Chciał zabić KAczyńskiego - 1 osoba nie żyje
wrotki, rzadzi mniejsze zlo. Rozumiem, ze wyborcy PO to idioci, wyborcy PiS to 'prawdziwi Polacy'? Powialo pisowska propaganda. PiS juz mialo okazje rzadzic - przypomniec Ci? Koalicje z Samoobrona i LPR, Leppera i Giertycha jako wicepremierow? I cala reszte pisowskiej szopki? Ja pamietam doskonale proby stworzenia popisu i to co dzialo sie pozniej. A teraz? Krzyze pod palacem, Macierewicz, "meczenska" smierc prezydenta Kaczynskiego, spekulacje o rzekomym zamachu, prezydent Komorowski wybrany przez nieporozumienie, jego rzekomy zapateryzm? Itd., itp. To nie jest manipulacja tvnu i gw, to fakty, to slowa, ktore padly, to zdarzenia, ktore mialy miejsce. Ale rozumiem, ze Tobie blizsza sa media typu RM i TV Trwam, no to rzeczywiscie:
razwietka doskonale wiedziała, ze wystarczy kontrolować media i edukację, a demokracja sprawi ze rządzić będą sami swoi, z namaszczenia idiotów 🤔wirek:
Ci "sami swoi z namaszczenia idiotow" juz mieli okazje sie poPiSac w rzadzie.
wrotki, rzadzi mniejsze zlo. Rozumiem, ze wyborcy PO to idioci, wyborcy PiS to 'prawdziwi Polacy'? Powialo pisowska propaganda. PiS juz mialo okazje rzadzic - przypomniec Ci? Koalicje z Samoobrona i LPR, Leppera i Giertycha jako wicepremierow? I cala reszte pisowskiej szopki? Ja pamietam doskonale proby stworzenia popisu i to co dzialo sie pozniej.
a ja pamiętam doskonale, kiedy wypadał Dzień Wolności Podatkowej w 2007 roku, a kiedy wypadło to święto w 2010...strach przypuszczać kiedy wypadnie w przyszłym roku...
pamiętam też, ze wtedy nie strzelano do polityków lub ich pracowników.
ps. a że wyborcy PiS to tacy sami kretyni jak Ci od PO to zupełnie inna sprawa...można powiedzieć że to kwestia godna pracy doktorskiej.
Wiadomo dlaczego ten "zamachowiec" wybrał sobie akurat tych europosłów i ich asystentów? Miał do nich coś osobiście?
To zabójstwo jest takie ..bez sensu. Szkoda człowieka [ * ]
gwash - od wczoraj krąży informacja, że on chciał zabić 'jakiegoś' polityka żeby oni nie czuli się tacy pewni siebie.
I muszę tu dodać, że potrafię trochę zrozumieć jego agresję - ja nie oglądam wiadomości już od dłuższego czasu ponieważ nie mogę słuchać tych polityków tych konferencji prasowych tej właśnie złości i agresji tych BZDUR wypowiadanych. Nie akceptuje też tego co same media wyprawiają wałkując coraz to bardziej bzdurne wypowiedzi i 'afery'. Podejrzewam, że ten człowiek był nasycony tym wszystkim i mu po prostu odbiło całkowicie. Miał może serdecznie dość właśnie tego politycznego gówna pokazanego w mediach i uznał, że trzeba polityków skarcić to może sie uspokoją ?
Oczywiście potępiam sposób w jaki to zrobił ale może będą teraz grzeczniejsi ?
Fragment wiersza Juliana Tuwima na okoliczność śmierci Gabriela Narutowicza:
Krzyż mieliście na piersiach, a browning w kieszeni,
Z Bogiem byli w sojuszu, a z mordercą w pakcie,
Wy, w chichocie zastygli, bladzi, przestraszeni,
Chodźcie, głupcy, do okien – i patrzcie, i patrzcie!
(...)
Przez serce swe na wylot pogrzebem przeszyta,
Jak Jego pierś kulami, niech widzi stolica
Twarze wasze, zbrodniarze! I niech was przywita
Strasznym krzykiem milczenia żałobna ulicaI bardzo ciekawa lektura :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zamach_na_Gabriela_Narutowicza#Sytuacja_przed_zamachem
[quote author=Tomek_J link=topic=35556.msg742742#msg742742 date=1287600704]
[quote author=dempsey]nie widzisz, że ta tragedia jest w jakimś sensie efektem tego, w jaki sposób ludzie używają języka? jeśli używa się krwawych, brutalnych, pełnych agresji przenośni odpowiednio długo, to człowiek obojętnieje na sens słyszanych\czytanych słów. [/quote]
Jak miałem połowę swoich obecnych latek, to się skandowało np.: "A na drzewach - zamiast liści - będą wisieć - komuniści !" Mówiły to jednostki, wrzeszczały spore tłumy. Nikt jednak nigdy żadnego komunisty nie powiesił, choć setkom tysięcy tkwiło bardzo głęboko w mózgu to gadanie. I ciekawostka: i wówczas, i teraz liczne były takie wypowiedzi; wtedy nikt takich rzeczy nie robił, a teraz - owszem. Dlaczego ?
[/quote]
zastanawiałam się nad tym, zresztą w kontekście tego samego hasła 🙂 ongiś istotnie popularnego
chyba różnica leży w zakresie czy też hmm zasięgu. Hasło o wieszaniu może i bywało mówione glośno, ale jednak w drugim obiegu i półoficjalnie. Poza tym dotyczyło bliżej nieokreślonej grupy i nigdy nie zostało przekute w czyn (władza strzelała do ludu, ale lud zamiast gałęzi, jak dla Causescu, zastosował dla władzy bezkrwawą grubą kreskę).
Natomiast dzisiejsze hasła o patroszeniu (by Palikot o Kaczyńskim) czy o dobrej gałęzi do wieszania (by Hoffman o Palikocie) pojawiają się w publicznych mediach, w otwartym dyskursie, natyka się na to każdy i wszędzie, stało się to normą. Dotyczą konkretnych ludzi, czasem z podaniem nazwiska. No i co najbardziej szokuje, zostały przekute w czyn.....
przypomniec Ci? Koalicje z Samoobrona i LPR, Leppera i Giertycha jako wicepremierow? I cala reszte pisowskiej szopki? Ja pamietam doskonale
Wiesz skąd się bierze Twoje negatywne nastawienie do postaci Lepper & Giertych, bo takie wyobrażenie świata podały Ci na tacy media. Nie jestem ich zwolennikiem, uważam że chcieli być może faktycznie zrobić "coś" dobrego ale szybko zostali uciszeni. Przecież nie może być tak że przyjdzie ktoś kto zacznie no np jak Giertych chcieć wprowadzać szkołę bez przemocy, bo o czym będzie w tedy debatował rząd i media gdy ta przemoc faktycznie zniknie? Jesteśmy uwikłani w taką spiralę rząd end media z czego Ci drudzy kształtują naszą osobowość i postawę wobec pewnych ludzi, praw, ugrupowań itp. Zabito człowieka który chciał żyć, miał prawo być zwolennikiem PIS i nawet należeć do nich. Pomijając fakt ze Kaczyński, święty też nie jest i był czasy kiedy media publiczne tańczyły jak im grali, ale teraz to już jest do obrzydzenia jak bardzo PO opanowało wszelkie możliwe fronty bitwy.
Presja PO opanowało? 🙄 chyba PIS nawet radio swoje maja 😉
Wiesz skąd się bierze Twoje negatywne nastawienie do postaci Lepper & Giertych, bo takie wyobrażenie świata podały Ci na tacy media.
Wybacz, ale ja nie przyjmuje bezkrytycznie tego, co mi rzekomo media na tacy podaja. Nadal potrafie myslec, analizowac, wyciagac wnioski. Obrazasz mnie, usilujac mi wmowic, ze slepo podazam za bezmyslnym tlumem manipulowanym przez media.
Dzisiaj jak na tacy TVN24 podal mi przemowienie prezesa Kaczynskiego w sejmie, ale wnioski wyciagam nie na podstawie tego, co redaktorzy tvnu wrzucaja na zolte paski z napisem 'pilne', ale na podstawie tego, co sam Kaczynski mowil. A mowil od rzeczy. I owszem, to akurat media mi na tacy podaly - transmisje, nie wyobrazenie swiata, gdyz to ksztaltuje sobie sama.
Czyli chciał zabić JAKIEGOKOLWIEK polityka, tak twierdzi..
Czekać tylko jak kolejny wariat w odwecie zabije jakiegoś PO-ca 🤔
Wybacz, ale ja nie przyjmuje bezkrytycznie tego, co mi rzekomo media na tacy podaja. Nadal potrafie myslec, analizowac, wyciagac wnioski. Obrazasz mnie, usilujac mi wmowic, ze slepo podazam za bezmyslnym tlumem manipulowanym przez media.
skoro tak, to jakie negatywne w skutkach działania vicepremiera Giertycha pamietasz?
Tak swoją drogą - ktoś oglądał film 'Taksówkarz'?
Tak swoją drogą - ktoś oglądał film 'Taksówkarz'?
Tak. I jeszcze jeden film:
skoro tak, to jakie negatywne w skutkach działania vicepremiera Giertycha pamietasz?
Amnestia maturalna chociazby.
[quote author=wrotki link=topic=35556.msg743459#msg743459 date=1287668779]
Amnestia maturalna chociazby.
[/quote]no to straszliwa zbrodnia...faktycznie godna niebytu politycznego- naprawdę nic co przyniosło złe skutki dla Polski nie przychodzi Ci do głowy?...no to gdzie to świadome postrzeganie życia społecznego Polaków?
Taksówkarz to był swojego czasu mój ulubiony film...ale mi jakoś papieros położony na popielniczce palił się dłużnej niż 7 minut. 😉
Zairka - RM czyli nazwane przez Ciebie radio PIS-u , za życia ś.p Lecha Kaczyńskiego i jego żony, nazwało ją wiedźmą perfumującą się szambem a teraz muszą z kimś trzymać, żeby prać mózg babkom. Przecież najlepiej działa się na ludzkiej krzywdzie i nie szczęściu, a Smoleńsk to właśnie jest taki "produkt" który się sprzeda 😉 . Tak właśnie uważam że PO jest wszędzie, i jest pupilkiem TVN-u, RMF-u i kilku portali w internecie. Tusk póki co mam wrażenie że lansuje się na ludzkich nieszczęściach, ma chłopak szczęście że tyle się dzieje. Ile to już jest prezydentem Komorowski ?Nie widzę żadnych rewolucji w państwie za sprawą rządzącego PO. Nie przepraszam wyższy podatek i ciągle rosnący dług 😁
natchniuza - Każdy myśli że to on sobie coś tam weryfikuje i on coś tam decyduje o tym jak myśleć. Zapewniam Cię że większości się tylko wydaje 😁
natchniuza - Każdy myśli że to on sobie coś tam weryfikuje i on coś tam decyduje o tym jak myśleć. Zapewniam Cię że większości się tylko wydaje 😁
Zgadzam sie z Toba - wiekszosci sie tylko wydaje. Uwazasz, ze nalezysz do tej wiekszosci? Bo ja tak o sobie nie mysle.
Kiedys na demotywatorach bylo takie haslo: "Wiekszosci sadzi, ze wiekszosc to idioci". Coz, ja sadze, ze tylko nieliczni maja racje.
[quote author=Presja link=topic=35556.msg743258#msg743258 date=1287656528]
Wiesz skąd się bierze Twoje negatywne nastawienie do postaci Lepper & Giertych, bo takie wyobrażenie świata podały Ci na tacy media.
Wybacz, ale ja nie przyjmuje bezkrytycznie tego, co mi rzekomo media na tacy podaja.
[/quote]
Rozumiem, że siedzisz gdzieś na stanowisku rządowym i masz okazję śledzić naocznie? 😉
A media to wielka siła - tak abstrahując.
Ja się zastanawiam kiedy oni się wszyscy wzajemnie wykończą, bo ta maszynka nienawiści jest nakręcana przez obie strony...
Swoją drogą - IMO kiedyś tylko PiS było postrzegane jako partia agresywna, partia "moherów" itp. Teraz jak rozmawiam ze zwolennikami PO to czasami ciarki mnie przechodzą od tego co słyszę - taki ładunek agresji przestaje być śmieszny... A niestety - jeśli do konfrontacji dochodzi między dwoma naładowanymi negatywnymi emocjami ugrupowaniami to nic dobrego z tego nie wyniknie...
Politycy mają podstawowy problem - zamiast polityką zajmują się ocenianiem polityki uprawianej przez opozycję...
Anaa, niestety, nikt nie ustąpi. Wszyscy mają plan i wykonują go bez względu na konsekwencje. Przyszedł kryzys i to naturalne, że emocje stają się gorętsze, ludziom się gorzej żyje, tracą pracę, wszystko drożeje, to wywołuje ogromne frustracje. A największą wywołuje to, że nie widzą ratunku, nikt o nich nie dba, bo najważniejsza na świecie jest kwietniowa śmierć 96 osób i to dlaczego tak się stało, kto to zainicjował, czy ja wina, czyja korzyść. Politycy żyją przeszłością, nie dbając o przyszłość. A z całym szacunkiem do ofiar, one nie naprawią naszej gospodarki, nie dadzą nam pracy, nie zapewnią bytu.
Strzyga, czyli trzeba przestać się tą paranoją interesować 😉
Anaa, przez długi czas nawet nie włączałam telewizora i byłam szczęśliwszą osobą, ale od października trochę nie wypada mi nie wiedzieć, co się dzieje.
ja teraz z determinają unikam wszelkich gadających głów w telewizorni, z wiadomości najb. mi Kurier warszawski odpowida + ew. wiadomości Polsatowe.
a już najbardziej nie trawię lizusowskiego i przemądrzałego TVN jednak
Ja nie trawię wszystkich po równo, czasem oglądam regionalne Fakty, ale wiem, po tym jak przekręcali latami słowa mojego ojca, gdy się wypowiadał, że nie są w żadnym stopniu wiarygodni. Wypowiedziami można manipulować w sposób niesamowity.
I... nie tęskno mi do telewizji, bez niej żyje się jakoś przyjemniej 😉
natchniuza - Nie należę, siedzę raczej po drugiej stronie barykady "od kuchni" i wiem na czym polega owa manipulacja. Nie znaczy to że sama tak robię, ale bądź co bądź mam pewne wyobrażenie.
Ciekawe, że posłowie tak zabiegają o ochronę a brak im refleksji, że wyborcy mówią im wszystkim wielkie NIE.