określające strój słuŜbowy) muszą być czarne, brązowe lub czarne z
brązowymi wyłogami. Muszą to być wysokie buty jeździeckie jednoczęściowe
lub skórzane krótkie buty i dopasowane do nogi gładkie sztylpy ze skóry licowej
5. Próba ujeŜdŜenia
5.1. Osoby cywilne obowiązuje z wyjątkami wymienionymi w 5.2.i 5.3. strój
myśliwski lub klubowy strój jeździecki, biała koszula i krawat, rękawiczki, białe,
jasno-beŜowe lub kremowe bryczesy, buty jeździeckie, kask, cylinder lub
toczek oraz ostrogi (zgodne z przepisami w/w punktu 3).
5.2 W zawodach CIC1* i CIC2*, zawodnicy mogą nosić tweedową marynarkę,
jasnobeŜowe lub kremowe bryczesy i czarne lub brązowe buty.
5.3. Na zawodach CCI* i CIC* cylinder oraz frak ujeŜdŜeniowy nie są
wymagane.
5.4. śołnierzy i policjantów, pracowników instytucji wojskowych
i państwowych ośrodków hodowlanych obowiązuje słuŜbowy mundur
i rękawiczki, regulaminowe nakrycie głowy i ostrogi (zgodne z przepisami w/w
punktu 3).

[quote]
[quote author=Ktoś link=topic=7044.msg878297#msg878297 date=1296499116]
Magdzior, próba ujeżdżenia na wkkw rządzi się swoimi prawami,tu masz(Regulamin 2011):
[/quote]
No właśnie przeglądałam go, ale czasem jest odwołanie do przepisów ogólnych lub ujeżdżeniowych. Czyli jednak koszula musi być biała (wg regulaminu FEI) a w takim razie ten plastron jest konieczny czy nie? A o kolorze rękawiczek nic nie ma więc rozumiem, ze jes obojętny?

No i jeszcze to pytanie odnośnie rękawiczek a zwykłęgo ujeżdżenia już bardziej jako ciekawostka czy rzeczywiście moga być w kolorze fraka na regionalkach?
31 stycznia 2011 19:00
rękawiczki w wkkw są obojętne 🙂 co do koszuli,to nie dam sobie głowy obciąć,ale mi gdzieś w przepisach mignęła biała - trzeba asiora albo crazy zaprosić do tego wątku 😉
[quote author=Ktoś link=topic=7044.msg878343#msg878343 date=1296500431]
rękawiczki w wkkw są obojętne 🙂 co do koszuli,to nie dam sobie głowy obciąć,ale mi gdzieś w przepisach mignęła biała - trzeba asiora albo crazy zaprosić do tego wątku 😉
[/quote]
ok dzięki już chyba wszystko wiem, a mignęło Ci w twoim cytacie nawet:

4. Buty
We wszystkich próbach buty (oprócz butów przewidzianych przez regulaminy
określające strój słuŜbowy) muszą być czarne, brązowe lub czarne z
brązowymi wyłogami. Muszą to być wysokie buty jeździeckie jednoczęściowe
lub skórzane krótkie buty i dopasowane do nogi gładkie sztylpy ze skóry licowej
5. Próba ujeŜdŜenia
5.1. Osoby cywilne obowiązuje z wyjątkami wymienionymi w 5.2.i 5.3. strój
myśliwski lub klubowy strój jeździecki, biała koszula i krawat, rękawiczki, białe,
jasno-beŜowe lub kremowe bryczesy, buty jeździeckie, kask, cylinder lub
toczek oraz ostrogi (zgodne z przepisami w/w punktu 3).
5.2 W zawodach CIC1* i CIC2*, zawodnicy mogą nosić tweedową marynarkę,
jasnobeŜowe lub kremowe bryczesy i czarne lub brązowe buty.
5.3. Na zawodach CCI* i CIC* cylinder oraz frak ujeŜdŜeniowy nie są
wymagane.
5.4. śołnierzy i policjantów, pracowników instytucji wojskowych
i państwowych ośrodków hodowlanych obowiązuje słuŜbowy mundur
i rękawiczki, regulaminowe nakrycie głowy i ostrogi (zgodne z przepisami w/w
punktu 3).

Magdzior, musi byc plastron, z tego co pamietam z kursu.
Pytanko: Jako ze edukuje sie w UK i od lat nie startuje, sprzedalam frak 2 lata temu. W tym roku zanosi sie na to ze pojade jednak jakies male ujezdzeniowki latem i tu pojawia sie pytanie- mam cylinder, ale nie mam jaskolki. Pozyczyc jaskolke bedzie mi ciezko, ale z krotkim frakiem raczej nie byloby problemu, tylko czy moge jechac w cylindrze do krotkiego fraka? Kiedys nie mozna bylo, ale nie jestem na biezaco z przepisami od dawna.
01 lutego 2011 21:12
Możesz.
Dzieki, to mi znacznie zycie ulatwi 🙂
miał ktos w rekach albo przynajmniej widzial taki frak? (horze)

http://allegro.pl/damski-rajtrok-frak-marynarka-jezdziecka-horze-i1442873918.html
vissenna   Turecki niewolnik
06 lutego 2011 12:19
magda za tą cenę nie oczekuj super jakości.
Ładnie leży tylko jeśli jesteś mega szczupła. Inaczej ciągnie się brzydko na guzikach.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się