kącik skoków
Strzyga no kto? No kto? No powiedz nam! No eeej.... 🙇 🙇 🙇
Powiedźcie mi - wczoraj oglądałam płytkę z relacji Mistrzostw Polski w skokach 2010. Oglądam chyba młodych jeźdźców i tam była tak kobyłka Sina podajże.
Topowy konkurs i jak to jest, że taki koń skacze tak z pyskiem przy klacie ? Że ta szyja tak jakoś mało się wyciąga..(delikatnie mówiąc :cool🙂
Rozumiem, że są pewnie różne szkoły i nie podważam tutaj jakości trenera (jednocześnie utytułowanego jeźdźca) itp ale czy to takie fajne jest ?
Nie jest...ale niektóre konie skaczą jak postrzelone sarny...
ona tak po prostu ma i skacze tak od zawsze i chyba juz lepiej nie bedzie, a DR chodzi z powodzeniem 😉
Ja przed chwilą skończyłam oglądać te same przejazdy co Kermit i jestem w głębokim szoku ( nie siedzę w wysokim sporcie tylko jestem zwykłym instruktorem rekreacji zza stodoły na wygwizdowie ). Czy to co ujrzałam na tej płycie to nasza przyszłość?? Bo jeśli tak to ja dziękuje za taki sport 🙁 Może ja sie nie znam ale czy naprawdę tak trudno jest wystawić kogoś kto jedzie w składzie i ładzie i jakiejś tam harmonii z koniem ? Ja potrafie zrozumieć ze niektóre konie są trudne ale dla mnie to wygląda jakoś tak ŹLE, jak widze ludzi nie umiejących usiedzieć porządnie w siodle na skoku jak i na płaskim dojeżdżając do przeszkody, szarpiących sie z końmi żeby udało sie im wykręcić czy skrócić.
Nie wiem ja sie nie znam, ale czy nie można inaczej, czy po prostu tak jest łatwiej bo tylko wyniki sie liczą? Czy są jakieś konkursy na styl na takich wyskokościach? Przeraża mnie to bo wydaje mi sie że ja bardziej sie przejmuje moją postawą i tym jak wyglądam i dogaduje sie z koniem niż Ci którzy maja trenerów i możliwości siedzieć dobrze i przyzwoicie konia prowadzić.
kermit Konie też różnie skaczą. Jedne lepiej drugie gorzej technicznie. Rodrigo kiedyś startował na takim koniu który nie składał przodu 🤔
Ale ja w ogóle nie rozumiem tego komentarza o Sinie. Kobyła nie skacze technicznie, to fakt, jest trudnym i specyficznym koniem, ale...GP chodzi. Jak napisała Christine z powodzeniem. I krzywda też jej się nie dzieje. Więc o co chodzi?
Ramires, jedyny słuszny 😀 I mam nadzieję jechać do niego w sobotę.
gacek 🙂 ale zwroc uwage kto wygrywa 😉 nie wygrywaja takich zawodow jak MP przypadkowi ludzie. wszyscy ci zawodnicy sa od lat prowadzeni i jezdza naprawde dobrze. wiadomo sa tez przypadki, ktore na koniach nie wygladaja, ale reke do koni maja i wygrywaja (ale to juz bardziej nalecialosci wsrod seniorow). reszta "sie telepiacych" raczej spektakularnych wynikow na MP nie osiagnela.
+ oczywiscie brutalne to, ze jak sie nie ma czucia do koni to i przy najlepszym stylu sie nic nie ugra neistety 👿
Oczywiście ze nie przypadkowi tylko Ci co maja dużo pieniędzy 🙂 i nie mowie tutaj o seniorach bo tych jakoś da sie oglądać ale juniorów i młodych jeźdźców nie zdzierżyłam 😵 i nie są to konie których oni prowadzą tylko konie które jeżdżą seniorzy a oni jada nimi tylko mistrzostwa, siedząc i prowadząc konie jak taczkę z gnojem, nie mówie tutaj że nie umieją jeździć ale mając takich trenerów i takie konie to każdy by sie nauczył jakoś ten parkur pokonywać. Nie zobaczyłam żadnego ładnego prowadzenia konia i o ile w juniorach jakaś mała filigranowa dziewczynka mogła sobie nie radzić z jakimś koniem tak w młodych jeźdźcach jest to już dla mnie nie do pomyślenia. Może ja sie urwałam z innej bajki ale ja tam nie widziałam żadnego jeźdźca ( oprócz seniorów ) który miał rękę do konia, fakt umiał domierzyć ale jak dla mnie to na tym kończyła sie jego wiedza ( bo obycie ma bo czesto startuje ).
Karmelita - chodzi o to, że są fajne, płynne, równe, cieszące oko przejazdy i są takie które nie są fajne, płynne ani tez nie wyglądają naturalnie. Tak było w przypadku tej kobyły i pierwszego nawrotu finału młodych jeźdźców i tyle 😎
Wszyscy to tłumaczą 'trudnością konia'. OK, ja nie dyskutuje po prostu mnie sie coś takiego nie podoba a biorąc pod uwagę nie tylko styl a wynik chciałam usłyszec wasze opinie na ten temat. 😎
gacek 🙂, ale skoro sama mówisz, że mają oko i obycie parkurowe (przez co ja rozumiem umiejętność podejmowania dobrych decyzji, dobrania odpowiedniego tempa, sensownego rozjeżdżania linii) to co Ci przeszkadzało? Położone nadgarstki czy palce za bardzo od konia?
Kermit, ale w Twojej pierwszej wypowiedzi nie było słowa o płynnej, równej jeździe, tylko o dawaniu koniowi zbyt małej swobody w skoku. A tej swobody ten koń najwyraźniej nie potrzebuje.
Co do reszty zarzutów dotyczących przejazdu tego konia na MP- zgadzam się w zupełności.
Tak mają oko i obycie parkurowe i tylko tyle. Latają w siodłach jakby wczoraj zaczęli galopować a doprowadzenie konia do przeszkody to jedna wielka szarpanina. I przykro sie robi jak ludzie uważają to za jazdę w ładzie i składzie, ale ja już powiedziałam ze jestem tylko marnym instruktorzyną z pimpidówy mniejszej i se nie znam.
gacek - super by było, jakby wszyscy duże konkursy jeździli równo, płynnie, w świetnym stylu i miło dla oka.
Ale cóż, najczęściej takie konie w wysokim sporcie do łatwych i idealnie miłych do prowadzenia nie należą, nie stoi tam metr żeby się bawić piękną jazdą, tylko dochodzi walka z czasem, stresem, presją, itp.
Ja bym chciała żebyś wsiadła na konia chodzącego takie konkursy, pojechała taki konkurs, i zrobiła tak, żeby wszystko było idealnie tak jak Ty byś chciała oglądać. Oczywiście dążymy do ideału, ale po drodze do niego coś musi być jeszcze.
Jak już mówiłam ja sie nie znam ale nie wierze ze nie da sie tego zrobić,tylko trzeba chcieć a to już trudniej skoro sie wygrywa w takim stylu. Ja nie wsiądę i nie pojadę bo najzwyczajniej w świecie nie potrafie i nie mam takich trenerów. Widze że ludzie godzą sie z taką jazda, przykro.
ale ktory junior tak bardzo Cie razil?
Antek Strzalkowski? Krzysiek Retka? moze Monika Jackiewicz albo Nawojka Kiecon? to nie sa kiepscy zawodnicy technicznie zapewniam Cie i po siodlach sie nie telepia. wybralam przypadkowych naprawde.
ktorzy mlodzi jezdzcy?
Alicja Grygier? Ania Szlezinger?
wszedzie sa jezdzcy lepsi i gorsi, ale zdecydowanie technika jazdy przeklada sie na osiagane wyniki. czolowka w obu kategoriach jest naprawde super wszkolona i maja super konie. wiadomo kasa odgrywa tez spora role, ale uwazam ze malo by bylo takich co by wsiedli na akurat te kone i pojechail akurat taie konkursy. u nas na palcach jednej reki mozna policzyc tak mlodych zawodnikow, ktorzy dysponuja konmi wsiadam i jade 140/145. wiekszosc to konie, albo trudne w prowadzeniu, albo za mlode, albo jedno i drugie tak naprawde 90% z tych koni bym nikomu nie pozyczyla bo balabym sie, ze kogos skrzywdze.
tu nie chodzi o zgode czy nie zgode na taka jazde 😵 w takim sporcie chodzi najbardziej o skutecznosc, uwierz gdyby te koniki byly tak uciesnione to by tak nie chodzily. poza tym czepnelas sie ludzi w przedziale wiekowym 16-21!! oni jeszcze maja wiele lat szkolenia przed soba, a i tak sa wyzej niz wiekszosc ludzi moze pomarzyc...
gacek - mimo wszystko nie wystarczy tylko chcieć. Jakby tak było, to każdy mocno "chcący" jechałby na olimpiadę. Ze mną na czele 😁
gacek 🙂 Jesteś nie z tej bajki 😁 🤔wirek:
A Sina to nie w seniorach? O ile mówimy o "Kubiakowej" Sinie. Zmieniła jeźdźca?
Ponoć się klub Garo Zaborów rozwiązał- inf z pierwszej ręki.
Jak już mówiłam nie siedzę w sporcie, bardzo rzadko tam zaglądam. Wiem tylko że można, pamiętam jak jeszcze chodziłam do szkoły, była tam dziewczyna która jako 16 latka wygrywała Nki na swoich koniach z wkkwistami w czołówki i aż dech zapierało jak ona jechała pełna harmonia i zgranie ani pól szarpnięcia czy nietakiego rozstania sie z siodłem, no ale zaraz powiecie ze 120 to też nie przeszkody. Poza tym
"oni jeszcze maja wiele lat szkolenia przed sobą" ale i maja wiele za sobą wiec nie przekonasz mnie tym że jeżdżą dobrze technicznie to mogą źle stylowo.
Gosic wiem ze gdyby tylko od chcenia zależało to świat byłby inny, ale napisałam ze gdyby oni chcieli to by mogli, nie znam ich i pewnie nigdy nie poznam ale wiem po sobie ze jak nie jest idealnie w domu to nawet na LL nie pojadę czy nie wyśle moich podopiecznych.
Dramka nie rozumiem?
"Jak już mówiłam nie siedze w sporcie, bardzo rzadko tam zaglądam."
Uwielbiam jak osoby bez zielonego pojęcia krytykują. 🙄
Wiers co to znaczy rozgrywka?
gacek - no dobrze, trafiła się jedna amazonka, może była wybitnie utalentowana, miała dobre konie, z którymi się świetnie zgrała. Tylko pozazdrościć i życzyć tego samego innym.
I co, patrząc na jej przykład zmieszasz z błotem całą resztę, bo nie jest tak idealna?
Dramka chyba miała na myśli, że łatwo mówić i oceniać dopóki samemu nie siedzi się w sporcie.
Dramka, gacek 🙂, aż tak ciężko kliknąć wam w "sprawdź ortografię"? Co to jest charmonia? I wierz zamiast wiesz? No bez przesady...
gacek 🙂, no i właśnie dlatego nigdy nie pojedziesz nawet L, bo ideał nie istnieje.
Burza dawno nie zaglądałam na SK, więc nie miałam o tym pojęcia 😉 Dzisiaj się od Staśka dowiedziałam o tym.
Może źle sie wyraziłam co do tego ideały ale przynajmniej tak że sie za siebie wstydzić nie musze, no ale dobra już więcej nie będę sie wypowiadać co do nie moich poziomów 🤬
Bischa L, Kubiakowa, Kubiakowa, ale Misiek na niej jechał MP w tym roku.
gacek 🙂 Prosimy o filmik i ocenimy czy za siebie wstydzić się nie musisz
Strzyga "Wierz" mnie prześladuje.. 🤬
Dramka gdybym miała to bym wstawiła, natomiast z jazdy po płaskim są filmiki tu
http://www.re-volta.pl/forum/index.php/topic,159.msg711365.html#msg711365
A tutaj filmiki dziewczyny którą uczę,
http://www.re-volta.pl/forum/index.php/topic,159.msg736933.html#msg736933
I jak już pisałam wcześniej [quote author=gacek 🙂 link=topic=18.msg750330#msg750330 date=1288213506]
dobra już więcej nie będę sie wypowiadać co do nie moich poziomów 🤬
[/quote]
Widocznie tak musi być.
EDIT
Jako że nie jestem osoba uważającą tylko moje zdanie za prawdziwe i słuszne jeszcze raz obejrzałam przejazdy juniorów i młodych jeźdźców i naprawdę nie wiem co mnie wczoraj ugryzło bo dzisiaj ( po wczorajszych przemyśleniach ) oglądałam jakby inne przejazdy 😡 nie twierdze że wszystkie były idealne, ale większość mi sie podobała kilka było naprawdę ładnych, ale z kolkoma to bym do podstaw wróciła na jakiś czas.
Bije sie wiec w piersi 🤬 i moje wczorajsze wypowiedzi zarzucam chwilowej niepoczytalności umysłowej 🤦.
To nie był konkurs na styl żeby jechac idealnie 🙄