Kącik komputerowy

na jakiś forach poczytałem, że faktycznie komp szybciej chodzi, ale w czym dokładnie? przeglądarka? programy?
busch   Mad god's blessing.
15 sierpnia 2010 22:33
grzesiek.1993 - RAM to pamięć operacyjna, innymi słowy ilość rzeczy, którymi na raz Twój komp się może zająć. Dorzucenie RAM-u do kompa powinno usprawnić Ci działanie programów do obróbki zdjęć (photoshop), itunes, windows media player nie powinien się przycinać nawet włączony z internetem, możesz oglądać film HD jednocześnie przy włączonej przeglądarce i odpalonym gg itp. itd.

W przypadku gier sprawa się komplikuje, bo potrzebujesz nie tylko dużo RAM-u, ale też dobrą kartę graficzną. 512Mb RAM-u to bardzo biedniutko i nie bardzo miałbyś w co zagrać jeśli chciałbyś coś nieco nowszego - minimum dla graczy imho to 2GB, choć lepiej nastawiać się na 4GB żeby posłużyło na dłużej niż jeden sezon. Ale jeśli masz tak mało pamięci operacyjnej, to przypuszczam że karta graficzna też jest zła - przy tegorocznych grach potrzebujesz co najmniej jednogigową kartę graficzną jeśli nie chcesz zwiech, zeszłoroczne może na słabszych parametrach pójdą z kartą graficzną 512Mb, chociaż przygotuj się na granie na niskich/przeraźliwie niskich detalach. Tu masz ranking kart graficznych: [url=http://benchit.pl/karty+graficzne/ranking]http://benchit.pl/karty+graficzne/ranking[/url]. Chociaż nie trzeba się za bardzo napinać na te najlepsze, ja mam Ge Force 220M, rankingów nie wygrywa, a gra się przyjemnie, również w te nowsze produkcje  🙂
Obecnie mój komp jest już niestety przedepokowy, więc nic nowszego i tak mi nic nie pójdzie 🙁

Mam procka: AMD Athlon 64 3000+ ; 1,80 GHz
512Mb Ram
Kartę graf.: Radeon 9550

Kolega ma do sprzedania kostkę 2Gb, więc się zastanawiam czy opłaca się kupić. 100zł to dobra cena?
16 sierpnia 2010 17:58
Cena jest w porządku, na allegro nową możesz kupić za 150-160 zł, czyli akurat kumpel pewnie ściął cenę ze względu na lekkie przechodzenie  😉 . Zanim jednak ją kupisz, lepiej rozkręć sobie obudowę komputera i sprawdź, czy masz na nią miejsce - poważnie, w starszych modelach komputerów może się zdarzyć, że nie będziesz miał do czego podczepiać kupionej kostki  😉

Powiem tak: RAM możesz dokupić, w niczym to nie zaszkodzi, komp powinien Ci przyspieszyć w dotąd trudnych sytuacjach - tzn. otwarte na raz opera i windows media player, tudzież na raz film i gadu-gadu. Ale jeśli myślisz o dokupieniu tego RAM-u żeby grać, to możesz dać sobie spokój - jesteś z Radeonem 9550 w ciemnej dupie, to tylko 128MB VRAM-u, zagrasz z nią w gry sprzed czterech lat, a do nich nie potrzebujesz więcej niż 512Mb RAM-u.
Niestety zdaję sobie sprawę, że zarówno z moim 1,80 Ghz-owym prockiem, oraz kiepską kartą(możliwe że ten Radeon ma 256Mb?) nie pójdą mi dobre produkcje. Jeśli już to zależałoby mi, żeby móc bez większych przeszkód pograć w Wiedźmina(w którego grałem i z 512Mb Ram, ale w 1/3 gry zaczął się bardzo wieszać, przy wchodzeniu do miasta w czasie dnia.) czy może Gothica 3(ale tu pewnie już muszę mieć lepszą kartę...). Czyli dokupienie tych 2Gb nie pomoże w zmiejszeniu się częstotliwości wieszania?
18 sierpnia 2010 21:27
(możliwe że ten Radeon ma 256Mb?)
Standardowe modele mają 128MB, ale to możliwe że może mieć więcej - standardowy model GeForce GT 220M ma 512MB, a mój ma 1GB bo jest jakiś "Cuda"  😁

Ja w Wiedźmina grałam na komputerze z parametrami kalkulatora  😂 - co prawda sztucznie obniżałam jeszcze grafikę aż do poziomu, na którym widać było zamiast trawy zielone podłoże z przecinającymi je liniami, ale poszło  😀

Tutaj masz minimalne wymagania sprzętowe wiedźmina:

Procesor: Intel Pentium 4 2.4GHz lub AMD Athlon 64 +2800
Pamięć RAM: 1024 MB RAM w przypadku Microsoft ® Windows ® XP / 1536 MB dla Microsoft ® Windows ® Vista
Karta graficzna: 128 MB Video RAM, z obsługąDirectX9 Vertex Shader/ Pixel Shader 2.0 (NVIDIA GeForce 6600 / ATI Radeon 9800)

Jak widać z kartą graficzną nie jest tak źle, bo 128MB VRAM-u masz, a pamiętaj że te minimalne wymagania są podawane nieco z górką żeby potem kupujący się nie pluli że coś im przycina  😉 - na szczęście Radeonek 9550 obsługuje DirectX9, więc nie jest tak tragicznie. Wymagania RAM-owe spełnisz dokupując te 2GB, procek masz trochę za słaby ale na Twoim  miejscu zaryzykowałabym  🙂
Ok, to przemyślę jeszcze ten zakup. Dzięki wielkie busch  :kwiatek:
olciiik   `Dzień dobry, kocham Cię`
03 września 2010 18:34
mam problem, mogę liczyć na pomoc voltopirów? 😉
kupiłam routera, NETGEAR'a. popodłączałam wszystko i na stacjonarnym komputerze Internet śmiga, natomiast na laptopie łączę się z routerem, ale pokazuje mi, że router nie ma połączenia z Internetem, a wiem na 100% że ma.
wczoraj wieczorem obydwa komputery jednocześnie miały Internet, dzisiaj nie potrafie nic z tym zrobić.
ma ktoś jakiś pomysł co robić?  😵
Nie wiem czy to do tego tematu ,ale komputera dotyczy. Mam problem z google tłumacz , a mianowicie nie działa mi opcja słuchaj . Ktoś wie może jak temu zaradzić ?
Czy oryginalną płytę z grą da się przegrać? Albo jakoś całkiem zrzucić na kompa, żeby chodziła bez płyty?
Bez płyty to tylko crack ci pomoże, a z oryginału musiałbyś zrobić obraz płyty. Chociaż z tymi nowymi zabezpieczeniami to wszystko staje się dość skomplikowane.
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
19 września 2010 14:10
Mój komp po 3 miesiącach działa. Padła mu płyta główna, ale okazało się, że w przeciwieństwie do reszty kompa, ma jeszcze gwarancję *__* Więc naprawiona i łądzia 😀
Horciakowa   "Jesteś lekiem na całe zło..."
22 września 2010 07:45
Mam pytanko: od jakiegoś czasu po włączeniu kompa mruga mi monitor. Jaka może być tego przyczyna?
Nie jest to samo monitor, bo podłączyłam mężowy i też mruga, nie jest to karta graficzna - była wymieniona, a mruganie nie ustało. Dodam, że przestaje mrugać jak się nagrzeje. Po wyłączeniu monitora i ponownym włączeniu znów mruga.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Gillian   four letter word
22 września 2010 10:23
Hej. Kupiłam Toshibe c650 15H i mam pytanie: co zrobić aby dzialala kamerka wbudowana? wybaczcie, ja calkiem zielona w tym jestem  😉 domyslam sie ze pewnie jakies sterowniki trzeba?

hehe miałam podobny "problem". Dopiero dziś znalazłam kamerkę 🤔
szczęśliwie odnalazła się w moim komputerze jako urządzenie wideo usb  🏇
Horciakowa, tym samym kablem podłączaliście? Może to jego wina?
23 września 2010 10:39
szam - tym samym. O kablu nie pomyślałam. Może rzeczywiście to on, ale dlaczego mruganie znika, jak monitor się nagrzeje  👀
Serio nie mam pojęcia, ale pewnie macie dwa kable w domu- nie szkodzi spróbować. A jak to nie pomoże to niestety ja bym obstawiała zwalenie się graficznej.
możecie polecić jakąś stronę z tapetami? dotychczas, mając mały monitor, wchodziłam na forum fotograficzne i wrzucałam na pulpit po prostu zdjęcia jakie mi się spodobały, teraz natomiast mam duży monitor (1680x1050) i takie zdjęcia nie zajmują nawet połowy pulpitu...  🙄 z kolei na wszystkich stronach jakie dotychczas przeglądałam króluje tandeta i kicz...  🙄
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
28 września 2010 22:29
Pomocy ! Co oznacza jesli np. Dysk D:/ świeci mi się ( czcionka) na niebiesko a pozostałe dyski na czarno?
Czy to oznacza że ktoś mi sie włamał do kompa? wszystkie zabezpieczenia niby pokazują że jest okey, że nikt nie ma tam dostępu.. poradźcie
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
28 września 2010 22:45
Mam pytanie - zrzuciłam filmik z kamery w formacie MPEG Video File. Ściągnęłam sobie kodeki K-Lite Codec Pack i filmik bez problemu otwiera mi się za pomocą Windows Media Player czy Media Player Classic, ale nie chce się otworzyć przez Windows Movie Maker. A dokładniej - otwiera się, ale jak daję play to jest po prostu czarny ekran. Filmik leci, ale nic nie widać.
Co z tym zrobić?  🙇
01 października 2010 10:31
Kolejne pytanko - co, jak i gdzie zmienić w ustawieniach komputera, żeby po uruchomieniu był od razu włączony Num Lock? Obecnie dopiero po zalogowaniu się włącza.
kochani jak kupić postawkę chłodzącą pod laptopa?
Widziałam w necie sporo i zastanawiam sie czy nie będą gniotły mi ud bo większośc ma nóżki;/
Poszukuję pomocy w wyborze laptopa, dobrze trafiłam ?
mam prośbę
jak zrzucić "ekran" kompa??

np. mam otwartę re-voltę i chciałabym tą całą stronę zapisać osobno np. jako jpg albo pdf
jak to zrobić??
santa   Po każdej wojnie ktoś musi posprzątać.
22 października 2010 09:31
chodzi Ci o użycie Print Screena?
chodzi Ci o użycie Print Screena?

jeśli to mi zrzuci ekran to tak
santa   Po każdej wojnie ktoś musi posprzątać.
22 października 2010 10:01
😀 to masz ten klawisz na klawiaturze, naciskasz,przechodzisz do Worda i tam robisz wklej
😀 to masz ten klawisz na klawiaturze, naciskasz,przechodzisz do Worda i tam robisz wklej

ooooooo, super!! mam - potrafię!!
cieciorka   kocioł bałkański
25 października 2010 22:45
dlaczego mojej baterii od komputera, po wyłączeniu tegoż zdarza się trzeszczeć?
potrzebuję programu, który pomniejszy mi foty do np. 40% szerokości i długości(tak jak w paincie), z tym, żeby pomniejszał wiele zdjęć na raz. Znajdzie się coś?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się