KOŃSKA REWIA MODY cz. IV (sezon 2010)

sei   . let's grow old together & die at the same time .
26 października 2010 22:47
Dramka, polopad może zdawać się mniejszy bo 'luzem' inaczej się układa niż cotton. podejrzewam są takie same 😉 zmierzyć niestety nie mogę ponieważ to nie moje cuda  🙁
wątek zamknięty
Ciekawa jest czy jest wiekszy od anky vs
wątek zamknięty
Zmieniając temat, właśnie "odpaliłam" dralon treningowy Eskadrona i zaczęłam się zastanawiać, one wszystkie są takie kuse?

Czardasz wygląda w nich jak podfruwajka w mini  😵 😂
wątek zamknięty
Sierra - sierra moja leży inaczej ale może inny trochę krój....
z kolekcji flax, tez treningowa 😉
ps ślicznie Twojemu w tej kratce  😍
wątek zamknięty
agata*, a mi najbardziej podoba się ta pierwszoplanowa kulka hehe  😂
wątek zamknięty
Sierra Ja mam ten sam krój "kusy"

Bardzo dobrze leży i jest dopasowana. Nie przesuwa się w trakcie jazdy.
wątek zamknięty
agata to nie jest raczej kolekcja flax
wątek zamknięty
27 października 2010 08:49
Sierra, ten dralon jest piękny. chociaż faktycznie na twojego przystojniaka mógłby być nieco dłuższy 😉

a tutaj jeszcze kasztan w petrolu przy świetle mega sztucznym  😎

wątek zamknięty
Hmmmm... SEI pierwszy cotton, który mi sie podoba bardziej niż inne szmaty...ale sobie obiecałam.

Z resztą zbieram na dralon...
wątek zamknięty
27 października 2010 08:59
mnie się aż tak nie podoba więc śmiało możesz odpuścić haha
szalenie podoba mi się jednej dralon ale zrezygnowałam. mam niegolonego konia. po co mi? kupię polar w paski 😀
wątek zamknięty
maleństwo   I'll love you till the end of time...
27 października 2010 09:08
O rany, Sierra, ależ on tu-i-w-tym pięknie wygląda...
Kurczę, no przez Was mam ochotę na taką dereczkę... :/
wątek zamknięty
A gdzie można kupić takie dralony treningowe bo chyba ślepa jestem i nie mogę znaleźć?
wątek zamknięty
Sei - ja też mam niegolonego konia i właśnie dlatego chce dralon - bo po jeździe jest mokry jak szmata i niestety ale zwykły polar to za mało grzania...
Już tu pisłam, ze będę kombinowac z kocami dralonowymi, zeby z nich grubaśną cieplutką derę potreningową zrobić.
Ale marzy mi się także dralonik z night blue moon... już w zasadzie nie do dostania 😵
wątek zamknięty
27 października 2010 10:03
[img]http://kotbury[/img], mój ostatnio nie poci się tak bardzo ale czasem faktycznie jak ściera. tyle że polar może nie grzeje jakoś bardzo ale u mnie super odprowadza wilgoć i koń suchy. hmmm... to już nie wiem. myśleć nad tym dralonem???
wątek zamknięty
Sei - ja też mam niegolonego konia i właśnie dlatego chce dralon - bo po jeździe jest mokry jak szmata i niestety ale zwykły polar to za mało grzania...
Już tu pisłam, ze będę kombinowac z kocami dralonowymi, zeby z nich grubaśną cieplutką derę potreningową zrobić.

kotbury, widziałaś może gdzieś takie koce, bo mam ten sam problem... polar 600 też nie jest wystarczająco osuszający?
wątek zamknięty
sei
nie  😉
dralony się nadają głownie tylko na lans, albo ewentualnie założyć na suchego konia zeby go przeprowadzić na hale i z powrotem jak jest bardzo zimno.

kotbury
po co grzać niegolonego konia po treningu?
wątek zamknięty
Dziewczyny, nie ma co się na razie tak emocjonować co do tych Eskadronów. Poczekajmy i zobaczymy co to będzie. Raczej dałabym szansę temu sklepowi- ja np. czekam na 4 czapraki, zamówienie złozone pierwsze w niedziele, a dziś dopiero środa a więc długo jeszcze nie czekam na jego realizacje
wątek zamknięty
27 października 2010 11:01
mogliby tylko na maile 'z życiem' odpowiadać  🙄 muszę zamówić czaprak dla koleżanki i przy okazji chciałabym też wybrać coś dla siebie 🙁

słuchajcie ma ktoś może cottona vs pony i full żeby zobaczyć jak duża jest różnica wizualnie? albo poniaka na dużym koniu pod siodłem 17 - 17,5? ten nougat nie daje mi żyć  😵
wątek zamknięty
Siss   Za Króla! Za Ojczyznę! Za ile?
27 października 2010 11:11
różnica ok 5-6cm w długości i szerokości. Ja gdzieś miałam fotki ale nie mogę ich nigdzie znaleźć:-/
wątek zamknięty

kotbury
po co grzać niegolonego konia po treningu?

Bo jest jak sciera mokry i gdy musi z hali na dwór wyjść to polar go od zimna nie ochroni wystarczająco przy większych temperaturach ujemnych albo wietrze sporym.
wątek zamknięty
majeczka   Galopem przez życie!
27 października 2010 11:30
o taka różnica, kilka stron wcześniej wstawiałam fotkę pony pod siodłem 16"
wątek zamknięty
27 października 2010 11:43
kurcze. spora ta różnica...
chyba jednak nie wepchnę mojego siodła na pony 🙁

dzięki dziewczyny 😉
wątek zamknięty
Ale masz tak daleko od hali do stajni ze zmarznie albo go przewieje?
wątek zamknięty
Ale masz tak daleko od hali do stajni ze zmarznie albo go przewieje?

całe podwórze. Ale to chyba nie chodzi o odległość tylko właśnie o nagła zmianę temperatur i przeciąg. Wystarczy po 10m się mokrym przejść żeby sobie krzywdę zrobić. Tak własnie się parę dni temu nasz 3 letni pies załatwił i teraz nie może chodzić.. a niby tez niegolony i futro ma😉

Halę mamy mega zimną, temperatura taka jak na zewnątrz. Tak wiec jak tylko się praca kończy to piździ. Po powrocie do stajni koń się się dosusza (a stanowisko mamy przy drzwiach) i też za ciepło zimą nie jest.
Więc polar do pierwszego wyciągnięcia wody, podsuszenia a ciepłe wałniane coś do pełnego dojścia do siebie.
wątek zamknięty
Ale nie ma aż takiej dużej zmiany, jak na hali zimno i na dworze zimno. Według twojej logiki, to zakładając ze jadę w teren na niegolonym koniu to tez muszę brać ze sobą polar i dralon bo jak przestane galopować, zmoknie i będę musiała wrócić stepem do domu to zmarznie bez dralonu?
I z powrotem do twojej sytuacji, jak zdejmiesz ciepła wełniana derkę w zimnej stajni, to nie myślisz ze to dopiero może być różnica temperatur, niż zwykły polarek który ochroni trochę grzbiet, ale nie będzie mocno grzał? Apropo wysuszenia, dralon nie suszy za dobrze (albo nawet w ogolę), i wszystko co nie wyschnie pod polarem, raczej będzie za długo jeszcze mokre zeby w zimnej stajni trzymać. 
Psy nie pocą się z tego co kojarzę i trochę ciezko porównywać termoregulacje psa (który siedzi w ciepłym domu i nie wie co to jest godzinne padokowanie w mrozy) do termoregulacji konia.
wątek zamknięty
Też mi się widzi, że sam polar wystarczy.
Swoje konie na jazdę najczęściej biorę prosto z pastwiska, więc problemu różnicy temperatur nie ma.
Jeżeli koń po jeździe jest mokry, to stępuję go na tyle, żeby parametry wróciły do normy i po rozsiodłaniu od razu zakładam polar, w którym stoi te kilka-kilkanaście minut, aż futro przeschnie, po czym wraca na padok.
A, i derkę ściągam na raty. Jeżeli koń jest suchy to idzie od razu na padok, ew. do boksu.
wątek zamknięty
a jaka jest róznica między full vs a pony dl? 😉
wątek zamknięty
da się to w ogóle jakoś porównać?
wątek zamknięty
skopiowane z siodlarnia.com
rozmiary :
DR: 59x56cm
VS: 59x51cm
Pony -DR: 53x50cm
Pony -VS: 50x44cm
czyli 1 cm w długości, 6 cm w szerokości 😉

edit.
http://www.siodlarnia.com/index.php?page=produkt_info&produkt_id=3285
http://www.siodlarnia.com/index.php?page=produkt_info&produkt_id=3291  😜
wątek zamknięty
Forta, chodziło mi o to czy pony dl wcisnę pod skokówkę, pod którą pasuje vs full . 😉croopie, :kwiatek:
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.