Derki

Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
18 października 2010 23:13
jak tam sprawa u golasów? Jak się derkujecie obecnie?
Obecnie w stajni jak i na padok przejściowka 150 g 😉
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
19 października 2010 07:04
Moja jeszcze nie golona stoi w stajni w grubszym drelichu. na dwor w tym samym ale w dni sloneczne , zeby sobie tylek przewietrzyla 😉 golona bedzie pewnie za tydzien moze dwa. i mam nadzieje ze wystarczy tylko raz jak w tamtym roku.
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
19 października 2010 07:11
moje stoją polar+ortalion Integro, ortalion - Viktoria, drelich - Madryt, na padok tak samo...dziś im chyba przebiorę na grubsze...
mój stoi w drelich podszyty polarem
ale nie wiem czy już na normalną 150-tkę nie przebiorę jak poniżej 10 stopni będzie na dworze
mam nadzieję, że jeszcze mrozy tak szybko nie złapią w tym roku
Jak Ktoś:
Golas 1 od wczoraj, dziś będzie drugi: polar+ drelich.
Niestety Was nie pocieszę ,ale od jakichś 2 tygodni w prognozach huczy od wiadomości ,że w listopadzie ma być już -30 C  🤔
Macie jakieś koło zapasowe na taki mróz?
Ja się śmiałam ,że zaopatrzę wtedy konia w kożuch...
Nasza stajnia jest jeszcze na konkretnym zadupiu (otwarta przestrzeń) i tam zawsze w zimie jest jeszcze zimniej...
świetnie  brrrrr 😲
derkę mam z horze z przedłużaną szyją własnie padokową i jest extra - 3 sezon, lekka kołderka a grzeje aż miło 🙂😉)) no i teraz dałamdo pralni i jak nóweczka
poniewaz ciezko mi sie przekopywac przez prawie 200 stron watku...

stoje w stajni bez hali, konia nie gole, jednak zima chce go normalnie uzytkowac. jestem zdania ze taki kon nie powinien byc derkowany (chyba ze derkuje sie go od pierwszych chlodnych dni zeby mniej zarastal). Jednak w niedziele trener zasugerowal zeby konia jednak w derke przyodziac, ze dzieki temu mniej obrosnie. W zwiazku z tym moje pytanie - czy faktycznie jest sens zaczynac teraz derkowac konia, ktory juz zaczal obrastac ?
Jesli tak, jakie derki wybrac ?
na obecne dni myslalam o czyms takim:
http://sklep.bergo.pl/derkaprzeciwdeszczowa-p-1242.html

a na zime

http://sklep.bergo.pl/lekka-derka-padokowa-p-709.html
lub
http://sklep.bergo.pl/derkajesiennowiosenna-p-1241.html
lub
http://sklep.bergo.pl/derka-padokowa-p-712.html

ta ostatnia nie mam pojecia jakie ma wypelnienie. Co mozecie mi doradzic ?  🤔
Please, help !  🙇

przepraszam za cytowanie siebie, ale zostalo na poprzedniej stronie, a chcialabym zeby wiecej osob przeczytalo.
moge prosic o wiecej opinii ? 🙇
dzięki uprzejmosci sklepu Tinker przmierzyłam dzisiaj na Kaszydło tę derkę:

http://skleptinker.home.pl/HORZE_Derka_zimowa_Avalanche_NOWA_KOLEKCJA-1427.html

no i rewelacja! świetnie lezy na koniu, bardzo fajne podszycie. naprawdę super 🙂

Właśnie taką nabyłam- chwilowo służy jako kołdra dla Tycjana, który uważa, że jest kotkiem i mu kupiłam za dużą derkę 😵 😂

Mnie trochę zaskoczył Skary wczoraj- on z takich zimnolubnych, sporadycznie miewał chłodne uszy- stał sobie grzecznie w zwykłej bawełence- a wczoraj uszyska zimne 😲 Zmieniłam mu na ortalion podszyty polarem, chociaż jakbym wiedziała, że ze zdrowiem się posypię, to bym olała to całe derkowanie. Tak, jakby człowiek wiedział, że się przewróci, to by usiadł. Ale mimo wszystko jak mam w perspektywie derkowanego konia, którego najprawdopodobniej jednak nie będę użytkować, to mi się słabo robi 🤔

Nie straszcie tym -30 🤔 🤔 🤔 🤔
Zen ,nikt nikogo nie straszy  😀iabeł:
Ja już nie mogę się doczekać artykułów pt "zima zaskoczyła polskich kierowców" itd...
Tutaj daję dowód ,że nie plotę bzdur ,tylko uprzedzam:

http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/106241,prognoza-sezonowa
Mam pytanie odnośnie derkowania golasa  :kwiatek:.
Zdecydowałam się na ogolenie swojego mutanta, bo po paru kołach w kłusie jest spocony.
Ogólnie strasznie się poci w zimowym futerku.

Mam derki:
* polarówka z pasami pod brzuchem 2x
* rip stop 600D z cienutką podszewką
* zimowa z wypełnieniem 250gsm

Czy to wystarczy?
Jakby było bardzo zimno to pod stajenną mogę wpakować polarówkę jedną lub dwie.
W czym powinien wychodzić teraz na pole i w czym stać w stajni? (z dostępnego zestawu derek ^^)
lub co ewentualnie powinnam dokupić?
:kwiatek:
Gagulec mój niegolony stoi już w 200gr, i jest w sam raz. Po goleniu pewnie wpakuję go w 300gr. Na mrozy mam jeszcze 400gr.

Mój spis:

2 bawełniane
2 ripstopy bez wypełnienia
1 derka 200gr
1 derka niby 250gr ale jest ciepła jak 300gr
1 derka 330g i 1 360gr
1 derka 400gr

Wszystko oprócz bawełnianych mam padokowe, zeby nie bawić się w zmienianie
a ja mam tak:

polarów i dralonów kilka
przeciwdeszczowa podszytą polarem
stajenną 200g
przeciwdeszczowa 300g

i zastanawiam się nad czymś 400-500g, bo chcę go ogolić, a mają być mrozy takie 🙄

jak myślicie co powinnam dokupić? bo ja całkiem zielona w derkowaniu  😡
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
19 października 2010 20:12
Polecałabym Ci dokupić kołderkę na w razie w: http://sklepkarina.pl/derka-ko322derka-tattini-p-3110.html
Można sporo z nią kombinować, w zależności od tego co się na wierzch zarzuci 😉 No i nie musisz kupować od razu dwóch derek 500 (stajnia+padok), no i tańsza jest 😉
Polecałabym Ci dokupić kołderkę na w razie w: http://sklepkarina.pl/derka-ko322derka-tattini-p-3110.html
Można sporo z nią kombinować, w zależności od tego co się na wierzch zarzuci 😉 No i nie musisz kupować od razu dwóch derek 500 (stajnia+padok), no i tańsza jest 😉

Ja też o tym myślałam kiedyś. Ale nie wyobrażam jej sobie pod padokówkę. Nie ma rozcięć, wygodnie byłoby zwierzakowi w tym biegać??
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
19 października 2010 20:15
Widziałam obywatela nieźle w tym zasuwającego i fruwającego nad ziemią 😉
Widziałam obywatela nieźle w tym zasuwającego i fruwającego nad ziemią 😉

heh, no wiesz, dla chcącego nic trudnego 😉 Tylko że po coś są jednak te rozcięcia w padokówkach. I w sumie dużo stajennych derek też je ma.

NO ale na pewno jest to dobra alternatywa dla kupowania kosmicznej ilości derek 😉 Ja liczę że w 400gr przetrwamy tą zimę.
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
19 października 2010 21:06
Ja czekam na derkę od Ivett, 200g to od razu Belfasta pakuję.
A jak tak straszycie, to zacznę się chyba za 400g rozglądać 👀
Ja tez czekam na derke od ivett  💃

Piękna derka Eskadron Ripstop z kolekcji czokoczip pink w ogłoszeniach  😍

Ktoś potrzebuje kaptur do derki  👀

bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
19 października 2010 21:52
To już rozumiem 3 tygodniowy czas oczekiwania na zamówienie 😉
a tak btw. Dramka masz na zbyciu kaptur?
to nasza przeciwdeszczowa od Ivett - mimo, że kolor jasny na przodzie to łatwo się ją czyści - razd, dwa szczotką i czysta  😜

ładna, ale chyba dużo za duża w klacie?
bjoork Mam, poszedł PW

Nirv Wyciecie wygląda na duże  😲
ja bym powiedziała, że źle założone -> całą derkę chyba można przesunąć trochę do przodu (?) Wtedy powinno inaczej wyglądać.
deborah   koń by się uśmiał...
20 października 2010 07:47
za chwilkę znowu powędruje do tyłu jak otwór za duży..
Wlasnie, ja w wiekszosci kupnych derek mam za duze wyciecie szyi, i musze przeszywac ciut zapiecia w tyl zeby byla wieksza patka..Idealne dla moich szczupakow sa horseware... Inne stresznie mocno wyciete szyja... Klab to rozwala najczesciej.

Moja ogolona stoi w tatini w romby , aczkolwiek juz takie kilkuletniej wiec nie wiem z 200gr powinna jeszcze miec. Zamknelam okno, zostawilam wywietrzniki i jest ciepla, moze nie jakas goraca, ale ciepla, dzis znow obmacam, w razie czego dodam albo welne albo grubsza derke.. Choc siersci bylo nie wiele.

Nie wytrzymam kolejnej zimy -30.. to jest nie do znbiesienia.. prowadzic 3h jazd w takiej temperaturze.
Czy w ripstopie Eskadrona (padokowym) koń może stać w chłodnej stajni? Nie zapoci się?
crazy, nie marudź, przynajmniej masz halę - nie pada na Ciebie śnieg, nie wieje wiatr, jest sucho. Pomyśl w tym czasie o tych, co się zakopują w śniegu po pachy, zamarzają żywcem w stępie i takie tam 😀 zawsze to jakieś pocieszenie 🙂

owszem, przy duża, ale taka zostanie, druga derka od Ivett będzie miała już zmienione wymiary  😉 zastanawiałam się nad przeszyciem zapięć, ale teraz nie mogę bo Pams w niej cały czas stoi.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się