SIODŁA
Osobiście byłam w jednym i w drugim zakładzie 🙂 także pleszew w daw-maga się nie zamienił 😉
Czyli ogólnie pleszew na nie?
Lepiej dołóż to kilka stówek i kup DM.
Jeśli chodzi o siodła wszechstronne DM bardzo polecam model Hubert.
Nie ma firmy rymarskiej, która nazywałaby się "Pleszew". Jest tylko miasto Pleszew, w którym jest kilka zakładów rymarskich.
Bogdan często na Allegro widze siodła identyczne jak np Huberty DM, ale nie mają rzadnych sygnatur, a w opisie aukcji jest "siodło z Pleszewa". Czy to oznacza, że firmy "podkradają" sobie modele? Czy może stare DM w ogóle nie były sygnowane, a uznawane właśnie jako siodła pleszewskie? Orientujesz się może? Ja tak z ciekowości dopytuje 😉
Bogdan, "Pleszew" to spółdzielnia rymarzy. 🙂 Daw-Mag to tylko największy z nich, który robi siodła na eksport. Natomiast sam Pleszew robi dokładnie takie same siodła, tylko właśnie tak jak mówi akzzi, bez sygnatur 😉
Nikt sobie nie podkrada wzorów- są one podobne ze względu na to ,że dużo modeli łęków jest ogólnodostępnych i stąd te podobieństwa.
Nie wszyscy wiedza jakie są firmy w Pleszewie,ale gdzieś się dowiedzieli,że tam robi się siodła i samo hasło Pleszew kojarzy im się dobrze. Jedne firmy robią lepiej inne trochę gorzej, ceny różne dla każdego coś się znajdzie- dla laika i dla wymagającego klienta 🙂
croopie skąd takie informacje?
Bogdan dzieki za wyjaśnienie skąd podobieństwa w siodłach, choć nadal mi sie wydaje to nieco "dziwne". bo jako firma wolałabym mieć w wygladzie siodła coś co by je nieco odróżniało 😉
A ja się, cholera, właśnie zorientowałam, że siodło na które się od jakiegoś czasu czaję (genialnie mi się w nim skacze) nie jest robione w rozmiarach większych niż 16. Ja powinnam mieć 17 więc muszę się zdecydować na coś innego.
A może znacie jakieś siodło podobne w budowie o tego Passiera?
http://www.lamri.pl/passier/passier-young-winner-f-siodlo-skokowe.html
Huberta już mam i nie jeździ mi się w nim zbyt dobrze, chce kupić rajdówke daw maga widzialam na zywo , pleszewskiej nie stad moje pytanie.Ze zdjęć nie widzę większej różnicy .. wykonanie wydaje się dobre zarówno w jednej jak i drugiej firmie.
ale zonk :P nie ten temat
mam pytanko :
numery siodła kieffer 9706 100 1
siedzisko 17 ?
a rozstaw jaki jest /
Z gory dziekuje ze odpowiedz 😉
pozdrawiam
akzzi, takie informacje stąd, że potrzebowałam naprawić siodło. W tym celu zadzwoniłam do Daw Maga, do Wysockiego, ale niestety nie miał terminów a ja potrzebowałam na szybko. Powiedział mi, żebym przysłała siodło na adres spółdzielni "Pleszew", to któryś z rymarzy się nim zajmie 😉 Tak też się stało. 🙂
croopie, Pan Wysocki użył skrótu myślowego, by może powiedział spółdzielnia Pleszew, ale wrzuc w google i przeczytaj dokładnie. Jest firma Siodlarz, która znajduje się w Pleszewie. Nie ma w Pleszewie firmy o nazwie "Pleszew". Stara nazwa firmy Siodlarz brzmiała : Wytwórczo Usługowa Spółdzielnia Pracy SIODLARZ w Pleszewie. WUSP Pleszew.
Witam, jestem na kupnie siodła typowo terenowego. Widzę, że tutaj jest sporo osób które się znają na siodłach. Więc proszę o radę. Co myślicie o tym?
http://allegro.pl/siodla-rajdowe-podium-champion-i1264652491.html zastanawia mnie czy wysunięta do przodu ławka nie będzie blokować łopatki konia? Dodam że mam konia pokroju araba.
Mam do wyboru DAW-MAG HUBERT lub PRESTIGE SILVER STAR.
Co radzilibyście kupic? Prosuiłabym jakieś info o skórze i siedzisku Prestige,bo nie widziałam na oczy i nie siedziałam (w Hubercie siedziałam-miałam)
Jakieś opinie ?
Ps. Model Prestige ZE SREBRNYM ZNACZKIEM - co za różnica między nim za czerwonym ?
EnSzeretem, 1. co rozumiesz przez siodło typowo terenowe, 2. każde siodło musisz przymierzyć na koniu i musisz sama sprawdzić czy będzie Ci odpowiadało, inaczej od razu odpuść.
chodzi mi o typowe siodło trekingowe... źle napisałam poprzedniego posta. Nie chcę kupować siodła przez neta. Nie chce mieć konkretnie tego, które znajduje się pod linkiem. Chciałam pokazać jaki typ by mnie ogólnie interesował. Chodzi mi o coś w tym stylu:
[url=
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://
www.eleganteinternational.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/blackmcclellan2.jpg&imgrefurl=http://
www.eleganteinternational.com/catalog/i4.html&usg=__fdeNT3N0cZzuifMlVZm633K0eos=&h=500&w=500&sz=40&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=M5UxCbLHbp_fxM:&tbnh=117&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3DENDURANCE%2Bsaddles%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D1280%26bih%3D502%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=343&vpy=186&dur=5182&hovh=225&hovw=225&tx=109&ty=171&ei=Qye6TJ-FBtW6jAeFkKXDDg&oei=Qye6TJ-FBtW6jAeFkKXDDg&esq=1&page=1&ndsp=27&ved=1t:429,r:20,s😲]link[/url]
Co o tym myślicie? Bo chociaż siodło bardzo mi się podoba, to odnoszę wrażenie, że naciska ono koniowi na łopatkę...?
przepraszam jeżeli wyraziłam się nieprecyzyjnie
Kosster
czemu nie pzreczytasz tego co ja pisalam wczesniej?! Spzredałam Silver Stara i czekam na Huberta.
Jeździłam w McClellanie i w żadnym innym siodle koń nie miał tak elastycznych i obszarnych ruchów, więc śmiem przypuszczać ze łopatki nie blokuje.
Kiedyś jeden z moich podopiecznych miał siodło Prestige silver star, wersja ta bardziej wszechstronna. Jak się o tym dowiedziałam, to oczywiście naiwnie: "O, super, będę jeździła w Prestigu". Czar prysł, bo siodło okazało się jakieś "plastikowe", krępujące ruchy jeźdźca, a dodam że do konia i do mnie pasowało jak ulał. Konik też jakoś dziwnie pod tym siodłem chodził - myślałam że taki ma po prostu ruch, ale po zmianie siodła przez właściciela - właśnie na Huberta - odkryłam jak ten koń cudownie miękko nosi i jaki ma fajny ruch 😉 😉 Nie jeździliśmy za bardzo ambitnie, ot takie dupowożenie, czasami praca. I DM się sprawdzał, za to Prestige - nie. 😉
Kiedyś jeden z moich podopiecznych miał siodło Prestige silver star, wersja ta bardziej wszechstronna. Jak się o tym dowiedziałam, to oczywiście naiwnie: "O, super, będę jeździła w Prestigu". Czar prysł, bo siodło okazało się jakieś "plastikowe", krępujące ruchy jeźdźca, a dodam że do konia i do mnie pasowało jak ulał. Konik też jakoś dziwnie pod tym siodłem chodził - myślałam że taki ma po prostu ruch, ale po zmianie siodła przez właściciela - właśnie na Huberta - odkryłam jak ten koń cudownie miękko nosi i jaki ma fajny ruch 😉 😉 Nie jeździliśmy za bardzo ambitnie, ot takie dupowożenie, czasami praca. I DM się sprawdzał, za to Prestige - nie. 😉
No własnie dlatego po roku jeżdżenia w silver Starze zmieniam go na Huberta. Nie mialam pojecia o tym ze mój koń może TAK nosic w galopie np :/ A Silver nie wiem jak jest zrobiony, ale jest dziwny.
Donia Aleksandra: Ale to siodło w tym linku to na pewno MC Clellan? Jakoś dziwnie wygląda.
W każdym razie oryginalne McClellany są tak zrobione, że prawie nie ma szans by nie pasowały na konia. Dobrze założone nie będzie ograniczać łopatki.
Ale to najtwardsze siodła jakie można sobie wyobrazić., dlatego jak ktoś lubi miękkie siodła to radzę się 3 razy zastanowić czy McClellan to dobry pomysł.
Silver Star jest po prostu OKROPNY. Miałam go na próbę jakiś czas temu, męczyłam się przeokrutnie. To siodło jest naprawdę dziwne, jakoś po chińsku wyprofilowane...
to może ktoś mi powie co za siodło mam
Daw-mag z wytłoczonym na tybince Daw-mag i Prestige, wygląda jak Hubert
EnSzeretem, w takim razie poszukaj raczej siodła rajdowego - choćby Daw Mag Max, z droższych Jorge Canaves Celebration Trekking czy jeszcze droższy Sommer. Te siodła są o tyle fajne, że poza jazdą w długie tereny czy nawet rajdami, nie ograniczą Cię - będziesz w nich mogła popracowąć na płaskim czy skakać przeszkody w terenie - oczywiście na takim poziomie typowo rekreacyjnym,ale jednak. Problem, z którym ja się również borykam to niestety wielkość tych siodeł - często dostępne są tylko 18-tki, a to na araby czy na konie w typie arabskim bywa za dużo. Miałam okazję jeździć w Prestige Trekker i jest rewelacyjne, ale znowu - moim zdaniem idealne na rajdy, a jeśli będziesz chciała popracować inaczej - kiepsko. Jeśli jeździsz rekreacyjnie to po prostu nie wybieraj siodła specjalistycznego.
Przejrzyj również wątek o siodłach bezterlicowych. Choć ja nie mam wyrobionej opinii czy są to siodła, które nadają się na długie wyjazdy, czy nie. Lepiej podpytać w tamtym wątku.
W linku tak własnie było napisane, więc przyjęłam ze siodło dziurę ma i jest McClellanem, tylko ma pusliska i strzemiona westowe i jest jakby bogatsze.A co do twardości to nie przesadzajmy, nie ma aż takiej tragedii no choć do huberta daw magowskiego nie ma co porównywać 😉
Odnośnie silver stara - a myslałam, że ja mam po prostu idywidualne problemy z dosiadem w tym siodle 😁
Swoją drogą, ciągle kocham swoje millenium miłością bezgraniczną. Cholera, wersja ujeżdżeniowa do kompletu by się przydała. 😁
Donia Aleksandra, Z Hubertami jest jakoś dziwnie. Jeździłam w trzech hubertach i tylko w jednym, takim jakby nowszym, jeździło mi się dobrze. Poprzednie dwa były starsze, jedno na maksa rozjeżdżone, ale napis pod tybinką było widać, "hubert" i generalnie nie mogłam zrozumieć jak można mieć tak różne odczucia względem jednego modelu siodła.
Odnośnie rajdówek - jeździłam w maxie i jest bomba generalnie. Super siodło w tereny, normalnie poducha pod zadkiem. Rajdówkę pleszewa podejrzewałabym o ten przeszkadzający przedni łęk [złe wyważenie?] - skoro Konrad [miałąś konrada prawda?] był taki nie teges i opinie są generalnie podobne, to ja bym na Twoim miejscu ewentualnie sprawdziła rajdówkę Siodlarza, ale nie oczekiwałabym cudów.
ogurek masz siodło posklejane z huberta i prestige gp 😉 😁
W linku tak własnie było napisane, więc przyjęłam ze siodło dziurę ma i jest McClellanem, tylko ma pusliska i strzemiona westowe i jest jakby bogatsze.A co do twardości to nie przesadzajmy, nie ma aż takiej tragedii no choć do huberta daw magowskiego nie ma co porównywać 😉
Jak dla mnie jakby nie patrzeć, to McClellan to kawałek drewna obity skórą. To siodło jest bardzo twarde 😉