strzyżenie / golenie koni

Mam takie orientacyjne pytanie ile razy w ciągu sezonu jesienno-zimowego golicie konie? Wiadomo, że na pewno zależy to od konkretnego osobnika ale tak z ciekawości pytam jak to mniej więcej wygląda.
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
23 października 2010 18:31
jak golę późno to zazwyczaj raz.
My nareszcie po, zostawiłam małą derkę na nerkach dla spokoju ducha i jego pleców 😉
Magdzior, ja niektóre muszę golić co miesiąc  🤔wirek:
Mój w tym roku też mega szybko odrósł. W zeszłym goliłam prawie tego samego dnia, co w tym i chodził w tej samej derce i nie odrósł aż do wiosny. A teraz ekspres. Nie wzięłam pod uwagę jednego znaczącego czynnika - w tym roku stał w stajni angielskiej 🙂 Od listopada pewnie wsadzę go już w zimówkę coby bardziej nie zarastał i zobaczymy co będzie dalej.
moja też już odrosła-goliłam 2 tyg temu  😵 najgosze jest to że jej jest gorąco na dworze w przejściówce z polarem (w stajni na golasa)
24 października 2010 20:56
słuchajcie - ale jeżeli koń jest zdrowy,dobrze dostaje jeść,ale w przyspieszonym tempie zarasta - to znaczy,że jest mu za zimno,...to naturalny mechanizm obronny organizmu.

nie wiem,jak ciepła musiałaby by stajnia (wręcz ogrzewana - bo latem przy normalnych letnich temperaturach rzadko które konie się goli) bym zostawiła golonego konia na golasa...
mój koń jest golony w połowie, zostawiony na 30min w derce bawełnianej( w stajni) jest MOKRY. Bez derki jest cieplutka. Nie widzę sesnu zakładania derki skoro potem się z konia leje. Na podok ma derke na polarze
24 października 2010 21:07
ale po jeździe jest mokra?to to są wtórne poty,trzeba krew zbadać i zostawić w derce.

p.s. zimny koń to martwy koń,konie mają naturalnie wyższą temperaturę niż ludzie...36,6 u konia to jest osłabienie.
jest mokra jak jej załozę derke

pierwszy dzień po goleniu założyłam (w stajni), na następny dzień stajenny powiedział mi że koń był mokry to poprosiłam żeby zakładał derkę tylko na padok. Dla sprawdzenia czy napewno jest jej gorąco zarzuciłam jej derkę wieczorem na ok 20-30 minut i się spociła bo pod derką było jej gorąco
24 października 2010 21:13
z jednej strony szybko zarasta,z drugiej jest jej za gorąco...jakby na to nie patrzeć, Twój koń ma problem z termoregulacją.
czym to moze być spowodowane?
nigdy nie była derkowana, zawsze szybko się pociła na treningach
Moje w tym roku też jakoś szybciej zarastają.Może ma to związek z terminem golenia.W zeszłym roku goliłam je pod koniec listopada i najpierw stały w derkach 150g-starczyło mi do wiosny.Teraz ogoliłam w zeszłym tygodniu, a już leciutko odrosły-mają derki 170g i jak sprawdzam to są pod nimi ciepłe.
24 października 2010 21:19
korsik, zrób jej morfologię...nie jestem wetem 😉 bo moim laickim zdaniem coś nie gra,skoro kon jest przesadnie potliwy.
dodam że w stajni jest 13 stopni w ciągu dnia - bez koni, w nocy koło 14-15, rano jak się przychodzi stajenny mówi że jest bardzo ciepło
24 października 2010 21:24
mimo wszystko zrobiłabym morfologię 😉 jest jakiś powód,że zbyt szybko obrasta...latem przecież nie obrasta?ma normalne,krótką sierść,a nie futro,prawda?
latem też ma gęstą sierść i dłuższą niż reszta koni, w tym roku latem ją goliłam
mój też szybko zarasta, ogoliłam teraz i pewnie powtórzę jak zwykle w styczniu

Arivle sorry że dopiero teraz. Kwiatki potrzebowałam dla takiego kucyka jednego. A Papirus będzie miał tylko wzorek.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
24 października 2010 21:57
My się golimy w czwartek 😅
kleopatra66, suuuuper wzorek 😀
[quote author=Ktoś link=topic=36.msg746771#msg746771 date=1287950195]
słuchajcie - ale jeżeli koń jest zdrowy,dobrze dostaje jeść,ale w przyspieszonym tempie zarasta - to znaczy,że jest mu za zimno,...to naturalny mechanizm obronny organizmu
[/quote]

Zimą stoją w 4 derach. I zarastają. Nie jest im zimno, z tyloma warstwami to chyba niemożliwe.
Dziś właśnie zastanawiałyśmy się kumpelą, z czego to wynika. Byłyśmy na zawodach, w boksach obok nas stały konie "dresiażowe", chodzące Grand Prix. Na dworze około 7-10 stopni, w namiocie niewiele więcej, konie stały w ciągu dnia w jednej derce, typu Thermatex. I miały piękną sierść, nie wyglądały na świeżo golone. Nasze - derek trzy. I obrastają. Może to coś w jedzeniu? Dostają biotynę, ale żeby aż tak? Masakra.

kleopatra66, uważaj, żeby nie odleciał  😉
No właśnie, ja swojego ogoliłam wczoraj, na zewnątrz jest 10 stopni a koń w stajni stoi w 240g, na zewnątrz plus plandeka i jest akurat wcale nie jest zgrzany nad ranem mimo, że w nocy w stajni b.ciepło. A niby do mrozów tu jeszcze daleko. Ponieważ goliłam pierwszy raz- jestem ciekawa czy będzie szybko odrastał bo jak pisze Ktoś, logika mówi, że wolno jeśli będzie ciepło ubrany.
Wczoraj ogoliłam mojego zwierza i muszę powiedzieć, że H. Progress jest super. Konio w zeszłym roku golony maszynką Oster, która była tak głośna i mało przyjazna 😉, że pomimo sedalinu i ogłowia na łbie był problem ze zbliżeniem się a później z goleniem. Przy Progress koń bez sedalinu stał sobie grzecznie na kantarku i skubał jedzonko, maszynka nie grzała się i raz dwa z sierciucha zrobiłam parwie łysola(została derka z futerka bo nie mamy hali). Jestem SUPER zadowolona z nabytku  💃 😅
hej🙂
chce golić konia i mam pytanie:
która derka lepsza?
http://www.stajnia.pl/sklep/product_info.php?cPath=166_192_278&products_id=271 z microfibry?
czy http://www.stajnia.pl/sklep/product_info.php?cPath=166_192_278&products_id=270 z Condury ?
i pomysł na wzorek jakis orginalny😀
z góry dziekuje
MateuszSarnecki a koń jak ma na imię ? może zdjęcie ?
borkowa., a niby po co? Offtopujesz, takie rzeczy na PW.
Burza już trzymasz w takich grubych? Mój ogolony z 3 tyg. i w stajni stoi w drelichu, a na padok w przejściówce na polarze. Inna sprawa, że oni szaleją na padoku  🙄
Burza, imię chyba po to, żeby wymyślić wzorek 😉
moneczka, próbowałam coraz grubsze ale we wszystkim było mu zimno wiec stoi w tym co ciepło. Też mnie to nie cieszy. Na padoku różnie, ale żeby latał to na pewno nie 😉

Anaa, aaaa ok już chyba ciężki wieczór miałam 😉borkowa., zwracam honor.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się