Jakie AUTO, czyli czym i dlaczego jeździmy? ;)
Puma to dla mnie taka brzydsza siostra tigry 😉
amazonka* gratulacje, niech się dobrze sprawuje 🙂
jaki to jest silnik i rocznik?
A dziękuje dziękuje, opite już 3 razy także musi być dobrze 😁
Rocznik 98 ale w ogóle nie wygląda na swoje latka (szczególnie w środku, zadbane jak diabli), silnik 1,7 i 125 koni
Puma to dla mnie taka brzydsza siostra tigry 😉
Myslalam nad tigra ale jak zobaczylam pume na zywo to dla mnie nie ma porownania, na korzysc pumy oczywiscie 😀 duuuuuuuzo bardziej mi sie podoba kształtem, tigra od przodu taka zwykła się wydaje, no i bardziej mi polecali pume z tych dwoch aut
Gratulacje, amazonka!
Bardzo fajnie wygląda. Mi też bardziej podoba się puma od Tigry
Czy jeśli zdam prawo jazdy w wieku 16 lat i będę miała Smarta po potrzebnych przeróbkach to czy będę musiała jeździć z osobą dorosłą posiadającą prawo jazdy ? 🤔
Każdy ma swoje zdanie, dla mnie generalnie ford ch.. wort 😉
amazonka-gratuluję 🙂 Niech Wam jezdzi się dobrze i bezawaryjnie!
To i ja się pochwalę 😉
Wczoraj przyjechała,stoi w garażu i czeka na zarejestrowanie. 🏇
zaba, piękne auto.
powiedzcie proszę ma ktoś doświadczenie z jeepami?

rozważam takie cudeńko. rodzina sie powiększa a honda rejestrowana na 4 osoby....
lepsze w dieslu czy benzynie z gazem?
deb-też myślałam intensywnie nad nim,ale każdy mi odradzał hamerykańca!
ford ch.. wort 😉
a fiat jego brat 😉
Tak to leciało.
Pozyjemy zobaczymy czy to prawda, narazie tyle co sie pobujalam Puma to jestem meega zadowolona, dluzsza wycieczka szykuje sie na przyszly weekend (mam nadzieje zdaze z rejestrowaniem) to wtedy bede mogla napisac cos wiecej pierwszych wrażeń 🙂
Ja bym sugerowala benzyne z gazem.
Wtedy silnik 4 litry pali (kosztowo) na 100 km tyle, ile moj garbus w dieslu 🙂
A teraz na tych "nowych" gazach nie czuc roznicy w komforcie jazdy czy zrywnosci.
Ja dziś w końcu kupiłam samochód . Jest zupełnie inny od tych jakie planowałam ale najważniejsze że klatka transportowa dla psa bez problemu wejdzie mi do bagażnika 🤣
W piątek do mnie przyjedzie , kupowany z Francji.
Suzuki Ignis 🙂
[quote author=deborah link=topic=5139.msg760861#msg760861 date=1289060451]
Ja bym sugerowala benzyne z gazem.
Wtedy silnik 4 litry pali (kosztowo) na 100 km tyle, ile moj garbus w dieslu 🙂
A teraz na tych "nowych" gazach nie czuc roznicy w komforcie jazdy czy zrywnosci.
[/quote]
Ja też polecam amerykańca na benzynie plus gaz. Jeździ się fajnie, nie czuć różnicy miedzy gazem, a benzyna, no chyba, ze w portfelu 😉
Jeździ ktoś oplem tigrą ? :kwiatek:
Citroen ma już zrobione 4500 km, a nie ma miesiąca. Trochę polatał po polskich i czeskich autostradach, po serpentynach w górach czeskich na objazdach remontów. Ze spalaniem zszedł do 6,9 l przy średniej prędkości 57 km/h.
deborah, średnio się ten samochód prowadzi (zawieszenie mają tak twarde, że na naszych koleinach naprawdę można się wprowadzić w bardzo niebezpieczną sytuację, ja raz ledwo utrzymałam ten shit). Jestem absolutną przeciwniczką amerykańskich samochodów, są drogie w utrzymaniu, szybko się psują i jeep jest akurat absolutnie niepakownym samochodem. Proponuję, żebyś poprosiła panów w salonie żeby ci pokazali czy wejdzie złożony wózek i ile będziesz mieć poza nim miejsca 😁 Jestem na nie. Poza tym w środku są ciasne. Przejdzcie się do salonu i przymierzcie się- już chyba lepszy byłby voyager (przynajmniej pakowny)- ale niestety koszta serwisu są nieporównywalne drogie w przypadku aut amerykańskich. Chyba, że macie jakiegoś dobrego mechanika i ominiecie serwis autoryzowany. Wtedy bym rozważyła, ale voyagera właśnie, bo jeep jest niepakowny i ma mało miejsca w środku. Ja poprzdniego dokręciłam do 300.000 km, ale miałam z nim kilka nieciekawych przygód. W środowisku mówią, że amerykańskie samochody są dla ludzi, którym się nudzi w życiu i lubią wyzwania jakie stawia przed nimi samochód (wyzwania traktowane jako częstość wyświetlanych błędów i odwiedzania serwisów) 😁
Ja nadal jestem zakochana w moim subaru 😜 😜
zaba, ja też od niedawna posiadaczka mazdy (znacznie starszej 😉 niestety) - i jestem w niej zakochana po uszy!
deborah, od niedawna pracuję koło Trasek Off-Road. Codziennie takie terenówki widuję, że 😍 Po prostu obłęd w ciapki! Jakby co - polecam gorąco ich serwis, nie tylko dla terenówek offroad.
PS. Kiedyś nie wytrzymam i zacznę nosić do pracy aparat foto, żeby fotki tym potworom 4x4 robić.
zaba, ja też od niedawna posiadaczka mazdy (znacznie starszej 😉 niestety) - i jestem w niej zakochana po uszy!
Przyznam się,że z bólem serca będę teraz sprzedawać swoją mazdę 626... 🙁
Nigdy mnie nie zawiodła!!!
Ja w poniedizałek ide podpisac umowę . W końcu kupiłam Nowego Opla Astra - niestety stary Opel po 19nastu- prawie 20stu latach uzywania skapitulował w końcu i na juz potrzebuje samochód kupic i nie moge czekac do wiosny na Dustera 😵
deborah mam okazję od czasu do czasu jeździć takim autkiem, bo znajomy u którego trzymam konia właśnie ma takiego jeepa. Na zawodach bardzo dobrze się sprawuje. Z każdego błota i śniegu z przyczepą z końmi wyjechaliśmy. Z przodu bardzo przyjemnie się podróżuje, niestety pasażerowie z tyłu mają bardzo mało miejsca. Oprócz tego bagażnik też nie jest za duży. Nie mówiąc o tym że disel pali 12l na 100km (ale to z końmi). Ja bym takiego auta nie kupiła 🙂
asds gratuluję! super furka! 🙂
deborah, jeździłam tylko Wranglerem z Jeepów co prawda, ale prowadził się mocno tak-sobie, szczególnie przy deszczowo-jesienno-zimowej pogodzie, IMO jest nadsterowny... Nie wiem czy wszystkie tak mają...
I np automat mojej znajomej popsuł się jeszcze będąc na gwarancji... kosmos jak dla mnie...
Czy ktoś jeździ tutaj Lancerem IX? :]
Anaa-luknij sobie też tutaj 🙂
http://www.autocentrum.pl/mitsubishi/lancer/ix/Ale jak już w tym typie,to zdecydowanie wolałabym Imprezę! 😎
zaba, nie muszę patrzeć na
www, wystarczy, że wyjdę z domu 😉 Zastanawiałam się czy ktoś jeszcze ma 🙂
Subaraki jakoś do mnie średnio przemawiają :]
amazonka - miedzy tigra a puma wybor jest w sumie prosty - tigry niestety nie ma co kupowac, z puma jeszcze jakis sens jest ;-) gratuluje nowego autka, choc ja pum nie trawie (z wygladu) zupelnie, nie wiem czemu 😀
Jak Wam pala auta w duzych korkach? Szczegolnie ciekawa jestem osob z Krakowa - bo tu ostatnio naprawde sie stoi a nie jedzie ;-) bo moje niestety dochodzi do 7 ropy (tak na oko) co wcale mi sie nie podoba.
I tez do osob z Krakowa - czy tylko moje auto kocha paliwo ze statoila w hucie (przy kolorowym, po drugiej stronie alei) czy to jakas ogolna zasada ze tam dobre paliwo maja?
deborah, jeździłam tylko Wranglerem z Jeepów co prawda, ale prowadził się mocno tak-sobie, szczególnie przy deszczowo-jesienno-zimowej pogodzie, IMO jest nadsterowny... Nie wiem czy wszystkie tak mają...
I np automat mojej znajomej popsuł się jeszcze będąc na gwarancji... kosmos jak dla mnie...
Otóż to! Mnie od rąbnięcia w drzewo uratowała mocna kontra- lało, wiało, koleiny jak byk i to gówno po prostu mnie centralnie ściągnęło na pobocze 🤔 Dodam, że tą trasą podróżowałam w podobnych warunkach pogodowych wcześniej zarówno avensisem, voyagerem jak i ostatnio passatem oraz tribecą i żaden, absolutnie żaden z tych samochodów nie zachowywał się tak beznadziejnie jak jeep. Dla mnie mocno przereklamowany szajs, absolutnie nie warty żadnych pieniędzy. Za darmo też bym go nie chciała, bo potem utrzymanie jest jakimś koszmarem.
Nam w amerykańcu na gwarancji poszedł silnik, a potem skrzynia biegów 🤔 a używanego, bez gwarancji, bym się nie odważyła kupić.
Manta, moje maleństwo w korku pali jakieś 20-25 litrów 😎
Subaraki jakoś do mnie średnio przemawiają :]
subaru to subaru 😀iabeł:
misiek przy nim wysiada!
Anaa, a dlaczego nie przemawia do ciebie subaru? Są niezawodne, stosunkowo tanie w utrzymaniu, bezpieczne, świetnie się je prowadzi- czego chcieć więcej? 😉
edit: zaba, chwilę myślałam co to misiek- a po chwili przypomniał mi się tekst pana z serwisu subaru: 'ano, bo jak się w końcu wsiadło w imprezę, to misiubisiu jakoś blado zaczyna wypadać'. Dobre kilka chwil zastanawiałam się co to jest owe 'misiubisiu' 🤣
a propos mazdy ma ktos cx 7? dieselek oczywiscie w full opcji? jak wyglada spalanie z przyczepa i bez?
bo sie zastanawiam nad drugim autem do ciagniecia Drapcia,ale tez takim co to na miescie i do pacjentow sie nada🙂
kolebka, ja jeżdżę tigrą, już 4 lata 😉 Mam staruszkę, bo rocznik 94 r. ale nigdy (odpukać!) się na niej nie zawiodłam. Nie było sytuacji, żebym wsiadła i nie odpaliła.. Niestety niedługo będę musiała się z nią rozstać, bo zmieniam auto na nowsze ;/ Aż strach, bo jak trafi mi się coś problemowego, to będę płakać za tigruchą..
asds, i bardzo dobrze zrobiłaś. Pracowałam na targach w Paryżu jakiś czas na stanowisku Dacii, poznałam na pamięć każdy kawałek tego auta, w dodatku widziałam co się z nimi dzieje i jak wyglądały pod koniec targów. Większego szajsu chyba na rynku nie ma, zresztą czego się spodziewać po rumuńskich autach ;/ Wszystko plastikowe, takie.. rozpadające się w rękach, masakra.
m0niSka dzięki wielkie :kwiatek:
Wstępnie robię rozeznanie i póki co najbardziej Tigra mi przypadła do gustu.
Potrzebuję małego samochodziku do jazdy do stajni i na uczelnię 😉
A jakoś mam sentyment do Opli, w rodzinie są od lat i zawsze bezproblemowo.
dorobiłam się zdjęcia naszego Suzuki

Co do wrażeń z jazdy - do ciagnięcia przyczepy z jednym koniem super, ale dwóch koni już bym nie włożyła do środka, czuć że silnik się męczy.